StoryEditorOCM
Auto-motodobar savjet

Spremate se na godišnji odmor i čeka vas dulja vožnja: prije polaska jednu stvar morate provjeriti na svom automobilu

Piše Robert Radica
17. lipnja 2024. - 13:10

Ljeto nam je stiglo i mnogi su već u mislima i planovima za odlazak prema nekoj od „morskih“ destinacija. Teško je odoljeti činjenici da ste na odmoru, a da niste na nekoj plaži. Pa čak i ako se spremate krenuti na putovanje svojim automobilom, nije važno, samo da se krene.

No prije samo polaska postoje neke obavezne stvari koje se moraju provjeriti prije putovanja, posebno ako govorimo o duljoj vožnji, i do tisuću kilometara. No i za neke kraće dobro je otići do servisa i provjeriti  ono najnužnije.

Kako biste izbjegli kvarove daleko od kuće, vozači bi trebali prvenstveno trebali osigurati da je motor u dobrom stanju, a brza provjera zupčastog remena može spriječiti ozbiljne probleme. Zupčasti remeni su ključne komponente u motoru, a njihov kvar može uzrokovati veliku štetu.

- Redovito održavanje, uključujući pravovremenu zamjenu prema preporukama proizvođača, može spriječiti ove probleme – preporuka je koju su vozači dobili od iskusnih mehaničara u  britanskom Express.

Zupčasti remen se s vremenom može istrošiti, a na kraju i puknuti. Zamjena isto nije niti toliko jeftina, da ne govorimo o neugodnostima koje vas mogu zateći na putovanju i značajno povećati troškove ljetovanja. Ili smanjiti boravak. Zamjena remena obično stoji oko 355 eura, ali može doseći i do 590 eura.

Mnogi zupčasti remeni nalaze se unutar motora, što znači da je zamjena intenzivan posao Stoga će veći dio računa biti povezan s uklanjanjem raznih dijelova motora, što može biti dugotrajno.

Stručnjaci također upozoravaju na još jedan čest uzrok kvarova s kojim se vozači na dugim putovanjima mogu suočiti, a to su mrtve ili neispravne baterije/akumulatori. S obzirom da je u vozilu sve više potrošača, a i vijek samih baterija postaje sve kraći nije zgorega provjeriti i snagu iste. Inače mehaničari napominju da je čak 630.000 vozača ostalo na cesti zbog ispražnjene baterije u 2023. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 13:11