StoryEditorOCM
Auto-motoOGRANIČENA SERIJA

DS Automobiles DS 7 Vauban krenuo u proizvodnju, pred nama je blindirani plug-in hibridni model

Piše Robert Radica
8. lipnja 2024. - 17:38

DS Automobiles je još u listopadu 2023. objavio kako će krenuti u proizvodnju ograničene serije posebnog modela DS 7 Vauban. Radi s o modelu koji je dizajniran kao posebno zaštićeni automobil temeljen na proizvodnom modelu DS 7 E-Tense 4x4 300 duljine 4,59 metara.

Potaknut je entuzijazmom proizašlim iz modela DS 7 Élysée i jedinstven je na specijaliziranom tržištu oklopljenih automobila za prijevoz zahtjevne klijentele koja traži profinjenost i udobnost od DS Automobilesa, uz dokazana rješenja protiv napada.

Prvi DS 7 Vauban je napravljen, a homologacija vozila je zakazana za lipanj, nakon čega slijedi prodaja.

Aramidi, klasa laganih materijala koji su posebno otporni na udarce i toplinu, HPPE (High Performance Polyethylene) vlakna, armirani čelik i sigurnosno staklo ojačavaju vozilo za razinu zaštite VPAM 4 (zaštita od pištolja). Dizajnirana za maksimalnu učinkovitost, kako u pogledu sigurnosti tako i u prvoklasnoj udobnosti, ova preinaka čini vrlo malu razliku u pogledu upravljanja sa samo 164 kg dodatne težine.

image
DS Automobiles

Putovi kočenja DS 7 Vaubana jednaki su onima DS 7 E-Tense 4x4 300, a ubrzanje od 0 do 100 km/h samo je 0,2 sekunde više, s 5,9 na 6,1 sekundu. Upravljivost zadržava iste kvalitete s kamerom kontroliranim prigušenjem DS Active Scan Suspension, dok je krug okretanja od 10,45 m, mjerilo u premium SUV segmentu, također zadržan.

Tehničke odluke donesene za DS 7 Vauban čine ga jedinstvenom ponudom posvećenom francuskoj umjetnosti putovanja. Uz upravljivost koja se može usporediti sa standardnim DS 7, vozaču je potrebna samo obična vozačka dozvola, za razliku od većine konkurentskih modela koji zahtijevaju dozvolu za teška teretna vozila i posebnu obuku.

Cijene su također vrlo konkurentne, počevši od 165.000 eura, a održavanje klasificirano kao ‘intenzivna uporaba‘ kao kod standardnog DS 7 jednostavno se provodi unutar odabrane certificirane mreže DS Stores.

Transformaciju interijera nadgledaju tapecari kako bi se osigurala vrhunska razina profinjenosti. Vauban unutarnji reljef i dodavanje posebnih kontrola jedini su detalji koji razlikuju DS 7 Vauban.

image
DS Automobiles

Uz dodatnu opremu koja je dostupna u brošuri, paketi opcija dostupni su na zahtjev, kako za zaštitu (automatski aparati za gašenje požara, ventilacija zatvorenog kruga, sirena ili interkom itd...), za udobnost putnika (dodatne USB utičnice, čitanje svjetla itd...) i personalizacija vozila (boje karoserije, unutrašnje obloge, vezovi, držači zastavica itd...).

Rezultat nove suradnje između grupe WELP i DS Automobiles, DS 7 Vauban je u cijelosti napravljen u Francuskoj, sastavljen u tvornici u Mulhouseu, a zatim je WELP France preuredio u Hérimoncourt, nakon preuzimanja dijela nekadašnje tvornice Stellantis.

DS 7 Vauban je dobio ime po utvrdama izgrađenim krajem 17. stoljeća. Tvrđave Vauban – njih dvanaest u deset različitih departmana (okruga) – navedene su kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a. Ukupno je markiz Sébastien Le Prestre de Vauban nadgledao više od stotinu utvrda – utvrda koje su dio gradova, samostalne ili u sastavu – u Francuskoj i Europi. U Aziji i Africi nekoliko je citadela i tvrđava prihvatilo sustav koji je uspostavio Vauban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 15:17