StoryEditorOCM
Auto-motopotpuni zaokret

Jaguar izbacuje pet modela iz ponude, ostat će samo SUV, marka se približava najvećoj transformaciji u povijesti

Piše Robert Radica
20. srpnja 2024. - 09:00

Jaguar se približava najvećoj transformaciji u povijesti marke i u budućnosti će svi modeli biti električni. Posljednji motor s unutrašnjim sagorijevanjem koji će ostati bit će F-Pace SUV.

Krajem ove godine, Jaguar Land Rover će povući modele s “profitabilnošću blizu nule” s tržišta, rekao je izvršni direktor marke, Adrian Mardell, tijekom nedavnog sastanka s investitorima. Svi su Jaguari. Konkretno, XE, XF, F-Type, E-Pace i I-Pace. Informaciju je potvrdio glasnogovornik marke s kojim su razgovarali predstavnici Automotive News Europe.

Jedini aktualni Jaguar koji će ostati u ponudi bit će najprofitabilniji SUV, F-Pace. To je ono što će brendu omogućiti opstanak do električne transformacije. Jaguar se okreće prema tome da postane potpuno električna luksuzna marka, a nova generacija električnih modela trebala bi biti predstavljena sljedeće godine. Planira se lansirati tri nova potpuno električna modela.

Trenutačno je prosječna cijena vozila nešto više od 70.000 funti (83.000 eura), prema JLR-ovoj prezentaciji za investitore prošle godine je ostvario najbolju godišnju dobit od 2015. od 2,2 milijarde funti (2,6 milijardi eura) prije oporezivanja. Proizvođač automobila vratio se financijskom uspjehu zahvaljujući svojoj “velikoj trojci” visokoprofitabilnih modela, Range Rover, Range Rover Sport i Land Rover Defender. Tri modela doprinose 85 posto JLR-ove “vrijednosti”.

Jaguar je prodao 15.324 automobila u tri mjeseca do kraja lipnja, u usporedbi s 95.856 koliko ih je prodao Land Rover, pokazuju podaci JLR-a. Jaguar F-Pace, jedini je model Jaguara koji će preživjeti iduću godinu, bio je najprodavaniji model s 5.292 prodana primjerka, što čini trećinu Jaguarovog ukupnog broja.

JLR će u sljedeće tri godine lansirati šest novih električnih modela, od čega će tri biti Jaguara. Prvi model, koji bi trebao biti predstavljen sljedeće godine, bit će potpuno električna verzija Range Rovera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 00:08