StoryEditorOCM
Auto-motopokrajina jiangsu

Prvi strani proizvođač automobila koji je dobio dozvolu: kineski dužnosnici dali ‘zeleno svjetlo‘ za Teslina vozila

Piše Hina
8. srpnja 2024. - 19:17

Vlasti u kineskoj pokrajini Jiangsu uvrstile su Teslin Model Y na popis odobrenih vozila u državnim službama.

Tesla je prvi strani proizvođač automobila koji je dobio dozvolu u pokrajini Jiangsu, istaknuo je list Paper.cn.

Model Y proizveden u Šangaju i stoji 249.900 juana (34.377 dolara), prema vladinom katalogu za nabavu. Uvrštenje u katalog signalizira vladinim agencijama i javnim tvrtkama da ga mogu koristiti kao službeno vozilo, napominje agencija dpa.

Potez je naišao na kritike, ali vlasti su naglasile da je dozvola izdana za Teslin Model Y koji se proizvodi u Kini. Označen je kao automobil domaće proizvodnje, dodali su.

Tesla je do sada teško pronalazio put do javnih natječaja u određenim vladinim i vojnim objektima u Kini zbog, kako su vlasti navodile, rizika špijunaže i ugrožavanja sigurnosti podataka. U travnju ta su ograničenja ukinuta, što se poklopilo s posjetom Elona Muska Pekingu i sastankom s premijerom Li Qiangom.

Tijekom sastanka Li Qiang istaknuo je Teslu kao model uspješne američko-kineske suradnje.

Uključivanje Tesle u državnu nabavu odražava kinesku potporu razvoju inteligentnih umreženih vozila, bez obzira na mjesto proizvodnje, rekao je glavni tajnik automobilskog odjela Kineske gospodarske komore za uvoz i izvoz strojeva i elektroničkih proizvoda Sun Xiaohong.

Na Teslu su utjecale i visoke carine koje su SAD i Europska unija uvele na uvoz električnih automobila proizvedenih u Kini. Bruxelles je provizorno uveo carine u rasponu od 17 do 38 posto, prihvativši "utemeljeni" zahtjev Tesle da mu se u zaključnoj fazi postupka izračuna zasebna carinska stopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 21:54