StoryEditorOCM
Auto-motomajstori posla

Kraj jedne televizijske ere: znate li koliko je automobila uništeno tijekom snimanja svjetski popularnog showa?

Piše Stanislav Nowak
30. rujna 2024. - 20:32

Tri sredovječna muškarca, par automobila i nezrelo ponašanje dovoljni su za najbolji TV show svih vremena. Dobro, možda je malo pretenciozno govori o najboljem ikad ali svi ćemo se složiti kako je gledanje Top Geara, a u novije vrijeme Grand Toura bio trenutak u kojem se zaustavlja vrijeme, a epizode se gledaju u jednom dahu. Koliko je ovaj show bio o automobila, a koliko komedija i igra trojice ljudi koje vole ono što rade je pitanje na koje će te morati odgovoriti sami, a mi smo za kraj ere najpoznatijeg automoto TV trojca podvukli crtu i napraviti detaljnu analizu svih uništenih automobila u emisiji.

Broj i vrijednost uništenih vozila

Analizom smo obuhvatili emisiju Top Gear u prvih 15 sezona i sve sezone Grand Toura, odnosno sve sezone emisija u kojima se kao voditelji pojavljuje popularni trojac, Jeremy Clarkson, James May i Richard Hammond. Svi oni koji svu gledali barem poneku epizodu nekog od navedenih emisija sigurno znaju kako već spomenuti trojac nije mazio automobile koje su vozili, što je nerijetko završavalo djelomičnim ili potpunim uništenjem vozila. Prema stranici defensivedriving.com tijekom snimanja uništeno je ukupno 200 automobila i to 166 u Top Gearu te 44 u Grand Touru.

Iako je teško govoriti o vrijednosti uništenih automobila procjenjuje se kako je vrijednost uništenih vozila u svim epizodama oko 1.8 milijuna

dolara. Pritom se direktno najviše grešaka može pripisati Richardu Hammondu koji je poznat po čestim nesrećama, a svi se sjećamo kada je s novim Rimcem izletio s trkaće staze ali je srećom auto bio pokriven kasko osiguranjem.

Najčešće marke uništenih vozila

Iako je svako od trojca imao svoje omiljene i manje omiljene marke automobila bilo je sjajno gledati kako svako od njih sa sjetom priča o mnogobrojnim osobnim pričama koje su automobilu kojeg u tom trenu voze dale neku dodatnu vrijednost. Ovaj TV trojac automoto entuzijasta u svojim garažama ima veliki broj automobila ali sigurno manji od broja kojeg su zajedno uništili u nastajanju emisija, a načine na koji su automobili bili uništavani vjerojatno više nikada nećemo vidjeti na TV ekranima.

Izgleda kako su najmanje drage marka automobila pri snimanju emisije bile Ford, VW i Suzuki, budući da je njih najviše u emisiji nastradalo ali nisu štedjeli ni ostale marke automobila poput Fiata, Honde, Toyote ali ono što zasigurno možemo potvrditi je kako ni jedna od popularnih marki vozila nije ostala neoštećena prilikom snimanja emisije.

image
Stefan Heunis/AFP

Svemu lijepome dođe kraj, a mi se nakon svega moramo oprostiti od našeg djetinjastog trojca. Možda je upravo djetinjast prava riječ kojom bi se mogao opisati cjelokupni program ali i glavni razlog zašto je nekima od nas još uvijek knedla u grlo kada se sjete da se više ne snimaju nove epizode. Sami voditelji potvrdili su da su emisiju odlučili prekinuti zbog navale električnih vozila za koja oni kažu da su sva ista te da je sve manje automobila u kojima se može uživati, čime su u potpunosti ostali vjerni sebi i svojem načinu rada i razmišljanja. Ali budimo realni i kažimo kako je ovo gotovo savršeno vrijeme za završit program, budući da se godine već primjetno osjete na našem legendarnom trojcu.

Netko tko nije pratio show možda nikada neće shvatiti sjetu i suzu u oku na kraju finalan epizode ali život ide dalje, a nama zaljubljenicima u luckasti trio uvijek ostaju snimljene epizode i dokumentarci za koje vjerujemo da će se gledati i dugo nakon našeg vremena. I ono što ostaje reći za kraj da su sva vozila prilikom snimanja serijala bila u potpunosti osigurana i da sve ono što ste vidjeli u serijali nikako ne pokušavate kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 20:33