stdClass Object ( [id] => 1322997 [title] => Unatoč sankcijama zapadnih tvrtki, Rusima ne nedostaje luksuznih brendova: ‘Najnoviji BMW prodaje se kao alva‘ [alias] => unatoc-sankcijama-zapadnih-tvrtki-rusima-ne-nedostaje-luksuznih-brendova-najnoviji-bmw-prodaje-se-kao-alva [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od početka Putinove invazije na Ukrajinu više od tisuću velikih stranih tvrtki smanjilo je svoje aktivnosti u Rusiji ili najavilo potpuni bojkot svojih proizvoda. No veliko istraživanje pokazuje kako se Rusi zapravo nisu puno toga odrekli. Poznati zapadni brendovi, naime, počevši od luksuznih automobila, preko najfinijih konjaka i viskija, popularnih bezalkoholna pića, čokolada, espresso kave, poznatih kozmetičkih linija za tijelo, lice i kosu te brendirane odjeće još uvijek su lako dostupni ruskim potrošačima.   

Lani je proizvođač alkohola Bacardi objavio kako u znak solidarnosti s Ukrajinom obustavlja izvoz svojih proizvoda u Rusiju i zamrzava sve reklame u toj zemlji. Međutim, ta najava bojkota tiho je nestala iz izjave koja je još uvijek vidljiva na web stranici Bacardija. Niz alkoholnih proizvoda ove tvrtke uključujući prepoznatljivi rum, viski, džin i tekilu, još uvijek se nalaze u ruskim trgovinama.

Štoviše, Bacardi zapošljava nove zaposlenike u Rusiji te je do 30. lipnja uvezao proizvode u vrijednosti od 169 milijuna dolara. Prošle godine prihod tvrtke porastao je za 8,5 posto odnosno gotovo 350 milijuna dolara. Neto dobit Bacardija se utrostručila i premašila 50 milijuna dolara. Prema podacima Ukrajinske nacionalne agencije za sprječavanje korupcije, Bacardi je platio Rusiji više od 12,8 milijuna dolara poreza, stoga ih smatraju ratnim sponzorima.

U međuvremenu, Bacardijev konkurent, grupa Campari, također nastavlja izvoziti alkohol u Rusiju, unatoč sličnoj objavi nakon invazije u kojoj je objavljeno da su zaustavili sva ulaganja i oglašavanja u zemlji te da su sveli svoje poslovanje na minimum potreban za isplatiti plaće stotinjak zaposlenika.   

---

image

Martini na policama ruskih trgovina

screenshot x
---

Za većinu ostalih zapadnih proizvoda koji se unatoč sankcijama i dalje prodaju u Rusiji, zaslužna je odluka ruske vlade koja je omogućila paralelnu shemu uvoza, prema kojoj se zapadni brendovi mogu uvoziti u zemlju bez suglasnosti samih brendova ili vlasnika autorskih prava. Kako otkriva The Insider taj paralelni uvoz dramatično je smanjio učinak onoga što je trebalo poslužiti kao kolektivni antiratni pritisak na Rusiju.

U travnju 2022. rusko Ministarstvo industrije i trgovine sastavilo je popis robe za koju Kremlj smatra da je previše tražena da bi je držali podalje od Rusije. Uključuje namještaj, kozmetiku, odjeću i obuću, automobile i rezervne dijelove, industrijsku opremu, lijekove, elektroniku, kućanske aparate, glazbene instrumente, čak i oružje. I premda su dužnosnici tada upozoravali na moguće rizike povezane s ovim zaobilaznim rješenjem bojkota - među njima su vjerojatnost povećanja udjela krivotvorina, problemi s jamstvom i servisom - prilično velik broj robnih marki koje su trebale nestati s ruskog tržišta još uvijek se tamo nalaze i to u velikim količinama. Podaci do kojih je u velikom istraživanju došao The Insider pokazuju da je prošle godine, zahvaljujući paralelnom uvozu, u Rusiju stiglo robe u vrijednosti od čak 20 milijardi dolara.

---

---

Na policama i dalje ima piva Guinness, čokoladnog likera Baileys i poznatog viskija Johnnie Walker britanske multinacionalne tvrtke Diageo. Opskrba se nastavlja putem sheme paralelnog uvoza, mimo volje proizvođača.

Proizvođači luksuznih automobila Mercedes, BMW, Audi i Land Rover bili su među prvima u globalnoj automobilskoj industriji koji su najavili povlačenje iz Rusije ubrzo nakon invazije na Ukrajinu. Isprva su te tvrtke govorile o obustavi izvoza automobila u Rusiju i obustavi proizvodnje u zemlji, a kasnije su jedna za drugom, počeli prodavati svoje tvornice u Rusiji. Njemački proizvođači automobila najavili su i ograničenja pristupa softveru za ruske trgovce automobilima. Međutim, usprkos tome, strani automobili još uvijek se mogu naći u ruskim prodajnim salonima, iako po jako napuhanim cijenama, uglavnom zbog kolapsa rublje.

Najnoviji modeli automobila prodaju se preko zastupničke mreže Avtodoma. Tako ruski kupac može za oko 155.844 dolara kupiti novi crossover BMW X5 iz 2023. godine (isti automobil košta oko 85.000 dolara u susjednoj Finskoj). Prema riječima  prodavača s kojim je The Insider razgovarao radi se o najnovijem modelu, a kako im je rečeno „zbog velike potražnje zalihe se brzo prazne“.

---

image

 

 

Alexander Nemenov/Afp
---

Grupacija Lavazza u talijanskom vlasništvu, koja proizvodi kavu i aparate za kavu, također je objavila obustavu aktivnosti u Rusiji u travnju 2022. Ipak, kava Lavazza još uvijek je u katalozima trgovaca koji posluju u Rusiji.

Slično tome, i PepsiCo je objavio obustavu prodaje Pepsi-Cole i bezalkoholnih pića 7Up u ožujku 2022., dok je i dalje dopuštao prodaju drugih proizvoda, poput hrane za bebe, kako bi, kako je tvrtka navela, "ostala vjeran humanitarnom aspektu svog poslovanja.” Ipak, i drugi njihovi proizvodi još uvijek se lako mogu kupiti u ruskim supermarketima. Prihod PepsiCa u Rusiji porastao je za 16 posto u prošloj godini, a dobit se učetverostručila. Kako navodi The Insider tvrtka je doduše uvela ograničenja na prijenos novca u Rusiju i njegovo povlačenje iz Rusije.

Rusi koji prate modne trendove također nisu puno uskraćeni. Još uvijek mogu pronaći trgovine s markom Mango u trgovačkim centrima jer Mango, za razliku od drugih robnih marki, nije zabranio svojim partnerima korištenje svoje oznake ili kupnju proizvoda tvrtke. Njemački koncern Hugo Boss također ima svoju odjeću u prodaji u Rusiji, unatoč činjenici da je kompanija prošle godine zatvorila svoje trgovine u zemlji. Odjeća španjolske Zare također se može kupiti online putem sheme paralelnog uvoza. Ruski online trgovci Yandex.Market, Ozon i Wildberries hvale se činjenicom da na svojim web stranicama dopuštaju prodaju tako uvezene robe.

---

image

Ponuda zapadnih brendova odjeće u online trgovini u Moskvi 

screenschot
---

Francuski brend za njegu kože L‘Occitane službeno je napustio Rusiju u svibnju prošle godine i kasnije prodao lokalnu tvrtku lokalnom menadžmentu. No, kako navodi The Insider već u lipnju 2022., trgovine su nastavile s radom pod vrlo poznatim imenom: Loksitan, što je samo L‘Occitane napisano na ruskom. Nadalje, iz tvrtke su izvijestili da će biti dostupna ista roba kao i dosad, a novi proizvodi će i dalje stizati u trgovine. Isti luksuzni predmeti i dalje su na prodaju, a tvrtka posluje kao posebna pravna osoba pod jedva izmijenjenim novim imenom.

I američki prehrambeni div Mars, koji prodaje čokoladice Bounty i hranu za pse Pedigree, odlučio je minimalizirati svoje aktivnosti u Rusiji. Ipak, i Bounty i Pedigree i dalje se nalaze u zalihama diljem Rusije, a prošle je godine Mars povećao svoju prodaju u Rusiji za 14 posto, a dobit mu se povećala za gotovo 60 posto.

---

image

 

 

-/Afp
---

Američka kompanija Coca-Cola najavila je obustavu poslovanja u Rusiji u ožujku prošle godine, a kasnije je izjavila da će potpuno napustiti rusko tržište. No, Coca-Cola se nikada nije bavila izravnom prodajom svojih brojnih proizvoda u Rusiji. Koncentrat Coca-Cole su prodali trećem distributeru, švicarsko-grčkoj tvrtki Coca-Cola HBC, koja ima ekskluzivno pravo prodaje Coca-Cole u Rusiji. Coca-Cola HBC objavila je 5. kolovoza da zbog bojkota američkog proizvođača neće moći nastaviti koristiti brend i proizvode Coca-Cole, a ruski će posao obavljati subjekt pod nazivom Multon Partners. Tvrtka će se fokusirati na proizvodnju i prodaju lokalnih robnih marki Dobry, Rich i Moya Semya, koristeći lokalno proizvedene sirovine. Multon Partners proizvodi colu pod novim brendom Dobry Cola, ali na bazi drugačijeg koncentrata.

U prosincu je izvor na tržištu pića rekao za RBC News da je koncentrat s kojim je proizvedena originalna Coca-Cola istekao i da nema novih zaliha. U Rusiji se ipak još uvijek može pronaći Coca-Colu pod izvornim imenom robne marke iako to bezalkoholno piće nije bilo na popisu za paralelni uvoz. Od prošle jeseni, svi proizvodi tvrtke koji se prodaju u Rusiji uvezeni su iz raznih zemalja, uključujući Iran, Ujedinjene Arapske Emirate, Azerbajdžan, Tursku i Afganistan, kao i članice Europske unije.

---

image
Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => paralelni uvoz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => paralelni uvoz 2 0 7981 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-15 13:01:07 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-15 13:20:00 [modified_by] => 3094 [publish_up] => 2023-09-15 13:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Unatoč sankcijama zapadnih tvrtki, Rusima ne nedostaje luksuznih brendova: 'Najnoviji BMW prodaje se kao alva' [metakey] => rusija, sankcije, bacardi, cocacola, Whiskey, zara, BMW [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639618.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639661.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639708.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639616.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639617.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639641.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","screenschot ","screenschot "," Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Unato\u010d sankcijama Ruskinje i dalje imaju dovoljno zapadnih brednova na izbor\u00a0<\/p>","

Martini na policama ruskih trgovina<\/p>","

Ponuda zapadnih brendova odje\u0107e u online trgovini u Moskvi\u00a0<\/p>","","

Hugo Boss ima svoju odje\u0107u u prodaji u Rusiji. Odje\u0107a \u0161panjolske Zare tako\u0111er se mo\u017ee kupiti online putem sheme paralelnog uvoza<\/p>","

U Rusiji se jo\u0161 uvijek mo\u017ee prona\u0107i Coca-Colu pod izvornim imenom robne marke<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25639618_1920.jpg":"1920x1080","k_25639618_1280.jpg":"1280x1280","k_25639618_1024.jpg":"1024x1024","k_25639618_640.jpg":"640x640","k_25639618_480.jpg":"480x480","k_25639618_340.jpg":"340x340","k_25639618_220.jpg":"220x220","o_25639618_1280.jpg":"1280x852","o_25639618_1024.jpg":"1024x682","o_25639618_640.jpg":"640x426","o_25639618_480.jpg":"480x319","o_25639618_340.jpg":"340x226","o_25639618_220.jpg":"220x146","h_25639618_1280.jpg":"1280x854","h_25639618_1024.jpg":"1024x683","h_25639618_640.jpg":"640x427","h_25639618_480.jpg":"480x320","h_25639618_340.jpg":"340x227","h_25639618_220.jpg":"220x147","pp_25639618_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639618_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639618_640.jpg":"640x814","pp_25639618_480.jpg":"480x611","pp_25639618_340.jpg":"340x432","pp_25639618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_25639661_1920.jpg":"1920x1080","k_25639661_1280.jpg":"1280x1280","k_25639661_1024.jpg":"1024x1024","k_25639661_640.jpg":"640x640","k_25639661_480.jpg":"480x480","k_25639661_340.jpg":"340x340","k_25639661_220.jpg":"220x220","o_25639661_1280.jpg":"1280x958","o_25639661_1024.jpg":"1024x766","o_25639661_640.jpg":"640x479","o_25639661_480.jpg":"480x359","o_25639661_340.jpg":"340x254","o_25639661_220.jpg":"220x164","h_25639661_1280.jpg":"1280x854","h_25639661_1024.jpg":"1024x683","h_25639661_640.jpg":"640x427","h_25639661_480.jpg":"480x320","h_25639661_340.jpg":"340x227","h_25639661_220.jpg":"220x147","pp_25639661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639661_640.jpg":"640x814","pp_25639661_480.jpg":"480x611","pp_25639661_340.jpg":"340x432","pp_25639661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"753x608","hd_25639708_1920.jpg":"1920x1080","k_25639708_1280.jpg":"1280x1280","k_25639708_1024.jpg":"1024x1024","k_25639708_640.jpg":"640x640","k_25639708_480.jpg":"480x480","k_25639708_340.jpg":"340x340","k_25639708_220.jpg":"220x220","o_25639708_1280.jpg":"1280x1033","o_25639708_1024.jpg":"1024x826","o_25639708_640.jpg":"640x516","o_25639708_480.jpg":"480x387","o_25639708_340.jpg":"340x274","o_25639708_220.jpg":"220x177","h_25639708_1280.jpg":"1280x854","h_25639708_1024.jpg":"1024x683","h_25639708_640.jpg":"640x427","h_25639708_480.jpg":"480x320","h_25639708_340.jpg":"340x227","h_25639708_220.jpg":"220x147","pp_25639708_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639708_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639708_640.jpg":"640x814","pp_25639708_480.jpg":"480x611","pp_25639708_340.jpg":"340x432","pp_25639708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25639616_1920.jpg":"1920x1080","k_25639616_1280.jpg":"1280x1280","k_25639616_1024.jpg":"1024x1024","k_25639616_640.jpg":"640x640","k_25639616_480.jpg":"480x480","k_25639616_340.jpg":"340x340","k_25639616_220.jpg":"220x220","o_25639616_1280.jpg":"1280x852","o_25639616_1024.jpg":"1024x682","o_25639616_640.jpg":"640x426","o_25639616_480.jpg":"480x319","o_25639616_340.jpg":"340x226","o_25639616_220.jpg":"220x146","h_25639616_1280.jpg":"1280x854","h_25639616_1024.jpg":"1024x683","h_25639616_640.jpg":"640x427","h_25639616_480.jpg":"480x320","h_25639616_340.jpg":"340x227","h_25639616_220.jpg":"220x147","pp_25639616_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639616_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639616_640.jpg":"640x814","pp_25639616_480.jpg":"480x611","pp_25639616_340.jpg":"340x432","pp_25639616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x796","hd_25639617_1920.jpg":"1920x1080","k_25639617_1280.jpg":"1280x1280","k_25639617_1024.jpg":"1024x1024","k_25639617_640.jpg":"640x640","k_25639617_480.jpg":"480x480","k_25639617_340.jpg":"340x340","k_25639617_220.jpg":"220x220","o_25639617_1280.jpg":"1280x995","o_25639617_1024.jpg":"1024x796","o_25639617_640.jpg":"640x497","o_25639617_480.jpg":"480x373","o_25639617_340.jpg":"340x264","o_25639617_220.jpg":"220x171","h_25639617_1280.jpg":"1280x854","h_25639617_1024.jpg":"1024x683","h_25639617_640.jpg":"640x427","h_25639617_480.jpg":"480x320","h_25639617_340.jpg":"340x227","h_25639617_220.jpg":"220x147","pp_25639617_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639617_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639617_640.jpg":"640x814","pp_25639617_480.jpg":"480x611","pp_25639617_340.jpg":"340x432","pp_25639617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_25639641_1920.jpg":"1920x1080","k_25639641_1280.jpg":"1280x1280","k_25639641_1024.jpg":"1024x1024","k_25639641_640.jpg":"640x640","k_25639641_480.jpg":"480x480","k_25639641_340.jpg":"340x340","k_25639641_220.jpg":"220x220","o_25639641_1280.jpg":"1280x851","o_25639641_1024.jpg":"1024x681","o_25639641_640.jpg":"640x425","o_25639641_480.jpg":"480x319","o_25639641_340.jpg":"340x226","o_25639641_220.jpg":"220x146","h_25639641_1280.jpg":"1280x854","h_25639641_1024.jpg":"1024x683","h_25639641_640.jpg":"640x427","h_25639641_480.jpg":"480x320","h_25639641_340.jpg":"340x227","h_25639641_220.jpg":"220x147","pp_25639641_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639641_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639641_640.jpg":"640x814","pp_25639641_480.jpg":"480x611","pp_25639641_340.jpg":"340x432","pp_25639641_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7555456 Threads: 2 Questions: 1611242501 Slow queries: 4782389 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110791166 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/unatoc-sankcijama-zapadnih-tvrtki-rusima-ne-nedostaje-luksuznih-brendova-najnoviji-bmw-prodaje-se-kao-alva-1322997 [printLink] => /vijesti/svijet/unatoc-sankcijama-zapadnih-tvrtki-rusima-ne-nedostaje-luksuznih-brendova-najnoviji-bmw-prodaje-se-kao-alva-1322997?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 372676 [name] => sankcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije [link] => /tag/sankcije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 730029 [name] => bacardi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 15:20:08 [main_article_id] => 0 [alias] => bacardi [link] => /tag/bacardi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 199962 [name] => cocacola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cocacola [link] => /tag/cocacola ) [4] => stdClass Object ( [id] => 252351 [name] => whiskey [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => whiskey [link] => /tag/whiskey ) [5] => stdClass Object ( [id] => 409475 [name] => zara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zara [link] => /tag/zara ) [6] => stdClass Object ( [id] => 322119 [name] => BMW [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bmw [link] => /tag/bmw ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => paralelni uvoz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Unatoč sankcijama zapadnih tvrtki, Rusima ne nedostaje luksuznih brendova: ‘Najnoviji BMW prodaje se kao alva‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639618.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Unatoč sankcijama Ruskinje i dalje imaju dovoljno zapadnih brednova na izbor 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639618.jpg [title] =>

Unatoč sankcijama Ruskinje i dalje imaju dovoljno zapadnih brednova na izbor 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639661.jpg [title] =>

Martini na policama ruskih trgovina

screenschot ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639708.jpg [title] =>

Ponuda zapadnih brendova odjeće u online trgovini u Moskvi 

screenschot ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639616.jpg [title] => Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639617.jpg [title] =>

Hugo Boss ima svoju odjeću u prodaji u Rusiji. Odjeća španjolske Zare također se može kupiti online putem sheme paralelnog uvoza

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639641.jpg [title] =>

U Rusiji se još uvijek može pronaći Coca-Colu pod izvornim imenom robne marke

 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od početka Putinove invazije na Ukrajinu više od tisuću velikih stranih tvrtki smanjilo je svoje aktivnosti u Rusiji ili najavilo potpuni bojkot svojih proizvoda. No veliko istraživanje pokazuje kako se Rusi zapravo nisu puno toga odrekli. Poznati zapadni brendovi, naime, počevši od luksuznih automobila, preko najfinijih konjaka i viskija, popularnih bezalkoholna pića, čokolada, espresso kave, poznatih kozmetičkih linija za tijelo, lice i kosu te brendirane odjeće još uvijek su lako dostupni ruskim potrošačima.   

Lani je proizvođač alkohola Bacardi objavio kako u znak solidarnosti s Ukrajinom obustavlja izvoz svojih proizvoda u Rusiju i zamrzava sve reklame u toj zemlji. Međutim, ta najava bojkota tiho je nestala iz izjave koja je još uvijek vidljiva na web stranici Bacardija. Niz alkoholnih proizvoda ove tvrtke uključujući prepoznatljivi rum, viski, džin i tekilu, još uvijek se nalaze u ruskim trgovinama.

Štoviše, Bacardi zapošljava nove zaposlenike u Rusiji te je do 30. lipnja uvezao proizvode u vrijednosti od 169 milijuna dolara. Prošle godine prihod tvrtke porastao je za 8,5 posto odnosno gotovo 350 milijuna dolara. Neto dobit Bacardija se utrostručila i premašila 50 milijuna dolara. Prema podacima Ukrajinske nacionalne agencije za sprječavanje korupcije, Bacardi je platio Rusiji više od 12,8 milijuna dolara poreza, stoga ih smatraju ratnim sponzorima.

U međuvremenu, Bacardijev konkurent, grupa Campari, također nastavlja izvoziti alkohol u Rusiju, unatoč sličnoj objavi nakon invazije u kojoj je objavljeno da su zaustavili sva ulaganja i oglašavanja u zemlji te da su sveli svoje poslovanje na minimum potreban za isplatiti plaće stotinjak zaposlenika.   

---

image

Martini na policama ruskih trgovina

screenshot x
---

Za većinu ostalih zapadnih proizvoda koji se unatoč sankcijama i dalje prodaju u Rusiji, zaslužna je odluka ruske vlade koja je omogućila paralelnu shemu uvoza, prema kojoj se zapadni brendovi mogu uvoziti u zemlju bez suglasnosti samih brendova ili vlasnika autorskih prava. Kako otkriva The Insider taj paralelni uvoz dramatično je smanjio učinak onoga što je trebalo poslužiti kao kolektivni antiratni pritisak na Rusiju.

U travnju 2022. rusko Ministarstvo industrije i trgovine sastavilo je popis robe za koju Kremlj smatra da je previše tražena da bi je držali podalje od Rusije. Uključuje namještaj, kozmetiku, odjeću i obuću, automobile i rezervne dijelove, industrijsku opremu, lijekove, elektroniku, kućanske aparate, glazbene instrumente, čak i oružje. I premda su dužnosnici tada upozoravali na moguće rizike povezane s ovim zaobilaznim rješenjem bojkota - među njima su vjerojatnost povećanja udjela krivotvorina, problemi s jamstvom i servisom - prilično velik broj robnih marki koje su trebale nestati s ruskog tržišta još uvijek se tamo nalaze i to u velikim količinama. Podaci do kojih je u velikom istraživanju došao The Insider pokazuju da je prošle godine, zahvaljujući paralelnom uvozu, u Rusiju stiglo robe u vrijednosti od čak 20 milijardi dolara.

---

---

Na policama i dalje ima piva Guinness, čokoladnog likera Baileys i poznatog viskija Johnnie Walker britanske multinacionalne tvrtke Diageo. Opskrba se nastavlja putem sheme paralelnog uvoza, mimo volje proizvođača.

Proizvođači luksuznih automobila Mercedes, BMW, Audi i Land Rover bili su među prvima u globalnoj automobilskoj industriji koji su najavili povlačenje iz Rusije ubrzo nakon invazije na Ukrajinu. Isprva su te tvrtke govorile o obustavi izvoza automobila u Rusiju i obustavi proizvodnje u zemlji, a kasnije su jedna za drugom, počeli prodavati svoje tvornice u Rusiji. Njemački proizvođači automobila najavili su i ograničenja pristupa softveru za ruske trgovce automobilima. Međutim, usprkos tome, strani automobili još uvijek se mogu naći u ruskim prodajnim salonima, iako po jako napuhanim cijenama, uglavnom zbog kolapsa rublje.

Najnoviji modeli automobila prodaju se preko zastupničke mreže Avtodoma. Tako ruski kupac može za oko 155.844 dolara kupiti novi crossover BMW X5 iz 2023. godine (isti automobil košta oko 85.000 dolara u susjednoj Finskoj). Prema riječima  prodavača s kojim je The Insider razgovarao radi se o najnovijem modelu, a kako im je rečeno „zbog velike potražnje zalihe se brzo prazne“.

---

image

 

 

Alexander Nemenov/Afp
---

Grupacija Lavazza u talijanskom vlasništvu, koja proizvodi kavu i aparate za kavu, također je objavila obustavu aktivnosti u Rusiji u travnju 2022. Ipak, kava Lavazza još uvijek je u katalozima trgovaca koji posluju u Rusiji.

Slično tome, i PepsiCo je objavio obustavu prodaje Pepsi-Cole i bezalkoholnih pića 7Up u ožujku 2022., dok je i dalje dopuštao prodaju drugih proizvoda, poput hrane za bebe, kako bi, kako je tvrtka navela, "ostala vjeran humanitarnom aspektu svog poslovanja.” Ipak, i drugi njihovi proizvodi još uvijek se lako mogu kupiti u ruskim supermarketima. Prihod PepsiCa u Rusiji porastao je za 16 posto u prošloj godini, a dobit se učetverostručila. Kako navodi The Insider tvrtka je doduše uvela ograničenja na prijenos novca u Rusiju i njegovo povlačenje iz Rusije.

Rusi koji prate modne trendove također nisu puno uskraćeni. Još uvijek mogu pronaći trgovine s markom Mango u trgovačkim centrima jer Mango, za razliku od drugih robnih marki, nije zabranio svojim partnerima korištenje svoje oznake ili kupnju proizvoda tvrtke. Njemački koncern Hugo Boss također ima svoju odjeću u prodaji u Rusiji, unatoč činjenici da je kompanija prošle godine zatvorila svoje trgovine u zemlji. Odjeća španjolske Zare također se može kupiti online putem sheme paralelnog uvoza. Ruski online trgovci Yandex.Market, Ozon i Wildberries hvale se činjenicom da na svojim web stranicama dopuštaju prodaju tako uvezene robe.

---

image

Ponuda zapadnih brendova odjeće u online trgovini u Moskvi 

screenschot
---

Francuski brend za njegu kože L‘Occitane službeno je napustio Rusiju u svibnju prošle godine i kasnije prodao lokalnu tvrtku lokalnom menadžmentu. No, kako navodi The Insider već u lipnju 2022., trgovine su nastavile s radom pod vrlo poznatim imenom: Loksitan, što je samo L‘Occitane napisano na ruskom. Nadalje, iz tvrtke su izvijestili da će biti dostupna ista roba kao i dosad, a novi proizvodi će i dalje stizati u trgovine. Isti luksuzni predmeti i dalje su na prodaju, a tvrtka posluje kao posebna pravna osoba pod jedva izmijenjenim novim imenom.

I američki prehrambeni div Mars, koji prodaje čokoladice Bounty i hranu za pse Pedigree, odlučio je minimalizirati svoje aktivnosti u Rusiji. Ipak, i Bounty i Pedigree i dalje se nalaze u zalihama diljem Rusije, a prošle je godine Mars povećao svoju prodaju u Rusiji za 14 posto, a dobit mu se povećala za gotovo 60 posto.

---

image

 

 

-/Afp
---

Američka kompanija Coca-Cola najavila je obustavu poslovanja u Rusiji u ožujku prošle godine, a kasnije je izjavila da će potpuno napustiti rusko tržište. No, Coca-Cola se nikada nije bavila izravnom prodajom svojih brojnih proizvoda u Rusiji. Koncentrat Coca-Cole su prodali trećem distributeru, švicarsko-grčkoj tvrtki Coca-Cola HBC, koja ima ekskluzivno pravo prodaje Coca-Cole u Rusiji. Coca-Cola HBC objavila je 5. kolovoza da zbog bojkota američkog proizvođača neće moći nastaviti koristiti brend i proizvode Coca-Cole, a ruski će posao obavljati subjekt pod nazivom Multon Partners. Tvrtka će se fokusirati na proizvodnju i prodaju lokalnih robnih marki Dobry, Rich i Moya Semya, koristeći lokalno proizvedene sirovine. Multon Partners proizvodi colu pod novim brendom Dobry Cola, ali na bazi drugačijeg koncentrata.

U prosincu je izvor na tržištu pića rekao za RBC News da je koncentrat s kojim je proizvedena originalna Coca-Cola istekao i da nema novih zaliha. U Rusiji se ipak još uvijek može pronaći Coca-Colu pod izvornim imenom robne marke iako to bezalkoholno piće nije bilo na popisu za paralelni uvoz. Od prošle jeseni, svi proizvodi tvrtke koji se prodaju u Rusiji uvezeni su iz raznih zemalja, uključujući Iran, Ujedinjene Arapske Emirate, Azerbajdžan, Tursku i Afganistan, kao i članice Europske unije.

---

image
Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp screenschot screenschot  Afp Afp Afp
Afp

Unatoč sankcijama Ruskinje i dalje imaju dovoljno zapadnih brednova na izbor 

screenschot

Martini na policama ruskih trgovina

screenschot

Ponuda zapadnih brendova odjeće u online trgovini u Moskvi 

Afp

Hugo Boss ima svoju odjeću u prodaji u Rusiji. Odjeća španjolske Zare također se može kupiti online putem sheme paralelnog uvoza

Afp

U Rusiji se još uvijek može pronaći Coca-Colu pod izvornim imenom robne marke

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/unatoc-sankcijama-zapadnih-tvrtki-rusima-ne-nedostaje-luksuznih-brendova-najnoviji-bmw-prodaje-se-kao-alva-1322997 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cfbdbf5b6332d8c2d799b4607617d99c9376a389 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Unato%C4%8D+sankcijama+zapadnih+tvrtki%2C+Rusima+ne+nedostaje+luksuznih+brendova%3A+%E2%80%98Najnoviji+BMW+prodaje+se+kao+alva%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Funatoc-sankcijama-zapadnih-tvrtki-rusima-ne-nedostaje-luksuznih-brendova-najnoviji-bmw-prodaje-se-kao-alva-1322997 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Funatoc-sankcijama-zapadnih-tvrtki-rusima-ne-nedostaje-luksuznih-brendova-najnoviji-bmw-prodaje-se-kao-alva-1322997 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => paralelni uvoz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetparalelni uvoz

Unatoč sankcijama zapadnih tvrtki, Rusima ne nedostaje luksuznih brendova: ‘Najnoviji BMW prodaje se kao alva‘

15. rujna 2023. - 15:20

Od početka Putinove invazije na Ukrajinu više od tisuću velikih stranih tvrtki smanjilo je svoje aktivnosti u Rusiji ili najavilo potpuni bojkot svojih proizvoda. No veliko istraživanje pokazuje kako se Rusi zapravo nisu puno toga odrekli. Poznati zapadni brendovi, naime, počevši od luksuznih automobila, preko najfinijih konjaka i viskija, popularnih bezalkoholna pića, čokolada, espresso kave, poznatih kozmetičkih linija za tijelo, lice i kosu te brendirane odjeće još uvijek su lako dostupni ruskim potrošačima.   

Lani je proizvođač alkohola Bacardi objavio kako u znak solidarnosti s Ukrajinom obustavlja izvoz svojih proizvoda u Rusiju i zamrzava sve reklame u toj zemlji. Međutim, ta najava bojkota tiho je nestala iz izjave koja je još uvijek vidljiva na web stranici Baca...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:34