StoryEditorOCM
BobisVeličanstveni No. 4#PILIĆI OD MARCIPANA

Najslađe životinjice za najmlađe sladokusce

Piše MILENA BUDIMIR, SNIMIO TOM DUBRAVEC/CROPIX
20. ožujka 2021. - 15:18

Koliko ste puta u prolazu vidjeli dijete zalijepljeno nosićem za izlog "Bobisove" slastičarnice, kako raširenih okica gleda u naslagane piliće od marcipana? Koliko ste puta povukli mamu za ruku i molećivo tražili da vam kupi praščića, rozog i debelog, svjetlucavog, slasnog? Koliko puta ste se obradovali najdražoj teti, susjedi, baki, kada bi došla u posjet i donijela zelenog žapca, ljepljivog od marcipana?

Jeste li znali da se marcipan (tal. marzapane) izrađuje od šećera i mljevenih badema, smjesa je to glatka i gusta i od nje se lako dade izraditi bilo kakav oblik

Uspomene na ovu prigodnu slasticu, koja se specijalno priprema za Uskrs, a posebno uveseljava naše najmlađe, dio su odrastanja u gradu pod Marjanom. U menažeriji "Bobisovih" slastica tijekom godina mogle su se naći već spomenute žabice, praščići, zečići, danas ćete naći i uskrsne pisanice, neodoljivih boja, piliće koje slastičarke uređuju ručno. Svaki djelić. Svaki kljunić, svako krilce, i fjok i oko... Šarene boje i vjerni oblici čine ovu slasticu posebno omiljenom među malenima, ali i onima koji više i nisu tako maleni.  "Bobisova" šareno-slatka menažerija napuni u tren košaricu, a košarica je na uskrsnom stolu najljepši detalj, zar ne?

Naći ćete piliće i velike i male, a ono što je nas oduševilo dok smo promatrali nastajanje ovog slastičarkog čuda jest - što je svako unikatno!

Naći ćete piliće i velike i male, a ono što je nas oduševilo dok smo promatrali proces nastajanja ovog slastičarkog čuda jest - što je baš svaki pilić, svaka pisanica - svoja, drugačija, unikatna. Nema dvije jednake na svijetu! Svaki detalj na njima napravile su vrijedne ruke "Bobisovih" slastičarki. Svaka je dotaknuta dušom. Jer, jedino tako se stvaraju uspomene. Jeste li znali da se marcipan (tal. marzapane) izrađuje od šećera i mljevenih badema, smjesa je to glatka i gusta i od nje se lako dade izraditi bilo kakav oblik. Vjeruju povjesničari da marcipan potječe iz Perzije (Irana) i da su ga u Europu donijeli Turci. Oko 600. godine Perzijanci su otkrili kako se pravi šećer, Arapi su prigrlili ovo umijeće i proširili ga Azijom. Najviše su ga voljeli miješati s bademima i tako, eto - došli do marcipana. Slučajno.

"Bobisov" marcipan slučajan nije. On se nabavlja i kupuje prigodno i planski. Kaže mi tako prijateljica kako je prošloga Uskrsa svim svojim ukućanima darovala po jednog pilića od marcipana. Oduševila se posebno malena nećakinja. Cijeli je dan s divljenjem nosila svoju slasticu, uvjerena kako je - igračka. Dok nije shvatila da se to jede. Jel' potrebno reći - da ga je smazala u trenu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:21