StoryEditorOCM

TEST SIGURNOSTI Mazda 6 odlikaš, Adam vrlo dobar

Piše PSD.
13. rujna 2013. - 11:45
Nova Mazda 6 i službeno je postala jedan od najsigurnijih automobila na cestama, nakon što je osvojila maksimalnih pet zvjezdica od Euro NCAP-a.

Ovaj rezultat samo potvrđuje Mazdinu strategiju unapređenja sigurnosti svojih automobila pomoću inovacija poput SKYACTIV karoserije, koja učinkovito upija energiju sudara. Sa i-ACTIVSENSE paletom dodataka za povećanje aktivne sigurnosti, Mazdina perjanica u potpunosti je spremna za budućnost.

Ovim je Mazda 6 postala već četvrti Mazdin automobil koji je osvojio svih pet Euro NCAP zvjezdica, od kada je 2009. godine stupio na snagu stroži režim ocjenjivanja. Time se pridružila prethodnoj generaciji Mazde 6, aktualnoj Mazdi 3 - koja uskoro dobiva nasljednicu - i Mazdi CX-5.

Najmanji Opelov model Adam nije dobro prošao na Euro NCAP testiranju gdje je za svoje karakteristike prilikom sudara dobio samo četiri zvjezdice.

Adam je po pitanju zaštite odraslih osoba zaslužio 87 posto (90 posto je potrebno za petu zvjezdicu), ostvario je mizernih 65 posto po pitanju naleta na pješake, te izrazito nizak rezultat po pitanju sigurnosti djece u automobilu (72 posto).

Testiranje je u ovoj rundi provedeno na pet automobila, a ovim rezultatima Adam se našao uz bok Mitsubishi Miragea koji je također dobio samo četiri zvjezdice, dok su uz Mazda 6, maksimalnih pet zvjezdica zaradili Lexus IS 300h i Toyota Corolla.

Glavni konkurenti, Ford Fiesta, Volkswagen up!, SEAT Mii i Peugeot 208 također su ostvarili rezultat od pet zvjezdica, što je dodatan udarac za Opel.

Rezultati u svakoj kategoriji određuju se na osnovi nekoliko crash-testova, uključujući prednji udar pri brzini 64 km/h, nalet vozila s boka pri 50 km/h, bočni nalet na stup pri 29 km/h i nalet na pješaka pri 40 km/h. Euro NCAP također ocjenjuje i elektronički sustav kontrole stabilnosti (ESC - Electronic Stability Control).

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Z. J.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:40