stdClass Object ( [id] => 1231561 [title] => Mnogo je teorija o tome tko je napao most na Krimu, a sad isplivavaju i scenariji po kojem bi mogle biti umješane i britanske tajne službe. Čeka se službena potvrda [alias] => sve-je-vise-teorija-o-tome-tko-je-napao-most-na-krimu-pojavljuju-se-scenariji-u-koji-su-navodno-umjesane-i-britanske-tajne-sluzbe-no-jos-nema-sluzbene-potvrde [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Bijela kuća i vojni čelnici prelaze na održivi model na koji se Kijev može osloniti za otvoreni rat s Rusijom", izvjestio je New York Times po izglašavanju paketa od 12,3 milijarde dolara koji je nedavno odobrio Kongres, čime će ukupna dosadašnja američka obveza iznositi više od 66 milijardi dolara. S tim posljednjim glasovanjem, primjećuje Times, “Kongres je sada posvetio više vojne pomoći Ukrajini nego bilo kojoj zemlji u jednoj godini od Vijetnamskog rata, odražavajući izvanredan dvostranački konsenzus u korist izlijevanja ogromnih količina američkih resursa u borbu".

A gdje bi se ta sredstva mogla uputiti (ili su se već uputila), pokazuje odvažno bombardiranje mosta u Kerčkom tjesnacu. Ukrajina, čini se, premješta bitku na Krim, gdje se nalazi najvažnija ruska pomorska baza. U lipnju je ukrajinski zapovjednik identificirao Kerčki most kao "metu broj jedan", a ukrajinski dužnosnik preuzeo zasluge za uspješnu operaciju u subotu. 

Ukrajinska Pravda je čak izvijestila putem anonimnog izvora "u agencijama za provođenje zakona" da je napad izvela Služba sigurnosti Ukrajine. Ipak, visoki ukrajinski dužnosnici, uključujući glavnog predsjedničkog savjetnika Mykhaila Podolyaka, sada se povlače, tvrdeći umjesto toga da je incident bio ruska predstava.

A samo nekoliko dana ranije, visoka dužnosnica Pentagona Laura Cooper signalizirala je da je SAD dao Ukrajini zeleno svjetlo za korištenje američkog oružja tamo. "Mislimo da mogu dosegnuti veliku većinu ciljeva, uključujući Krim", rekla je Cooper. “I samo da bude jasno, Krim je Ukrajina.”

---

---

Objašnjenja za samu eksploziju su mnogobrojna, a jedno dolazi od bivšeg stručnjaka za eksplozive britanske vojske koji je rekao za BBC da je masivna eksplozija ispod mosta vjerojatno izazvana pomoću neke vrste tajne pomorske bespilotne letjelice.

"Mostovi su općenito dizajnirani da izdrže opterećenje prema dolje na palubi i određenu količinu bočnog opterećenja od vjetra, ali nisu projektirani da izdrže opterećenja prema gore. Mislim da je ta činjenica iskorištena u ukrajinskom napadu", kazao je izvor.

U skladu s tim, na sigurnosnim kamerama je primjećeno nešto što izgleda kao pramčani val malog čamca pored jednog od nosača mosta, djelić sekunde prije eksplozije, a par tjedan prije su na ruskim društvenim mrežama kružile slike na kojima se vidi misteriozni brod bez posade koji se nasukao na obalu u blizini ruske pomorske baze u krimskom gradu Sevastopolju. Imao je senzore na pramcu i bijeli uređajem nalik periskopu na vrhu.

Prema lokalnim izvješćima, plovilo je odvučeno u more i dignuto u zrak.

"Otkriven je dio bespilotnog vozila", citira se guverner Sevastopolja koji je pod ruskom kontrolom. "Nakon što je istraživanje završeno, ovaj aparat je uništen u eksploziji u moru. Nitko nije ozlijeđen."

Ovo nije prvi put da kruže izvješća koja sugeriraju da Ukrajina ima pristup takvoj tajnoj opremi.

"Postoje dobro utemeljena izvješća koja upućuju na to da Ukrajinci imaju u službi i nadzorna i udarna pomorska vozila na daljinsko upravljanje", otkrio je britanski stručnjak za eksplozive. "Ovaj operativni koncept razvijan je godinama, a ne mjesecima."

---

---

"Baš kao i u prethodnim epizodama - uključujući potonuće vodećeg broda ruske Crnomorske flote i misteriozni napad u kolovozu koji je razorio rusku zračnu bazu na Krimu - Kijev vrlo rado drži sve u nagađanju. Sve je to dio vrlo uspješne informativne kampanje koju je Ukrajina vodila, zajedno sa svojim vojnim naporima, još od ruske invazije punog opsega u veljači. Za sada se čini da funkcionira" zaključuje novinar BBC-a.

Koliko-toliko.

---

---

A da ni Britanci mogli biti jako dobro upućeni u čitavu situaciju sugerira tvrdnja američkog portala The Grayzone koji je sinoć objavio navodne interne dokumente i "prepisku" britanskih obavještajaca. 

Objavljena prezentacija, navodno napravljena u travnju 2022., sadrži detaljne prijedloge za pružanje "hrabre" potpore kijevskim "pomorskim napadačkim operacijama". Plan je navodno sastavljen na zahtjev višeg obavještajnog operativca britanske vojske i nekadašnjeg visokog NATO-ovog savjetnika. Temeljna komponenta opsežnog plana bila je "uništenje mosta preko Kerčkog tjesnaca".

Nacrt je navodno izradio britanski vojni veteran, a u njemu je naveden niz strategija za pomoć Ukrajini koje "predstavljaju prijetnju ruskim pomorskim snagama" u Crnom moru. Kao nad-ciljevi navode se "degradirati" sposobnost Rusije da blokira Kijev, "narušiti" "ratne sposobnosti" Moskve i izolirati ruske kopnene i pomorske snage na Krimu "uskraćivanjem opskrbe morem i kopnom preko Kerčkog mosta".

No, još ništa od ovoga nije potvrđeno van samog portala Greyzone, za kojeg pojedini mediji tvrde da je krajnje ljevičaski. Na samoj Wikipediji piše da je Grayzone "poznat po obmanjujućem i simpatičnom izvještavanju o autoritarnim režimima, kao i da objavljuje "teorije zavjere" i "prorusku propagandu". 

Na upit samog osnivača portala Maxa Blumenthala, upućenog Jimmyju Walesu, osnivaču Wikipedije, o tome da izvjesni Phillip Cross "uređuje informacije na wiki stranicama nezavisnih medija, često ih zamazujući jednostranim narativima", Wales je odgovorio da su ti podaci "tužna istina" te dodao kako je Greyzone "pro-Kremljaljska nekvalitetna stranica".  

---

---

Na tri odvojene stranice, uz dijagrame, autor navodi uvjete “misije” – “(onesposobljavanje) Kerčkog mosta na način koji je drzak, ometa cestovni i željeznički pristup Krimu i pomorski pristup Azovskom moru. ” Autor  sugerira da bi uništenje mosta "zahtijevalo da baterija krstarećih projektila pogodi dva betonska stupa s obje strane središnjeg čeličnog luka, što bi uzrokovalo potpuni strukturalni kvar" i "spriječilo bilo kakvu ponovnu opskrbu cestom s ruskog kopna na Krim i privremeno poremetiti plovni put.”

Alternativna "shema" uključuje "tim napadačkih ronilaca ili UUV (bespilotnih podvodnih vozila) opremljenih minama i linearnim reznim nabojima" koji ciljaju na "ključnu slabost" i "propust u dizajnu" u stupovima mosta. Ova "mana" je "nekoliko tankih pilona koji se koriste za podupiranje glavnog raspona", koji su trebali omogućiti kretanje jakih struja ispod mosta uz minimalno trenje. Ward ističe određeno područje u kojem je dubina vode oko niza stupova bila samo 10 metara, što ga čini "najslabijim dijelom" strukture.

---

image
Security Camera/Anadolu Agency Via Afp
---

Jedan od autora je također 2014., nakon što je Moskva zauzela Krim, u privatnom memorandumu naveo "vojne mjere" koje bi Ukrajina tada trebala poduzeti. Pišući, "da sam ja na čelu, proveo bih sljedeće", autor je zagovarao miniranje sevastopoljske luke pomoću "trajekta", uništavanje borbenih zrakoplova na krimskim aerodromima "kao gestu da su ozbiljni", koristeći "veliku mikrovalnu pećnicu kao protusatelitsko oružje” za obaranje ruskih svemirskih instalacija i okretanje Zapadu za opskrbu naftom i plinom.

U povezanim e-mailovima do kojih je došao The Grayzone, autor je izjavio da su ovi najnoviji prijedlozi "doista vrlo impresivni". Dobiven telefonom, autor nije zanijekao da je pripremio nacrt uništenja Kerčkog mosta za višeg obavještajnog operativca britanske vojske

"Razgovarat ću s kolegom i potvrditi s njim što mi je pripremio da objavim", rekao je autor nacrta za The Grayzone, kada su ga izravno upitali je li izradio "hrabar" plan. Upitan ponovno da potvrdi svoju ulogu u nacrtu, autor je zastao, a zatim rekao: “Ne mogu to potvrditi. Prvo ću porazgovarati s ....”

No, kako smo naveli gore, navedene informacije nisu potvrđene od drugih medija. Također, ako je plan i postojao, on se još uvijek ne može dovesti u izravnu vezu s aktualnim bombaškim napadom na mostu.  

---

image
Roman Dmitriyev/Afp
---

Podsjetimo, eksplozivni napad, koji je kratkoročno oštetio Kerčki most, je pritom zapalio dvije cisterne s naftom, uzrokujući da se dva dijela kolnika prema Krimu sruše u more i usmrti troje civila.

Zahvaćena dionica je brzo popravljena, a promet nastavljen sljedećeg dana, dok su zapadni mediji slavili incident kao najnoviju rusku sramotu i neuspjeh u sukobu s Ukrajinom. U nekim slučajevima, novinari su otvoreno navijali i šalili se o nečemu što bi se uvjerljivo moglo kategorizirati kao ratni zločin koji je odnio civilne živote.

Nakon napada, među Ukrajincima, ukrajinskim vlastima i pristašama Ukrajine na društvenim mrežama izbila je zamjetna euforija. Oleksiy Danilov, čelnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, objavio je video zapaljenog mosta uz crno-bijeli isječak Marilyn Monroe kako pjeva "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče", što je referenca na Putina koji će isti dan napuniti 70 godina.

---

---

Sve u svemu, unatoč i očitim gospodarskim previranjima pred zimu enegetske krize, nema javnih naznaka da države NATO-a potiču diplomaciju s Rusijom. Upitana o eventualnoj deeskalaciji, finska premijerka Sanna Marin ju je ograničila na: "Izlaz iz ovog sukoba je da Rusija napusti Ukrajinu."

Iako će mnogi, osobito Ukrajinci koji žive pod ruskim bombardiranjem, podržati to stajalište, ono neće riješiti probleme koji su prethodili ruskoj invaziji: širenje NATO-a do ruskih granica; odbijanje Kijeva da provede sporazume iz Minska II za okončanje rata u Donbasu, priklanjajući se umjesto toga snažnim krajnje desničarskim i neonacističkim elementima osnaženim državnim udarom 2014. uz potporu SAD-a; dvodesetljetno američko ukidanje ugovora o kontroli naoružanja koji su SAD-u omogućili postavljanje ofenzivnog oružja na domet Moskve.

---

image
-/Afp
---

Eskalacija rata kojeg nadzire SAD također dolazi usprkos "zabrinutosti" među američkim dužnosnicima, kako je prošli mjesec prenio New York Times, "da najopasniji trenuci tek dolaze", s obzirom da je Rusija, do jučer, "izbjegla eskalaciju rata na načine koji su ponekad zbunjivali zapadne dužnosnike.” "Strategija" Bijele kuće, primijetio je Washington Post, svodi se na "raspirivanje rata s globalnim posljedicama, dok pokušava ostati agnostik o tome kada i kako bi Kijev mogao postići dogovor da ga okonča".

Dokle god Amerika i njen predsjednik ostanu agnostični u pogledu razgovora s Rusijom, povećava se rizik ne samo od opasnijih trenutaka za Ukrajinu, već i od, kako je prognozirao sami Biden, Armagedona za cijeli svijet.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporni dokumenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sporni dokumenti 2 0 10169 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-11 08:30:42 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => marin prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-11 15:54:27 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2022-10-11 15:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23573336.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23573335.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23573338.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23573339.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23573340.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23573341.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sergei Supinsky\/Afp","Security Camera\/Anadolu Agency Via Afp","Roman Dmitriyev\/Afp","-\/Afp","-\/Afp","Handout\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x697","hd_23573336_1920.jpg":"1920x1080","k_23573336_1280.jpg":"1280x1280","k_23573336_1024.jpg":"1024x1024","k_23573336_640.jpg":"640x640","k_23573336_480.jpg":"480x480","k_23573336_340.jpg":"340x340","k_23573336_220.jpg":"220x220","o_23573336_1280.jpg":"1280x871","o_23573336_1024.jpg":"1024x697","o_23573336_640.jpg":"640x435","o_23573336_480.jpg":"480x326","o_23573336_340.jpg":"340x231","o_23573336_220.jpg":"220x149","h_23573336_1280.jpg":"1280x854","h_23573336_1024.jpg":"1024x683","h_23573336_640.jpg":"640x427","h_23573336_480.jpg":"480x320","h_23573336_340.jpg":"340x227","h_23573336_220.jpg":"220x147","pp_23573336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23573336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23573336_640.jpg":"640x814","pp_23573336_480.jpg":"480x611","pp_23573336_340.jpg":"340x432","pp_23573336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x593","hd_23573335_1920.jpg":"1920x1080","k_23573335_1280.jpg":"1280x1280","k_23573335_1024.jpg":"1024x1024","k_23573335_640.jpg":"640x640","k_23573335_480.jpg":"480x480","k_23573335_340.jpg":"340x340","k_23573335_220.jpg":"220x220","o_23573335_1280.jpg":"1280x741","o_23573335_1024.jpg":"1024x593","o_23573335_640.jpg":"640x370","o_23573335_480.jpg":"480x277","o_23573335_340.jpg":"340x196","o_23573335_220.jpg":"220x127","h_23573335_1280.jpg":"1280x854","h_23573335_1024.jpg":"1024x683","h_23573335_640.jpg":"640x427","h_23573335_480.jpg":"480x320","h_23573335_340.jpg":"340x227","h_23573335_220.jpg":"220x147","pp_23573335_1280.jpg":"1280x1628","pp_23573335_1024.jpg":"1024x1303","pp_23573335_640.jpg":"640x814","pp_23573335_480.jpg":"480x611","pp_23573335_340.jpg":"340x432","pp_23573335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23573338_1920.jpg":"1920x1080","k_23573338_1280.jpg":"1280x1280","k_23573338_1024.jpg":"1024x1024","k_23573338_640.jpg":"640x640","k_23573338_480.jpg":"480x480","k_23573338_340.jpg":"340x340","k_23573338_220.jpg":"220x220","o_23573338_1280.jpg":"1280x852","o_23573338_1024.jpg":"1024x682","o_23573338_640.jpg":"640x426","o_23573338_480.jpg":"480x319","o_23573338_340.jpg":"340x226","o_23573338_220.jpg":"220x146","h_23573338_1280.jpg":"1280x854","h_23573338_1024.jpg":"1024x683","h_23573338_640.jpg":"640x427","h_23573338_480.jpg":"480x320","h_23573338_340.jpg":"340x227","h_23573338_220.jpg":"220x147","pp_23573338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23573338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23573338_640.jpg":"640x814","pp_23573338_480.jpg":"480x611","pp_23573338_340.jpg":"340x432","pp_23573338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x605","hd_23573339_1920.jpg":"1920x1080","k_23573339_1280.jpg":"1280x1280","k_23573339_1024.jpg":"1024x1024","k_23573339_640.jpg":"640x640","k_23573339_480.jpg":"480x480","k_23573339_340.jpg":"340x340","k_23573339_220.jpg":"220x220","o_23573339_1280.jpg":"1280x756","o_23573339_1024.jpg":"1024x605","o_23573339_640.jpg":"640x378","o_23573339_480.jpg":"480x283","o_23573339_340.jpg":"340x200","o_23573339_220.jpg":"220x129","h_23573339_1280.jpg":"1280x854","h_23573339_1024.jpg":"1024x683","h_23573339_640.jpg":"640x427","h_23573339_480.jpg":"480x320","h_23573339_340.jpg":"340x227","h_23573339_220.jpg":"220x147","pp_23573339_1280.jpg":"1280x1628","pp_23573339_1024.jpg":"1024x1303","pp_23573339_640.jpg":"640x814","pp_23573339_480.jpg":"480x611","pp_23573339_340.jpg":"340x432","pp_23573339_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23573340_1920.jpg":"1920x1080","k_23573340_1280.jpg":"1280x1280","k_23573340_1024.jpg":"1024x1024","k_23573340_640.jpg":"640x640","k_23573340_480.jpg":"480x480","k_23573340_340.jpg":"340x340","k_23573340_220.jpg":"220x220","o_23573340_1280.jpg":"1280x852","o_23573340_1024.jpg":"1024x682","o_23573340_640.jpg":"640x426","o_23573340_480.jpg":"480x319","o_23573340_340.jpg":"340x226","o_23573340_220.jpg":"220x146","h_23573340_1280.jpg":"1280x854","h_23573340_1024.jpg":"1024x683","h_23573340_640.jpg":"640x427","h_23573340_480.jpg":"480x320","h_23573340_340.jpg":"340x227","h_23573340_220.jpg":"220x147","pp_23573340_1280.jpg":"1280x1628","pp_23573340_1024.jpg":"1024x1303","pp_23573340_640.jpg":"640x814","pp_23573340_480.jpg":"480x611","pp_23573340_340.jpg":"340x432","pp_23573340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x665","hd_23573341_1920.jpg":"1920x1080","k_23573341_1280.jpg":"1280x1280","k_23573341_1024.jpg":"1024x1024","k_23573341_640.jpg":"640x640","k_23573341_480.jpg":"480x480","k_23573341_340.jpg":"340x340","k_23573341_220.jpg":"220x220","o_23573341_1280.jpg":"1280x831","o_23573341_1024.jpg":"1024x665","o_23573341_640.jpg":"640x415","o_23573341_480.jpg":"480x311","o_23573341_340.jpg":"340x220","o_23573341_220.jpg":"220x142","h_23573341_1280.jpg":"1280x854","h_23573341_1024.jpg":"1024x683","h_23573341_640.jpg":"640x427","h_23573341_480.jpg":"480x320","h_23573341_340.jpg":"340x227","h_23573341_220.jpg":"220x147","pp_23573341_1280.jpg":"1280x1628","pp_23573341_1024.jpg":"1024x1303","pp_23573341_640.jpg":"640x814","pp_23573341_480.jpg":"480x611","pp_23573341_340.jpg":"340x432","pp_23573341_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7615263 Threads: 3 Questions: 1617259041 Slow queries: 4801675 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110938332 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sve-je-vise-teorija-o-tome-tko-je-napao-most-na-krimu-pojavljuju-se-scenariji-u-koji-su-navodno-umjesane-i-britanske-tajne-sluzbe-no-jos-nema-sluzbene-potvrde-1231561 [printLink] => /vijesti/svijet/sve-je-vise-teorija-o-tome-tko-je-napao-most-na-krimu-pojavljuju-se-scenariji-u-koji-su-navodno-umjesane-i-britanske-tajne-sluzbe-no-jos-nema-sluzbene-potvrde-1231561?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 693687 [name] => greyzone [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-11 17:15:03 [main_article_id] => 0 [alias] => greyzone [link] => /tag/greyzone ) [1] => stdClass Object ( [id] => 693362 [name] => kerčki most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-08 14:40:02 [main_article_id] => 0 [alias] => kercki-most [link] => /tag/kercki-most ) [2] => stdClass Object ( [id] => 213549 [name] => krim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krim [link] => /tag/krim ) [3] => stdClass Object ( [id] => 316083 [name] => sabotaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sabotaza [link] => /tag/sabotaza ) [4] => stdClass Object ( [id] => 295285 [name] => tajne službe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tajne-sluzbe [link] => /tag/tajne-sluzbe ) [5] => stdClass Object ( [id] => 644105 [name] => ujedninjeno kraljevstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-18 14:48:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ujedninjeno-kraljevstvo [link] => /tag/ujedninjeno-kraljevstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporni dokumenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mnogo je teorija o tome tko je napao most na Krimu, a sad isplivavaju i scenariji po kojem bi mogle biti umješane i britanske tajne službe. Čeka se službena potvrda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573336.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sergei Supinsky/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573336.jpg [title] => Sergei Supinsky/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573335.jpg [title] => Security Camera/Anadolu Agency Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573338.jpg [title] => Roman Dmitriyev/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573339.jpg [title] => -/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573340.jpg [title] => -/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573341.jpg [title] => Handout/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Bijela kuća i vojni čelnici prelaze na održivi model na koji se Kijev može osloniti za otvoreni rat s Rusijom", izvjestio je New York Times po izglašavanju paketa od 12,3 milijarde dolara koji je nedavno odobrio Kongres, čime će ukupna dosadašnja američka obveza iznositi više od 66 milijardi dolara. S tim posljednjim glasovanjem, primjećuje Times, “Kongres je sada posvetio više vojne pomoći Ukrajini nego bilo kojoj zemlji u jednoj godini od Vijetnamskog rata, odražavajući izvanredan dvostranački konsenzus u korist izlijevanja ogromnih količina američkih resursa u borbu".

A gdje bi se ta sredstva mogla uputiti (ili su se već uputila), pokazuje odvažno bombardiranje mosta u Kerčkom tjesnacu. Ukrajina, čini se, premješta bitku na Krim, gdje se nalazi najvažnija ruska pomorska baza. U lipnju je ukrajinski zapovjednik identificirao Kerčki most kao "metu broj jedan", a ukrajinski dužnosnik preuzeo zasluge za uspješnu operaciju u subotu. 

Ukrajinska Pravda je čak izvijestila putem anonimnog izvora "u agencijama za provođenje zakona" da je napad izvela Služba sigurnosti Ukrajine. Ipak, visoki ukrajinski dužnosnici, uključujući glavnog predsjedničkog savjetnika Mykhaila Podolyaka, sada se povlače, tvrdeći umjesto toga da je incident bio ruska predstava.

A samo nekoliko dana ranije, visoka dužnosnica Pentagona Laura Cooper signalizirala je da je SAD dao Ukrajini zeleno svjetlo za korištenje američkog oružja tamo. "Mislimo da mogu dosegnuti veliku većinu ciljeva, uključujući Krim", rekla je Cooper. “I samo da bude jasno, Krim je Ukrajina.”

---

---

Objašnjenja za samu eksploziju su mnogobrojna, a jedno dolazi od bivšeg stručnjaka za eksplozive britanske vojske koji je rekao za BBC da je masivna eksplozija ispod mosta vjerojatno izazvana pomoću neke vrste tajne pomorske bespilotne letjelice.

"Mostovi su općenito dizajnirani da izdrže opterećenje prema dolje na palubi i određenu količinu bočnog opterećenja od vjetra, ali nisu projektirani da izdrže opterećenja prema gore. Mislim da je ta činjenica iskorištena u ukrajinskom napadu", kazao je izvor.

U skladu s tim, na sigurnosnim kamerama je primjećeno nešto što izgleda kao pramčani val malog čamca pored jednog od nosača mosta, djelić sekunde prije eksplozije, a par tjedan prije su na ruskim društvenim mrežama kružile slike na kojima se vidi misteriozni brod bez posade koji se nasukao na obalu u blizini ruske pomorske baze u krimskom gradu Sevastopolju. Imao je senzore na pramcu i bijeli uređajem nalik periskopu na vrhu.

Prema lokalnim izvješćima, plovilo je odvučeno u more i dignuto u zrak.

"Otkriven je dio bespilotnog vozila", citira se guverner Sevastopolja koji je pod ruskom kontrolom. "Nakon što je istraživanje završeno, ovaj aparat je uništen u eksploziji u moru. Nitko nije ozlijeđen."

Ovo nije prvi put da kruže izvješća koja sugeriraju da Ukrajina ima pristup takvoj tajnoj opremi.

"Postoje dobro utemeljena izvješća koja upućuju na to da Ukrajinci imaju u službi i nadzorna i udarna pomorska vozila na daljinsko upravljanje", otkrio je britanski stručnjak za eksplozive. "Ovaj operativni koncept razvijan je godinama, a ne mjesecima."

---

---

"Baš kao i u prethodnim epizodama - uključujući potonuće vodećeg broda ruske Crnomorske flote i misteriozni napad u kolovozu koji je razorio rusku zračnu bazu na Krimu - Kijev vrlo rado drži sve u nagađanju. Sve je to dio vrlo uspješne informativne kampanje koju je Ukrajina vodila, zajedno sa svojim vojnim naporima, još od ruske invazije punog opsega u veljači. Za sada se čini da funkcionira" zaključuje novinar BBC-a.

Koliko-toliko.

---

---

A da ni Britanci mogli biti jako dobro upućeni u čitavu situaciju sugerira tvrdnja američkog portala The Grayzone koji je sinoć objavio navodne interne dokumente i "prepisku" britanskih obavještajaca. 

Objavljena prezentacija, navodno napravljena u travnju 2022., sadrži detaljne prijedloge za pružanje "hrabre" potpore kijevskim "pomorskim napadačkim operacijama". Plan je navodno sastavljen na zahtjev višeg obavještajnog operativca britanske vojske i nekadašnjeg visokog NATO-ovog savjetnika. Temeljna komponenta opsežnog plana bila je "uništenje mosta preko Kerčkog tjesnaca".

Nacrt je navodno izradio britanski vojni veteran, a u njemu je naveden niz strategija za pomoć Ukrajini koje "predstavljaju prijetnju ruskim pomorskim snagama" u Crnom moru. Kao nad-ciljevi navode se "degradirati" sposobnost Rusije da blokira Kijev, "narušiti" "ratne sposobnosti" Moskve i izolirati ruske kopnene i pomorske snage na Krimu "uskraćivanjem opskrbe morem i kopnom preko Kerčkog mosta".

No, još ništa od ovoga nije potvrđeno van samog portala Greyzone, za kojeg pojedini mediji tvrde da je krajnje ljevičaski. Na samoj Wikipediji piše da je Grayzone "poznat po obmanjujućem i simpatičnom izvještavanju o autoritarnim režimima, kao i da objavljuje "teorije zavjere" i "prorusku propagandu". 

Na upit samog osnivača portala Maxa Blumenthala, upućenog Jimmyju Walesu, osnivaču Wikipedije, o tome da izvjesni Phillip Cross "uređuje informacije na wiki stranicama nezavisnih medija, često ih zamazujući jednostranim narativima", Wales je odgovorio da su ti podaci "tužna istina" te dodao kako je Greyzone "pro-Kremljaljska nekvalitetna stranica".  

---

---

Na tri odvojene stranice, uz dijagrame, autor navodi uvjete “misije” – “(onesposobljavanje) Kerčkog mosta na način koji je drzak, ometa cestovni i željeznički pristup Krimu i pomorski pristup Azovskom moru. ” Autor  sugerira da bi uništenje mosta "zahtijevalo da baterija krstarećih projektila pogodi dva betonska stupa s obje strane središnjeg čeličnog luka, što bi uzrokovalo potpuni strukturalni kvar" i "spriječilo bilo kakvu ponovnu opskrbu cestom s ruskog kopna na Krim i privremeno poremetiti plovni put.”

Alternativna "shema" uključuje "tim napadačkih ronilaca ili UUV (bespilotnih podvodnih vozila) opremljenih minama i linearnim reznim nabojima" koji ciljaju na "ključnu slabost" i "propust u dizajnu" u stupovima mosta. Ova "mana" je "nekoliko tankih pilona koji se koriste za podupiranje glavnog raspona", koji su trebali omogućiti kretanje jakih struja ispod mosta uz minimalno trenje. Ward ističe određeno područje u kojem je dubina vode oko niza stupova bila samo 10 metara, što ga čini "najslabijim dijelom" strukture.

---

image
Security Camera/Anadolu Agency Via Afp
---

Jedan od autora je također 2014., nakon što je Moskva zauzela Krim, u privatnom memorandumu naveo "vojne mjere" koje bi Ukrajina tada trebala poduzeti. Pišući, "da sam ja na čelu, proveo bih sljedeće", autor je zagovarao miniranje sevastopoljske luke pomoću "trajekta", uništavanje borbenih zrakoplova na krimskim aerodromima "kao gestu da su ozbiljni", koristeći "veliku mikrovalnu pećnicu kao protusatelitsko oružje” za obaranje ruskih svemirskih instalacija i okretanje Zapadu za opskrbu naftom i plinom.

U povezanim e-mailovima do kojih je došao The Grayzone, autor je izjavio da su ovi najnoviji prijedlozi "doista vrlo impresivni". Dobiven telefonom, autor nije zanijekao da je pripremio nacrt uništenja Kerčkog mosta za višeg obavještajnog operativca britanske vojske

"Razgovarat ću s kolegom i potvrditi s njim što mi je pripremio da objavim", rekao je autor nacrta za The Grayzone, kada su ga izravno upitali je li izradio "hrabar" plan. Upitan ponovno da potvrdi svoju ulogu u nacrtu, autor je zastao, a zatim rekao: “Ne mogu to potvrditi. Prvo ću porazgovarati s ....”

No, kako smo naveli gore, navedene informacije nisu potvrđene od drugih medija. Također, ako je plan i postojao, on se još uvijek ne može dovesti u izravnu vezu s aktualnim bombaškim napadom na mostu.  

---

image
Roman Dmitriyev/Afp
---

Podsjetimo, eksplozivni napad, koji je kratkoročno oštetio Kerčki most, je pritom zapalio dvije cisterne s naftom, uzrokujući da se dva dijela kolnika prema Krimu sruše u more i usmrti troje civila.

Zahvaćena dionica je brzo popravljena, a promet nastavljen sljedećeg dana, dok su zapadni mediji slavili incident kao najnoviju rusku sramotu i neuspjeh u sukobu s Ukrajinom. U nekim slučajevima, novinari su otvoreno navijali i šalili se o nečemu što bi se uvjerljivo moglo kategorizirati kao ratni zločin koji je odnio civilne živote.

Nakon napada, među Ukrajincima, ukrajinskim vlastima i pristašama Ukrajine na društvenim mrežama izbila je zamjetna euforija. Oleksiy Danilov, čelnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, objavio je video zapaljenog mosta uz crno-bijeli isječak Marilyn Monroe kako pjeva "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče", što je referenca na Putina koji će isti dan napuniti 70 godina.

---

---

Sve u svemu, unatoč i očitim gospodarskim previranjima pred zimu enegetske krize, nema javnih naznaka da države NATO-a potiču diplomaciju s Rusijom. Upitana o eventualnoj deeskalaciji, finska premijerka Sanna Marin ju je ograničila na: "Izlaz iz ovog sukoba je da Rusija napusti Ukrajinu."

Iako će mnogi, osobito Ukrajinci koji žive pod ruskim bombardiranjem, podržati to stajalište, ono neće riješiti probleme koji su prethodili ruskoj invaziji: širenje NATO-a do ruskih granica; odbijanje Kijeva da provede sporazume iz Minska II za okončanje rata u Donbasu, priklanjajući se umjesto toga snažnim krajnje desničarskim i neonacističkim elementima osnaženim državnim udarom 2014. uz potporu SAD-a; dvodesetljetno američko ukidanje ugovora o kontroli naoružanja koji su SAD-u omogućili postavljanje ofenzivnog oružja na domet Moskve.

---

image
-/Afp
---

Eskalacija rata kojeg nadzire SAD također dolazi usprkos "zabrinutosti" među američkim dužnosnicima, kako je prošli mjesec prenio New York Times, "da najopasniji trenuci tek dolaze", s obzirom da je Rusija, do jučer, "izbjegla eskalaciju rata na načine koji su ponekad zbunjivali zapadne dužnosnike.” "Strategija" Bijele kuće, primijetio je Washington Post, svodi se na "raspirivanje rata s globalnim posljedicama, dok pokušava ostati agnostik o tome kada i kako bi Kijev mogao postići dogovor da ga okonča".

Dokle god Amerika i njen predsjednik ostanu agnostični u pogledu razgovora s Rusijom, povećava se rizik ne samo od opasnijih trenutaka za Ukrajinu, već i od, kako je prognozirao sami Biden, Armagedona za cijeli svijet.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sergei Supinsky/Afp Security Camera/Anadolu Agency Via Afp Roman Dmitriyev/Afp -/Afp -/Afp Handout/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sve-je-vise-teorija-o-tome-tko-je-napao-most-na-krimu-pojavljuju-se-scenariji-u-koji-su-navodno-umjesane-i-britanske-tajne-sluzbe-no-jos-nema-sluzbene-potvrde-1231561 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e478377a43851c73364f434def955e3fa93bfd79 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mnogo+je+teorija+o+tome+tko+je+napao+most+na+Krimu%2C+a+sad+isplivavaju+i+scenariji+po+kojem+bi+mogle+biti+umje%C5%A1ane+i+britanske+tajne+slu%C5%BEbe.+%C4%8Ceka+se+slu%C5%BEbena+potvrda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsve-je-vise-teorija-o-tome-tko-je-napao-most-na-krimu-pojavljuju-se-scenariji-u-koji-su-navodno-umjesane-i-britanske-tajne-sluzbe-no-jos-nema-sluzbene-potvrde-1231561 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsve-je-vise-teorija-o-tome-tko-je-napao-most-na-krimu-pojavljuju-se-scenariji-u-koji-su-navodno-umjesane-i-britanske-tajne-sluzbe-no-jos-nema-sluzbene-potvrde-1231561 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporni dokumenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetsporni dokumenti

Mnogo je teorija o tome tko je napao most na Krimu, a sad isplivavaju i scenariji po kojem bi mogle biti umješane i britanske tajne službe. Čeka se službena potvrda

Piše marin prvan
11. listopada 2022. - 17:14

"Bijela kuća i vojni čelnici prelaze na održivi model na koji se Kijev može osloniti za otvoreni rat s Rusijom", izvjestio je New York Times po izglašavanju paketa od 12,3 milijarde dolara koji je nedavno odobrio Kongres, čime će ukupna dosadašnja američka obveza iznositi više od 66 milijardi dolara. S tim posljednjim glasovanjem, primjećuje Times, “Kongres je sada posvetio više vojne pomoći Ukrajini nego bilo kojoj zemlji u jednoj godini od Vijetnamskog rata, odražavajući izvanredan dvostranački konsenzus u korist izlijevanja ogromnih količina američkih resursa u borbu".

A gdje bi se ta sredstva mogla uputiti (ili su se već uputila), pokazuje odvažno bombardiranje mosta u Kerčkom tjesnacu. Ukrajina, čini se, premješta bitku na Krim, gdje se nalazi najvažnija ruska...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:11