StoryEditorOCM
Auto-motoPunoljetnost

Do sada ga je kupilo četiri milijuna ljudi u više od stotinu zemalja: elektrificirani model počinje se proizvoditi kući

Piše Robert Radica
26. svibnja 2024. - 18:00

Prošlo je gotovo 18 godina otkad je prvi Nissan Qashqai sišao s proizvodne linije u Sunderlandu, u Ujedinjenoj Kraljevini, te tako stvorio segment crossovera i iznenadio cijelu automobilsku industriju.

Do 2024. kupilo ga je više od 4 milijuna kupaca u više od stotinu zemalja, što ga je učinilo najprodavanijim automobilom u povijesti automobilske industrije Ujedinjene Kraljevine, a sad je opet unaprijeđen – nov, odvažan dizajn i velik tehnološki napredak za još bolje iskustvo kupca.

Novi Qashqai, elektrificiran Nissanovim jedinstvenim sustavom e-POWER, sada se počinje proizvoditi kod kuće, u Sunderlandu, prije no što ga se u nadolazećim tjednima isporuči Nissanovim koncesionarima diljem Europe, a i izvan njezinih granica. Najnovija unapređenja uključuju novih 30 milijuna funti ulaganja u tvornicu, koja se nadovezuju na ukupna ulaganja Nissana u Ujedinjenoj Kraljevini od 6 milijardi funti.

image
Nissan

Osvježeni Qashqai stiže usred nastojanja Nissana da nastavi razvijati svoju viziju EV36Zero u Sunderlandu, projekt za budućnost proizvodnje automobila koji povezuje proizvodnju električnih vozila i baterija, uz korištenje obnovljivih izvora.

Adam Pennick, potpredsjednik Nissanova odjela za proizvodnju u Ujedinjenoj Kraljevini, izjavio je: „Izrazito se ponosimo time što tvornicu u Sunderlandu možemo nazvati domom modela Qashqai. To što naš najbolji tim radi na najboljem crossoveru pobjednička je formula i jedva čekamo vidjeti kako će naši kupci uživati u novom dizajnu i dodanim tehnologijama.”

Prvi Qashqai dizajniran je, konstruiran i izgrađen u Britaniji te proizveden u Sunderlandu krajem 2006., prije svojeg predstavljanja 2007. Budući da je odmah postao izuzetno popularan, proizvodnja u Sunderlandu postigla je rekordne razine, a tvornica je zabilježila najvišu godišnju proizvodnju u povijesti automobilske industrije u Ujedinjenoj Kraljevini. Osim toga, od svih automobila proizvedenih u Ujedinjenoj Kraljevini, Qashqai je najbrže prodao jedan milijun, dva milijuna, tri milijuna i zatim četiri milijuna primjeraka i u tom procesu dobio više od 20 konkurenata.

image
Nissan

U tvornici u Sunderlandu proizvode se i Nissan JUKE i posve električni Nissan LEAF, a u Nissanovim timovima u Ujedinjenoj Kraljevini zaposleno je sedam tisuća osoba. To uključuje Nissanov dizajnerski centar u Paddingtonu u Londonu, tehnički centar u Cranfieldu u Bedfordshireu, proizvodni tim u Sunderlandu, centar za dijelove u Lutterworthu te prodajni i marketinški tim u Rickmansworhu, kao i dodatnih 30 tisuća zaposlenih u lancu opskrbe diljem Ujedinjene Kraljevine.

Treća generacija modela Qashqai od svojeg je predstavljanja 2021. prodana u više od 350 tisuća primjeraka u Europi te nastavlja postavljati standarde za crossovere. Qashqai je od 2022. dostupan s tehnologijom e-POWER, Nissanovim jedinstvenim i inovativnim elektrificiranim pogonskim sklopom kod kojeg kotače pokreće isključivo električni motor, čime se postiže osjećaj električne vožnje. Na prometnicama je trenutačno 120 tisuća modela Qashqai s tehnologijom e-POWER proizvedenih u Sunderlandu.

U najnovijem izdanju sačuvano je sve ono što kupci vole kod modela Qashqai, ali su unaprijeđene njegove najsnažnije značajke te su mu dodane još intuitivnije i praktičnije tehnologije.

image
Nissan

U tvornici u Sunderlandu uvedene su promjene koje omogućuju proizvodnju modela Qashqai za 2024., uz ulaganja u tvornicu namijenjena novim oblogama, odbojnicima, bojama karoserije, unutrašnjim značajkama, materijalima i opremi. Unaprijeđena tehnologija u novom modelu Qashqai sad je ugrađena i u proizvodni proces, uključujući poboljšane sustave za pomoć u vožnji i ugradnju Google usluga u multimedijski sustav NissanConnect, čime se postiže gotovo besprijekorna interakcija između digitalnih uređaja kupca i njegova vozila.

Nissan EV36Zero, plan društva za budućnost automobilske industrije, povezuje proizvodnju električnih vozila i baterija uz upotrebu obnovljivih izvora s ciljem postizanja nulte stope emisija u vožnji i proizvodnji. Model EV36Zero postat će nacrt za budućnost svih Nissanovih tvornica diljem svijeta kao dio Nissanova novog globalnog poslovnog plana „The Arc”.

image
Nissan

Projekt EV36Zero također stavlja tvornicu u Sunderlandu u središte Nissanova puta ususret održivijoj budućnosti. Već je potvrđeno da će se u Sunderlandu u budućnosti proizvoditi posve električne inačice modela Qashqai, JUKE i LEAF, kao dio plana da se Nissanova ponuda osobnih automobila u Europi učini posve električnom do 2030. To je u skladu s Nissanovom vizijom Ambition 2030 da postane istinski održiv proizvođač koji svijet čini čišćim, sigurnijim mjestom.

image

Počinje proizvodnja nove generacije rodonačelnika klase

R Parsons/ Nissan
image
Nissan
image
Nissan
image
Nissan
image
Nissan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 20:49