StoryEditorOCM
Auto-motonova strategija

Proizvođač baterija pauzira gradnju tvornica, planira se usredotočiti na razvoj jeftinijih zbog pada potražnje za EV

Piše Hina
5. lipnja 2024. - 17:22
Moraju istražiti i razviti jeftine baterije kako bi električna vozila bila jeftinijaVenema Media/Anp Via AFP

Proizvođač baterija ACC, zajednička tvrtka multinacionalnog automobilskog diva Stellantisa i njemačkog Mercedesa, pauzirao je gradnju tvornica u Njemačkoj i Italiji i planira se usredotočiti na razvoj jeftinijih baterija u uvjetima posustale potražnje za električnim vozilima.

Iz ACC-a poručuju da moraju istražiti i razviti jeftine baterije kako bi električna vozila bila jeftinija. Vremenski okvir gradnje tvornica planiraju potvrditi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

ACC gradi tvornice u talijanskom Termoliju i u njemačkom Kaiserslauternu, a trenutno povećava proizvodnju u prvom pogonu na sjeveru Francuske.

Rast europskog tržišta električnih vozila zamjetno je posustao budući da su se kupci zbog visokih kamatnih stopa i srezanih državnih poticaja okrenuli hibridnim automobilima i benzincima, primjećuje Reuters.

Europski proizvođači suočeni su istodobno sa žestokom kineskom konkurencijom koja uglavnom koristi jeftinije litij-željezo-fosfatne baterije budući da im značajno smanjuju troškove proizvodnje.

Stellantis je tako s kineskim proizvođačem baterija za električna vozila CATL-om dogovorio gradnju tvornice upravo te kategorije baterija u Europi.

"Naše investicijske planove za električna vozila prilagodit ćemo dinamici rasta njihove prodaje na tržištu", rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares, odgovarajući na upit novinara podržava li tvrtka i dalje tri ACC-ove tvornice u Europi, povrh one koju gradi sa CATL-om.

“Ne kontroliramo dinamiku (prodaje)", dodao je Tavares.

Iz Mercedesa pak poručuju da ustraju u podršci zajedničkoj tvrtki ACC i da nastavljaju s realizacijom plana o elektrifikaciji.

ACC je u 45-postotnom vlasništvu Stellantisa, Mercedes drži 30 posto, a preostalih 25 posto u vlasništvu je Safta, ogranka francuskog TotalEnergiesa za baterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 17:19