<p>SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA MARKETING<br>
Split, 070421.<br>
Obilazak opcine Dugopolje u drustvu nacelnika Perice Bosancica.<br>
Na fofografji: Perica Bosancic nacelnik opcine Dugopolje.<br>
SAMOUPRAVA

Dugopolje - prvak Hrvatske po postotku zaposlenih

Piše Mia Sesartić
Foto Paun Paunovic/Cropix/Cropix
16. lipnja 2023. - 13:30

Uz brojne gospodarske subjekte u dugopoljsku poslovnu zonu Podi stigla je prije petnaest godina i “Slobodna Dalmacija”, uz proizvodnju preseljena je i redakcija dnevnog lista i druge službe naše tvrtke, a 25. veljače 2008. godine novina je krenula na kioske iz nove tiskare u Dugopolju.

Nakon osam godina redakcija je s popratnim službama od 1. svibnja 2016. ponovno na adresi Hrvatske mornarice u Splitu, dok proizvodnja, odnosno suvremena novinska tiskara Hanza Medije, poslovne jedinice Slobodna Dalmacija u Dugopolju, i dalje radi na toj istoj lokaciji u gospodarskoj zoni Podi.

Značaj prisutnosti brojnih gospodarskih subjekata za Općinu Dugopolje, poput tiskare “Slobodne Dalmacije”, kao poslovne objekte i drugih važnih tvrtki poput “Konzuma”, “Studenca”, “Tommya”, “FEAL”, “ORBICO”, “MAN”,”Lesnina”, “Momax”, “Galenski laboratorij”, “S+B systemtechnik” i mnogih drugih ... ističe nam i načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić.

Naime, Općina Dugopolje za razvoj gospodarstva ima i odličan geoprometni položaj.

Udaljena je 15 kilometara od grada Splita, županijskog središta i najvećeg grada na hrvatskoj obali i nalazi se na sjecištu državne autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik koja spaja sjever i jug Hrvatske i županijske brze ceste D1 Split-Sinj koja povezuje obalu i unutrašnjost Splitsko-dalmatinske županije.

Dugopolje se nalazi na samom izlazu za grad Split s autoceste A1, udaljeno je samo 28 kilometara od međunarodne Zračne luke Split-Kaštela, te 18 kilometara od međunarodne putničke luke Split i željezničkog kolodvora Split.

- Atraktivnost gospodarskih zona, veliki broj poslovnih subjekata i bogatstvo ponuđenih sadržaja u zoni svakodnevno privlači velik broj gostiju u zoni, bilo građana, bilo gospodarstvenika.

Ulaganje u Dugopolje ujedno znači ulaganje u zonu velike posjećenosti i prepoznatljivosti na razini Hrvatske te općenito dobre tržišne pozicije – govori nam načelnik, ističući kako su se od 1997. godine do danas prometnuli u jednu od najuspješnijih općina u Hrvatskoj.

- Deveta smo općina u državi po ukupnim prihodima, te s ukupno 2606 zaposlenih smo na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju zaposlenih na tisuću stanovnika - ističe ponosno načelnik Bosančić, navodeći da je njihova dugopoljska poslovna zona sigurno uzrok još jednog hvalevrijednog podatka.

Naime, Dugopolje ima stopu nezaposlenosti od samo 4,7 posto, a i jedna je od općina bez prireza.

- U zoni trenutno imamo oko 130 objekata s 300 tvrtki i nešto više od 2000 zaposlenih iz cijele županije.

Interes za ulaganje u Dugopolje ne jenjava, danas traju radovi u raznim fazama za tri velika objekta (Tommy LDC, Medical intertrade i Shop park Dugopolje), ulaganja vrijedna više od 30 milijuna eura.

Dugopolje je na zadnjem popisu stanovništva jedna od rijetkih općina Dalmatinske zagore s pozitivnim demografskim trendovima, u plusu smo oko tristo stanovnika, a novi se stalno doseljavaju - kaže nam načelnik naglašavajući kako je u pravcu razvoja općine krenuo još jedan projekt jer je u Dugopolju nedavno svečano otvoreno gradilište u sklopu “Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin”.

Radovi su dio ugovora rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe Grada Solina i općina Podstrana, Klis i Dugopolje, vrijedni su 43,4 milijuna eura bez PDV-a, a predviđeni rok završetka je 1.studenoga 2025. godine.

U Dugopolju je, pak, govori načelnik cijela poslovna zona već spojena na sustav odvodnje i vodoopskrbe, a ostatak naselja će se moći spojiti nakon dovršetka spomenutog projekta.

Naime, sve dugopoljske gospodarske zone detaljno su isplanirane i projektirane.

Do svake građevinske parcele osigurano je priključenje na vodovodnu, telefonsku, električnu i kanalizacijsku mrežu.

Parcele unutar zone su povezane rasterom prometnica sa zelenim površinama na kojima se prikazuju poslovni subjekti u zoni te smjer prema njihovoj lokaciji.

Što je još novo na području gospodarske zone Podi? - pitamo načelnika.

- Otvoren je centar za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije kao i šoping-centar TOP outlet park, a u izgradnji je tržnica domaćih proizvoda. Izvode se radovi na još nekoliko investicija poput novog skladišnog objekta Lesnine, proizvodnog objekta tvrtke Verus pro, a prije nekoliko dana na natječaju smo prodali još jednu parcelu od oko 5000 kvadrata te ćemo uskoro pozdraviti novog investitora.

U planu je dovršetak polivalentne sportske dvorane u sklopu Sportskog centra “Hrvatski vitezovi”, kao i dva nogometna terena manjih dimenzija s podlogom od umjetne trave u sklopu spomenutog sportskog centra, a sve koristeći bespovratna europska sredstva. Također predviđena je i izgradnja autobusnog kolodvora – nabrojio nam je načelnik brojne sadržaje koji su dovršeni ili je njihova gradnja u tijeku.

Prvi čovjek Dugopolja ističe kako je njihova općina otvorena i za ulaganja u sportsku i turističku infrastrukturu, a svim investitorima koji ovdje ulažu kaže, kao institucija, trajno nastoje maksimalno izići u susret.

Općinu Dugopolje nedavno su posjetili predstavnici nacionalnih ruralnih mreža iz 24 europske zemlje, kao i predstavnici krovnog udruženja Europske mreže Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP), te predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Prvi put je Hrvatska bila domaćin tog sastanka.

Projekti koje su realizirani u Dugopolju, poput novog vrtića i dječjeg igrališta, istaknuti su kao primjeri dobre prakse javnog sektora. Na to smo posebno ponosni, kaže Perica Bosančić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 01:43