StoryEditorOCM
DalmacijaPOČELA BERBA

Jagode izvrsno rodile

Piše PSD.
4. svibnja 2015. - 18:14
Počela je berba jagoda na vrgoračkom području, slasnog voća po kojemu je ovaj kraj postao poznat širom Hrvatske. Prošle godine berba je krenula nešto ranije zbog vremenskih prilika. U selu Orah, gotovo se svaka obitelj bavi proizvodnjom jagoda, mnogi od toga žive, jedan od njih je i Mate Vujčić, koji se vratio iz Makarske i zasadio s obitelji oko 35.000 sadnica jagoda, njegove jagode uglavnom se nalaze u plastenicima.

No, kad krene berba jagoda u Rastoku, bez obzira na kišu i vjetar koji ovih dana stvara poljoprivrednicima velike probleme, u jagode se mora poći, jer berba ne može čekati. Čizme na noge, košarice u ruke i u polje.

- Kvaliteta je odlična, ali i prinosi bolji nego prošlih godina. Međutim, mali je problem to što je otkupna cijena jagoda u jednom dana pala s 22 kune na 17 za kilogram. Zašto to govorim? Zato, što je berba tek počela, a cijena je 17 kuna. Što će biti za desetak dana kad krene berba na otvorenom? Strah nas je da bi moglo doći do rapidnog pada cijene. U ovom plasteniku su jagode koje su posađene ove godine, i ako prosječna cijena kilograma padne ispod 13 kuna za kilogram, nama se to ne isplati raditi. Upravo zbog loše cijene prošle godine, ove godine zasadile su se manje površine i svi se bojimo da bi se taj trend u budućnosti mogao nastaviti. Tako da bi oni proizvođači koji su prije imali po 50.000 sadnica mogli uskoro doći na 10.000 sadnica - kaže Vujčić i osvrće se na natpis u „Slobodnoj“ kako su vrgoračke jagode preplavile splitski Pazar:

- Čita sam to u „Slobodnoj“ i moram vam odmah reći kako bi se upozorilo kupce da im ne podvale neke druge jagode, uvozne ili neretvanske, pod vrgoračke. Berba je tek počela u vrgoračkim poljima, zbog vremenskih prilika ubralo se jučer samo 100-tinjak gajbi, koje se otišle od Splita do Zagreba. Zato neka kupci dobro provjere što kupuju - veli Vujčić.

Nekoliko metara dalje od njega Joško Polić i supruga Nada beru svoje jagode.

- Vidite kako je vrime. Moramo u čizmama brati, jer je noćas padalo i padalo, neće bit puno. Možda nekoliko gajbi, ali moramo ih obrati kako bi druge došle na rod. Moja se obitelj desetljećima bavi proizvodnjom jagoda. Sad imamo oko 5000, ja i supruga to pomalo radimo. Situacija nije dobra, jer je cijena iz godine u godinu sve manja, a ulagat se treba - ističe Polić.

Zbog otkupne cijene zabrinuti su i Udruzi proizvođača vrgoračkih jagoda, koja okuplja oko 150 obitelji.

- S prinosima i kvalitetom smo jako zadovolji, proizvodimo daleko najbolje jagode u Hrvatskoj i šire. Po nekim procjenama, očekuje se da će se ubrat više od 60 vagona vrgoračkih jagoda ove godine. No, otkupna cijena nije dobra, potražnja ne prati cijenu. Veliki trgovački lanci su se osilili i oni diktiraju uvjete. Ne bih sad ja tu nikog napadao, ali ako država želi zaštititi malog čovjeka, poljoprivrednika, onda bi se trebala uspostaviti neka vrsta burze roba, preko koje bi se regulirala i otkupna cijena - zaključio je Berislav Govorko, predsjednik Udruge „Vrgoračka jagoda“.

Inače, cijena prvih, vrgoračkih jagoda kreće se na bancima i po pazarima od 20 do 30 kuna za kilogram, dok je na zelenoj tržnici u Čapljini 7 konvertibilnih maraka.
MATE PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:12