StoryEditorOCM
Auto-motosprječavanje štete

Volvo Cars seli proizvodnju električnih vozila u Belgiju zbog mogućih novih carina EU na uvoz vozila iz Kine

Piše Robert Radica
10. lipnja 2024. - 13:48

Švedski Volvo Cars počeo je seliti proizvodnju električnih vozila iz Kine u Belgiju, procijenivši da će EU uvesti carine na uvoz, piše londonski The Times.

Volvo je u vlasništvu kineskog Geelyja i proizvodi električna vozila u Kini. Budući da je Europska komisija otvorila istragu o mogućim subvencijama koja bi mogla rezultirati carinama, kompanija je počela razmišljati o obustavi prodaje u Europi, izvijestio je londonski list, pozivajući se na izvore u tvrtki.

Selidba proizvodnje modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju riješila bi problem mogućih carina i skinula s dnevnog reda opciju obustavu prodaje vozila, objašnjava The Times u izvješću objavljenom u subotu.

Kompanija bi u Belgiju mogla preseliti i proizvodnju nekih modela namijenjenih britanskom tržištu, dodaje list.

Volvo nije odmah odgovorio na Reutersov upit da komentira izvješće.

Europska komisija otvorila je istragu o mogućim subvencijama kineskih proizvođača električnih vozila početkom listopada, uvrdivši da je njihov udio u europskom tržištu skočio s jedan na osam posto i da bi do iduće godine mogao dosegnuti 15 posto.

"Više izvora naglasilo je da kineske tvrtke (primjerice BYD, Nio i Xpeng) još uvijek izvoze relativno mali broj automobila i da je dvije trećine kineskog uvoza u EU otpada na vozila koje etablirane kompanije iz EU i SAD-a proizvode u Kini", stoji u izvješću Europskog parlamenta iz listopada.

Komisija mora zaključiti istragu u roku od 13 mjeseci. Najkasnije u roku od devet mjeseci od početka istrage mogu uvesti privremene carine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 13:48