StoryEditorOCM
BobisVeličanstveni No. 5#ČOKOLADNA KRAFNA

Šezdeset godina kraljice svih Bobisovih slastica

Piše MILENA BUDIMIR, SNIMIO TOM DUBRAVEC/CROPIX
21. ožujka 2021. - 14:33

Bobis je taman ulazio u trinaestu (u Splitu kažu "pegulastu") godinu postojanja kada su njihovi inženjeri i stručnjaci odlučili i kupili prvi stroj za topljenje čokolade. Bila je to senzacija! A kada se na policama potom pojavila prva čokoladna krafna - nastalo je apsolutno oduševljenje. Kako te 1962. godine, tako i danas. Za one koji to ne znaju, ili one koji nisu imali tu sreću odrasti u Splitu, u gradu pod Marjanom nije nikakva sramota ući u razred zamazan čokoladom oko ustiju. Ne, dapače, to je donekle i statusni simbol. Obično izaziva uzdahe...

Na dodir se čokolada na krafni grije, pa postoji realna šansa da ćete se isflekat, zamazat, ali to, ponavljamo, nije bitno

- Ajme, blago ti se, čokoladni krafen za marendu! Na tome "blago ti se" slatkome blagu odrasle su generacije. I oni danas objašnjavaju mlađima od sebe proces kojim se uživa u čokoladnoj krafni. Dozvolite da pojasnimo i vama, korak po korak.

Prije svega - krafna je umotana u tvrdu čokoladu i pod dodirom ista krcka. Pomalo se raspukne, dozvoljavajući vam da lagano, sasvim lagano - odvojite sloj čokolade od slatkoga tijesta. Taj se dio jede zasebno, pri tome se, naravno, na dodir krafna grije, pa postoji realna šansa da ćete se isflekat, zamazat, ali to, ponavljamo, nije bitno.

E, sad slijedi ritual kojim se krafna jede - okolo. Griz po griz sa svih strana, osim u sredini. U sredini se nalazi ekstaza, slatka krema od slatkog šlaga, čiji okus nije moguće opisati - to morate probati, pa di puklo! Na kraju procesa - polizati prste. Jedan po jedan, šteta da ostane. 

Tu je i ritual kako se čokoladna krafna jede. Griz po griz sa svih strana, osim u sredini. U sredini se nalazi ekstaza, krema od slatkog šlaga

Zato, slobodno krenite put Bobisa, a mi ćemo do tada iskoristiti vrijeme kako bismo vas naučili što je to krafna (splitski - krafen, op.a.). Slatki je to kolač od dizanog tijesta. Dizano tijesto, to znate, obično se peče u pećnicama, a legenda kaže da je jednom jedna zaljubljena kuharica na nekom europskom dvoru, maštajući o izabraniku srca svoga, umjesto u pećnicu - gotovu lopticu od tijesta ubacila u vrelu masnoću. Suze su joj stale u trenutku kada je okusila ono što je smatrala upropaštenim! Pokazalo se da je ukusnije nego pečeno.

Dakle, krafna se prži u ulju s obje strane, poput ekvatora po sredini nosi svjetliju crtu, znak da je dobro ispržena. Puni se marmeladom, raznim kremama, čokoladom, a ukrašava se šećerom u prahu. Osim splitske, naravno, ona se zalije čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 20:08