StoryEditorOCM
Auto-motopogon u bruxellesu

Njemački proizvođač luksuznih automobila traži ulagače za svoju tvornicu, ekonomski je neodrživo za korištenje lokacije

Piše hina
18. rujna 2024. - 13:08

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju tvornice u Bruxellesu i krenuo je u potragu za mogućim ulagačima, rekao je šef proizvodnje Gerd Walker.

Početkom srpnja grupa Volkswagen, Audijeva krovna tvrtka, naznačila je da bi mogla zatvoriti tvornicu Audija u Bruxellesu zbog naglog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima.

Potražnja za Audijevim Q8 e-tronom, lansiranim 2018. godine, naglo je oslabila i uprava razmišlja o prekidu proizvodnje tog modela, objasnili su. Izvor blizak tvrtki rekao je tada da se odluka može očekivati iduće godine.

U utorak šef proizvodnje Gerd Walker rekao je da VW u tvornici u Bruxellesu ne planira proizvoditi druge modele. Iz VW-a su dodali da trenutno ne postoji ekonomski održiva alternativa za korištenje lokacije unutar grupe.

image
Dirk Waem/Belga Via AFP

Audi je ispitao mnoge mogućnosti, rekao je Walker, dodavši da su analizirali više od 20 alternativnih poslovnih modela i razgovarali o njima sa socijalnim partnerima, u sklopu procesa procesa informiranja i savjetovanja. 

"Nažalost, dosadašnje iskustvo pokazalo je da nijedan od njih nije ekonomski održiv i isplativ na dulji rok", rekao je Walker.

Belgijski zakoni propisuju detaljne konzultacije uprave, radničkog vijeća i sindikata prije velikih promjena na proizvodnom mjestu. Izvanredno vijeće društva trebalo bi se ponovo sastati početkom listopada.

Tvornica zapošljava oko tri tisuće radnika i proizvodi samo jedan model automobila. Smještena je na razmeđi stambene četvrti, željezničke pruge i autoceste, što otežava njeno širenje.

Troškovi logistike znatno su veći nego na drugim lokacijama zbog malog broja lokalnih dobavljača, naglasili su u Audiju.

Kompanija trenutno planira proizvoditi nasljednika Q8 e-trona u Meksiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:08