StoryEditorOCM
Auto-motoobnovljivi izvori

Njemačka automobilska industrija poziva na strože klimatske ciljeve, premalo se potiče proizvodnja prihvatljivih goriva

Piše Hina
21. kolovoza 2024. - 21:37

Njemačka mora napraviti više od onoga što nalažu smjernice EU-a o gorivima ukoliko želi postići svoje klimatske ciljeve neutralnog cestovnog prometa do 2045. godine, objavila je u srijedu automobilska udruga VDA.

Direktiva o obnovljivoj energiji (RED III) EU-a, usvojena prošle godine nije dovoljna ambiciozna, stoji u priopćenju VDA. "Pozivaju se političari da uvedu poticaj za povećanje obnovljivih izvora energije i tako zajamče i promiču ulaganja", rekla je predsjednica VDA-e Hildegard Mueller.

Njemačka automobilska industrija želi osigurati da goriva bez ugljičnog monoksida, poput biogoriva i e-goriva, dođu na tržište u dovoljnim količinama za pogon 40 milijuna vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, koji će i dalje biti na ulicama čak i ako vlada uspije dostići svoj cilj od 15 milijuna automobila do 2030.

VDA brine da ciljevi za 2030. nedovoljno potiču industriju mineralnih ulja da ulaže u proizvodnju klimatskih prihvatljivih goriva. EU cilja do 2030. osigurati najmanje 29 posto udjela obnovljive energije ili smanjiti stakleničke plinove za 14,5 posto u usporedbi s emisijama koje bi bile stvorene korištenjem fosilnih goriva.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, odlučila je ostvariti višu stopu smanjenja stakleničkih plinova, od 25 posto, ali VDA smatra da je umjesto toga potreban još ambiciozniji cilj i to od 35 posto.

RED III također propisuje kvotu za biogoriva i sintetička goriva od 5,5 posto, uz minimalni udio sintetičkih goriva od jedan posto. Za potonje, VDA traži najmanje pet posto. Osim toga, udruga smatra da je potrebno postaviti i daljnje privremene ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova za 60 posto do 2035., 90 posto do 2040. te 100 posto do 2045. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 10:21