StoryEditorOCM
Auto-motozajednički napor

Vodeći japanski proizvođači automobila surađuju u razvoju novih motora, predstavljeni modeli manjeg obujma i težine

28. svibnja 2024. - 12:59

Japanski proizvođači automobila Toyota Motor, Mazda Motor i Subaru objavili su u utorak da će zajedno razvijati nove motore koji će se moći koristiti u električnim i hibridnim modelima, ali i u modelima s pogonom na biogoriva i na vodik.

Kompanije su javnosti predstavile modele motora znatnog manjeg obujma i težine, od 1,5 i dvije litre.

Novi 1,5-litarski motor bit će za 10 posto manji i lakši od sadašnjeg modela, naglasili su u Toyoti, a sličan efekt postići će i novi, 2,0-litarski turbo motor u usporedbi sa sadašnjim 2,4-litarskim turbo motorima koji se koriste uglavnom u većim modelima.

"Sve tri kompanije nastojat će tim motorima optimizirati integraciju s motorima, baterijama i drugim elementima električnog pogona", stoji u zajedničkom priopćenju Toyote, Mazde i Subarua.

Kompanije ističu da će njihovi planovi poduprijeti dekarbonizaciju motora s unutarnjim sagorijevanjem budući da će novi motori moći koristiti i e-goriva i biogoriva i tekući vodik. Nadaju se i izmjenama nacrta vozila budući da će haube moći biti niže. 

"Kako bismo našim klijentima pružili različite opcije za postizanje ugljične neutralnosti, treba prihvatiti izazov razvoja motora usklađenih s energetskim okruženjem budućnosti. Tri kompanije imaju iste ciljeve i doradit će tehnologije motora prijateljskim natjecanjem‘, rekao je član upravnog odbora i glavni izvršni direktor Toyote Motor Koji Sato.

Toyota je vlasnica otprilike petine udjela u Subaruu i oko pet posto u Mazdi, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 05:29