StoryEditorOCM
Auto-motopremium klasa

Novi Kia Sorento stigao na tržište: elektrificiran, osvježen i spreman za putovanja, dolazi u čak tri nove verzije

Piše Robert Radica
16. lipnja 2024. - 09:00

Kia je predstavila novi Sorento, koji dolazi u verzijama s pet, šest i sedam sjedišta. Snažno osvježenje vanjskog dizajna daje novom Sorentu upečatljiv izgled na cesti, ali i izvan nje napomenuli su iz korejskog brenda.

Novi Sorento svojim osvježenim vanjskim dizajnom dokazuje futurističku smjelost za vrhunski izgled. S prednje strane, novi dizajn poklopca motora implementira poboljšani SUV dizajn s većom zapreminom i definiranom siluetom - dodali su iz Kije.

Kia logo dodatno je premješten na vrh haube, a vertikalni farovi i dnevna svjetla u obliku zvjezdane mape naglašavaju progresivnu i visokotehnološku sliku, kao i novi dizajn maske hladnjaka s 3D mrežastim uzorkom.

Vertikalna geometrija prednjih i zadnjih svjetala stvaraju vizualni sklad i naglašavaju sposoban i čvrst izgled SUV-a. Sekvencijalni prednji pokazivači smjera upotpunjuju izgled visoke tehnologije. Redizajnirani prednji donji branik odiše kompaktnošću i samopouzdanjem, sa širokom zaštitnom pločom, redizajniranim svjetlima za maglu i dizajnom vertikalnih usisnika zraka koji naglašavaju snažan i tehnički imidž objavili su Korejci.

image
Kia

Sa strane, novi dizajn blatobrana ima poboljšani 3D izgled, a novi Sorento također dolazi s tri dizajna kotača: aluminijskim kotačima s felgama od 18, 19 ili 20 inča. Aluminijski naplaci od 18 i 20 inča dostupni su samo za SUS Sorento, dok su aluminijski naplaci od 19 inča dostupni na svim varijantama pogonskog sklopa. Pored toga, 17-inčni aluminijski naplaci i dalje su dostupni za hibridni i SUS Sorento.

Zadnji dio vozila ima osvježena zadnja svjetla s dijagonalnim LED diodama. Vertikalna grafika zvjezdane mape zadnjeg svjetla, nastala spajanjem dva različita zadnja svjetla, naglašava povezanost novog izgleda dizajna Sorenta.

Tanko, visoko postavljeno stop LED svjetlo sugerira sliku visoke tehnologije i visoke klase, dok redizajnirani zadnji branik i ispuh daju kompaktniji izgled. Široka zadnja ukrasna zaštitna ploča, u kombinaciji s grafičkim elementima crne obloge, stvaraju jasnu sliku jednog SUV-a. U unutrašnjosti, panoramske dimenzije Sorenta daju osjećaj beskrajne širine. Široke, vodoravne linije dodatno su naglašene minimalnom trakom unutrašnje ambijentalne rasvjete, koja se proteže od jednog do drugog boka vozila oko ventilacijskih otvora.

image
Kia

Dostupno u 64 boje, ovo ambijentalno osvjetljenje vidljivo je duž armaturne table, na ručici mjenjača i na elementima prednjih vrata. Zakrivljeni displej i multimodalni displej osjetljiv na dodir stvaraju osjećaj visoke tehnologije i modernosti. Ručica mjenjača (shift by wire) je redizajnirana, dok crna obloga krova, metalne papučice i panoramski krov daju novom Sorentu tehnički, odvažan i moderan izgled.

Novi Sorento je opremljen najnovijim funkcijama za udobnost i praktičnost, uključujući nove naslone prednjih sjedišta, ergonomsko vozačko sjedište s lumbalnom podrškom sa zračnim ćelijama i električno podesivim osloncem, kao i opciju memorijskog sjedišta. Volan od umjetne kože može se grijati zimi, a dostupan je i s opcijom podešavanja nagiba i teleskopskog elektro podešavanja, prilagođavajući njegov položaj prema gore, dole, bliže ili dalje. Električno podesiva prednja sjedišta s opcijama ventilacije i grijanja kao i sjedišta s grijanjem u drugom redu, osiguravaju maksimalan komfor za sve u vozilu.

Kia želi da novi Sorento bude simbol ravnoteže, i da nudi sigurnu, pouzdanu i opuštenu vožnju, zbog čega, kako kažu, daje maksimalnu opuštenost putem elektrificiranih i efikasnih pogonskih sklopova, budući da dolazi s izborom dizel, hibridnih ili plug-in hibridnih pogonskih sklopova. Sorento Plug-in Hybrid dolazi s 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 13,8 kWh uparenim s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa (6AT). Standardno dolazi s pogonom na svim kotačima.

image
KIa

U međuvremenu, Sorento Hybrid dolazi s 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 1,49 kWh, također uparen sa 6AT i dostupan s 2WD ili 4WD pogonom. Uz to, 2,2 dizel motor dolazi u kombinaciji s osam stupnjeva mjenjačem, dvostrukim kvačilom (8DCT) i dostupan je s 2WD ili 4WD pogonima.

Što se tehnologije tiče, tu je povećanje sigurnosti, pouzdanosti i udobnosti. Dvostruki panoramski integrirani displeji krase unutrašnjost: 12,3-inčni infotainment displej osjetljiv na dodir s navigacijom i 12,3-inčni displej s mjeračima ispred vozača. Uz to, 10-inčni head-up displej omogućava vozačima da vide osnovne informacije o vozilu i prometu bez skidanja pogleda s puta. Digitalni retrovizor, u međuvremenu, može se koristiti kao normalno elektro-kromatsko ogledalo ili kao ekran za sliku kamere. To vozaču omogućava siguran pogled unazad u situacijama kada je pogled zaklonjen.

image
Kia

Infotainment sustav može upravljati s multimodalnim displejom osjetljivim na dodir i dolazi s online navigacijom uključujući i telematske usluge, prepoznavanje glasa i Bluetoothom. Kontrola klime, u međuvremenu, ima dvozonsku, potpuno automatsku kontrolu temperature. Sustav je dizajniran tako da Kia može bežično slati ažuriranja softvera i mapa u automobil, što uklanja potrebu za namjenskom posjetom prodajnom salonu. Pored toga, novi Sorento uključuje bežični punjač za telefon, šest USB-C priključaka za punjenje (dva po redu) i Bose premium audio sustav. Pametni ključ nudi još više praktičnosti i komfora.

Novost u ovom modelu su Highway Drive Assist 2.0 s Lane Change Assist i Surround View Monitor (SVM) s funkcijom 3D prikaza. Forward Collision-Avoidance Assist također je nadograđen kako bi uključio Junction Turning and Crossing, Evasive Steering Assist, sprječavanje promjene prometne trake u slučaju nailaska vozila iz suprotnog smjera ili u slučaju nailaska vozila u susjednoj traci koje se kreće u istom smjeru.

Uz to, novi Sorento će i dalje biti dostupan s radarskim tempomatom (NSCC) baziranim na navigaciji, pomoć za izbjegavanje sudara u mrtvom kutu (BCA) s pomoći za izbjegavanje sudara u prometu u raskršću (RCCA), pomoć za sigurno izlaženje iz vozila (SEA), nadzor mrtvog kuta (BVM), daljinska pametna pomoć pri parkiranju (RSPA) i pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju unazad (PCA-R).

image
Kia

Dodatna nova karakteristika Away Close Tailgate pruža još više pogodnosti automatskim zatvaranjem prtljažnika nakon što vozač napusti područje detekcije iza automobila.

Sorento je opremljen s do sedam zračnih jastuka: dvostrukim prednjim zračnim jastucima, dvostrukim bočnim zračnim jastucima na prednjim sjedištima, bočnim zračnim zavjesama sa senzorom za prevrtanje, s novim zadnjim zračnim jastukom za prsni koš u drugom redu i prednjim centralnim zračnim jastukom. Prednji središnji zračni jastuk, koji predstavlja novitet u Sorentu, pruža dodatnu zaštitu za glavu putnika na prednjim sjedištima i dizajniran je kako bi spriječio kontakt njihovih glava tijekom sudara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 00:44