StoryEditorOCM
Auto-motodobro je znati

Ispraznila vam se baterija daljinskog, ne očajavajte, ima rješenja. Evo kako otključati i pokrenuti auto

Piše Automoto SD
29. svibnja 2024. - 09:22

Nije rijetkost da se baterija na daljinskom upravljaču/ključu isprazni pa vozilo ne možete otvoriti pritiskom na nju ili približavanjem vozilu. Ako vam je prvi impuls panika, smirite se, rješenje je u tom istom daljinskom upravljaču/ključu. Naime, pristikom na dugme na upravljaču uglavnom se može izvući pravi ključ, nazovimo ga analognim (na kraju teksta je primjer novog Volkswagenovog upravljača/ključa) - piše Revija HAK.

Kod novih vozila obično je problem pronaći bravicu koju taj ključ otključava. Najbolje je, prije svega toga, pogledati knjigu s uputstvima i upoznati se s vozilom. Bravica je obično skrivena ispod poklopca kvake, a u ovom starijem filmiću Volkswagen je lijepo objasnio kako otvoriti automobil, odnosno pronaći bravicu.

Kada okrenete ključ u bravi i otvorite vrata, velika je vjerojatnost da će se upaliti alarm automobila (ako ga vaš model ima). To se događa kada u bateriji još ima nešto energije. Uključivanjem kontakta ili pokretanjem automobila alarm prestaje. Rezervni ključ se u većini slučajeva ne može koristiti za pokretanje automobila jer su moderni automobili nerijetko opremljeni tipkom za pokretanje i gašenje vozila.

Kako upaliti auto s praznim daljinskim upravljačem? Transponder u daljinskom upravljaču obično ne zahtijeva vanjski izvor napajanja. Daljinski upravljač hvata elektromagnetski signal koji emitira sam automobil. U nekim slučajevima, daljinski upravljač mora se staviti na mjesto gdje je nekada bila bravica za paljenje pa se onda pritišće dugme za pokretanje. U drugim automobilima ključ se mora držati uz dugme za pokretanje.

Opet je ključno da pročitate knjigu s uputstivima jer je tamo sve objašnjeno za konkretan model automobila. Usput, gotovo svi moderni automobili vas obavijeste kada je baterija ključa automobila skoro prazna. Unatoč tome, korisno je držati rezervnu bateriju za daljinski upravljač u automobilu - piše Revija HAK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 12:58