StoryEditorOCM
Auto-motozanimljiva suradnja

Globalno selo: Renault Grand Koleos blizanac je Geely Xingyua L koji dijeli platformu s Volvom XC40

Piše Robert Radica
21. srpnja 2024. - 17:00

Renault je na sajmu automobila u Busanu u Južnoj Koreji predstavio novi SUV nazvan Grand Koleos. Ime je poznato jer su Renaultovi SUV-ovi i prije bili – Koleos, ali je u ovom slučaju riječ o zanimljivoj suradnji. Naime, ispod lima i plastike krije se platforma Geelyja. Dakle, ovo je Renault s kineskim DNK-om, plod suradnje s velikim koncernom.

Renault Grand Koleos model je blizanac Geely Xingyue L koji je debitirao 2021. godine. Iz perspektive dizajna to je temeljito prerađeni proizvod, barem izvana, s karakterističnim Renaultovim elementima i dopadljivim linijama. Kako bi cijela situacija bila još malo zanimljivija, recimo da je ovo zapravo produženi Volvo XC40, jer je i taj proizvođač dio Geelyjeve ponude.

Naravno, Renaultov model je s Esprit Alpine opremom, a to je vrh ponude. Sva  vozila dolaze s Geelyjevim trostrukim ekranima od 12,3 inča koji pokrivaju veći dio nadzorne ploče. Renault Grand Koleos dugačak je 4780 mm, što ga svrstava u srednju klasu, nudeći i izdašan kapacitet prtljažnika od 633 litre.

Grand Koleos može biti benzinac, hibrid ili električno vozilo. Hibrid se sastoji od 1,5-litrenog motora s turbopunjačem i dva elektromotora, koji proizvode kombiniranu snagu od 245 KS. Tu je i 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem koji razvija 211 KS. U oba slučaja snaga se prenosi na prednje kotače, a benzinac nudi i opciju pogona na sve kotače.

Renault Grand Koleos bit će dostupan u Južnoj Koreji od listopada. Trenutačno nije jasno planira li Renault izvoziti model na druga tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:22