StoryEditorOCM
Dalmacijastečaj pred vratima

Radnici Adria čelika: Sjest ćemo za pregovarački stol, ali prvo isplatite dvije plaće

Piše PSD.
15. siječnja 2015. - 16:01
Radnici Adria čelika prihvatili su prijedlog poslodavca i u utorak, 20. siječnja sjest će za pregovarački stol, no uz uvjet da im do tada budu isplaćene dvije plaće. U protivnom nema razgovora o ugovorima o radu na neodređeno vrijeme, a već u srijedu, 21. siječnja podnijet će zahtjev za pokretanje stečaja nad tvrtkom.

Budući da je poduzeće u blokadi duže od 60 dana, uvjeti za stečaj već su ostvareni. Novi skup radnika zakazan je za srijedu, 21. siječnja.

Sve je to rečeno i dogovoreno na skupu kojem se odazvalo stotinjak od ukupno 200 zaposlenika, održanom u četvrtak u krugu poduzeća u Kaštel Sućurcu. Sindikalni povjerenik Zvonimir Duvnjak upoznao je prisutne s ponudom poslodavca da obave razgovor, i zatražio da se izjasne.

"Šta nam znače ugovori za stalan posao, ako nema plaća", čulo se, među ostalim, na skupu, ali je na kraju prevladalo raspoloženje da se, ipak, još jednom pokuša dogovoriti.

Problemi na realciji poslodavac - zaposlenici, podsjetimo, nastali su kad se ispostavilo da poslodavac od radnika traži da se u ugovoru o radu na neodređeno vrijeme odreknu prava na svoja sudska potraživanja. Više od polovice zaposlenika, doznali smo, tužilo je tvrtku zbog ničim obrazloženog smanjenja plaće u trajanju gotovo godinu dana i to za 20 do 40 posto od ugovorenog iznosa. Tih svojih potraživanja nisu se spremni odreći.

"Ne pristajem na uvjete iz ugovora, želim svoj zarađeni novac, kazao nam je bagerist Marinko Komar (28), koji u Adria čeliku radi dvije godine i među radnicima je koji su za ostvarenje svojih prava posegnuli za tužbom.

Stipe Banić (59), s 38 godina rada u bivšoj željezari, a sada i u Adria čeliku, ne vidi izlaz iz nastale situacije:

"Ovo je samo odugovlačenje. Već sam bio pokrenuo stečaj, ali me je Tobias Wagner zvao na telefon i zamolio da povučem prijavu, uz obećanje da će sve biti u redu. Tada sam to i učinio. Sačekat ću do srijede, i ako ne bude dogovora, ponovno ću pokrenuti stečaj i to kao pojedinac da ne dovedem u nepriliku kolege. Ovdje izlaza nema, klinički smo mrtvi i samo čekam da netko kaže da je aparat isključen. Prevelike su dubioze", ogorčen je Banić.

Zvonimir Duvnjak je najavio da će u ime poslodavca uz dr. Tobiasa Wagnera (predsjednika Nadzornog odbora) biti i predstavnik obitelji Schumacher (većinskog dioničara), a zaposlenike će zastupati sindikat te pravnik sindikata metalaca. Među pregovaračima će biti i Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - industrijskog sindikata.

Strojevi u Adria čeliku, nastalom u pogonima bivše željezare u Kaštel Sućurcu, kupljenim u stečajnom postupku nad posrnulom kaštelanskom tvrtkom, miruju još od rujna prošle godine. Vlasnik u međuvremenu nastoji doći do kreditnih sredstava kako bi dobio radni kapital za ponovno pokretanje proizvodnje i isplatu tri izostale plaće radnicima, koji su za sada na čekanju.

PIŠE Jadranka MATIĆ
SNIMIO Mario TODORIĆ / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:49