StoryEditorOCM
ForumPOVIJEST UBOJSTAVA STRANIH TURISTA U HRVATSKOJ

Mahom su ih ubijali sunarodnjaci, osim u brutalnom slučaju iz Poreča i jezivom misteriju za čije neuspješno rješavanje roditelji ubijene krive našu policiju

Piše PSD
28. lipnja 2018. - 19:18
ubojstva4

Slučaj ubojstva mladog Britanca na Zrću podsjetio nas je na slična krvoprolića u kojima su stradali strani turisti, a većini ih je zajedničko da su počinitelji uglavnom bili sunarodnjaci ubijenih.

Izuzetak su ubojstva Britanca Petera Anthonyja Rushtona i Talijana Pierangela Cerane - oba su stradala od ruku hrvatskih državljana. 

Tridesetogodišnjeg Rushtona su 2005. godine dvojica mladića iz Poreča - Marko Rajković i Marko Buršić - pretukli, uzeli mu novčanik i zlatni lančić, te misleći da je mrtav, onesviještenoga stavili u čamac i odvezli ga na otvoreno more. Tamo su mu na tijelo zavezali utege i bacili ga iz čamca.

Rajković i Buršić osuđeni su na 14, odnosno 12 godina zatvora.

Pierangelo Cerane ubijen je u svibnju 2007. godine na Krku. Za ubojstvo 61-godišnjaka s po 22 godine zatvora osuđeni su Branko Musa (55) i Dominik Radić. Dvojac je provalio u Ceranin kamper u autokampu Konobe kod Punta i vezao ga ljepljivom trakom. Radić ga je izudarao plinskim pištoljem po glavi, a obojica su ga udarala rukama i nogama kako bi ga natjerali da im kaže gdje drži novac. Od teških ozljeda glave Cerana je umro u riječkoj bolnici šest dana kasnije.

U brutalnome incidentu koji se dogodio pokraj Sućurja na Hvaru, u rujnu 2008. smrtno je stradao poljski skiper 35-godišnji Pavel Wydrowsky, a za njegovu su smrt bila osumnjičena trojica njegovih sunarodnjaka s kojima je bio na brodu, piše Jutarnji list.

Prema nalazima istrage, Wydrowsky je napao svoje sunarodnjake izbovši dvojicu nožem, da bi ga oni zatim pretukli i vezali. No, Wydrowsky je umro od zatajenja srca, a trojica Poljaka osumnjičena su da su prouzročila smrt iz nehaja.

U lipnju 2017. posada njemačke jedrilice u moru je pronašla iscrpljenoga poljskoga turista Piotra Pawela Pawlaka, a nakon poziva policiji ubrzo je u moru pronađeno i beživotno tijelo njegove djevojke Jolante Magdalene Adamczuk.

Pawlak je ispričao kako je djevojka pala u more dok je on popravljao motor te da je vidjevši da se ona utapa, i on skočio za njom u more, međutim nije je uspio spasiti a njegov brod su odnijele struje. Međutim, obdukcijom je utvrđeno da je žena teško pretučena pa je optužen za ubojstvo.

Prije pet godina u uvali Zrće pronađen je 62-godišnji profesor tjelesnog odgoja iz Zagreba. Bio je nasmrt pretučen tupim predmetom po glavi, no počinitelj, ili više njih, nikad nije pronađen. 

Misterij je ostala i smrt mlade Australke Britt Lapthorne koja je 2008. ruksakom putovala po Europi. Zadnji put je viđena na zabavi u jednom dubrovačkom noćnom klubu gdje je bila s vršnjacima koje je upoznala na putovanju po Europi, a 18 dana kasnije njezine posmrtne ostatke pronašao je ribar u zaljevu Boninovo. Njezino tijelo je bilo u uznapredovalom stadiju raspadanja, što je uvelike otežalo istragu o uzroku smrti.

Prije tri godine objavljeno je da njezini roditelji i dalje ne znaju uzrok njezinog tragičnog kraja, ali prema konačnom nalazu australskog istražnog suca i mrtvozornika, ono što se pouzdano zna jest da 21-godišnja djevojka nije počinila samoubojstvo niti da je slučajno pala u more s dubrovačkih litica.

Iako je hrvatska policija nakon nestanka Britt uzela više od 500 izjava svjedoka u noćnom klubu, od redara do prijatelja s kojima se zabavljala, a Australska savezna policija je hrvatsku istragu ocijenila 'temeljitom i profesionalnom', djevojčin otac Dale se nije mogao složiti sa zaključkom da su hrvatski policajci 'pregledali svaki pedalj zemlje' ne bi li otkrili neke tragove koji bi doveli do razrješenja misteriozne smrti.

 - Bijesni smo i ozlojeđeni izjavama da se radilo o temeljitoj i profesionalnoj istrazi - kazao je Dale, ističući da su 'prva dva tjedna istrage bila pravi debakl'.

23. svibanj 2024 05:39