stdClass Object ( [id] => 1379805 [title] => Autorica knjige ‘Nasilje na Balkanu...‘: Trećina svih ubojstava posljedica su sukoba po kafićima i noćnim klubovima [alias] => autorica-knjige-nasilje-na-balkanu-trecina-svih-ubojstava-posljedica-su-sukoba-po-kaficima-i-nocnim-klubovima [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U posljednje vrijeme suočeni smo s nizom nasilnih zločina, u prvom redu ubojstava – u Splitu je nedavno na ulici nožem ubijen mladi muškarac, u Zagrebu su u jednom danu ubijene dvije žene, skupina mladića prošlog je vikenda u Splitu jednog mladog muškarca teško ozlijedila te mu je život još uvijek ugrožen, u Boru u Srbiji ubijena je dvogodišnja djevojčica, a odjeci toga zločina prelili su se na čitav prostor nekadašnje zajedničke države te se stječe dojam da se spirala nasilja zastrašujuće ubrzava.

Prof. dr. sc. Anna Maria Getoš Kalac redovita je profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gostujuća profesorica na SciencePo, Sveučilištu u Parizu te Sveučilištu u Lausannei, autorica studije o ubojstvima u suradnji s Max Planck Institutom u Freiburgu, autorica knjige "Nasilje na Balkanu: Prvi nalazi studije o ubojstvima na Balkanu", koju je objavila ugledna izdavačka kuća Springer, te voditeljica Balkan Criminology mreže... Sve to čini je nezaobilaznom sugovornicom na temu nasilja u regiji.

Je li strah javnosti utemeljen? Što se to događa?

– Sjetimo se samo djevojke koju je u Osijeku pištoljem usmrtio policajac ili prošlogodišnje pucnjave u školi u Beogradu. Ili oca koji je ubio svoje troje djece u Zagrebu godinu prije toga. Sjetimo se ubojitog pohoda po Splitu kada su iz kalašnjikova ubijena trojica muškaraca.

Ili, pak, ubojstva odvjetnice Ivane Hodak 2008. godine i ubojstva novinara Ive Pukanića u samom središtu Zagreba... Očito smo uvijek suočeni s nasiljem i nasilnim zločinima, pa tako i aktualno, a bit ćemo i ubuduće.

No, kada u kratkom vremenskom razmaku koincidira nekoliko nasilnih zločina o kojima mediji iscrpno izvještavaju, onda to, naravno, utječe na dojam javnosti i senzibilizira društvo u cjelini.

---

image

‘Nasilje nad djecom najčešće vrše bliske osobe iz kruga obitelji i poznanika djece‘

Vanesa Pandžić/Cropix
---

U takvim se situacijama čak i meni ponekad teško oteti dojmu da je nasilja sve više i da je situacija alarmantna – posebno kada su žrtve djeca ili kada nismo u stanju pojmiti motive i okidače na strani počinitelja. Ipak, dojam je jedno, a činjenice i podaci su nešto drugo.

Tako se, primjerice, broj žrtava namjernih ubojstava u Hrvatskoj između 2012. i 2022. godine, prema Eurostatu, kreće između 33 i 51 godišnje, s anomalijom 2018. godine, kada su bile 24 žrtve.

Jasno, svaki je pojedini nasilni gubitak ljudskog života tragedija i nema tih povoljnih statističkih pokazatelja koji to mogu ublažiti. No, dojam da svjedočimo "brutalizaciji" nasilja ili dramatičnom porastu ubojstava u Hrvatskoj nije utemeljen u stvarnosti, odnosno empirijski nam podaci na to jednostavno ne ukazuju.

Ipak smo među najsigurnijima

Kakvi su podaci?

– Najteži su nasilni zločini, promatrani u odnosu prema broju stanovnika relativno stabilni u posljednjih 10 godina. Stopa žrtava namjernih ubojstava između 2012. i 2022. tako se kreće između 0,81 i 1,19 na 100.000 stanovnika, s anomalijom od 0,58 u 2018. godini.

Usporedimo li tu stopu u Hrvatskoj, koja za 2021. godinu iznosi 0,82, sa stopom u, primjerice, Latviji gdje je 3,01, Litvi gdje je 2,58, Turskoj koja ima stopu 2,55, ili u Crnoj Gori gdje iznosi 2,42, Srbiji koja ima stopu 1,12, Švedskoj s 1,09, ili Francuskoj gdje je 1,08, onda vidimo da pripadamo krugu onih europskih država s razmjernom niskom stopom, kao što je, primjerice, Danska s 0,80.

---

image
Vanesa Pandžić/Cropix
---

Ako, pak, promatramo samo stopu ženskih žrtava, za 2021. godinu bilježimo stopu od 0,68, čime svakako pripadamo krugu onih država sa srednje visokom stopom, i to prilično konstantno kroz posljednjih 10 godina. Ukratko, što se tiče najtežih oblika nasilja, ali i opće stope kriminala, Hrvatska je nedvojbeno jedna od sigurnijih država Europske unije.

Veći dio ubojstava, čini se, kod nas, ali i u zemljama okruženja, izvršava se "iza zatvorenih vrata", uglavnom hladnim oružjem, a počinitelji su uglavnom muškarci.

– Da, nasilje među osobama koje se međusobno ne poznaju prije samog incidenta, npr. ulično nasilje, posljednjih nekoliko desetljeća sve je manje prisutno u Europi, dok su ubojstva među poznanicima i prijateljima, ali i članovima obitelji, vrlo stabilna pojava, kako kod nas, tako i u našoj regiji, ali i ostatku Europe.

To često navodi na pogrešan zaključak da se nasilje s ulice preselilo u dom, iako se zapravo radi o tome da smo postigli zavidnu razinu javne sigurnosti, dok se u privatnom prostoru stanje nije toliko značajno popravilo. Muškarci su i inače pretežito počinitelji svih kaznenih djela, a posebno onih s elementima nasilja, dok je spol jedan od najrobusnijih prediktora kriminalnog ponašanja. U tom kontekstu moram ukazati na jedan vrlo značajan nalaz istraživanja koje smo proveli.

Da?

– Gotovo trideset posto svih pokušanih i dovršenih ubojstava incidenti su koji se dogode u večernjim izlascima po kafićima i noćnim klubovima među mlađim muškarcima.

Ti su nasilni incidenti, po mome mišljenju, posebno tragični jer su im povod redovito kojekakve banalnosti – netko je koga krivo pogledao, zabuljio se u krivu djevojku, zapeo za koga ili nekome nešto glupo dobacio.

---

image
Vanesa Pandžić/Cropix
---

Uslijedi eskalirajuća spirala muške agresije i na kraju uglavnom puka sreća ili nesreća odluči o tome tko će preživjeti, a tko neće. Većina takvih incidenata, na svu sreću, ne završi fatalno, ali zabrinjava što se takvi incidenti u pravilu uopće ne prijavljuju policiji, a što onda u najekstremnijim slučajevima završi poput prošlotjedne tragedije u Splitu.

Glavni motivi su osveta i pohlepa

Koji motivi dominiraju i kakav je profil "balkanskog ubojice"?

– Oko polovice motiva ubojica nije naknadno moguće jednoznačno odrediti, a što je najvjerojatnije povezano upravo i s time što je značajan udio ubojstava afektivne prirode, odnosno počinitelji ih nisu unaprijed isplanirali. Među motivima prevladavaju osveta i pohlepa, no teško je generalizirati. Kao što ne postoji "balkansko ubojstvo", ne postoji ni tipičan profil "balkanskog ubojice" – malo je toga zajedničkog kada usporedimo fenomenologiju i uzroke fatalnog ishoda susjedske svađe oko međe kojoj presudi sjekira i slučaja u kojem jedan supružnik na spavanju usmrti drugoga.

Ubojstvo je pretežito kontaktni fizički delikt popraćen ekstremnim emocijama i smješten u zamršeno klupko međuljudskih odnosa.

Svi smo potencijalno u stanju ozlijediti ili usmrtiti drugoga, kao što se možemo naći i u ulozi žrtve – toga smo nedovoljno svjesni kada počinitelje nazivamo monstrumima ili žrtvama pripisujemo krivnju za vlastito stradavanje. Paušalna objašnjenja i površne etikete nam kao promatračima pomažu da se emotivno ogradimo od nasilja, ali ne pridonose njegovu suštinskom razumijevanju.

---

image

‘Ne bi iznenadilo da profili oba ili jednog od počinitelja ubojstva Danke Ilić odgovaraju profilima ubojice djece kojima je primarni motiv seksualne naravi‘

---

Mnogi misle kako su alkohol i droge dominantni okidači nasilja. Jesu li?

– Alkohol je, kada govorimo o nasilnim deliktima, jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika krvnih, ali i seksualnih delikata. Znamo da alkohol, kolokvijalno govoreći, "otpušta kočnice" ponašanja i mijenja percepciju okruženja i situacije u kojoj se nalazimo.

Posebno kod afektivnih delikata alkohol je jedan od ključnih faktora koji potiče agresivno ponašanje, no to samo po sebi najčešće neće biti dovoljno da osobu navede na najteže oblike nasilja. Radi se o kombinaciji osobina na strani počinitelja i povoljnim situacijskim okolnostima u kojima je alkoholiziranost često presudan, ali svakako ne i ključan okidač. Droge su u našem istraživanju bile prisutne, ali u znatno manjoj mjeri od alkohola.

Velika se rasprava vodila i vodi vezano uz uvođenje femicida u Kazneni zakon. Po vašemu mišljenju, bi li femicid, onako kako je opisan u Zakonu, izdržao provjeru Ustavnog suda?

– Uvođenje femicida, odnosno teškog ubojstva ženske osobe, u Kazneni zakon doista je izazvalo brojne polemike, kako u stručnim i znanstvenim krugovima, tako i u medijima i široj javnosti. Nadasve pozitivno je to što je čitava rasprava pokazala široki, zapravo opći konsenzus oko nulte tolerancije prema nasilju nad ženama

Isto tako, iz rasprave proizlazi neupitna želja svih uključenih aktera i društva u cjelini da se dalje unaprijedi zaštita žena od najtežih oblika nasilja. To je već samo po sebi značajan iskorak, neovisno o tome je li se zagovaralo ili osporavalo uvođenje femicida kao posebnog kaznenog djela.

Hoće li uvođenje femicida pomoći ženama?

Hoće li to pomoći?

– Uvođenje teškog ubojstva ženske osobe u Kazneni zakon neće ni spriječiti ni zaštititi žene od ubojstva. To potvrđuju brojna istraživanja kojima se ispituje pretpostavljeni odvraćajući učinak kaznenih sankcija, a najbolje to dokazuju tzv. metaanalize velikog broja takvih istraživanja. Posebno kada se radi o ubojstvima vidimo da čak ni prijetnja najtežom mogućom kaznom – smrtnom kaznom – ne odvraća potencijalne počinitelje.

Kriminalno-politička zamisao da će propisivanje strožih kazni ili pak uvođenje specijalnog kaznenog djela za ionako već kažnjiva ponašanja zastrašiti i odvratiti potencijalne ubojice žena stoga nije samo krajnje naivna, nego i pogrešna.

To u konačnici na najgori mogući način potvrđuju nedavni tragični slučajevi dviju ubijenih žena u Zagrebu. Njima, kao i svim budućim žrtvama, bile one žrtve femicida ili pak "običnog" teškog ubojstva, niti Kazneni zakon, a još manje njegova ustavnosudska kontrola, ne jamči bolju ili efikasniju prevenciju i zaštitu. U čitavoj raspravi nisu izneseni empirijski podaci koji ukazuju na uzročno-posljedičnu vezu između zakonskih mjera i očekivanog učinka, a zanemareni su nalazi brojnih istraživanja koja osporavaju odvraćajući učinak takvih mjera.

---

image

Split je potreslo ubojstvo u veljači, dvadesetdvogodišnji je muškarac poginuo nakon uboda hladnim oružjem

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kako onda gledate na taj potez?

– Ovakvi su zakonodavni potezi puki odraz penalnog populizma kojega u najboljem slučaju opravdava intencija da se kaznenim zakonodavstvom odgaja društvo u cjelini, i to društvo u kojemu postoji široki konsenzus o nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama.

Na koncu, uvođenjem femicida kao posebnog kaznenog dijela svrstali smo se, poput Cipra i Malte, u krug zemalja Latinske Amerike, a koje, kada je u pitanju fenomenologija nasilja, doista nisu usporedive ni s Europom, ni s Hrvatskom.

To samo po sebi nije niti dobro niti loše, već jednostavno egzotično, pa će biti zanimljivo pratiti kako će se sudska praksa nositi s time.

U području partnerskih ubojstava, međutim, izgleda da su žene češće ubojice nego muškarci. Obiteljski i partnerski nasilnici jesu pretežito muškarci, ali muškarci znatno češće ubijaju muškarce... Kako to tumačite?

– Da, žene iako znatno rjeđe ubijaju, kada pak ubijaju, onda su njihove žrtve najčešće bliske osobe i sasvim pretežito osobe muškog spola, dok muškarci najčešće ubijaju druge muškarce koji nisu ujedno i bliske osobe. Žene su u pravilu jednostavno manje sklone fizički agresivnom ponašanju te k tome, situacijski gledano, još i rjeđe izložene okolnostima u kojima je izvan okruženja doma prisutan visok rizik od nasilnih incidenata.

Slučaj Danke Ilić

Djeca su vrlo rijetko žrtve ubojstva, kako u nas, tako i na čitavom Balkanu. No ubojstva djece ipak se događaju. Ne računajući čedomorstvo, tko su najčešći ubojice djece?

– Nasilje nad djecom najčešće vrše bliske osobe iz kruga obitelji i poznanika djece, a iznimno rijetko takvo često puta kronično nasilje završi teškim ubojstvom. Epidemiološki gledano se kod nasilja nad djecom doista radi ne samo o kriminalnom fenomenu, već o javnozdravstvenom problemu, s obzirom da brojna istraživanja ukazuju na međugeneracijski prijenos nasilja unutar obitelji i pogubne dugoročne posljedice takve traume iz djetinjstva u odrasloj dobi.

No, i ovdje, u usporedbi sa situacijom otprije 20, 30 ili čak 50 godina, svjedočimo smanjenju fizičkog nasilja nad djecom te sve manjoj prihvatljivosti verbalnog i psihičkog nasilja nad i među djecom. Držim da su trendovi nadasve pozitivni i da idemo u poželjnom smjeru.

---

image

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić u okolici srbijanskog grada Bora

---

S obzirom na zločin nad malom Dankom Ilić u Srbiji, možete li reći – u čemu se, osim u dobi žrtve i naše reakcije na taj zločin, ubojstvo djeteta razlikuje od drugih ubojstava? Kakvi motivi uopće prevladavaju?

– Stravičan zločin u Srbiji specifičan je utoliko što je, prema do sada poznatim pojedinostima, do teškog ubojstva došlo radi prikrivanja prometne nesreće, a ne s primarnim ciljem ubojstva djevojčice. Utoliko ne bi iznenadilo da profili oba ili jednog od počinitelja odgovaraju profilima ubojice djece kojima je primarni motiv seksualne naravi, a nakon zlostavljanja djecu usmrćuju isključivo radi prikrivanja kaznenog djela, no ne zato što im sam čin ubojstva pruža užitak. Istraživanja pokazuju kako djecu mlađu od pet godina pretežito ubijaju osobe iz obitelji djeteta, uglavnom roditelji.

Kada su djeca uzrasta od pet do 12 godina, počinitelji su uglavnom muškarci, bliski poznanici ili nepoznate osobe seksualno kompulzivnog ponašanja. Što su djeca mlađa, to je način počinjenja češće uporabom ruku ili gušenjem, a starija djeca, ona između 13 i 17 godina, češće se usmrćuju oružjem.

Kakav je profil tih ljudi?

– Profil ličnosti ubojica djece koji nije bliska osoba često karakterizira sramežljivost, anksioznost, osjećaji manje vrijednosti, rezerviranost te bijeg u svijet mašte, gdje postaju svemoćni i snažni.

S vremenom taj svijet mašte za njih postaje toliko realan i poznat da ga provode u djelo, a upravo zbog toga tajnog unutarnjeg svijeta njihova obitelj, susjedi i prijatelji ni ne slute da bi bili u stanju počiniti tako stravičan zločin.

Ubojice djece, pogotovo onih izvan kruga obitelji djeteta, doista su rijetkost i još su uvijek nedovoljno istraženi, tako da i profili variraju od studije do studije, iako se zajedničke crte jasno naziru. Vjerujem da će u budućnosti upravo neuroznanosti i neurokriminologija ponuditi još bolji uvid i temeljitije razumijevanje ove skupine počinitelja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASILJE OKO NAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NASILJE OKO NAS 2 0 13618 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-10 09:12:21 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-11 07:21:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-11 07:20:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Autorica knjige 'Nasilje na Balkanu...': Trećina svih ubojstava posljedica su sukoba po kafićima i noćnim klubovima page_title=Autorica knjige 'Nasilje na Balkanu...': Trećina svih ubojstava posljedica su sukoba po kafićima i noćnim klubovima [metakey] => Anna Maria Getoš Kalac, ubojstva, nasilje, femicid, danka ilić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26947396.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26947393.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26947404.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26947403.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26947399.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26899469.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26865939.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26644787.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Anna Marija Geto\u0161 Kalac: \u017dene iako znatno rje\u0111e ubijaju, kada pak ubijaju, onda su njihove \u017ertve naj\u010de\u0161\u0107e bliske osobe<\/p>","

\u2018Nasilje nad djecom naj\u010de\u0161\u0107e vr\u0161e bliske osobe iz kruga obitelji i poznanika djece\u2018<\/p>","","

Uvo\u0111enje te\u0161kog ubojstva \u017eenske osobe u Kazneni zakon ne\u0107e ni sprije\u010diti ni za\u0161tititi \u017eene od ubojstva<\/p>","","

\u2018Ne bi iznenadilo da profili oba ili jednog od po\u010dinitelja ubojstva Danke Ili\u0107 odgovaraju profilima ubojice djece kojima je primarni motiv seksualne naravi\u2018<\/p>","

Potraga za nestalom djevoj\u010dicom Dankom Ili\u0107 u okolici srbijanskog grada Bora<\/p>","

Split je potreslo ubojstvo u velja\u010di, dvadesetdvogodi\u0161nji je mu\u0161karac poginuo nakon uboda hladnim oru\u017ejem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26947396_1920.jpg":"1920x1080","k_26947396_1280.jpg":"1280x1280","k_26947396_1024.jpg":"1024x1024","k_26947396_640.jpg":"640x640","k_26947396_480.jpg":"480x480","k_26947396_340.jpg":"340x340","k_26947396_220.jpg":"220x220","o_26947396_1280.jpg":"1280x853","o_26947396_1024.jpg":"1024x682","o_26947396_640.jpg":"640x426","o_26947396_480.jpg":"480x320","o_26947396_340.jpg":"340x226","o_26947396_220.jpg":"220x146","h_26947396_1280.jpg":"1280x854","h_26947396_1024.jpg":"1024x683","h_26947396_640.jpg":"640x427","h_26947396_480.jpg":"480x320","h_26947396_340.jpg":"340x227","h_26947396_220.jpg":"220x147","pp_26947396_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947396_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947396_640.jpg":"640x814","pp_26947396_480.jpg":"480x611","pp_26947396_340.jpg":"340x432","pp_26947396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26947393_1920.jpg":"1920x1080","k_26947393_1280.jpg":"1280x1280","k_26947393_1024.jpg":"1024x1024","k_26947393_640.jpg":"640x640","k_26947393_480.jpg":"480x480","k_26947393_340.jpg":"340x340","k_26947393_220.jpg":"220x220","o_26947393_1280.jpg":"1280x853","o_26947393_1024.jpg":"1024x682","o_26947393_640.jpg":"640x426","o_26947393_480.jpg":"480x320","o_26947393_340.jpg":"340x226","o_26947393_220.jpg":"220x146","h_26947393_1280.jpg":"1280x854","h_26947393_1024.jpg":"1024x683","h_26947393_640.jpg":"640x427","h_26947393_480.jpg":"480x320","h_26947393_340.jpg":"340x227","h_26947393_220.jpg":"220x147","pp_26947393_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947393_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947393_640.jpg":"640x814","pp_26947393_480.jpg":"480x611","pp_26947393_340.jpg":"340x432","pp_26947393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26947404_1920.jpg":"1920x1080","k_26947404_1280.jpg":"1280x1280","k_26947404_1024.jpg":"1024x1024","k_26947404_640.jpg":"640x640","k_26947404_480.jpg":"480x480","k_26947404_340.jpg":"340x340","k_26947404_220.jpg":"220x220","o_26947404_1280.jpg":"1280x853","o_26947404_1024.jpg":"1024x682","o_26947404_640.jpg":"640x426","o_26947404_480.jpg":"480x320","o_26947404_340.jpg":"340x226","o_26947404_220.jpg":"220x146","h_26947404_1280.jpg":"1280x854","h_26947404_1024.jpg":"1024x683","h_26947404_640.jpg":"640x427","h_26947404_480.jpg":"480x320","h_26947404_340.jpg":"340x227","h_26947404_220.jpg":"220x147","pp_26947404_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947404_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947404_640.jpg":"640x814","pp_26947404_480.jpg":"480x611","pp_26947404_340.jpg":"340x432","pp_26947404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26947403_1920.jpg":"1920x1080","k_26947403_1280.jpg":"1280x1280","k_26947403_1024.jpg":"1024x1024","k_26947403_640.jpg":"640x640","k_26947403_480.jpg":"480x480","k_26947403_340.jpg":"340x340","k_26947403_220.jpg":"220x220","o_26947403_1280.jpg":"1280x853","o_26947403_1024.jpg":"1024x682","o_26947403_640.jpg":"640x426","o_26947403_480.jpg":"480x320","o_26947403_340.jpg":"340x226","o_26947403_220.jpg":"220x146","h_26947403_1280.jpg":"1280x854","h_26947403_1024.jpg":"1024x683","h_26947403_640.jpg":"640x427","h_26947403_480.jpg":"480x320","h_26947403_340.jpg":"340x227","h_26947403_220.jpg":"220x147","pp_26947403_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947403_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947403_640.jpg":"640x814","pp_26947403_480.jpg":"480x611","pp_26947403_340.jpg":"340x432","pp_26947403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26947399_1920.jpg":"1920x1080","k_26947399_1280.jpg":"1280x1280","k_26947399_1024.jpg":"1024x1024","k_26947399_640.jpg":"640x640","k_26947399_480.jpg":"480x480","k_26947399_340.jpg":"340x340","k_26947399_220.jpg":"220x220","o_26947399_1280.jpg":"1280x853","o_26947399_1024.jpg":"1024x682","o_26947399_640.jpg":"640x426","o_26947399_480.jpg":"480x320","o_26947399_340.jpg":"340x226","o_26947399_220.jpg":"220x146","h_26947399_1280.jpg":"1280x854","h_26947399_1024.jpg":"1024x683","h_26947399_640.jpg":"640x427","h_26947399_480.jpg":"480x320","h_26947399_340.jpg":"340x227","h_26947399_220.jpg":"220x147","pp_26947399_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947399_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947399_640.jpg":"640x814","pp_26947399_480.jpg":"480x611","pp_26947399_340.jpg":"340x432","pp_26947399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x670","hd_26899469_1920.jpg":"1920x1080","k_26899469_1280.jpg":"1280x1280","k_26899469_1024.jpg":"1024x1024","k_26899469_640.jpg":"640x640","k_26899469_480.jpg":"480x480","k_26899469_340.jpg":"340x340","k_26899469_220.jpg":"220x220","o_26899469_1280.jpg":"1280x670","o_26899469_1024.jpg":"1024x536","o_26899469_640.jpg":"640x335","o_26899469_480.jpg":"480x251","o_26899469_340.jpg":"340x177","o_26899469_220.jpg":"220x115","h_26899469_1280.jpg":"1280x854","h_26899469_1024.jpg":"1024x683","h_26899469_640.jpg":"640x427","h_26899469_480.jpg":"480x320","h_26899469_340.jpg":"340x227","h_26899469_220.jpg":"220x147","pp_26899469_1280.jpg":"1280x1628","pp_26899469_1024.jpg":"1024x1303","pp_26899469_640.jpg":"640x814","pp_26899469_480.jpg":"480x611","pp_26899469_340.jpg":"340x432","pp_26899469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26865939_1920.jpg":"1920x1080","k_26865939_1280.jpg":"1280x1280","k_26865939_1024.jpg":"1024x1024","k_26865939_640.jpg":"640x640","k_26865939_480.jpg":"480x480","k_26865939_340.jpg":"340x340","k_26865939_220.jpg":"220x220","o_26865939_1280.jpg":"1280x853","o_26865939_1024.jpg":"1024x682","o_26865939_640.jpg":"640x426","o_26865939_480.jpg":"480x320","o_26865939_340.jpg":"340x226","o_26865939_220.jpg":"220x146","h_26865939_1280.jpg":"1280x854","h_26865939_1024.jpg":"1024x683","h_26865939_640.jpg":"640x427","h_26865939_480.jpg":"480x320","h_26865939_340.jpg":"340x227","h_26865939_220.jpg":"220x147","pp_26865939_1280.jpg":"1280x1628","pp_26865939_1024.jpg":"1024x1303","pp_26865939_640.jpg":"640x814","pp_26865939_480.jpg":"480x611","pp_26865939_340.jpg":"340x432","pp_26865939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_26644787_1920.jpg":"1920x1080","k_26644787_1280.jpg":"1280x1280","k_26644787_1024.jpg":"1024x1024","k_26644787_640.jpg":"640x640","k_26644787_480.jpg":"480x480","k_26644787_340.jpg":"340x340","k_26644787_220.jpg":"220x220","o_26644787_1280.jpg":"1280x819","o_26644787_1024.jpg":"1024x655","o_26644787_640.jpg":"640x409","o_26644787_480.jpg":"480x307","o_26644787_340.jpg":"340x217","o_26644787_220.jpg":"220x140","h_26644787_1280.jpg":"1280x854","h_26644787_1024.jpg":"1024x683","h_26644787_640.jpg":"640x427","h_26644787_480.jpg":"480x320","h_26644787_340.jpg":"340x227","h_26644787_220.jpg":"220x147","pp_26644787_1280.jpg":"1280x1628","pp_26644787_1024.jpg":"1024x1303","pp_26644787_640.jpg":"640x814","pp_26644787_480.jpg":"480x611","pp_26644787_340.jpg":"340x432","pp_26644787_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4260225 Threads: 4 Questions: 131158566 Slow queries: 56341 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3953104 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/autorica-knjige-nasilje-na-balkanu-trecina-svih-ubojstava-posljedica-su-sukoba-po-kaficima-i-nocnim-klubovima-1379805 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/autorica-knjige-nasilje-na-balkanu-trecina-svih-ubojstava-posljedica-su-sukoba-po-kaficima-i-nocnim-klubovima-1379805?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755139 [name] => Anna Maria Getoš Kalac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-11 09:21:20 [main_article_id] => 0 [alias] => anna-maria-getos-kalac [link] => /tag/anna-maria-getos-kalac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 360835 [name] => ubojstva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstva [link] => /tag/ubojstva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 414715 [name] => nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje [link] => /tag/nasilje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 654183 [name] => femicid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-26 12:47:34 [main_article_id] => 0 [alias] => femicid [link] => /tag/femicid ) [4] => stdClass Object ( [id] => 753413 [name] => danka ilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-27 06:54:01 [main_article_id] => 0 [alias] => danka-ilic [link] => /tag/danka-ilic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASILJE OKO NAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Autorica knjige ‘Nasilje na Balkanu...‘: Trećina svih ubojstava posljedica su sukoba po kafićima i noćnim klubovima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26947396.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanesa Pandžić/Cropix [mainImageDesc] =>

Anna Marija Getoš Kalac: Žene iako znatno rjeđe ubijaju, kada pak ubijaju, onda su njihove žrtve najčešće bliske osobe

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26947396.jpg [title] =>

Anna Marija Getoš Kalac: Žene iako znatno rjeđe ubijaju, kada pak ubijaju, onda su njihove žrtve najčešće bliske osobe

Vanesa Pandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26947393.jpg [title] =>

‘Nasilje nad djecom najčešće vrše bliske osobe iz kruga obitelji i poznanika djece‘

Vanesa Pandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26947404.jpg [title] => Vanesa Pandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26947403.jpg [title] =>

Uvođenje teškog ubojstva ženske osobe u Kazneni zakon neće ni spriječiti ni zaštititi žene od ubojstva

Vanesa Pandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26947399.jpg [title] => Vanesa Pandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26899469.jpg [title] =>

‘Ne bi iznenadilo da profili oba ili jednog od počinitelja ubojstva Danke Ilić odgovaraju profilima ubojice djece kojima je primarni motiv seksualne naravi‘

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26865939.jpg [title] =>

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić u okolici srbijanskog grada Bora

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26644787.jpg [title] =>

Split je potreslo ubojstvo u veljači, dvadesetdvogodišnji je muškarac poginuo nakon uboda hladnim oružjem

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U posljednje vrijeme suočeni smo s nizom nasilnih zločina, u prvom redu ubojstava – u Splitu je nedavno na ulici nožem ubijen mladi muškarac, u Zagrebu su u jednom danu ubijene dvije žene, skupina mladića prošlog je vikenda u Splitu jednog mladog muškarca teško ozlijedila te mu je život još uvijek ugrožen, u Boru u Srbiji ubijena je dvogodišnja djevojčica, a odjeci toga zločina prelili su se na čitav prostor nekadašnje zajedničke države te se stječe dojam da se spirala nasilja zastrašujuće ubrzava.

Prof. dr. sc. Anna Maria Getoš Kalac redovita je profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gostujuća profesorica na SciencePo, Sveučilištu u Parizu te Sveučilištu u Lausannei, autorica studije o ubojstvima u suradnji s Max Planck Institutom u Freiburgu, autorica knjige "Nasilje na Balkanu: Prvi nalazi studije o ubojstvima na Balkanu", koju je objavila ugledna izdavačka kuća Springer, te voditeljica Balkan Criminology mreže... Sve to čini je nezaobilaznom sugovornicom na temu nasilja u regiji.

Je li strah javnosti utemeljen? Što se to događa?

– Sjetimo se samo djevojke koju je u Osijeku pištoljem usmrtio policajac ili prošlogodišnje pucnjave u školi u Beogradu. Ili oca koji je ubio svoje troje djece u Zagrebu godinu prije toga. Sjetimo se ubojitog pohoda po Splitu kada su iz kalašnjikova ubijena trojica muškaraca.

Ili, pak, ubojstva odvjetnice Ivane Hodak 2008. godine i ubojstva novinara Ive Pukanića u samom središtu Zagreba... Očito smo uvijek suočeni s nasiljem i nasilnim zločinima, pa tako i aktualno, a bit ćemo i ubuduće.

No, kada u kratkom vremenskom razmaku koincidira nekoliko nasilnih zločina o kojima mediji iscrpno izvještavaju, onda to, naravno, utječe na dojam javnosti i senzibilizira društvo u cjelini.

---

image

‘Nasilje nad djecom najčešće vrše bliske osobe iz kruga obitelji i poznanika djece‘

Vanesa Pandžić/Cropix
---

U takvim se situacijama čak i meni ponekad teško oteti dojmu da je nasilja sve više i da je situacija alarmantna – posebno kada su žrtve djeca ili kada nismo u stanju pojmiti motive i okidače na strani počinitelja. Ipak, dojam je jedno, a činjenice i podaci su nešto drugo.

Tako se, primjerice, broj žrtava namjernih ubojstava u Hrvatskoj između 2012. i 2022. godine, prema Eurostatu, kreće između 33 i 51 godišnje, s anomalijom 2018. godine, kada su bile 24 žrtve.

Jasno, svaki je pojedini nasilni gubitak ljudskog života tragedija i nema tih povoljnih statističkih pokazatelja koji to mogu ublažiti. No, dojam da svjedočimo "brutalizaciji" nasilja ili dramatičnom porastu ubojstava u Hrvatskoj nije utemeljen u stvarnosti, odnosno empirijski nam podaci na to jednostavno ne ukazuju.

Ipak smo među najsigurnijima

Kakvi su podaci?

– Najteži su nasilni zločini, promatrani u odnosu prema broju stanovnika relativno stabilni u posljednjih 10 godina. Stopa žrtava namjernih ubojstava između 2012. i 2022. tako se kreće između 0,81 i 1,19 na 100.000 stanovnika, s anomalijom od 0,58 u 2018. godini.

Usporedimo li tu stopu u Hrvatskoj, koja za 2021. godinu iznosi 0,82, sa stopom u, primjerice, Latviji gdje je 3,01, Litvi gdje je 2,58, Turskoj koja ima stopu 2,55, ili u Crnoj Gori gdje iznosi 2,42, Srbiji koja ima stopu 1,12, Švedskoj s 1,09, ili Francuskoj gdje je 1,08, onda vidimo da pripadamo krugu onih europskih država s razmjernom niskom stopom, kao što je, primjerice, Danska s 0,80.

---

image
Vanesa Pandžić/Cropix
---

Ako, pak, promatramo samo stopu ženskih žrtava, za 2021. godinu bilježimo stopu od 0,68, čime svakako pripadamo krugu onih država sa srednje visokom stopom, i to prilično konstantno kroz posljednjih 10 godina. Ukratko, što se tiče najtežih oblika nasilja, ali i opće stope kriminala, Hrvatska je nedvojbeno jedna od sigurnijih država Europske unije.

Veći dio ubojstava, čini se, kod nas, ali i u zemljama okruženja, izvršava se "iza zatvorenih vrata", uglavnom hladnim oružjem, a počinitelji su uglavnom muškarci.

– Da, nasilje među osobama koje se međusobno ne poznaju prije samog incidenta, npr. ulično nasilje, posljednjih nekoliko desetljeća sve je manje prisutno u Europi, dok su ubojstva među poznanicima i prijateljima, ali i članovima obitelji, vrlo stabilna pojava, kako kod nas, tako i u našoj regiji, ali i ostatku Europe.

To često navodi na pogrešan zaključak da se nasilje s ulice preselilo u dom, iako se zapravo radi o tome da smo postigli zavidnu razinu javne sigurnosti, dok se u privatnom prostoru stanje nije toliko značajno popravilo. Muškarci su i inače pretežito počinitelji svih kaznenih djela, a posebno onih s elementima nasilja, dok je spol jedan od najrobusnijih prediktora kriminalnog ponašanja. U tom kontekstu moram ukazati na jedan vrlo značajan nalaz istraživanja koje smo proveli.

Da?

– Gotovo trideset posto svih pokušanih i dovršenih ubojstava incidenti su koji se dogode u večernjim izlascima po kafićima i noćnim klubovima među mlađim muškarcima.

Ti su nasilni incidenti, po mome mišljenju, posebno tragični jer su im povod redovito kojekakve banalnosti – netko je koga krivo pogledao, zabuljio se u krivu djevojku, zapeo za koga ili nekome nešto glupo dobacio.

---

image
Vanesa Pandžić/Cropix
---

Uslijedi eskalirajuća spirala muške agresije i na kraju uglavnom puka sreća ili nesreća odluči o tome tko će preživjeti, a tko neće. Većina takvih incidenata, na svu sreću, ne završi fatalno, ali zabrinjava što se takvi incidenti u pravilu uopće ne prijavljuju policiji, a što onda u najekstremnijim slučajevima završi poput prošlotjedne tragedije u Splitu.

Glavni motivi su osveta i pohlepa

Koji motivi dominiraju i kakav je profil "balkanskog ubojice"?

– Oko polovice motiva ubojica nije naknadno moguće jednoznačno odrediti, a što je najvjerojatnije povezano upravo i s time što je značajan udio ubojstava afektivne prirode, odnosno počinitelji ih nisu unaprijed isplanirali. Među motivima prevladavaju osveta i pohlepa, no teško je generalizirati. Kao što ne postoji "balkansko ubojstvo", ne postoji ni tipičan profil "balkanskog ubojice" – malo je toga zajedničkog kada usporedimo fenomenologiju i uzroke fatalnog ishoda susjedske svađe oko međe kojoj presudi sjekira i slučaja u kojem jedan supružnik na spavanju usmrti drugoga.

Ubojstvo je pretežito kontaktni fizički delikt popraćen ekstremnim emocijama i smješten u zamršeno klupko međuljudskih odnosa.

Svi smo potencijalno u stanju ozlijediti ili usmrtiti drugoga, kao što se možemo naći i u ulozi žrtve – toga smo nedovoljno svjesni kada počinitelje nazivamo monstrumima ili žrtvama pripisujemo krivnju za vlastito stradavanje. Paušalna objašnjenja i površne etikete nam kao promatračima pomažu da se emotivno ogradimo od nasilja, ali ne pridonose njegovu suštinskom razumijevanju.

---

image

‘Ne bi iznenadilo da profili oba ili jednog od počinitelja ubojstva Danke Ilić odgovaraju profilima ubojice djece kojima je primarni motiv seksualne naravi‘

---

Mnogi misle kako su alkohol i droge dominantni okidači nasilja. Jesu li?

– Alkohol je, kada govorimo o nasilnim deliktima, jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika krvnih, ali i seksualnih delikata. Znamo da alkohol, kolokvijalno govoreći, "otpušta kočnice" ponašanja i mijenja percepciju okruženja i situacije u kojoj se nalazimo.

Posebno kod afektivnih delikata alkohol je jedan od ključnih faktora koji potiče agresivno ponašanje, no to samo po sebi najčešće neće biti dovoljno da osobu navede na najteže oblike nasilja. Radi se o kombinaciji osobina na strani počinitelja i povoljnim situacijskim okolnostima u kojima je alkoholiziranost često presudan, ali svakako ne i ključan okidač. Droge su u našem istraživanju bile prisutne, ali u znatno manjoj mjeri od alkohola.

Velika se rasprava vodila i vodi vezano uz uvođenje femicida u Kazneni zakon. Po vašemu mišljenju, bi li femicid, onako kako je opisan u Zakonu, izdržao provjeru Ustavnog suda?

– Uvođenje femicida, odnosno teškog ubojstva ženske osobe, u Kazneni zakon doista je izazvalo brojne polemike, kako u stručnim i znanstvenim krugovima, tako i u medijima i široj javnosti. Nadasve pozitivno je to što je čitava rasprava pokazala široki, zapravo opći konsenzus oko nulte tolerancije prema nasilju nad ženama

Isto tako, iz rasprave proizlazi neupitna želja svih uključenih aktera i društva u cjelini da se dalje unaprijedi zaštita žena od najtežih oblika nasilja. To je već samo po sebi značajan iskorak, neovisno o tome je li se zagovaralo ili osporavalo uvođenje femicida kao posebnog kaznenog djela.

Hoće li uvođenje femicida pomoći ženama?

Hoće li to pomoći?

– Uvođenje teškog ubojstva ženske osobe u Kazneni zakon neće ni spriječiti ni zaštititi žene od ubojstva. To potvrđuju brojna istraživanja kojima se ispituje pretpostavljeni odvraćajući učinak kaznenih sankcija, a najbolje to dokazuju tzv. metaanalize velikog broja takvih istraživanja. Posebno kada se radi o ubojstvima vidimo da čak ni prijetnja najtežom mogućom kaznom – smrtnom kaznom – ne odvraća potencijalne počinitelje.

Kriminalno-politička zamisao da će propisivanje strožih kazni ili pak uvođenje specijalnog kaznenog djela za ionako već kažnjiva ponašanja zastrašiti i odvratiti potencijalne ubojice žena stoga nije samo krajnje naivna, nego i pogrešna.

To u konačnici na najgori mogući način potvrđuju nedavni tragični slučajevi dviju ubijenih žena u Zagrebu. Njima, kao i svim budućim žrtvama, bile one žrtve femicida ili pak "običnog" teškog ubojstva, niti Kazneni zakon, a još manje njegova ustavnosudska kontrola, ne jamči bolju ili efikasniju prevenciju i zaštitu. U čitavoj raspravi nisu izneseni empirijski podaci koji ukazuju na uzročno-posljedičnu vezu između zakonskih mjera i očekivanog učinka, a zanemareni su nalazi brojnih istraživanja koja osporavaju odvraćajući učinak takvih mjera.

---

image

Split je potreslo ubojstvo u veljači, dvadesetdvogodišnji je muškarac poginuo nakon uboda hladnim oružjem

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kako onda gledate na taj potez?

– Ovakvi su zakonodavni potezi puki odraz penalnog populizma kojega u najboljem slučaju opravdava intencija da se kaznenim zakonodavstvom odgaja društvo u cjelini, i to društvo u kojemu postoji široki konsenzus o nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama.

Na koncu, uvođenjem femicida kao posebnog kaznenog dijela svrstali smo se, poput Cipra i Malte, u krug zemalja Latinske Amerike, a koje, kada je u pitanju fenomenologija nasilja, doista nisu usporedive ni s Europom, ni s Hrvatskom.

To samo po sebi nije niti dobro niti loše, već jednostavno egzotično, pa će biti zanimljivo pratiti kako će se sudska praksa nositi s time.

U području partnerskih ubojstava, međutim, izgleda da su žene češće ubojice nego muškarci. Obiteljski i partnerski nasilnici jesu pretežito muškarci, ali muškarci znatno češće ubijaju muškarce... Kako to tumačite?

– Da, žene iako znatno rjeđe ubijaju, kada pak ubijaju, onda su njihove žrtve najčešće bliske osobe i sasvim pretežito osobe muškog spola, dok muškarci najčešće ubijaju druge muškarce koji nisu ujedno i bliske osobe. Žene su u pravilu jednostavno manje sklone fizički agresivnom ponašanju te k tome, situacijski gledano, još i rjeđe izložene okolnostima u kojima je izvan okruženja doma prisutan visok rizik od nasilnih incidenata.

Slučaj Danke Ilić

Djeca su vrlo rijetko žrtve ubojstva, kako u nas, tako i na čitavom Balkanu. No ubojstva djece ipak se događaju. Ne računajući čedomorstvo, tko su najčešći ubojice djece?

– Nasilje nad djecom najčešće vrše bliske osobe iz kruga obitelji i poznanika djece, a iznimno rijetko takvo često puta kronično nasilje završi teškim ubojstvom. Epidemiološki gledano se kod nasilja nad djecom doista radi ne samo o kriminalnom fenomenu, već o javnozdravstvenom problemu, s obzirom da brojna istraživanja ukazuju na međugeneracijski prijenos nasilja unutar obitelji i pogubne dugoročne posljedice takve traume iz djetinjstva u odrasloj dobi.

No, i ovdje, u usporedbi sa situacijom otprije 20, 30 ili čak 50 godina, svjedočimo smanjenju fizičkog nasilja nad djecom te sve manjoj prihvatljivosti verbalnog i psihičkog nasilja nad i među djecom. Držim da su trendovi nadasve pozitivni i da idemo u poželjnom smjeru.

---

image

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić u okolici srbijanskog grada Bora

---

S obzirom na zločin nad malom Dankom Ilić u Srbiji, možete li reći – u čemu se, osim u dobi žrtve i naše reakcije na taj zločin, ubojstvo djeteta razlikuje od drugih ubojstava? Kakvi motivi uopće prevladavaju?

– Stravičan zločin u Srbiji specifičan je utoliko što je, prema do sada poznatim pojedinostima, do teškog ubojstva došlo radi prikrivanja prometne nesreće, a ne s primarnim ciljem ubojstva djevojčice. Utoliko ne bi iznenadilo da profili oba ili jednog od počinitelja odgovaraju profilima ubojice djece kojima je primarni motiv seksualne naravi, a nakon zlostavljanja djecu usmrćuju isključivo radi prikrivanja kaznenog djela, no ne zato što im sam čin ubojstva pruža užitak. Istraživanja pokazuju kako djecu mlađu od pet godina pretežito ubijaju osobe iz obitelji djeteta, uglavnom roditelji.

Kada su djeca uzrasta od pet do 12 godina, počinitelji su uglavnom muškarci, bliski poznanici ili nepoznate osobe seksualno kompulzivnog ponašanja. Što su djeca mlađa, to je način počinjenja češće uporabom ruku ili gušenjem, a starija djeca, ona između 13 i 17 godina, češće se usmrćuju oružjem.

Kakav je profil tih ljudi?

– Profil ličnosti ubojica djece koji nije bliska osoba često karakterizira sramežljivost, anksioznost, osjećaji manje vrijednosti, rezerviranost te bijeg u svijet mašte, gdje postaju svemoćni i snažni.

S vremenom taj svijet mašte za njih postaje toliko realan i poznat da ga provode u djelo, a upravo zbog toga tajnog unutarnjeg svijeta njihova obitelj, susjedi i prijatelji ni ne slute da bi bili u stanju počiniti tako stravičan zločin.

Ubojice djece, pogotovo onih izvan kruga obitelji djeteta, doista su rijetkost i još su uvijek nedovoljno istraženi, tako da i profili variraju od studije do studije, iako se zajedničke crte jasno naziru. Vjerujem da će u budućnosti upravo neuroznanosti i neurokriminologija ponuditi još bolji uvid i temeljitije razumijevanje ove skupine počinitelja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanesa Pandžić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Vanesa Pandžić/Cropix

Anna Marija Getoš Kalac: Žene iako znatno rjeđe ubijaju, kada pak ubijaju, onda su njihove žrtve najčešće bliske osobe

Vanesa Pandžić/Cropix

‘Nasilje nad djecom najčešće vrše bliske osobe iz kruga obitelji i poznanika djece‘

Vanesa Pandžić/Cropix

Uvođenje teškog ubojstva ženske osobe u Kazneni zakon neće ni spriječiti ni zaštititi žene od ubojstva


‘Ne bi iznenadilo da profili oba ili jednog od počinitelja ubojstva Danke Ilić odgovaraju profilima ubojice djece kojima je primarni motiv seksualne naravi‘


Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić u okolici srbijanskog grada Bora

Božidar Vukičević/Cropix

Split je potreslo ubojstvo u veljači, dvadesetdvogodišnji je muškarac poginuo nakon uboda hladnim oružjem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/autorica-knjige-nasilje-na-balkanu-trecina-svih-ubojstava-posljedica-su-sukoba-po-kaficima-i-nocnim-klubovima-1379805 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a25cacc426c07c46aeddb5c6de0d0f60a6bebc23 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Autorica+knjige+%E2%80%98Nasilje+na+Balkanu...%E2%80%98%3A+Tre%C4%87ina+svih+ubojstava+posljedica+su+sukoba+po+kafi%C4%87ima+i+no%C4%87nim+klubovima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fautorica-knjige-nasilje-na-balkanu-trecina-svih-ubojstava-posljedica-su-sukoba-po-kaficima-i-nocnim-klubovima-1379805 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fautorica-knjige-nasilje-na-balkanu-trecina-svih-ubojstava-posljedica-su-sukoba-po-kaficima-i-nocnim-klubovima-1379805 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASILJE OKO NAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaNASILJE OKO NAS

Autorica knjige ‘Nasilje na Balkanu...‘: Trećina svih ubojstava posljedica su sukoba po kafićima i noćnim klubovima

Piše Eda Vujević
11. travnja 2024. - 09:20
Anna Marija Getoš Kalac: Žene iako znatno rjeđe ubijaju, kada pak ubijaju, onda su njihove žrtve najčešće bliske osobeVanesa Pandžić/Cropix

U posljednje vrijeme suočeni smo s nizom nasilnih zločina, u prvom redu ubojstava – u Splitu je nedavno na ulici nožem ubijen mladi muškarac, u Zagrebu su u jednom danu ubijene dvije žene, skupina mladića prošlog je vikenda u Splitu jednog mladog muškarca teško ozlijedila te mu je život još uvijek ugrožen, u Boru u Srbiji ubijena je dvogodišnja djevojčica, a odjeci toga zločina prelili su se na čitav prostor nekadašnje zajedničke države te se stječe dojam da se spirala nasilja zastrašujuće ubrzava.

Prof. dr. sc. Anna Maria Getoš Kalac redovita je profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gostujuća profesorica na SciencePo, Sveučilištu u Parizu te Sveučilištu u Lausannei, autorica studije o ubojstvima u suradnji s Max Planck Institutom u Freiburgu, a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:51