StoryEditorOCM
Auto-motodobro je znati

Ogrebali ste tuđe vozilo i bili fer, ostavili broj mobitela. Nije dovoljno, evo što se dogodilo vozačici iz Splita

Piše Tatjana Potkonjak/Revija HAK
27. svibnja 2024. - 08:47

Ima li išta uobičajenije za vozača od  gotovo svakodnevne situacije u kojoj se nastoji izvući s uskog parkirališnog mjesta, provući se kraj drugog, zaustavljenog vozila? Procjena i ocjena udaljenosti od drugog vozila, vozačka kondicija vezana uz potrebne manevre, milijun faktora, koji se onima što znaju i umiju, čine jednostavnima poput ispijanja čaše vode. Drugima je noćna mora, osobito kad čuju dobacivanja u stilu: daj, molim te pa tu šleper može proći. Moguće da može ali vama ne ide, općenito ili samo taj dan, dan u kojem vam je baš sve krenulo po zlu, a koncentracija i pažnja isparile u nepoznatom pravcu - piše Revija HAK.

I tako u okviru tog nemilog scenarija ogrebete tuđe vozilo ili ga malo ili malo jače udarite, možda nešto i odvalite. Samo vam je još to trebalo za puni debakl tog dana! I što se čini, ako vlasnika nema? Pravila dobrog odgoja ali i zakonska obveza nalažu da vlasniku tog vozila kojeg ste oštetili, ostavite podatke. Cilj je jasan, nadoknadit ćete mu štetu, a i sami znate plaćate kaznu ako podatke ne ostavite a kako to već u životu biva, sigurno će neki prolaznik, očevidac zapisati vaš broj, a i kamere su sada sveprisutne. Pored toga nije ljudski čovjeku napraviti štetu i napraviti se lud te samo produžiti dalje kao da se ništa zbilo nije!

I što mnogi čine u žurbi, onako bijesni sami na sebe zbog te gluposti koja će im sad dodatno i nepotrebno zakomplicirati život? Nađu, iščupaju od nekud neki papirić i napišu broj svog mobitela. Ostave papirić ispod brisača i odu. Broj mobitela! Neki ostave posjetnicu, vizitku, ako je imaju i ako im je to najbrže rješenje. Koja je nakana kad se ostavi broj mobitela? Jasno je, čovjek će me nazvati, dogovorit ćemo se! No je li ostavljanje broja telefona, broj mobitela dovoljno! Zašto ne bi bilo? Ne bi bilo dovoljno jer eto zakon propisuje koji se podaci ostavljaju, a broj mobitela ne spominje.

image
Ilustracija AFP

Ono što se vama čini dostatnim, razumljivim, kud ćeš više i bolje od broja mobitela kojeg ionako mnogi gotovo nikad ne ispuštaju iz ruke, e pa to zakonodavac nije baš tako napisao. Traži se nešto potpunije! Podrazumijeva se da bude i istinito! Nije rijedak slučaj da se u napadaju inovativnosti i kreativnosti a i ponešto zlobe pod brisače oštećenog vozila ostavi papirić s tuđim podacima ili možda posve izmišljenim. Netko vam nije drag pa vi lijepo njega uvalite u problem, njegova reg. oznaka, njegovo ime i prezime, neka se vadi kako zna i umije i dokazuje nogama i rukama da nije on oštetio vozilo, a vi fino odmaglite. U konačnici će jamačno dokazati da nije kriv, ali da će mu mrak prvi tren pasti na oči, hoće. Nije da nije bilo takvih slučajeva.

Upravo kako bi se vlasniku oštećenog vozila olakšao život u odnosu na one koji bi se najradije izvukli od bilo kakve odgovornosti za učinjenu štetu i to tako da ovlaš, tek djelomično ispune zakonsku obvezu kako ih se ne bi po  toj osnovi teretilo, ali i da izbjegnu plaćanje, zakon točno propisuje što se to treba ostaviti od podataka ako vlasnik vozila nije u blizini. Podaci o vozilu i vozaču, o vozilu kojim je počinjena šteta i vozaču koji ju je počinio. I jedno i drugo! Oboje! Kumulativno! Memorirajte taj detalj! Dvije stvari. Nije zahtjevno!

Koje su zamke kod ostavljanja broja mobitela. Izmišljen broj? Neće vam se javiti na poziv? Nakon prvog kontakta, pravi se lud, negira odgovornost? Veze nema o čemu vi govorite! Kakva šteta, kakvo vozilo? Diktira svoje uvjete! Hoće da popravite kod njegovog provjerenog limara ili mehaničara? Nudi neki sitniš na ime štete i prijeti? Neljubaznost, komplikacija na vidiku? Milion varijacija na temu od kojih čovjeka samo glavobolju može dobiti! Stvari se ozbiljno kompliciraju, a vi oštećeni i nemate podatak o imenu i prezimenu vozača, nemate podatak o vozilu, nemate podatak o njegovom osiguravajućem društvu, samo broj  mobitela. Od koga tražiti naknadu štete? Kome se obratiti! Kad ne ide drugačije, zove se policija. Traži se pomoć! Mogli smo sve riješiti kao ljudi, ali eto nije bilo razuma ni volje!

Zakon propisuje što je dužnost vozača koji je uzrokovao  samo materijalnu štetu vrlo jasno! U slučaju prometne nesreće samo s materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću. Podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću!  I o osobi i o vozilu!  Što se kazne tiče, nema problema i to zakon određuje od 390,00 do 920,00 eura!  Još nešto je predvidio, zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom,  a i tri negativna prekršajna boda ako  pravomoćnom odlukom o prekršaju vozač bude proglašen krivim za  taj prekršaj.

image
Ilustracija AFP

Jesmo li sigurni da ostavljanje papira s brojem mobitela ispod brisača nije dovoljno tj. da se ne smatra odgovarajućom razmjenom osobnih podataka? Možemo mi imati mišljenje ovakvo i onakvo, ali  bitno je kakvog su stava oni koji presude donose. Sud! Upravo je sud i to Općinski prekršajni sud u Splitu u presudi Pp-15013/2023-4 od 12. 4. 2024 o toj problematici iznio svoj stav.

Proglasio je krivim vozačicu za nastanak prometne nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta  (izlazila s parkirališta i udarila  stražnjim dijelom svog vozila u stražnji dio nepropisno parkiranog automobila čiji vozač nije bio na licu mjesta), a da nije ostavila svoje osobne podatke i podatke o vozilu kojim je uzrokovala prometnu nesreću, već samo na vjetrobranskom staklu ispod brisača, papirić sa svojim brojem mobitela iako je s obzirom na okolnosti mogla i trebala znati da je vlasniku oštećenog vozila bila u obvezi ostaviti svoje podatke i podatke o vozilu kojim je upravljala. Proglašena je krivom!

Papirić s brojem mobitela nije smatran ispunjenjem zakonske obveze. Osim toga, uočite, nije je oslobodilo odgovornosti ni to što je  drugo, to vozilo kojeg je oštetila, bilo nepropisno parkirano. Okolnost što je netko nepropisno parkirao, što vas je možda i zagradio, onemogućio izlazak vašeg vozila s parkirališta ne daje vam pravo da ga oštetite, da ne snosite odgovornost ukoliko dođe do prometne nesreće uslijed pokušaja da se nekim manevrom izvučete. Možda još revijalni dodatak koji se tiče ovog konkretnog sudskog predmeta. Kako je to policija doznala za ovu situaciju s ne ostavljanjem podataka o vozaču i vozilu, odnosno papiriću samo s brojem mobitela?  

Naravno da je vozač oštećenog vozila nazvao broj s papirića, no dogovor oko naknade štete i odlaska u osiguravajuće društvo nikako nije mogao biti postignut, a zatim je okrivljena otišla na godišnji odmor pri čemu nije ponijela sa sobom mobitel čiji je broj ostavila! Oštećeni je morao iznaći način da riješi svoj problem! Pametnom dosta, rekli bi neki. Valja stoga učiti iz tuđih grešaka. Zakon traži podatke o vozilu kojim je uzrokovana prometna nesreća i osobi koja je nesreću uzrokovala! Ukoliko ste se potrudili samo djelomično ispuniti tu obvezu ili loviti u mutnom, hvatati krivine, izmaknuti se od odgovornosti i naknade uzrokovane štete,  to neće biti smatrano ispunjenjem zakonske obveze - piše Revija HAK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 23:37