stdClass Object ( [id] => 1338353 [title] => Volodimiru Zelenskom više nitko ne vjeruje? Kako je loš glumac uspio namamiti svijet da mu jede iz ruke... [alias] => volodimiru-zelenskom-vise-nitko-ne-vjeruje-kako-je-los-glumac-uspio-namamiti-svijet-da-mu-jede-iz-ruke [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Nitko ne vjeruje u našu pobjedu kao ja. Nitko", priznao je Timeu Volodimir Zelenski, netom nakon što je odradio sastanke u Bijeloj kući i Pentagonu. Njegovo uvjerenje u konačnu pobjedu Ukrajine nad Rusijom, piše novinar, očvrsnulo je u oblik koji zabrinjava neke od njegovih savjetnika, te je "na granici mesijanskog". "On se zavarava", frustriran je jedan od njegovih najbližih suradnika. “Nemamo više opcija. Ne pobjeđujemo. Ali pokušaj mu to reći.”

Ukrajinskoj vojsci je, primjećuje Time, najveći problem - nedostatak osoblja. Jedan od bliskih suradnika Zelenskog kaže da, čak i da im saveznici pošalju svo oružje koje su obećali, "nemaju ljude da ga upotrijebe". Štoviše, časopis izvještava kako vojnici diljem Ukrajine izvlače muškarce iz vlakova i autobusa, samo da bi ih poslali na front. "Ne mislim da si Ukrajina može dopustiti da se umori od rata. Čak i ako se netko iznutra umori, mnogi od nas to ne priznaju”, priznaje Zelenski.

Onaj tko je, očito, svjestan ovog bezizlaznog stanja je glavni zapovjednik ukrajinske vojske, Valerij Zalužni. On je, naime, u kolumni za The Economistnapisao da "rat sada prelazi u novu fazu", onu u kojoj "neće biti proboja", nego samo "statične i iscrpljujuće borbe". "To će koristiti Rusiji, dopuštajući joj da obnovi svoju vojnu moć, na kraju prijeteći ukrajinskim oružanim snagama i samoj državi", poručio je vojskovođa.

Nakon ovog članka zapadni sponzori "u panici" su se obrušili na telefonsku liniju ureda ukrajinskog predsjednika, zabrinuti za vlastita sredstva uložena u proxy rat. "Ako ne dobijemo pomoć, izgubit ćemo ... Ako nas Rusija sve pobije, napast će zemlje NATO-a, a vi ćete (u rat) poslati svoje sinove i kćeri", glasio je odgovor Zelenskog. Suočen s ovakvom prijetnjom, Joe Biden je od Kongresa zatražio 61 milijardu dolara za Ukrajinu (i 14 milijardu za Izrael). "To je pametna investicija koja će isplaćivati dividende američkoj sigurnosti generacijama i pomoći nam da američke trupe držimo podalje od opasnosti", mudro je prozborio američki predsjednik.

---

---

Ipak, taj paket se tek treba izglasati, ali s obzirom da u Kongresu republikanci imaju većinu - a sada čak 62 posto njihovih birača smatra da SAD previše pomaže Ukrajini - šanse za takvo što su iz dana u dan sve manje. I, Zelenski to zna. "Najstrašnije je što se dio svijeta navikao na rat u Ukrajini... Već smo bili u vrlo teškim situacijama kada gotovo da i nije bilo fokusa na Ukrajinu", kaže, svjestan da su oči svijeta sada uperene u novi napeti serijal, "Genocid iz Gaze". Štoviše, nedavno je čak i Oprah Winfrey odbila njegovu želju da joj gostuje u emisiji.  

Zbog svega ovoga, piše Time, "uobičajeni sjaj njegova optimizma, smisao za humor, sposobnost da oživi sastanak u ratnoj sobi s malo zafrkancije ili bezobrazne šale" - nestali su. "Sada on ulazi, dobiva ažuriranja, izdaje naredbe i izlazi", prepričava jedan dugogodišnji član tima Zelenski. Drugi pak govori da se predsjednik najviše od svega osjeća izdanim od strane svojih zapadnih saveznika; ostavili su ga bez sredstava da dobije rat, samo sa sredstvima da ga preživi.

I zato sada Zelenski postaje malo nervozan. Tako, gostujući na NBC-ju, na pitanje voditeljice "osjeća li se ikada poražen", s frajerskim smiješkom odgovara: "Imam mnogo moći! Ali, čak to što se osjećamo jakima i imamo mnogo energije, ne znači da se želimo boriti čitav život, jer je cijena visoka. Jer rat uzme ono najbolje od nas... Ali nismo spremni dati našu slobodu tom je**nom teroristu Putinu! To je to. Zato se borimo." 

---

---

Iako je javna slika predsjednika Zelenskog građena dugo, pažljivo i sistematično, beskompromisno guranje u smrt - po brojnim vojnim analitičarima - pola milijuna njegovih sunarodnjaka, čini se, polako uzima danak nad njegovim živcima, a posljedično i imidžu pred svijetom. U stvari, trebalo je proći gotovo pet godina njegovog mandata, da bi se ljudi opet sjetili: Zelenski je, prije svega, glumac; ne političar niti državnik.

Znajući to, prilikom predsjedničke kandidature 2019. u prvom krugu nije se pojavio ni na jednoj medijskoj konferenciji, već je samo slao medijska priopćenja, u obliku spotova i montiranih intervjua. Kada ga je, u drugom krugu, Petro Porošenko izazvao na debatu - na njoj se nije pojavio. "Bude li se skrivao od ljudi, bude li se bojao, opet ćemo ga pozvati", poručio mu je tadašnji predsjednik. Svega dva dana pred izbore, Zelenski se odvažio na sučeljavanje. 

"Nisam političar, ja sam jednostavan čovjek koji je došao slomiti sustav", rekao je pred punim stadionom Zelenski, ponavljajući riječi lika kojeg je glumio u seriji "Sluga naroda", u kojoj kao učitelj povijesti postaje predsjednik Ukrajine. Porošenko je glumca optužio da nije građanima predstavio program te ukazao na njegove veze s Igorom Kolomojskim, oligarhom čije je korporacije predsjednik nacionalizirao. Tajkun je ujedno vlasnik televizijske postaje na kojoj je serija emitirana. Oba su kandidata u jednom trenutku kleknula pred publikom, tražeći oprost od onih koji su izgubili nekoga u tekućem građanskom ratu.

---

---

Zanimljivo, posljednja epizoda Sluge naroda je emitirana četiri dana prije prvog kruga izbora. U njoj lik kojeg utjelovljuje Zelenski - pobjeđuje. "Ovime su Ukrajinci postali objekt obmane. Stvaranje serije, u kojoj ga se pripremalo za ulogu, označilo je početak nametanja slike narodu da bi on mogao biti vođa države... Bila je to apsolutno vješta manipulacija", primijetio je Eric Denece, direktor Francuskog centra za obavještajne studije, dok je bivši zaposlenik State Departmenta Michael Springmann ukazao: "To je pažljivo pripremljena operacija od strane obavještajnih službi SAD-a i NATO-a, kako bi osigurali da je njihov tip glavni te će učiniti ono što mu oni kažu."

A kako bi činio što mu se kaže, Kolomojski je na račun offshore tvrtke Zelenskog uplatio 41 milijun dolara, kao što je otkriveno u Pandora Papersima. No, nije sve bogatstvo "sluge naroda" u novcu. Naime, obitelj Zelenski posjeduje vilu u Toskani od 3,4 milijuna, stan u Londonu od tri milijuna, pet apartmana u luksuznom odmorištu na crnomorskoj obali Gruzije te predivno imanje na - Krimu. Ukrajinskih nekretnina je previše da bi ih nabrojali u ovom tekstu.

---

---

"Kada sam vidio ovo osobu kako trči među stolovima i prikuplja napojnice, grubo govori i daje komplimente s ružnim smiješkom, odmah mi se zgadio. Nastupao je na događajima gdje su honorari unaprijed isplaćeni... a svejedno je trčkarao okolo i skupljao novac sa stolova. To je pokazalo kakav je zapravo", prisjetio se Mikola Azarov, bivši ukrajinski premijer. Dodao je i kako je mislio da "ne može gore od Porošenkove sistemske korupcije, ali ga je Zelenski prestigao". 

Ništa bolji od prethodnika Zelenski nije bio ni po pitanju implementacije sporazuma iz Minska, koji su trebali osigurati posebni status za Donbas i okončati petogodišnji rat. Ipak, u prosincu 2019. u Parizu, dok je Putin nabrajao uvjete sporazuma - čiji je Kijev supotpisnik i obveznik - za istim stolom ukrajinski predsjednik podrugljivo se smijao. Ovo možda ne bi bilo čudno, da svega pola godine ranije nije poručio u Verhovnoj Radi: "Naš prvi zadatak je prekid vatre u Donbasu... Uvjeravam vas, učinit ću sve da naši heroji više ne umiru!"

---

---

Ipak, ono što je radije učinio je da je 21. veljače 2022., na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, najavio terminiranje Budimpeštanskog Memoranduma, kojim se Ukrajina 1994. odrekla mogućnosti ugošćavanja nuklearnog arsenala. Tri dana kasnije Moskva objavljuje početak specijalne vojne operacije.

Premda, jasno, nije iskusni diplomat, svejedno se valja zapitati odakle Zelenskom ideja da bi ovakav hazarderski potez mogao biti dobra ideja za sigurnost ukrajinskih građana? Pa, neki kažu da nije njegova. Naime, u listopadu 2020. Zelenski je nenajavljeno stigao u središte MI6, obavještajne službe UK-a, kako bi se sastao s Richardom Mooreom, šefom službe. Na pitanje novinara što je radio tamo, odgovorio je: "Od cjelokupnog broja tema našeg dugog dvosatnog sastanka najviše je bilo informacija o pomoći i zaštiti našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ne mogu iznositi detalje."

Ovaj sastanak je bio sve samo ne nešto uobičajeno. Jer, po inozemnom posjetu, pravilo je da se predsjednik susreće sa svojim pandanom, pri čemu jedina iznimka biva kada strani obavještajac posjećuje zemlju predsjednika. Prema Andreju Mišinu, bivšem zaposleniku ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, taj sastanak je pokazao da je Zelenski "profesionalni obavještajni agent", a Moore njegov "izravni voditelj", koji mu je govorio što i kako treba raditi.

A evo što mu je Moore rekao, riječima Zelenskog: "Rekli su da imamo veliki problem što medije ne financiraju samo Ukrajinci. U Ukrajini, nažalost, mnoge televizijske kanale koje poznajemo financiraju razne skupine... Od nas očekuju prijedloge o nezavisnim medijima. Spremni su ih financirati, skupa s Ukrajinom, kako bi nam pomogli u glavnoj stvari - zaštiti slobode i ljudskih prava te, povrh svega, zaštiti informacija koje brane našu zemlju." 

---

---

Par mjeseci kasnije, ukrajinski predsjednik je zabranio rad trima televizijskim kanalima, oduzevši im licence za emitiranje i blokirajući imovinu. Nije bilo službenog objašnjenja za zabranu, već je Zelenski na Twitteru pojasnio da Ukrajina podržava slobodu govora, ali ne i "propagandu koju financiraju agresori". Međunarodna i Europska federacija novinara je osudila ono što su nazvali "izvansudskom i politički motiviranom zabranom te očiglednim napadom na slobodu tiska koji se mora hitno poništiti". A samo godinu i pol dana ranije Zelenski je rekao: "Zastupam slobodu govora i to dobro znate. Nikad u životu neću ugasiti nijedan kanal. Nemam to pravo ni ovlasti."

No, to je bio samo početak. Sljedeći zadatak Zelenskog je bio satiranje samog ruskog jezika, što je započeo u rujnu 2020., kada ga je izbacio iz ukrajinskih škola. Zatim, naredne godine Ukrajina uvodi zakon koji obvezuje sve građane da govore ukrajinski, kao preduvjet državljanstva i rada u javnom sektoru, dok se za privatno poslovanje i kulturnu produkciju uvode novčane kazne ako zanemare ovo pravilo. Ironično, Zelenski do nedavno nije znao ukrajinski, već ga je morao savladati kako bi se mogao kandidirati za predsjednika.

Sljedeća obveza bivšeg komičara je bila dovršiti crkveni raskol. Naime, 2019. je Pravoslavna crkva Ukrajine primila dekret od ekumenskog patrijarha Konstantinopola, koji im je podario neovisnost od Ruske pravoslavne crkve. Iste godine je crkveni poglavar, Serhij Petrovič Dumenko, počeo dobivati česte posjete američkih gostiju. Bili su tamo diplomat William Taylor, državni tajnik Antony Blinken i bivši šef CIA Mike Pompeo, koji je kao razlog dolaska naveo "pomoć mitropolitu da pobjegne ruskom utjecaju". U listopadu ove godine je ukrajinski parlament dao zeleno svjetlo za potpunu zabranu Moskovskog patrijarhata; tamošnjeg ogranka Ruske pravoslavne crkve. 

---

---

Nadalje, Zelenski je Dan pobjede 9. svibnja, kada se slavi pobjeda nad fašizmom, zamijenio Danom Europe. Demontirao je spomenike Aleksandru Sergejeviču Puškinu, Maksimu Gorkom i Mihailu Bulgakovu; za kojeg je par godina ranije govorio da će njime zamijeniti Lenjinove kipove, jer tog pisca - rođenog u Kijevu - "svi cijene". Također su zabranjena ruska imena i nazivi ulica, institucija i toponima, u Kijevu je umjetnost i kultura na ruskom jeziku - poput glazbe, predstava i koncerata - učinjena ilegalnom, a uništeno je i 19 milijuna knjiga.

Konačno, 20. ožujka 2022., ukrajinski predsjednik je eliminirao - demokraciju. Naime, tog dana je, po njegovoj direktivi, zabranjeno 11 političkih stranaka. 

James Jatras, bivši američki diplomat i analitičar, primijetio je da je ovim radnjama "uspješno stvoren umjetni ukrajinski identitet, koji je neprijateljski nastrojen prema Rusiji i definira se kao njezina suprotnost". A, s obzirom da je - riječima Jensa Stoltenberga - NATO "godinama trenirao desetke tisuća ukrajinskih trupa" i da je 2021. Zelenski potpisao dekret koji je sugerirao pripremu ukrajinske ofenzive i oslobađanje Donbasa od "egzistencijalne prijetnje", finalni obračun je mogao početi. 

"Bilo je nužno izgraditi nacističku Ukrajinu. Ona se već formirala tijekom Porošenkovog mandata. Ali dovesti je do vojnog sukoba zahtijevalo je oblikovanje strukture stanovništva i njihovog pripremanja na rat. A za to, Židov je bio najbolji izbor, jer je pružio kolosalno opravdanje. Kakav to nacizam može postojati pod židovskim predsjednikom?", objasnio je bivši premijer Azarov.

---

---

Svakako, Židovi su - nije tajna - i odlični biznismeni. Takav je, izgleda, i Zelenski. Tim slijedom, iako je postojao moratorij na prodaju plodne ukrajinske zemlje (černozema; zaštićenog ustavom), predsjednik ga ukida 2021., kako bi dobio kredit od MMF-a. "Stranci i poduzeća stranih osnivača će moći kupovati ukrajinske zemlje samo ako se dobije pristanak ukrajinskog naroda na referendumu", obećao je 2019. junak naše priče. Referenduma nije bilo.

Nitko nije ništa pitao Ukrajince ni kada je najveća investicijska kompanija na svijetu, BlackRock, u svibnju 2023. potpisao ugovor o obnovi Ukrajine, potencijalno vrijedan trilijun dolara. "BlackRock ne ulaže u oporavak. Umjesto toga, gradi ovisnosti i sfere utjecaja kroz rekonstrukciju. Politika, vojska i ekonomija čine troglavog zmaja koji trenutno upravlja svijetom", sažeo je bivši dopredsjednik Bundestaga Weldemar Herdt.

Do sredine ljeta 2023., saveznici su Kijevu poslali više od 250 milijardi dolara. Nacionalni dug Ukrajine je premašio nacionalni BDP. Cijena hrane je krajem 2022., u odnosu na 12 mjeseci ranije, narasla 35 posto. Siromaštvo se s prethodnih 5,5 posto raširilo na 24 posto. Rusija je ovladala petinom teritorija; zasad.

"Uvjeren sam da, kada se mir uspostavi u Ukrajini, dotok dolara i kredita će prestati i bit ćemo zgrabljeni za gušu na svim frontama, traženjem otplata tih dugova. Nikoga neće biti briga što Ukrajina trenutno za to nije sposobna", predviđa Azarov.

---

image
Aykut Unlupinar/Anadolu Via Afp
---

Ipak, čini se da Zelenski još nije okončao svoju misiju. Tako je na sugestiju zapadnih kolega da bi bilo dobro da započne pregovore s Moskvom, odgovorio: "Da sjednemo s Rusijom i razgovaramo s njom, da joj činimo ustupke – to se neće dogoditi." Dodao je i sljedeće: "Ne postoji način da se predvidi kako bi Ukrajinci u europskim zemljama reagirali na to ako nas se napusti. Ukrajinci su se općenito dobro ponašali i vrlo su zahvalni. Ali ne bi bila dobra priča za Europu ako bi te ljude stjerala u kut." 

Prema Jacku Matlocku, bivšem američkom veleposlaniku u SSSR-u, "da je Ukrajina bila voljna pridržavati se sporazuma iz Minska, priznati Donbas kao autonomni entitet unutar Ukrajine, izbjegavati vojne savjetnike NATO-a i obećati da neće ući u NATO" tada bi ruska invazija "vjerojatno bila spriječena". I Ukrajina bi zadržala sav svoj teritorij; osim Krima.

"Agent" Zelenski je uspješno izvršio misiju sabotiranja ukrajinske budućnosti. Pitanje je hoće li njegovi pobočnici iz sjene, s obzirom na njegovo načeto mentalno stanje - i količinu onoga što zna - imati potrebu sabotirati njegovu budućnost. Jer, više nitko ne vjeruje prošlogodišnjem Timeovom čovjeku godine. Nitko.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘agent‘ zelenski [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘agent‘ zelenski 2 0 15169 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-08 00:23:18 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-12 21:13:10 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-11-12 19:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Volodimiru Zelenskom više nitko ne vjeruje? Kako je loš glumac uspio namamiti svijet da mu jede iz ruke... page_title=Volodimiru Zelenskom više nitko ne vjeruje? Kako je loš glumac uspio namamiti svijet da mu jede iz ruke... [metakey] => serija, Sluga naroda, glumac, agent, Ukrajina, zelenski, Porošenko, Azarov, zabrana, mediji, crkva, jezik, BlackRock , pregovori, dug [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26015363.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/25827187.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/25782118.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/25782117.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/25682280.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26016074.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26016075.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26016076.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26016077.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26016080.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26016074.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/08\/26015274.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Yves Herman\/Afp","Juan Medina\/Afp","Juan Medina\/Afp","Kevin Lamarque\/Afp","Str\/Nurphoto Via Afp","Yuriy Dyachyshyn\/Afp","Yuriy Dyachyshyn\/Afp","Sergei Supinsky\/Afp","Beata Zawrzel\/Nurphoto Via Afp","Str\/Nurphoto Via Afp","Aykut Unlupinar\/Anadolu Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ukraine\u2018s President Volodymyr Zelenskiy looks on during a press conference with Belgium\u2018s Prime Minister (not pictured) in Brussels on October 11, 2023. President Volodymyr Zelensky urged Ukraine\u2018s allies to step up weapons supplies to help his country survive through the winter, on his first visit to the NATO military alliance\u2018s headquarters during his visit to Belgium. (Photo by YVES HERMAN\/POOL\/AFP)<\/p>","

Ukraine\u2018s President Volodymyr Zelenskiy poses for a photo before a meeting with British Prime Minister during European Political Community summit in Granada, on October 5, 2023. Europe\u2018s quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by JUAN MEDINA\/POOL\/AFP)<\/p>","

Ukraine\u2018s President Volodymyr Zelenskiy poses for a photo before a meeting with British Prime Minister during European Political Community summit in Granada, on October 5, 2023. Europe\u2018s quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by JUAN MEDINA\/POOL\/AFP)<\/p>","

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy walks down the White House colonnade to the Oval Office with US President Joe Biden during a visit to the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by KEVIN LAMARQUE\/POOL\/AFP)<\/p>","

This file photo taked 18 March, 2014, shows Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comic actor and candidate in the upcoming presidential election, during an event, in Kiev, Ukraine. Ukrainian actor and businessman Zelensky, who in the opinion polls is leading ahead of this month\u2018s presidential vote.
\n(Photo by STR\/NurPhoto) (Photo by NurPhoto\/NurPhoto via AFP)<\/p>","

A picture taken on February 8, 2019 shows people walking by placards depicting Ukrainian entertainer and presidential candidate Volodymyr Zelensky and oligarch Ihor Kolomoyskyi, looking out from his back, and reading \u2018Servant of oligarch, doll of oligarch\u2018 is seen glued prior to Zelensky performance in western Ukrainian city of Lviv on February 8, 2019. Around 20 percent of Ukrainians now say they plan to vote for comedian and film actor Zelensky, putting him several points ahead of his main rivals in opinion polls last week. The 41-year-old entertainer has tapped into popular discontent with the political class and has largely relied on the internet to get his message across. (Photo by YURIY DYACHYSHYN\/AFP)<\/p>","

A picture taken on February 8, 2019 shows a placard depicting Ukrainian entertainer and presidential candidate Volodymyr Zelensky and oligarch Ihor Kolomoyskyi, looking out from his back, and reading \u2018Servant of oligarch, doll of oligarch\u2018 is seen glued prior to Zelensky performance in western Ukrainian city of Lviv on February 8, 2019. Around 20 percent of Ukrainians now say they plan to vote for comedian and film actor Zelensky, putting him several points ahead of his main rivals in opinion polls last week. The 41-year-old entertainer has tapped into popular discontent with the political class and has largely relied on the internet to get his message across. (Photo by YURIY DYACHYSHYN\/AFP)<\/p>","

Ukrainian comic actor and the presidential candidate Volodymyr Zelensky enters a hall in Kiev on March 6, 2019, to take part in the shooting of the television series \u201dServant of the People\u201d where he plays the role of the President of Ukraine. Anger with the political elite is partly behind the rise of Volodymyr Zelensky, a TV actor with no political experience who is the frontrunner in the upcoming presidential vote. Zelensky is polling at 25 percent, ahead of Poroshenko on 17 percent and former prime minister Yulia Tymoshenko on 16 percent as of March 4, 2019. (Photo by Sergei SUPINSKY\/AFP)<\/p>","

President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, speaks to media during NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023. (Photo by Beata Zawrzel\/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel\/NurPhoto\/NurPhoto via AFP)<\/p>","

This file photo taked 18 March, 2014, shows Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comic actor and candidate in the upcoming presidential election, during an event, in Kiev, Ukraine. Ukrainian actor and businessman Zelensky, who in the opinion polls is leading ahead of this month\u2018s presidential vote.
\n(Photo by STR\/NurPhoto) (Photo by NurPhoto\/NurPhoto via AFP)<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26015363_1920.jpg":"1920x1080","k_26015363_1280.jpg":"1280x1280","k_26015363_1024.jpg":"1024x1024","k_26015363_640.jpg":"640x640","k_26015363_480.jpg":"480x480","k_26015363_340.jpg":"340x340","k_26015363_220.jpg":"220x220","o_26015363_1280.jpg":"1280x854","o_26015363_1024.jpg":"1024x683","o_26015363_640.jpg":"640x427","o_26015363_480.jpg":"480x320","o_26015363_340.jpg":"340x226","o_26015363_220.jpg":"220x146","h_26015363_1280.jpg":"1280x854","h_26015363_1024.jpg":"1024x683","h_26015363_640.jpg":"640x427","h_26015363_480.jpg":"480x320","h_26015363_340.jpg":"340x227","h_26015363_220.jpg":"220x147","pp_26015363_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015363_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015363_640.jpg":"640x814","pp_26015363_480.jpg":"480x611","pp_26015363_340.jpg":"340x432","pp_26015363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25827187_1920.jpg":"1920x1080","k_25827187_1280.jpg":"1280x1280","k_25827187_1024.jpg":"1024x1024","k_25827187_640.jpg":"640x640","k_25827187_480.jpg":"480x480","k_25827187_340.jpg":"340x340","k_25827187_220.jpg":"220x220","o_25827187_1280.jpg":"1280x854","o_25827187_1024.jpg":"1024x683","o_25827187_640.jpg":"640x427","o_25827187_480.jpg":"480x320","o_25827187_340.jpg":"340x227","o_25827187_220.jpg":"220x146","h_25827187_1280.jpg":"1280x854","h_25827187_1024.jpg":"1024x683","h_25827187_640.jpg":"640x427","h_25827187_480.jpg":"480x320","h_25827187_340.jpg":"340x227","h_25827187_220.jpg":"220x147","pp_25827187_1280.jpg":"1280x1628","pp_25827187_1024.jpg":"1024x1303","pp_25827187_640.jpg":"640x814","pp_25827187_480.jpg":"480x611","pp_25827187_340.jpg":"340x432","pp_25827187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25782118_1920.jpg":"1920x1080","k_25782118_1280.jpg":"1280x1280","k_25782118_1024.jpg":"1024x1024","k_25782118_640.jpg":"640x640","k_25782118_480.jpg":"480x480","k_25782118_340.jpg":"340x340","k_25782118_220.jpg":"220x220","o_25782118_1280.jpg":"1280x853","o_25782118_1024.jpg":"1024x682","o_25782118_640.jpg":"640x426","o_25782118_480.jpg":"480x320","o_25782118_340.jpg":"340x226","o_25782118_220.jpg":"220x146","h_25782118_1280.jpg":"1280x854","h_25782118_1024.jpg":"1024x683","h_25782118_640.jpg":"640x427","h_25782118_480.jpg":"480x320","h_25782118_340.jpg":"340x227","h_25782118_220.jpg":"220x147","pp_25782118_1280.jpg":"1280x1628","pp_25782118_1024.jpg":"1024x1303","pp_25782118_640.jpg":"640x814","pp_25782118_480.jpg":"480x611","pp_25782118_340.jpg":"340x432","pp_25782118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25782117_1920.jpg":"1920x1080","k_25782117_1280.jpg":"1280x1280","k_25782117_1024.jpg":"1024x1024","k_25782117_640.jpg":"640x640","k_25782117_480.jpg":"480x480","k_25782117_340.jpg":"340x340","k_25782117_220.jpg":"220x220","o_25782117_1280.jpg":"1280x853","o_25782117_1024.jpg":"1024x682","o_25782117_640.jpg":"640x426","o_25782117_480.jpg":"480x320","o_25782117_340.jpg":"340x226","o_25782117_220.jpg":"220x146","h_25782117_1280.jpg":"1280x854","h_25782117_1024.jpg":"1024x683","h_25782117_640.jpg":"640x427","h_25782117_480.jpg":"480x320","h_25782117_340.jpg":"340x227","h_25782117_220.jpg":"220x147","pp_25782117_1280.jpg":"1280x1628","pp_25782117_1024.jpg":"1024x1303","pp_25782117_640.jpg":"640x814","pp_25782117_480.jpg":"480x611","pp_25782117_340.jpg":"340x432","pp_25782117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_25682280_1920.jpg":"1920x1080","k_25682280_1280.jpg":"1280x1280","k_25682280_1024.jpg":"1024x1024","k_25682280_640.jpg":"640x640","k_25682280_480.jpg":"480x480","k_25682280_340.jpg":"340x340","k_25682280_220.jpg":"220x220","o_25682280_1280.jpg":"1280x849","o_25682280_1024.jpg":"1024x679","o_25682280_640.jpg":"640x424","o_25682280_480.jpg":"480x318","o_25682280_340.jpg":"340x225","o_25682280_220.jpg":"220x145","h_25682280_1280.jpg":"1280x854","h_25682280_1024.jpg":"1024x683","h_25682280_640.jpg":"640x427","h_25682280_480.jpg":"480x320","h_25682280_340.jpg":"340x227","h_25682280_220.jpg":"220x147","pp_25682280_1280.jpg":"1280x1628","pp_25682280_1024.jpg":"1024x1303","pp_25682280_640.jpg":"640x814","pp_25682280_480.jpg":"480x611","pp_25682280_340.jpg":"340x432","pp_25682280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1332","hd_26016074_1920.jpg":"1920x1080","k_26016074_1280.jpg":"1280x1280","k_26016074_1024.jpg":"1024x1024","k_26016074_640.jpg":"640x640","k_26016074_480.jpg":"480x480","k_26016074_340.jpg":"340x340","k_26016074_220.jpg":"220x220","o_26016074_1280.jpg":"1280x888","o_26016074_1024.jpg":"1024x710","o_26016074_640.jpg":"640x444","o_26016074_480.jpg":"480x333","o_26016074_340.jpg":"340x235","o_26016074_220.jpg":"220x152","h_26016074_1280.jpg":"1280x854","h_26016074_1024.jpg":"1024x683","h_26016074_640.jpg":"640x427","h_26016074_480.jpg":"480x320","h_26016074_340.jpg":"340x227","h_26016074_220.jpg":"220x147","pp_26016074_1280.jpg":"1280x1628","pp_26016074_1024.jpg":"1024x1303","pp_26016074_640.jpg":"640x814","pp_26016074_480.jpg":"480x611","pp_26016074_340.jpg":"340x432","pp_26016074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1421","hd_26016075_1920.jpg":"1920x1080","k_26016075_1280.jpg":"1280x1280","k_26016075_1024.jpg":"1024x1024","k_26016075_640.jpg":"640x640","k_26016075_480.jpg":"480x480","k_26016075_340.jpg":"340x340","k_26016075_220.jpg":"220x220","o_26016075_1280.jpg":"1280x947","o_26016075_1024.jpg":"1024x757","o_26016075_640.jpg":"640x473","o_26016075_480.jpg":"480x355","o_26016075_340.jpg":"340x251","o_26016075_220.jpg":"220x162","h_26016075_1280.jpg":"1280x854","h_26016075_1024.jpg":"1024x683","h_26016075_640.jpg":"640x427","h_26016075_480.jpg":"480x320","h_26016075_340.jpg":"340x227","h_26016075_220.jpg":"220x147","pp_26016075_1280.jpg":"1280x1628","pp_26016075_1024.jpg":"1024x1303","pp_26016075_640.jpg":"640x814","pp_26016075_480.jpg":"480x611","pp_26016075_340.jpg":"340x432","pp_26016075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1435","hd_26016076_1920.jpg":"1920x1080","k_26016076_1280.jpg":"1280x1280","k_26016076_1024.jpg":"1024x1024","k_26016076_640.jpg":"640x640","k_26016076_480.jpg":"480x480","k_26016076_340.jpg":"340x340","k_26016076_220.jpg":"220x220","o_26016076_1280.jpg":"1280x956","o_26016076_1024.jpg":"1024x765","o_26016076_640.jpg":"640x478","o_26016076_480.jpg":"480x358","o_26016076_340.jpg":"340x254","o_26016076_220.jpg":"220x164","h_26016076_1280.jpg":"1280x854","h_26016076_1024.jpg":"1024x683","h_26016076_640.jpg":"640x427","h_26016076_480.jpg":"480x320","h_26016076_340.jpg":"340x227","h_26016076_220.jpg":"220x147","pp_26016076_1280.jpg":"1280x1628","pp_26016076_1024.jpg":"1024x1303","pp_26016076_640.jpg":"640x814","pp_26016076_480.jpg":"480x611","pp_26016076_340.jpg":"340x432","pp_26016076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1502","hd_26016077_1920.jpg":"1920x1080","k_26016077_1280.jpg":"1280x1280","k_26016077_1024.jpg":"1024x1024","k_26016077_640.jpg":"640x640","k_26016077_480.jpg":"480x480","k_26016077_340.jpg":"340x340","k_26016077_220.jpg":"220x220","o_26016077_1280.jpg":"1280x1001","o_26016077_1024.jpg":"1024x801","o_26016077_640.jpg":"640x500","o_26016077_480.jpg":"480x375","o_26016077_340.jpg":"340x265","o_26016077_220.jpg":"220x172","h_26016077_1280.jpg":"1280x854","h_26016077_1024.jpg":"1024x683","h_26016077_640.jpg":"640x427","h_26016077_480.jpg":"480x320","h_26016077_340.jpg":"340x227","h_26016077_220.jpg":"220x147","pp_26016077_1280.jpg":"1280x1628","pp_26016077_1024.jpg":"1024x1303","pp_26016077_640.jpg":"640x814","pp_26016077_480.jpg":"480x611","pp_26016077_340.jpg":"340x432","pp_26016077_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26016080_1920.jpg":"1920x1080","k_26016080_1280.jpg":"1280x1280","k_26016080_1024.jpg":"1024x1024","k_26016080_640.jpg":"640x640","k_26016080_480.jpg":"480x480","k_26016080_340.jpg":"340x340","k_26016080_220.jpg":"220x220","o_26016080_1280.jpg":"1280x854","o_26016080_1024.jpg":"1024x683","o_26016080_640.jpg":"640x427","o_26016080_480.jpg":"480x320","o_26016080_340.jpg":"340x226","o_26016080_220.jpg":"220x146","h_26016080_1280.jpg":"1280x854","h_26016080_1024.jpg":"1024x683","h_26016080_640.jpg":"640x427","h_26016080_480.jpg":"480x320","h_26016080_340.jpg":"340x227","h_26016080_220.jpg":"220x147","pp_26016080_1280.jpg":"1280x1628","pp_26016080_1024.jpg":"1024x1303","pp_26016080_640.jpg":"640x814","pp_26016080_480.jpg":"480x611","pp_26016080_340.jpg":"340x432","pp_26016080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1332","hd_26016074_1920.jpg":"1920x1080","k_26016074_1280.jpg":"1280x1280","k_26016074_1024.jpg":"1024x1024","k_26016074_640.jpg":"640x640","k_26016074_480.jpg":"480x480","k_26016074_340.jpg":"340x340","k_26016074_220.jpg":"220x220","o_26016074_1280.jpg":"1280x888","o_26016074_1024.jpg":"1024x710","o_26016074_640.jpg":"640x444","o_26016074_480.jpg":"480x333","o_26016074_340.jpg":"340x235","o_26016074_220.jpg":"220x152","h_26016074_1280.jpg":"1280x854","h_26016074_1024.jpg":"1024x683","h_26016074_640.jpg":"640x427","h_26016074_480.jpg":"480x320","h_26016074_340.jpg":"340x227","h_26016074_220.jpg":"220x147","pp_26016074_1280.jpg":"1280x1628","pp_26016074_1024.jpg":"1024x1303","pp_26016074_640.jpg":"640x814","pp_26016074_480.jpg":"480x611","pp_26016074_340.jpg":"340x432","pp_26016074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x727","hd_26015274_1920.jpg":"1920x1080","k_26015274_1280.jpg":"1280x1280","k_26015274_1024.jpg":"1024x1024","k_26015274_640.jpg":"640x640","k_26015274_480.jpg":"480x480","k_26015274_340.jpg":"340x340","k_26015274_220.jpg":"220x220","o_26015274_1280.jpg":"1280x908","o_26015274_1024.jpg":"1024x727","o_26015274_640.jpg":"640x454","o_26015274_480.jpg":"480x340","o_26015274_340.jpg":"340x241","o_26015274_220.jpg":"220x156","h_26015274_1280.jpg":"1280x854","h_26015274_1024.jpg":"1024x683","h_26015274_640.jpg":"640x427","h_26015274_480.jpg":"480x320","h_26015274_340.jpg":"340x227","h_26015274_220.jpg":"220x147","pp_26015274_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015274_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015274_640.jpg":"640x814","pp_26015274_480.jpg":"480x611","pp_26015274_340.jpg":"340x432","pp_26015274_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4621572 Threads: 6 Questions: 153740985 Slow queries: 66204 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4563943 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/volodimiru-zelenskom-vise-nitko-ne-vjeruje-kako-je-los-glumac-uspio-namamiti-svijet-da-mu-jede-iz-ruke-1338353 [printLink] => /vijesti/svijet/volodimiru-zelenskom-vise-nitko-ne-vjeruje-kako-je-los-glumac-uspio-namamiti-svijet-da-mu-jede-iz-ruke-1338353?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 460274 [name] => serija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => serija [link] => /tag/serija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 670104 [name] => Sluga naroda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-11 08:51:05 [main_article_id] => 0 [alias] => sluga-naroda [link] => /tag/sluga-naroda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 400098 [name] => glumac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glumac [link] => /tag/glumac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 736319 [name] => agent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 18:47:22 [main_article_id] => 0 [alias] => agent [link] => /tag/agent ) [4] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 667217 [name] => zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 22:12:09 [main_article_id] => 0 [alias] => zelenski [link] => /tag/zelenski ) [6] => stdClass Object ( [id] => 678898 [name] => Porošenko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-28 08:29:22 [main_article_id] => 0 [alias] => porosenko [link] => /tag/porosenko ) [7] => stdClass Object ( [id] => 736320 [name] => Azarov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 18:47:23 [main_article_id] => 0 [alias] => azarov [link] => /tag/azarov ) [8] => stdClass Object ( [id] => 297542 [name] => zabrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zabrana [link] => /tag/zabrana ) [9] => stdClass Object ( [id] => 458481 [name] => mediji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mediji [link] => /tag/mediji ) [10] => stdClass Object ( [id] => 315890 [name] => crkva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crkva [link] => /tag/crkva ) [11] => stdClass Object ( [id] => 297190 [name] => jezik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jezik [link] => /tag/jezik ) [12] => stdClass Object ( [id] => 657722 [name] => BlackRock [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-25 21:55:25 [main_article_id] => 0 [alias] => blackrock [link] => /tag/blackrock ) [13] => stdClass Object ( [id] => 492617 [name] => pregovori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pregovori [link] => /tag/pregovori ) [14] => stdClass Object ( [id] => 323850 [name] => dug [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dug [link] => /tag/dug ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘agent‘ zelenski [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Volodimiru Zelenskom više nitko ne vjeruje? Kako je loš glumac uspio namamiti svijet da mu jede iz ruke... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26015363.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26015363.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/25827187.jpg [title] =>

Ukraine‘s President Volodymyr Zelenskiy looks on during a press conference with Belgium‘s Prime Minister (not pictured) in Brussels on October 11, 2023. President Volodymyr Zelensky urged Ukraine‘s allies to step up weapons supplies to help his country survive through the winter, on his first visit to the NATO military alliance‘s headquarters during his visit to Belgium. (Photo by YVES HERMAN/POOL/AFP)

Yves Herman/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/25782118.jpg [title] =>

Ukraine‘s President Volodymyr Zelenskiy poses for a photo before a meeting with British Prime Minister during European Political Community summit in Granada, on October 5, 2023. Europe‘s quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by JUAN MEDINA/POOL/AFP)

Juan Medina/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/25782117.jpg [title] =>

Ukraine‘s President Volodymyr Zelenskiy poses for a photo before a meeting with British Prime Minister during European Political Community summit in Granada, on October 5, 2023. Europe‘s quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by JUAN MEDINA/POOL/AFP)

Juan Medina/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/25682280.jpg [title] =>

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy walks down the White House colonnade to the Oval Office with US President Joe Biden during a visit to the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by KEVIN LAMARQUE/POOL/AFP)

Kevin Lamarque/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26016074.jpg [title] =>

This file photo taked 18 March, 2014, shows Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comic actor and candidate in the upcoming presidential election, during an event, in Kiev, Ukraine. Ukrainian actor and businessman Zelensky, who in the opinion polls is leading ahead of this month‘s presidential vote.
(Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Str/Nurphoto Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26016075.jpg [title] =>

A picture taken on February 8, 2019 shows people walking by placards depicting Ukrainian entertainer and presidential candidate Volodymyr Zelensky and oligarch Ihor Kolomoyskyi, looking out from his back, and reading ‘Servant of oligarch, doll of oligarch‘ is seen glued prior to Zelensky performance in western Ukrainian city of Lviv on February 8, 2019. Around 20 percent of Ukrainians now say they plan to vote for comedian and film actor Zelensky, putting him several points ahead of his main rivals in opinion polls last week. The 41-year-old entertainer has tapped into popular discontent with the political class and has largely relied on the internet to get his message across. (Photo by YURIY DYACHYSHYN/AFP)

Yuriy Dyachyshyn/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26016076.jpg [title] =>

A picture taken on February 8, 2019 shows a placard depicting Ukrainian entertainer and presidential candidate Volodymyr Zelensky and oligarch Ihor Kolomoyskyi, looking out from his back, and reading ‘Servant of oligarch, doll of oligarch‘ is seen glued prior to Zelensky performance in western Ukrainian city of Lviv on February 8, 2019. Around 20 percent of Ukrainians now say they plan to vote for comedian and film actor Zelensky, putting him several points ahead of his main rivals in opinion polls last week. The 41-year-old entertainer has tapped into popular discontent with the political class and has largely relied on the internet to get his message across. (Photo by YURIY DYACHYSHYN/AFP)

Yuriy Dyachyshyn/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26016077.jpg [title] =>

Ukrainian comic actor and the presidential candidate Volodymyr Zelensky enters a hall in Kiev on March 6, 2019, to take part in the shooting of the television series ”Servant of the People” where he plays the role of the President of Ukraine. Anger with the political elite is partly behind the rise of Volodymyr Zelensky, a TV actor with no political experience who is the frontrunner in the upcoming presidential vote. Zelensky is polling at 25 percent, ahead of Poroshenko on 17 percent and former prime minister Yulia Tymoshenko on 16 percent as of March 4, 2019. (Photo by Sergei SUPINSKY/AFP)

Sergei Supinsky/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26016080.jpg [title] =>

President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, speaks to media during NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26016074.jpg [title] =>

This file photo taked 18 March, 2014, shows Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comic actor and candidate in the upcoming presidential election, during an event, in Kiev, Ukraine. Ukrainian actor and businessman Zelensky, who in the opinion polls is leading ahead of this month‘s presidential vote.
(Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Str/Nurphoto Via Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/08/26015274.jpg [title] => Aykut Unlupinar/Anadolu Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Nitko ne vjeruje u našu pobjedu kao ja. Nitko", priznao je Timeu Volodimir Zelenski, netom nakon što je odradio sastanke u Bijeloj kući i Pentagonu. Njegovo uvjerenje u konačnu pobjedu Ukrajine nad Rusijom, piše novinar, očvrsnulo je u oblik koji zabrinjava neke od njegovih savjetnika, te je "na granici mesijanskog". "On se zavarava", frustriran je jedan od njegovih najbližih suradnika. “Nemamo više opcija. Ne pobjeđujemo. Ali pokušaj mu to reći.”

Ukrajinskoj vojsci je, primjećuje Time, najveći problem - nedostatak osoblja. Jedan od bliskih suradnika Zelenskog kaže da, čak i da im saveznici pošalju svo oružje koje su obećali, "nemaju ljude da ga upotrijebe". Štoviše, časopis izvještava kako vojnici diljem Ukrajine izvlače muškarce iz vlakova i autobusa, samo da bi ih poslali na front. "Ne mislim da si Ukrajina može dopustiti da se umori od rata. Čak i ako se netko iznutra umori, mnogi od nas to ne priznaju”, priznaje Zelenski.

Onaj tko je, očito, svjestan ovog bezizlaznog stanja je glavni zapovjednik ukrajinske vojske, Valerij Zalužni. On je, naime, u kolumni za The Economistnapisao da "rat sada prelazi u novu fazu", onu u kojoj "neće biti proboja", nego samo "statične i iscrpljujuće borbe". "To će koristiti Rusiji, dopuštajući joj da obnovi svoju vojnu moć, na kraju prijeteći ukrajinskim oružanim snagama i samoj državi", poručio je vojskovođa.

Nakon ovog članka zapadni sponzori "u panici" su se obrušili na telefonsku liniju ureda ukrajinskog predsjednika, zabrinuti za vlastita sredstva uložena u proxy rat. "Ako ne dobijemo pomoć, izgubit ćemo ... Ako nas Rusija sve pobije, napast će zemlje NATO-a, a vi ćete (u rat) poslati svoje sinove i kćeri", glasio je odgovor Zelenskog. Suočen s ovakvom prijetnjom, Joe Biden je od Kongresa zatražio 61 milijardu dolara za Ukrajinu (i 14 milijardu za Izrael). "To je pametna investicija koja će isplaćivati dividende američkoj sigurnosti generacijama i pomoći nam da američke trupe držimo podalje od opasnosti", mudro je prozborio američki predsjednik.

---

---

Ipak, taj paket se tek treba izglasati, ali s obzirom da u Kongresu republikanci imaju većinu - a sada čak 62 posto njihovih birača smatra da SAD previše pomaže Ukrajini - šanse za takvo što su iz dana u dan sve manje. I, Zelenski to zna. "Najstrašnije je što se dio svijeta navikao na rat u Ukrajini... Već smo bili u vrlo teškim situacijama kada gotovo da i nije bilo fokusa na Ukrajinu", kaže, svjestan da su oči svijeta sada uperene u novi napeti serijal, "Genocid iz Gaze". Štoviše, nedavno je čak i Oprah Winfrey odbila njegovu želju da joj gostuje u emisiji.  

Zbog svega ovoga, piše Time, "uobičajeni sjaj njegova optimizma, smisao za humor, sposobnost da oživi sastanak u ratnoj sobi s malo zafrkancije ili bezobrazne šale" - nestali su. "Sada on ulazi, dobiva ažuriranja, izdaje naredbe i izlazi", prepričava jedan dugogodišnji član tima Zelenski. Drugi pak govori da se predsjednik najviše od svega osjeća izdanim od strane svojih zapadnih saveznika; ostavili su ga bez sredstava da dobije rat, samo sa sredstvima da ga preživi.

I zato sada Zelenski postaje malo nervozan. Tako, gostujući na NBC-ju, na pitanje voditeljice "osjeća li se ikada poražen", s frajerskim smiješkom odgovara: "Imam mnogo moći! Ali, čak to što se osjećamo jakima i imamo mnogo energije, ne znači da se želimo boriti čitav život, jer je cijena visoka. Jer rat uzme ono najbolje od nas... Ali nismo spremni dati našu slobodu tom je**nom teroristu Putinu! To je to. Zato se borimo." 

---

---

Iako je javna slika predsjednika Zelenskog građena dugo, pažljivo i sistematično, beskompromisno guranje u smrt - po brojnim vojnim analitičarima - pola milijuna njegovih sunarodnjaka, čini se, polako uzima danak nad njegovim živcima, a posljedično i imidžu pred svijetom. U stvari, trebalo je proći gotovo pet godina njegovog mandata, da bi se ljudi opet sjetili: Zelenski je, prije svega, glumac; ne političar niti državnik.

Znajući to, prilikom predsjedničke kandidature 2019. u prvom krugu nije se pojavio ni na jednoj medijskoj konferenciji, već je samo slao medijska priopćenja, u obliku spotova i montiranih intervjua. Kada ga je, u drugom krugu, Petro Porošenko izazvao na debatu - na njoj se nije pojavio. "Bude li se skrivao od ljudi, bude li se bojao, opet ćemo ga pozvati", poručio mu je tadašnji predsjednik. Svega dva dana pred izbore, Zelenski se odvažio na sučeljavanje. 

"Nisam političar, ja sam jednostavan čovjek koji je došao slomiti sustav", rekao je pred punim stadionom Zelenski, ponavljajući riječi lika kojeg je glumio u seriji "Sluga naroda", u kojoj kao učitelj povijesti postaje predsjednik Ukrajine. Porošenko je glumca optužio da nije građanima predstavio program te ukazao na njegove veze s Igorom Kolomojskim, oligarhom čije je korporacije predsjednik nacionalizirao. Tajkun je ujedno vlasnik televizijske postaje na kojoj je serija emitirana. Oba su kandidata u jednom trenutku kleknula pred publikom, tražeći oprost od onih koji su izgubili nekoga u tekućem građanskom ratu.

---

---

Zanimljivo, posljednja epizoda Sluge naroda je emitirana četiri dana prije prvog kruga izbora. U njoj lik kojeg utjelovljuje Zelenski - pobjeđuje. "Ovime su Ukrajinci postali objekt obmane. Stvaranje serije, u kojoj ga se pripremalo za ulogu, označilo je početak nametanja slike narodu da bi on mogao biti vođa države... Bila je to apsolutno vješta manipulacija", primijetio je Eric Denece, direktor Francuskog centra za obavještajne studije, dok je bivši zaposlenik State Departmenta Michael Springmann ukazao: "To je pažljivo pripremljena operacija od strane obavještajnih službi SAD-a i NATO-a, kako bi osigurali da je njihov tip glavni te će učiniti ono što mu oni kažu."

A kako bi činio što mu se kaže, Kolomojski je na račun offshore tvrtke Zelenskog uplatio 41 milijun dolara, kao što je otkriveno u Pandora Papersima. No, nije sve bogatstvo "sluge naroda" u novcu. Naime, obitelj Zelenski posjeduje vilu u Toskani od 3,4 milijuna, stan u Londonu od tri milijuna, pet apartmana u luksuznom odmorištu na crnomorskoj obali Gruzije te predivno imanje na - Krimu. Ukrajinskih nekretnina je previše da bi ih nabrojali u ovom tekstu.

---

---

"Kada sam vidio ovo osobu kako trči među stolovima i prikuplja napojnice, grubo govori i daje komplimente s ružnim smiješkom, odmah mi se zgadio. Nastupao je na događajima gdje su honorari unaprijed isplaćeni... a svejedno je trčkarao okolo i skupljao novac sa stolova. To je pokazalo kakav je zapravo", prisjetio se Mikola Azarov, bivši ukrajinski premijer. Dodao je i kako je mislio da "ne može gore od Porošenkove sistemske korupcije, ali ga je Zelenski prestigao". 

Ništa bolji od prethodnika Zelenski nije bio ni po pitanju implementacije sporazuma iz Minska, koji su trebali osigurati posebni status za Donbas i okončati petogodišnji rat. Ipak, u prosincu 2019. u Parizu, dok je Putin nabrajao uvjete sporazuma - čiji je Kijev supotpisnik i obveznik - za istim stolom ukrajinski predsjednik podrugljivo se smijao. Ovo možda ne bi bilo čudno, da svega pola godine ranije nije poručio u Verhovnoj Radi: "Naš prvi zadatak je prekid vatre u Donbasu... Uvjeravam vas, učinit ću sve da naši heroji više ne umiru!"

---

---

Ipak, ono što je radije učinio je da je 21. veljače 2022., na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, najavio terminiranje Budimpeštanskog Memoranduma, kojim se Ukrajina 1994. odrekla mogućnosti ugošćavanja nuklearnog arsenala. Tri dana kasnije Moskva objavljuje početak specijalne vojne operacije.

Premda, jasno, nije iskusni diplomat, svejedno se valja zapitati odakle Zelenskom ideja da bi ovakav hazarderski potez mogao biti dobra ideja za sigurnost ukrajinskih građana? Pa, neki kažu da nije njegova. Naime, u listopadu 2020. Zelenski je nenajavljeno stigao u središte MI6, obavještajne službe UK-a, kako bi se sastao s Richardom Mooreom, šefom službe. Na pitanje novinara što je radio tamo, odgovorio je: "Od cjelokupnog broja tema našeg dugog dvosatnog sastanka najviše je bilo informacija o pomoći i zaštiti našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ne mogu iznositi detalje."

Ovaj sastanak je bio sve samo ne nešto uobičajeno. Jer, po inozemnom posjetu, pravilo je da se predsjednik susreće sa svojim pandanom, pri čemu jedina iznimka biva kada strani obavještajac posjećuje zemlju predsjednika. Prema Andreju Mišinu, bivšem zaposleniku ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, taj sastanak je pokazao da je Zelenski "profesionalni obavještajni agent", a Moore njegov "izravni voditelj", koji mu je govorio što i kako treba raditi.

A evo što mu je Moore rekao, riječima Zelenskog: "Rekli su da imamo veliki problem što medije ne financiraju samo Ukrajinci. U Ukrajini, nažalost, mnoge televizijske kanale koje poznajemo financiraju razne skupine... Od nas očekuju prijedloge o nezavisnim medijima. Spremni su ih financirati, skupa s Ukrajinom, kako bi nam pomogli u glavnoj stvari - zaštiti slobode i ljudskih prava te, povrh svega, zaštiti informacija koje brane našu zemlju." 

---

---

Par mjeseci kasnije, ukrajinski predsjednik je zabranio rad trima televizijskim kanalima, oduzevši im licence za emitiranje i blokirajući imovinu. Nije bilo službenog objašnjenja za zabranu, već je Zelenski na Twitteru pojasnio da Ukrajina podržava slobodu govora, ali ne i "propagandu koju financiraju agresori". Međunarodna i Europska federacija novinara je osudila ono što su nazvali "izvansudskom i politički motiviranom zabranom te očiglednim napadom na slobodu tiska koji se mora hitno poništiti". A samo godinu i pol dana ranije Zelenski je rekao: "Zastupam slobodu govora i to dobro znate. Nikad u životu neću ugasiti nijedan kanal. Nemam to pravo ni ovlasti."

No, to je bio samo početak. Sljedeći zadatak Zelenskog je bio satiranje samog ruskog jezika, što je započeo u rujnu 2020., kada ga je izbacio iz ukrajinskih škola. Zatim, naredne godine Ukrajina uvodi zakon koji obvezuje sve građane da govore ukrajinski, kao preduvjet državljanstva i rada u javnom sektoru, dok se za privatno poslovanje i kulturnu produkciju uvode novčane kazne ako zanemare ovo pravilo. Ironično, Zelenski do nedavno nije znao ukrajinski, već ga je morao savladati kako bi se mogao kandidirati za predsjednika.

Sljedeća obveza bivšeg komičara je bila dovršiti crkveni raskol. Naime, 2019. je Pravoslavna crkva Ukrajine primila dekret od ekumenskog patrijarha Konstantinopola, koji im je podario neovisnost od Ruske pravoslavne crkve. Iste godine je crkveni poglavar, Serhij Petrovič Dumenko, počeo dobivati česte posjete američkih gostiju. Bili su tamo diplomat William Taylor, državni tajnik Antony Blinken i bivši šef CIA Mike Pompeo, koji je kao razlog dolaska naveo "pomoć mitropolitu da pobjegne ruskom utjecaju". U listopadu ove godine je ukrajinski parlament dao zeleno svjetlo za potpunu zabranu Moskovskog patrijarhata; tamošnjeg ogranka Ruske pravoslavne crkve. 

---

---

Nadalje, Zelenski je Dan pobjede 9. svibnja, kada se slavi pobjeda nad fašizmom, zamijenio Danom Europe. Demontirao je spomenike Aleksandru Sergejeviču Puškinu, Maksimu Gorkom i Mihailu Bulgakovu; za kojeg je par godina ranije govorio da će njime zamijeniti Lenjinove kipove, jer tog pisca - rođenog u Kijevu - "svi cijene". Također su zabranjena ruska imena i nazivi ulica, institucija i toponima, u Kijevu je umjetnost i kultura na ruskom jeziku - poput glazbe, predstava i koncerata - učinjena ilegalnom, a uništeno je i 19 milijuna knjiga.

Konačno, 20. ožujka 2022., ukrajinski predsjednik je eliminirao - demokraciju. Naime, tog dana je, po njegovoj direktivi, zabranjeno 11 političkih stranaka. 

James Jatras, bivši američki diplomat i analitičar, primijetio je da je ovim radnjama "uspješno stvoren umjetni ukrajinski identitet, koji je neprijateljski nastrojen prema Rusiji i definira se kao njezina suprotnost". A, s obzirom da je - riječima Jensa Stoltenberga - NATO "godinama trenirao desetke tisuća ukrajinskih trupa" i da je 2021. Zelenski potpisao dekret koji je sugerirao pripremu ukrajinske ofenzive i oslobađanje Donbasa od "egzistencijalne prijetnje", finalni obračun je mogao početi. 

"Bilo je nužno izgraditi nacističku Ukrajinu. Ona se već formirala tijekom Porošenkovog mandata. Ali dovesti je do vojnog sukoba zahtijevalo je oblikovanje strukture stanovništva i njihovog pripremanja na rat. A za to, Židov je bio najbolji izbor, jer je pružio kolosalno opravdanje. Kakav to nacizam može postojati pod židovskim predsjednikom?", objasnio je bivši premijer Azarov.

---

---

Svakako, Židovi su - nije tajna - i odlični biznismeni. Takav je, izgleda, i Zelenski. Tim slijedom, iako je postojao moratorij na prodaju plodne ukrajinske zemlje (černozema; zaštićenog ustavom), predsjednik ga ukida 2021., kako bi dobio kredit od MMF-a. "Stranci i poduzeća stranih osnivača će moći kupovati ukrajinske zemlje samo ako se dobije pristanak ukrajinskog naroda na referendumu", obećao je 2019. junak naše priče. Referenduma nije bilo.

Nitko nije ništa pitao Ukrajince ni kada je najveća investicijska kompanija na svijetu, BlackRock, u svibnju 2023. potpisao ugovor o obnovi Ukrajine, potencijalno vrijedan trilijun dolara. "BlackRock ne ulaže u oporavak. Umjesto toga, gradi ovisnosti i sfere utjecaja kroz rekonstrukciju. Politika, vojska i ekonomija čine troglavog zmaja koji trenutno upravlja svijetom", sažeo je bivši dopredsjednik Bundestaga Weldemar Herdt.

Do sredine ljeta 2023., saveznici su Kijevu poslali više od 250 milijardi dolara. Nacionalni dug Ukrajine je premašio nacionalni BDP. Cijena hrane je krajem 2022., u odnosu na 12 mjeseci ranije, narasla 35 posto. Siromaštvo se s prethodnih 5,5 posto raširilo na 24 posto. Rusija je ovladala petinom teritorija; zasad.

"Uvjeren sam da, kada se mir uspostavi u Ukrajini, dotok dolara i kredita će prestati i bit ćemo zgrabljeni za gušu na svim frontama, traženjem otplata tih dugova. Nikoga neće biti briga što Ukrajina trenutno za to nije sposobna", predviđa Azarov.

---

image
Aykut Unlupinar/Anadolu Via Afp
---

Ipak, čini se da Zelenski još nije okončao svoju misiju. Tako je na sugestiju zapadnih kolega da bi bilo dobro da započne pregovore s Moskvom, odgovorio: "Da sjednemo s Rusijom i razgovaramo s njom, da joj činimo ustupke – to se neće dogoditi." Dodao je i sljedeće: "Ne postoji način da se predvidi kako bi Ukrajinci u europskim zemljama reagirali na to ako nas se napusti. Ukrajinci su se općenito dobro ponašali i vrlo su zahvalni. Ali ne bi bila dobra priča za Europu ako bi te ljude stjerala u kut." 

Prema Jacku Matlocku, bivšem američkom veleposlaniku u SSSR-u, "da je Ukrajina bila voljna pridržavati se sporazuma iz Minska, priznati Donbas kao autonomni entitet unutar Ukrajine, izbjegavati vojne savjetnike NATO-a i obećati da neće ući u NATO" tada bi ruska invazija "vjerojatno bila spriječena". I Ukrajina bi zadržala sav svoj teritorij; osim Krima.

"Agent" Zelenski je uspješno izvršio misiju sabotiranja ukrajinske budućnosti. Pitanje je hoće li njegovi pobočnici iz sjene, s obzirom na njegovo načeto mentalno stanje - i količinu onoga što zna - imati potrebu sabotirati njegovu budućnost. Jer, više nitko ne vjeruje prošlogodišnjem Timeovom čovjeku godine. Nitko.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Yves Herman/Afp Juan Medina/Afp Juan Medina/Afp Kevin Lamarque/Afp Str/Nurphoto Via Afp Yuriy Dyachyshyn/Afp Yuriy Dyachyshyn/Afp Sergei Supinsky/Afp Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp Str/Nurphoto Via Afp Aykut Unlupinar/Anadolu Via Afp
Yves Herman/Afp

Ukraine‘s President Volodymyr Zelenskiy looks on during a press conference with Belgium‘s Prime Minister (not pictured) in Brussels on October 11, 2023. President Volodymyr Zelensky urged Ukraine‘s allies to step up weapons supplies to help his country survive through the winter, on his first visit to the NATO military alliance‘s headquarters during his visit to Belgium. (Photo by YVES HERMAN/POOL/AFP)

Juan Medina/Afp

Ukraine‘s President Volodymyr Zelenskiy poses for a photo before a meeting with British Prime Minister during European Political Community summit in Granada, on October 5, 2023. Europe‘s quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by JUAN MEDINA/POOL/AFP)

Juan Medina/Afp

Ukraine‘s President Volodymyr Zelenskiy poses for a photo before a meeting with British Prime Minister during European Political Community summit in Granada, on October 5, 2023. Europe‘s quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by JUAN MEDINA/POOL/AFP)

Kevin Lamarque/Afp

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy walks down the White House colonnade to the Oval Office with US President Joe Biden during a visit to the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by KEVIN LAMARQUE/POOL/AFP)

Str/Nurphoto Via Afp

This file photo taked 18 March, 2014, shows Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comic actor and candidate in the upcoming presidential election, during an event, in Kiev, Ukraine. Ukrainian actor and businessman Zelensky, who in the opinion polls is leading ahead of this month‘s presidential vote.
(Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Yuriy Dyachyshyn/Afp

A picture taken on February 8, 2019 shows people walking by placards depicting Ukrainian entertainer and presidential candidate Volodymyr Zelensky and oligarch Ihor Kolomoyskyi, looking out from his back, and reading ‘Servant of oligarch, doll of oligarch‘ is seen glued prior to Zelensky performance in western Ukrainian city of Lviv on February 8, 2019. Around 20 percent of Ukrainians now say they plan to vote for comedian and film actor Zelensky, putting him several points ahead of his main rivals in opinion polls last week. The 41-year-old entertainer has tapped into popular discontent with the political class and has largely relied on the internet to get his message across. (Photo by YURIY DYACHYSHYN/AFP)

Yuriy Dyachyshyn/Afp

A picture taken on February 8, 2019 shows a placard depicting Ukrainian entertainer and presidential candidate Volodymyr Zelensky and oligarch Ihor Kolomoyskyi, looking out from his back, and reading ‘Servant of oligarch, doll of oligarch‘ is seen glued prior to Zelensky performance in western Ukrainian city of Lviv on February 8, 2019. Around 20 percent of Ukrainians now say they plan to vote for comedian and film actor Zelensky, putting him several points ahead of his main rivals in opinion polls last week. The 41-year-old entertainer has tapped into popular discontent with the political class and has largely relied on the internet to get his message across. (Photo by YURIY DYACHYSHYN/AFP)

Sergei Supinsky/Afp

Ukrainian comic actor and the presidential candidate Volodymyr Zelensky enters a hall in Kiev on March 6, 2019, to take part in the shooting of the television series ”Servant of the People” where he plays the role of the President of Ukraine. Anger with the political elite is partly behind the rise of Volodymyr Zelensky, a TV actor with no political experience who is the frontrunner in the upcoming presidential vote. Zelensky is polling at 25 percent, ahead of Poroshenko on 17 percent and former prime minister Yulia Tymoshenko on 16 percent as of March 4, 2019. (Photo by Sergei SUPINSKY/AFP)

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, speaks to media during NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Str/Nurphoto Via Afp

This file photo taked 18 March, 2014, shows Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comic actor and candidate in the upcoming presidential election, during an event, in Kiev, Ukraine. Ukrainian actor and businessman Zelensky, who in the opinion polls is leading ahead of this month‘s presidential vote.
(Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/volodimiru-zelenskom-vise-nitko-ne-vjeruje-kako-je-los-glumac-uspio-namamiti-svijet-da-mu-jede-iz-ruke-1338353 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7db28b2a7da789445f70901a541b1dd75d6b2a92 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Volodimiru+Zelenskom+vi%C5%A1e+nitko+ne+vjeruje%3F+Kako+je+lo%C5%A1+glumac+uspio+namamiti+svijet+da+mu+jede+iz+ruke...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvolodimiru-zelenskom-vise-nitko-ne-vjeruje-kako-je-los-glumac-uspio-namamiti-svijet-da-mu-jede-iz-ruke-1338353 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvolodimiru-zelenskom-vise-nitko-ne-vjeruje-kako-je-los-glumac-uspio-namamiti-svijet-da-mu-jede-iz-ruke-1338353 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘agent‘ zelenski [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijet‘agent‘ zelenski

Volodimiru Zelenskom više nitko ne vjeruje? Kako je loš glumac uspio namamiti svijet da mu jede iz ruke...

12. studenog 2023. - 20:25

"Nitko ne vjeruje u našu pobjedu kao ja. Nitko", priznao je Timeu Volodimir Zelenski, netom nakon što je odradio sastanke u Bijeloj kući i Pentagonu. Njegovo uvjerenje u konačnu pobjedu Ukrajine nad Rusijom, piše novinar, očvrsnulo je u oblik koji zabrinjava neke od njegovih savjetnika, te je "na granici mesijanskog". "On se zavarava", frustriran je jedan od njegovih najbližih suradnika. “Nemamo više opcija. Ne pobjeđujemo. Ali pokušaj mu to reći.”

Ukrajinskoj vojsci je, primjećuje Time, najveći problem - nedostatak osoblja. Jedan od bliskih suradnika Zelenskog kaže da, čak i da im saveznici pošalju svo oružje koje su obećali, "nemaju ljude da ga upotrijebe". Štoviše, časopis izvještava kako vojnici diljem Ukrajine izvlače muškarce iz vlakova i autobusa, samo da bi ih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:14