Na mnogim lokacijama solana je jednostavno – solana, običan pogon za dobivanje soli. Prikuplja se i distribuira.
U gradu Ninu, u tamošnjoj solani, nije tako. Solana Nin je pravo čudo, proces prepoznavanja vrijednosti sitnih zrnaca koja poput pijeska sipe kroz prste iznjedrio je brojne proizvode, a maštovitost ljudi koji vode ovu Solanu ne poznaje granice.
U Solani Nin otvoren je Muzej soli.
U Solani Nin organizira se Festival soli!
U ovoj solani je od soli napravljeno toliko proizvoda da je u Muzeju soli, pod nazivom Kuća soli, otvorena i suvenirnica.
- Rekla bih jednostavno da znamo što radimo i prepoznajemo bogatstvo prirodnog fenomena. Proučavanjem povijesti Solane Nin i same njene funkcije, dolazi se do spoznaje da u širem području nema teške industrije niti ekstenzivne poljoprivrede, da se područje Solane Nin nalazi između pet hrvatskih nacionalnih parkova (Plitvice, Paklenica, Kornati, Sjeverni Velebit i Krka), da se, dakle Solana nalazi u čistoći i netaknutosti prirodnoga okoliša. Solana Nin je jedna od samo tri u Europi koja posjeduje ekološki certifikat – kaže Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga u Solani Nin.
Solanu Nin nazivaju “solanom koja oslobađa hormone sreće.” Na prvi pogled neobično, međutim, i tu je došla do izražaja samo jednostavnost kojom čelni ljudi promišljaju mogućnosti koje su pred njihovim očima. Samo ih je trebalo “posložiti”, pa su tako u ovoj solani, među brojnim proizvodima, promovirali tamnu čokoladu koja je u javnosti prozvana neodoljivim božanskim nektarom koji oslobađa hormone sreće. Zašto? Jer je spojena s vrhunskim ninskim cvijetom soli, najboljim što sol može dati, tankim finim kristalićima koji se skupljaju rano ujutro ili kasno navečer, a imaju sve najveće mineralne i hranjive vrijednosti jadranske soli.
Ninska solana počela je prva u Hrvatskoj prikupljati cvijet soli. Ljubitelji hrane diljem svijeta cvjetnu sol, francuski “fleur de sel”, nazivaju kavijarom soli, a po uzoru na Francuze, i u Ninu ga odavno prikupljaju.
- Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način odvija se kroz pet skupina bazena ispod vedrog neba. Kroz prve četiri skupine odvija se prirodno isparavanje morske vode Jadrana utjecajem sunčeve energije i energije vjetra tijekom suhog i toplog razdoblja godine, dok se u petoj skupini, tzv. kristalizacijskim bazenima iz ugušćene morske vode (salamure) kristalizira morska sol. Prva sol koja se kristalizira je cvijet soli na površini salamure, koja se ubire svaki dan uz pomoć mikronskoga sita u idealnim vremenskim uvjetima, tijekom sunčanoga razdoblja bez vjetra u ranim jutarnjim satima – objašnjava Sanja Stamenić Oštrić.
Nakon isparenja salamure, što traje desetak dana, na dnu, debljine 15 do 20 milimetara, ostane nataložena prirodna kristalična sol. Prije “žetve”, odnosno sakupljanja soli, ispušta se višak salamure da se sol procijedi. Tako ocijeđena sol se zatim ručno prikuplja na hrpe i prevozi do skladišta.
- Prosječna godišnja proizvodnja morske soli u posljednjih deset godina u Solani Nin je 4000 tona. Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice “suha” juga, maestral i lagana bura. Sezona “žetve” traje u prosjeku 63 dana, i to tijekom kasnoga proljeća, ljeta i rane jeseni – kaže Stamenić Oštrić.
I rimski carevi koristili su ninsku sol, a danas je Solana Nin (i) izvanredna turistička destinacija, zabavna, ali i edukativna i informativna istodobno, a u konačnici i “raj za nepce.”
Što nudi Kuća soli u Solani Nin?
Neki se proizvodi, poput cvijeta soli, mogu naći i u većini bolje opskrbljenih trgovina u Hrvatskoj, a postoje i inovativna pakiranja cvijeta soli nastala dodavanjem začina poput tartufa, ili pak zelenog, crnog ili kajenskog papra. Osim cvijeta soli, prodaje se, dakako i sol, pakirana na razne načine, i kao mlinac, te uz dodatke brojnih začina od kojih su najzanimljiviji i najosebujnijeg okusa oni od lavande ili smilja.
Sol za inhalaciju
Delikatese? Ako i pretpostavimo da je teško naći nekog tko nije probao jednu od nekoliko vrsti čokolada s cvijetom soli, za tren ulazimo u carstvo delicija koje se u Solani Nin mogu kupiti: keksi, smokvenjaci, sirevi, namazi, inćuni, maslinovo ulje… sve to s dodatkom cvijeta soli, sve neodoljivog okusa, za nepca koja znaju prepoznati vrhunske proizvode.
Suvenirnica u Solani Nin ima i dio nazvan “kozmetika”, gdje su opet do izražaja došli jednostavnost i maštovitost: sol je po sebi toliko blagotvorna i potrebna koži, da ju je (samo!) trebalo obogatiti mirisima i ponuditi šampone, gelove za tuširanje, pastu za zube, pilinge, sapune… Poznato je koliko se plaćaju tzv. slane sobe u kojima je zrak obogaćen solju. U Solani Nin prodaju se mirisne morske soli za inhalaciju, ili je dovoljno usuti njihovu morsku sol u kupku. Obogaćene su raznim mirisima, a ima ih i sa – laticama cvijeća.
Da bi se lakše snašli u cijeloj ponudi, posjetiteljima suvenirnice, koja postoji i na web-stranici Solane, su ponuđeni i razni poklon-paketi. Ni djeca nisu zaboravljena, za njih su osmišljene puzzle i slikovnice, a naš izbor su suveniri – kameni, drveni ili keramički. Kamene soljenke su mala umjetnička djela, a ogrlice sa soli su – neodoljive.
- Solana Nin svake godine za svoje posjetitelje u ljetnim mjesecima priča 1500 godina staru priču o soli putem besplatnih obilazaka polja soli sa stručnim vodičima na danima otvorenih vrata i na Festivalu soli. U Solani Nin sol proizvodi sunce, more i vjetar. Ljudska je ruka bere s ljubavlju i tako već tradicionalno generacijama. Cijela Solana Nin je jedan magični muzej na otvorenom koju godišnje posjeti više od 100.000 ljudi. Dani otvorenih vrata odvijaju se tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna do kasnih večernjih sati, uz organizirane aktivnosti i radionice – opisuje direktorica Stamenić Oštrić dio velike priče o Solani Nin, koja je, kao prirodni fenomen, sada ispravno valorizirana, njezina ponuda je obogaćena, a njezina vrijednost prepoznata. Potencijali Solane Nin će se, sudeći prema svemu što se napravilo posljednjih godina, i dalje uspješno razvijati. Solana Nin već je postala destinacija, a ne (samo) usputni turistički fenomen.