Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
ArhivaIZBOR NAJBOLJEG OBITELJSKOG I MALOG HOTELA 2013. STARI GRAD’, dUBROVNIK

Terasa koja mami uzdahe

Piše PSD.
4. rujna 2013. - 21:50
U vrijeme kad se vode polemike zbog gužvi koje u povijesnoj dubrovačkoj jezgri nastaju zbog dolazaka i po nekoliko tisuća gostiju s kruzera u samo jednom danu, teško je povjerovati da biste mogli pronaći neku oazu mira, i to samo na koji metar od Straduna, najljepše ulice na svijetu. A upravo to možete očekivati odlučite li za vrijeme svoga odmora odsjesti u boutique hotelu “Stari Grad”, jednom od samo dva hotela u povijesnoj dubrovačkoj jezgri pod zaštitom UNESCO-a.

U ulici Od Sigurate 4, s druge strane Festivalske palače i desetak metara od Straduna, zgrada je hotela pod zaštitom Konzervatorskog odjela Grada kao spomenika kulture. U neka druga vremena pripadala je obitelji Drašković, da bi u ova današnja služila gostima kao potpuno renoviran hotel s četiri zvjezdice, čija će menadžerica i vlasnica reći da je sadašnje, novouređeno zdanje zapravo odradilo svoju prvu pravu turističku sezonu koja je, sudeći po dojmovima, ispit položila s odličnim, jer na upit o daljnjim planovima vlasnica Anna Slabovska uz širok osmijeh odgovara: “Širimo se, pozvat ćemo vas na otvaranje novog restorana!”

− Zapravo smo počeli raditi u lipnju prošle godine, samo da vidimo kako ide posao. Hotel smo zatvorili u prosincu, sve izbacili i prihvatili se renoviranja − u dahu nam je posljednju godinu ovoga zdanja ispričala ljubazna vlasnica, čija je priča, baš kao i ovo hotelsko zdanje unutar zidina, po svemu zanimljiva i Dubrovčanima i gostima.
Naime, ova je mlada Ukrajinka odrastala u Londonu, gdje se i školovala, i nakon nešto više od desetljeća provedenog što u školovanju, što u radu po velikim londonskim hotelima, odlučila se, kako je rekla na vrlo dobrom hrvatskom, pokrenuti nešto svoje. Ali ne u Hrvatskoj, nego u Crnoj Gori, koja je, kaže nam, nekako njezinim zemljacima poznatija. S ocem je krenula u Budvu, no ništa im se nije svidjelo, da bi je agentica za nekretnine nagovorila na odlazak u dva sata udaljen Dubrovnik. I to je, kaže, bilo to!

Romantika na terasi

Vidjela je, zaljubila se u viđeno, i hotel i Grad, uložilo se puno, kaže ne otkrivajući stvarni iznos, no, tvrdi, isplatilo se, sada je to hotel za 21. stoljeće. A zahvaljujući dizajnu jedne poznate londonske tvrtke, uspješno je zaokružena jedna iznimna cjelina koju čine i bogata prošlost i ne baš mali prohtjevi suvremenoga gosta. Osam soba, sve kompjutorizirano, a opet s onim tako suvremenim, čovjeku potrebnim povratkom u neka prošla, smirujuća vremena. O kakvom je povratku ovdje riječ, najbolje se može doživjeti na vrhu ovoga zdanja, na terasi, ponosu vlasnice. Ali i svih prije nje.

− Trebate to vidjeti. Ovdje imate Grad na dlanu − govori nam Anna Slabovska dok se uspinjemo stepenicama prema terasi i usput bacamo pogled na jednu od soba, minimalistički, ugodno namještenu, u kojoj prevladavaju tonovi bijele i boje lavande. Kao i u cijelom hotelu. Spokoj naglo prekida izlazak na terasu, jer pogled koji puca teško je dočarati riječima: gradska jezgra sa svojim čudesnim krovovima, kula Minčeta, zidine s kolonama znatiželjnih turista, pogled na Srđ, otok ljubavnika Lokrum i Cavtat u daljini... Impresivno. I sada je posve jasno zašto će svi odreda izdvojiti baš ovu terasu. Ovdje, na vrhu, osjećaj je poseban – Dubrovnik u svoj ljepoti, kakav inače samo sa zidina možete doživjeti.
− Naši gosti nakon večere u jednom od restorana ovdje, blizu hotela, često do kasno u noć sjede ovdje, uz piće, i uživaju u prizoru − govori Anna. Sada razumijemo zašto je tako. Posebno volite li romantičan ugođaj, jer onda je mjesto kao stvoreno za vas.

‘Skupo, ali jako dobro’

Osoblje “Staroga Grada”, a četvero ih je stalnih, pobrinut će se da vam ništa ne nedostaje. Eventualni nedostatak sadržaja stoga nećete ni osjetiti. Automobilom, ili na neki drugi način, osigurat će vam izlete, wellness i još mnogo toga... Ili ste možda za nešto drugo?

− Ovo je mali boutique hotel, ali zato je kod nas sve puno intimnije nego drugdje. Radimo svi sve za gosta, znamo im imena, a to sigurno nemaju neki veliki hoteli u Dubrovniku − ističe naša domaćica. U to smo se i mi uvjerili, spletom okolnosti (i sklanjajući se od obilne kiše!) došavši gotovo 40 minuta ranije od dogovorenog vremena. Ne poznavajući nas, dočekala nas je na ulazu osobno vlasnica misleći da je riječ o gostima.
No, taj je pristup ujedno i odgovor na pitanje o poslovnoj politici vlasnika – personalizirana usluga i sve pogodnosti suvremene tehnologije u jedinstvenom okružju povijesne jezgre. “Neprocjenjivo”, komentirao je netko kad smo postavili pitanje cijene. Moritz iz Londona napisao je: “... Skupo, ali jako dobro mjesto s fantastičnim krovom!”  

Otkrili su to i mnogi Amerikanci, kojima je ovo “mjesto broj jedan” za odsjedanje. Mir u neposrednoj blizini svakodnevne gužve najljepše ulice na svijetu, samo su neki od dojmova onih koji i sada borave u “Starom Gradu”. Tišina u gradskoj vrevi dojmila se i Erika iz Osla, ali podjednako i osoblje, za koje kaže da je uvijek nasmiješeno. I to mu je dovoljno da “Stari Grad” preporuči svima. S njime je većina gostiju suglasna, uz dodatak kako je ovaj hotel, zahvaljujući romantičnom ugođaju, savršeno mjesto i za − medeni mjesec. 

Katica CIKOJA

U srcu kulturne baštine

•• Boutique hotel Stari Grad dio je zaštićene kulturne baštine. Smješten u srcu srednjovjekovne gradske jezgre, nudi osam prostranih soba i besplatan bežični internet. Između ostaloga, udaljen je nekoliko minuta hoda od crkve sv. Ignacija, u blizini je franjevački samostan, Onofrijeva fontana, Orlandov stup i Crkva sv. Vlaha. Do Zračne luke Dubrovnik samo je 18 kilometara, dok je trajektna luka udaljena svega tri kilometra od hotela. Gostima je na raspolaganju parkiralište izvan gradskih zidina.

Izdvojeno