StoryEditorOCM
Auto-motodobro je znati

Stručnjaci tvrde, milijuni vozača rade veliku pogrešku, znate li što treba učiniti kada se mijenja samo jedan par guma?

Piše Josip Aralica/Autoklub
18. rujna 2024. - 09:17

Stručnjaci za gume tvrde da milijuni vlasnika vozila i vozača rade veliku pogrešku. Naime, kada se ne mijenjaju sve, već samo istrošene prednje gume, nikada se novi par guma ne bi trebao staviti na prednju osovinu. Umjesto toga, trebalo bi ih montirati na stražnju osovinu, a gume koje su bile straga prebaciti na prednje kotače - piše Autoklub.

Možda već znate ovo pravilo, ali tehnički menadžer Michelina u Velikoj Britaniji, Brian Porteous nedavno je sugerirao tamošnjem Auto Expressu da polovica britanskih vozača nije imalo pojma da je to potrebno učiniti kada se mijenja samo jedan par guma.

image
Damir Škomrlj/Ilustracija/Cropix

Također je naglasio da ni mnoge trgovine guma i vulkanizeri nisu svjesni ovog pravila.

Možda se pitate zašto staviti bolje i novije gume straga kada je prednji dio taj koji treba obaviti sva skretanja i nagla kočenja? Sve to ima veze sa stabilnošću. Postavljanjem boljih guma na stražnjoj strani minimizira se bilo kakvo klizanje i mogućnost da se auto izvrti pri preupravljanju. To bi moglo biti izuzetno opasno na mokroj cesti.

"Kad je vozilo stabilno, tada možete početi razmišljati o kočenju i prianjanju", rekao je Porteous novinaru Auto Expressa. "A ono što zapravo vidite je da postoji dovoljno snage kočenja i vuče unatoč djelomično istrošenih guma sprijeda."

image
Božidar Vukičević/Ilustracija/ Cropix

Najvažnije je da će vozač s novim gumama straga lakše razumjeti i kontrolirati svako proklizavanje prednjeg kraja. Mješavina mekih novih prednjih i starih tvrdih stražnjih guma često završava nekontroliranim zanošenjem pri velikim brzinama, dok je u suprotnom mogućnost za tako nešto mnogo manja i vozač može mnogo lakše spriječiti tu pojavu.

Michelinov stručnjak također kaže da se pravilo ‘novih guma na stražnjoj strani‘ primjenjuje bez obzira na konfiguraciju pogonskog sklopa vašeg automobila, dakle i na vozilima koje imaju stražnji ili pogon na sve kotače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 09:17