StoryEditorOCM
Auto-motoistraživanje

Kolo sreće se okreće: gotovo pola vlasnika električnih vozila namjerava se vratiti motorima s unutrašnjim sagorijevanjem

Piše Robert Radica
22. lipnja 2024. - 15:57

Činilo se da se kotač povijesti ubrzano okreće, najave kako će „nestati“ automobili koji koriste motore s unutrašnjim sagorijevanjem polako gube dah i korak. Nakon silnih optimističnih prognoza, subvencija, olakšica, privilegija, političkih i pravnih pritisaka, panela, diskusija dolazi faza provjere koja podrazumijeva povećanje svijesti kupaca.

Nije to pokušaj lažiranja stvarnosti ili manipuliranja podacima. Istraživanje je provela firma McKinsey & Co, a u njoj je sudjelovalo 30.000 vozača iz 15 zemalja. Ovo je dovoljan cilj za donošenje smislenih zaključaka, prenosi auto news

Vrijedno je napomenuti da istraživački dokument sadrži čak 200 pitanja vezanih uz široko shvaćenu mobilnost. Neki od odgovora i trendova mogu se činiti potpuno iznenađujućim. Do sada se glasno govorilo da se onaj tko je kupio automobil na električni pogon više ne želi vratiti na automobil s unutrašnjim sagorijevanjem. Ovo istraživanje je u suprotnosti s tim. Zanimljivo je da je čak 46 posto američkih vozača koji su sudjelovali u anketi sugeriralo da bi vjerojatno prešli sa svog električnog vozila na model s unutrašnjim sagorijevanjem.

Kao glavni razlog navodi se nedostatak odgovarajuće infrastrukture. Još uvijek je premalo punionica, a električni modeli ne dominiraju globalnim tržištem. Korištenje brzog punjača značajno povećava cijenu (često eliminirajući ekonomsku isplativost), a još uvijek traje duže od točenja goriva. Zato nema praktičnog smisla.

Korištenje električnog automobila može biti korisno kada je u pitanju redovna vožnja na relativno kratkim udaljenostima, lagana konstrukcija i mogućnost jeftinog ili besplatnog punjenja (kod kuće ili na poslu). U drugim okolnostima to ima manje smisla, pogotovo jer automobili s nultom emisijom nisu jeftini. Barem u ovoj fazi razvoja.

Također je vrijedno pružiti podatke dobivene globalno. Oni pokazuju da se 29 posto vozača električnih automobila želi vratiti pogonima s unutrašnjim sagorijevanjem – iz istih razloga. Tu nije kraj zanimljivim rezultatima. Među ispitanicima njih 21 posto uopće ne razmišlja o kupovini električnog automobila. S druge strane, 38 posto korisnika automobila s unutrašnjim sagorijevanjem razmišlja o kupnji PHEV verzije.

Ovi podaci govore kako je još uvijek prerano za apsolutnu dominaciju električnih vozila. Ako se tehnologije ne promijene i postanu dostupnije i lakše za korištenje možda se i trend promijeni. No motori s unutrašnjim sagorijevanjem neće tako lako „nestati“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 16:02