StoryEditorOCM
Auto-mototehnologije

Volvo prvi uvodi putovnice za automobile koje će uskoro biti obvezne u EU-u, znat će se sve o ključnim materijalima

Piše R. R.
6. lipnja 2024. - 17:24

Volvo lansira prvu svjetsku putovnicu za električne automobile. Točnije, riječ je bateriji za električnu bateriju koja bilježi porijeklo sirovina, komponenti, recikliranog sadržaja i ugljičnog otiska u njihovom novom SUV-u EX90, koji se počeo proizvoditi, rekao je Reutersu švedski proizvođač automobila.

Putovnicu je razvio Volvo u partnerstvu s britanskim start-upom Circulor, koji koristi blockchain tehnologiju za mapiranje opskrbnih lanaca za tvrtke.

Putovnice baterija bit će obvezne za električna vozila (EV) koja se prodaju u Europskoj uniji od veljače 2027. i prikazuju sastav baterija, uključujući podrijetlo ključnih materijala, njihov ugljični otisak i reciklirani sadržaj.

Voditeljica globalne održivosti pri Volvu, Vanessa Butani, rekla je za Reuters da je uvođenje putovnice gotovo tri godine prije stupanja na snagu propisa u cilju transparentnosti prema kupcima automobila jer Volvo planira proizvoditi samo potpuno električne automobile do 2030. godine.

Vlasnici Volva mogu pristupiti pojednostavljenoj verziji putovnice pomoću QR koda na unutarnjoj strani vozačevih vrata. Butani je rekla da će se putovnica postupno uvoditi u sva Volvova električna vozila.

Potpunija verzija putovnice će sadržavati najnovije informacije o zdravstvenom stanju baterije za 15 godina i Volvo će koštati oko 10 dolara po automobilu, rekao je Reutersu izvršni direktor Circulora Douglas Johnson-Poensgen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 01:22