StoryEditorOCM
Auto-motootvorene su ponude

Električni Porsche Macan dobio dvije nove verzije, pogledajte ovaj luksuz i što se sve nudi za izuzetno visoku cijenu

Piše Robert Radica
21. srpnja 2024. - 09:00

Porsche Macan EV jedan je od najvažnijih modela za proizvođača iz Zuffenhausena, osim kultne 911-ice. Njime se želi osigurati stalan priljev novca koji će proizvođač moći potrošiti na zanimljivije projekte. To ne znači da u ovaj mali SUV nije uloženo puno truda. Prvi testovi pokazuju da se radi o doista uspješnom automobilu. Sada brend proširuje svoju ponudu novim verzijama. Jedan će otvoriti cjenike, a drugi popuniti prazninu između vrhunskog Turba i slabijeg Macana 4.

Zato što je potpuno dovoljan da nosi Porsche logo, a ujedno je najlakši i ima najveći domet. Korištenje samo jednog motora, na stražnjoj osovini, čini ovaj model 110 kg lakšim od Macana 4. I zadržava bateriju od 100 kWh. To omogućuje doseg od 641 kilometara prema WLTP standardima.

image
Porsche

Govorimo o SUV-u koji može generirati 340 KS tijekom startne procedure i postići 100 km/h za 5,7 sekundi. Ubrzava do 220 km/h, pa nije baš “limitirani” Porsche. Za automobil ovog tipa, ima dobre performanse i vjerojatno ga možete voziti jako daleko, oko 500 kilometara bez puno napora, u mješovitom režimu.

S druge strane, Porsche Macan 4S će popuniti prazninu između “četvorke” i Turba. Opremljen pogonom na obje osovine i novim motorom na stražnjim kotačima, razvija 448 KS. Pa, osim ako nije u overboost modu, ima 516 KS. Maksimalni okretni moment iznosi 820 Nm. Takav Macan EV treba do “stotke” za 4,1 sekundu. Domet bi trebao biti nešto više od 600 kilometara prema WLTP standardu. Osim toga, Porsche će kao standard ponuditi aktivni ovjes PASM.

image
Porsche

Oba nova Macan modela koriste 800 V arhitekturu, što omogućuje korištenje stvarno brzih punjača. Ove automobile možete puniti snagom do 270 kW. Zahvaljujući tome, na pravom mjestu unutar 20 minuta možete dobiti dodatnih 300-400 kilometara dometa.

Oba modela već su stigla do prodavača. Automobili će se na tržištu pojaviti u drugoj polovici godine. Osnovni Porsche Macan s pogonom na stražnje kotače procijenjen je na oko 86,000 eura. Macan 4S, međutim, ima cijenu od 97,000 eura. Kao što znate, u Porscheu je popis opcija dugačak i omogućuje značajno povećanje tih iznosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:27