StoryEditorOCM
Auto-motodobri rezultati

Velika je potražnja, Hrvatska iznad prosjeka, podaci pokazuju oštar pad prodaje električnih automobila

22. svibnja 2024. - 12:38

Prodaja automobila u EU snažno se oporavila u travnju zahvaljujući valu potražnje na velikim tržištima i kalendaru, izvijestila je u srijedu udruga proizvođača ACEA-a.

U travnju je u EU registrirano 913.995 novih automobila, za 13,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA. U ožujku njihov broj smanjio se za 5,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Skok odražava val potražnje na svim velikim tržištima, posebno u Španjolskoj i Njemačkoj gdje je prodaja porasla za 23,1 odnosno za 19,8 posto. Dvoznamenkasti rast bilježila je i Francuska, za 10,9 posto, a na začelju je Italija s rastom prodaje za 7,7 posto, prema podacima ACEA-e.

Dobar travanjski rezultat dijelom počiva i na kalendaru i dva dodatna dana prodaje, s obzirom na uskršnje praznike u prošlogodišnjem travnju, ističu u udruzi.

U Hrvatskoj su u travnju, prema ACEA-inim podacima, registrirana 7.264 nova automobila, za 14,03 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U ožujku prodaja se zadržala na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Europsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je u travnju za 14,8 posto, izračunala je ACEA, istaknuvši 45,2-postotni skok u Francuskoj. Najveće europsko tržište, ono Njemačke, bilježilo je pak stagnaciju.

U takvim je uvjetima tržišni udio električnih automobila blago pao u odnosu na ožujak, na 11,9 posto.

Podaci za Hrvatsku pokazuju oštar pad prodaje električnih automobila na baterije, za 70,3 posto. Prodaja hibridnih električnih modela, koji uključuju "pune i blage hibride", poskočila je pak za 30,3 posto, a plug-in hibrida za 1,9 posto.

Hibridna električna vozila obuhvaćaju, prema definiciji ACEA-e, "potpune i parcijalne hibride" koji, ovisno o snazi baterije, mogu u prosjeku voziti do 62 posto vremena samo na električni pogon.

Hrvatska iznad prosjeka

U prva četiri ovogodišnja mjeseca europsko tržište novih automobila poraslo je za 6,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz prodanih gotovo 3,7 milijuna vozila, izračunala je ACEA.

image
Vojko Bašić/Ilustracija/Cropix

U skupini vodećih tržišta najveći rast bilježile su Njemačka i Španjolska, po stopi od 7,8 posto. Slijede Francuska i Italija s povećanjem prodaje od sedam odnosno 6,1 posto.

U Hrvatskoj je u prva četiri ovogodišnja mjeseca, prema podacima ACEA-e, registrirano 22.696 novih automobila, za 13,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Europsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je za 6,4 posto, uz registrirane 442 tisuće novih vozila. Prodaja ‘dizelaša‘ smanjila se pak za 8,2 posto, uz prodanih 473 tisuće vozila.

‘Benzinci‘ su potvrdili vodeću poziciju s udjelom u tržištu od 36 posto. Hibridni električni automobili zadržali su drugo mjesto s udjelom od 29,1 posto.

Prodaja električnih automobila na baterije u Hrvatskoj potonula je pak u prva četiri mjeseca za 66,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Popularniji su hibridni električni automobili i plug-in hibridi, prema rastu prodaje od 48,9 odnosno 38,7 posto. Porasla je prodaja i ‘dizelaša‘, za 7,9 posto, i ‘benzinaca‘, za 7,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 22:20