stdClass Object ( [id] => 1310752 [title] => Što nam se to događa pred očima: Krajnja desnica ulazi u sastav sve više vlada kojima EU čestita na demokratskoj pobjedi [alias] => sto-nam-se-to-dogada-pred-ocima-krajnja-desnica-ulazi-u-sastav-sve-vise-vlada-kojima-eu-cestita-na-demokratskoj-pobjedi [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošlotjedni izbori u Španjolskoj ipak nisu donijeli slavlje za tamošnju i europsku krajnju desnicu. Barem zasad. No to ne znači da desni radikali neće slaviti za koji tjedan.

Iako su i predizborne i izlazne ankete ukazivale da će novu vladu u Madridu formirati desni centar (Narodna stranka) i krajnja desnica (stranka Vox) – odnosno da će Vox dobiti barem 15 posto glasova, što će biti dovoljno da s Narodnom strankom sastavi vladu – ishod je bio taj da se Španjolska našla u pat-poziciji između ljevice i desnice.

Pokazalo se, naime, da ni lijevi ni desni blok nije uspio skupiti 176 zastupnika, koliko je nužno za većinu u 350-članom španjolskom parlamentu.

Narodna stranka je osvojila najviše glasova (33 posto) i zastupničkih mandata (136), ali je Vox prošao nešto lošije od anketnih prognoza, pa je s 12 posto osvojenih glasova dobio 33 zastupnička mjesta, čime je u ukupnom zbroju desni blok ostao “kratak” za nekoliko zastupnika.

Ista se stvar dogodila i dosad vladajućem lijevom bloku, koji čine socijalisti i koalicija krajnje ljevice Sumar, okupljena oko nekadašnjeg Podemosa, uz separatističke lijeve partije Katalonije, Baskije i Galicije. I njima također nedostaje nekoliko zastupnika za većinu, tako da su sastav i politički smjer nove španjolske vlade još uvijek nepoznanica, koja će se rješavati kroz međustranačke pregovore idućih dana i tjedana, možda i mjeseci.

Tu se kao jezičac na vagi iskazuju katalonski desni separatisti, odnosno stranka desnog centra Zajedno za Kataloniju, bivšeg katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta koji se od 2017. godine nalazi u egzilu u Belgiji, nakon organiziranja zabranjenog referenduma o odcjepljenju Katalonije. Ta stranka je u nedjelju dobila sedam zastupnika, koji mogu odlučiti hoće li Španjolsku i dalje voditi ljevica, ili će vlast preuzeti desnica u kojoj će bitnu ulogu imati radikali iz Voxa.

Drugi život generala Franca

Na prvi pogled, s obzirom na ideološko usmjerenje, vjerojatnije je da se Puigdemontovi separatisti priklone desnoj koaliciji, s kojom dijele političke vrijednosti. Međutim, glavni politički cilj te stranke je odcjepljenje Katalonije, odnosno pokretanje referenduma o neovisnosti – što će, kažu znalci, vjerojatno biti njihov uvjet za sklapanje koalicijskog sporazuma - na što ne mogu pristati ni vladajući socijalisti, a kamoli konzervativci.

---

image

U Njemačkoj radikalno desna stranka AfD iz mjeseca u mjesec ruši rekorde vlastite popularnosti

Ronny Hartmann/Afp
---

Pogotovo na to ne bi pristao Vox, čiji se politički program, uz klasični ideološki repertoar krajnje desnice - protivljenje pravu žena na pobačaj, negiranje klimatskih promjena i odbacivanje borbe protiv rodnog nasilja – bazira na ponovnoj centralizaciji Španjolske, odnosno na ukidanju regionalnog ustroja i vraćanju zemlje u politički okvir iz doba desničarskog diktatora Francisca Franca, koji je Španjolskom vladao od 1939. do 1975. godine.

I inače su političke ideje koje promovira Vox bliske onima koje je za svoje 40-godišnje diktature zastupao general Franco, što je nekidan za ABC News tumačio viši predavač španjolske i europske politike na King’s Collegeu u Londonu, profesor Nagore Calvo Mendizabal:

- Voxov manifest je zapravo “copy/paste” načela Francova režima - sumirao je Mendizabal.

A kako je Franco negirao, progonio i zatirao već i svaki spomen ideje o posebnom katalonskom identitetu, a kamoli o nezavisnosti Katalonije, jasno je da će katalonski separatisti teško amenovati vladu u kojoj bi sjedio i Vox. Ako se separatisti ne uspiju dogovoriti ni s ljevicom, Španjolci će uskoro morati opet na izbore, što će biti nova šansa za Vox da prodre u vladu jedne od najvećih zemalja Europske unije.

U svakom slučaju, priča o Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u vodećim europskim zemljama poput Njemačke - gdje AfD iz mjeseca u mjesec ruši rekorde vlastite popularnosti - i Francuske, gdje je Marine Le Pen lani u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojila preko 40 posto glasova.

Slična se stvar dogodila i u Izraelu, gdje su lanjski izbori doveli do stvaranja najdesnije vlade u povijesti Izraela, u koju je prvi put ušla i ekstremna desnica.

Od Ukrajine do Austrije

Lani u rujnu Europa je ostala zatečena rezultatima izbora u Švedskoj, gdje je ne samo pobijedila desna koalicija, nego su i od sve četiri partije pobjedničke koalicije najviše glasova (21 posto) osvojili Švedski demokrati (SD), stranka izrasla iz neonacističkih struktura, kojoj je nekoć bilo i zabranjeno bavljenje politikom baš zbog tih neonacističkih veza.

Činjenica da će u najliberalnijoj zemlji Europe u vladi sjediti neonacisti bila je šokantna ne samo za Švedsku, nego i za ostatak Europe.

- Švedski demokrati su trenutno najveća stranka na svijetu koja ima nacističke korijene - rekao je tada analitičar Tobias Hübinette sa švedskog Sveučilišta Karlstad, dodavši kako ta partija “još uvijek sebe vidi kao jedinu političku snagu koja može spasiti većinsko bijelo švedsko stanovništvo”.

S njim se složio i politolog Jonas Hinnfors sa Sveučilišta Göteborg, za kojeg su Švedski demokrati u osnovi antiliberalna stranka:

- SD ima stranački program etnički čistog švedskog društva, oni su protiv svega što je multikulturalno, a uzori su im Mađarska i Poljska. Ovo je zaokret k nečemu što Švedska nije vidjela od 1920-ih i 30-ih godina - poručio je Hinnfors.

Tim lanjskim izborima Švedska je postala treća europska zemlja u kojoj su u zadnjih deset godina neonacisti ušli u vladu. Prva je bila Ukrajina 2014., a druga Austrija 2017. godine.

---

image

Kad je 2000. Slobodarska stranka prvi put ušla u austrijsku vladu, svih 14 tadašnjih EU članica prekinulo je odnose s Bečom. Kad je nakon 17 godina ponovno ušla u vladu, stvari su bile znatno drukčije...

Joe Klamar/Afp
---

Podsjetimo, u Ukrajini su nakon državnog udara na Majdanu 2014. u prvu pučističku vladu ušla čak četvorica pripadnika neonacističke stranke Svoboda: Oleksandr Sych (potpredsjednik vlade), Ihor Tenjuh (ministar obrane), Ihor Shvaik (ministar agrarne politike) i Andrij Mohnik (ministar ekologije), dok je suosnivač stranke Svoboda Andrij Parubij od 2016. do 2019. čak bio predsjednik ukrajinskog parlamenta.

Tri godine kasnije neonacisti su osvojili i Beč. Te 2017. u vladu tadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza ušla je ekstremno desna Slobodarska stranka - koju su prije 60 godina osnovali bivši nacisti - dobivši čak šest od 13 ministarskih mjesta, čime je Austrija postala prva zemlja Zapadne Europe kojoj u vladi sjedi krajnja desnica.

’Bog, zemlja i obitelj!’

Upravo priča o austrijskoj Slobodarskoj stranci umnogome oslikava promjene u političkom pejzažu Europe, odnosno radikalni pomak udesno koji naš kontinent doživljava u ovom mileniju.

Naime, kad je 2000. godine Slobodarska stranka - koju je tada vodio pokojni Jörg Haider - prvi put ušla u austrijsku vladu, Europska unija je hitno i odlučno reagirala sankcijama: svih 14 tadašnjih EU članica prekinulo je odnose s Bečom, a iz Bruxellesa je Austriji poručeno da “jedina u Europi ima ekstremističku vlast” i da je “štetna za međunarodni poredak”.

Austrija je tada stavljena u međunarodnu izolaciju, što je dovelo do pada vlade i Haiderova uzmaka. Međutim, 17 godina kasnije, kad je Slobodarska stranka opet ušla u vladu, EU je čestitao novoj austrijskoj vladi na “demokratskoj pobjedi”.

Drugim riječima: ono što je početkom milenija bilo neonacistički eksces, prije nekoliko godina je ušlo u europski politički mainstream, što su lani u rujnu potvrdili i opisani izbori u Švedskoj.

Samo dva tjedna nakon Švedske priča se ponovila u Italiji, gdje je krajem rujna izbore osvojila koalicija krajnje desnice, a s 25 posto glasova kao najjača pojedinačna politička snaga iskazala se stranka Braća Italije - nastala iz postfašističke partije MSI - pa je nova premijerka postala šefica te stranke Giorgia Meloni, koja je kampanju vodila pod sloganom koji su koristili i fašisti (“Bog, zemlja i obitelj!”), a u čijoj biografiji nalazimo slavljenje Mussolinija i zahtjeve za povratak Dalmacije i Istre Italiji.

Analitičari su odmah ustvrdili da će Meloni voditi “najdesnije orijentiranu vladu od Drugog svjetskog rata”. Pritom je indikativno da je njezina stranka na prethodnim izborima 2018. dobila samo četiri posto glasova: skok na 25 posto u samo jednom izbornom ciklusu odaje krupne promjene u talijanskom društvu.

Sedam radikalnih ministara

Europska krajnja desnica novi je trijumf u travnju ove godine ostvarila u Finskoj, gdje je na izborima najviše glasova (21 posto) dobila stranka desnog centra Nacionalna koalicija (NCP), dok se na drugo mjesto s 20 posto glasova plasirala krajnje desna Stranka Finaca, koja je potom ušla i u koalicijsku vladu desnice: od 19 ministarskih mjesta, Stranka Finaca je dobila sedam, uključujući ministarstva financija, unutrašnjih poslova i pravosuđa.

I tada su politički analitičari navodili da je Finska dobila “najdesnije orijentiranu vladu od Drugog svjetskog rata”. Podsjetimo, navlas ista formulacija korištena je i za opis nove talijanske vlade, a slično je kazano i za švedsku vladu.

---

image

Aktualna talijanska premijerka Giorgia Meloni, šefica stranke Braća Italije, nastale iz postfašističke partije MSI, kampanju je vodila pod sloganom koji su koristili i fašisti - ‘Bog, zemlja i obitelj!‘

Vincenzo Pinto/Afp
---

Sve te partije krajnje desnice koje su ušle u europske vlade imaju sličnu nacionalističku i antiimigracijsku agendu, čak i one u Skandinaviji, regiji koju se desetljećima smatralo najliberalnijom oazom Zapada. Vjetar u leđa dala im je migrantska kriza iz 2015. godine – nastala kao posljedica zapadnih ratova na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi - koju su te partije iskoristile da potaknu i politički kapitaliziraju strahove od “muslimanske najezde”.

Tako je te 2015. tadašnji i sadašnji čelnik Švedskih demokrata Jimmie Åkesson govorio da je integracija muslimanskih došljaka “nemoguć projekt” i pozivao na zatvaranje granica, tvrdeći da je “islam gori od nacizma”. Iste godine se dugogodišnji parlamentarni zastupnik Olli Immonen iz Stranke Finaca fotografirao s neonacistima, a potom na Facebooku objavio da sanja o “snažnoj i hrabroj naciji koja će pobijediti noćnu moru zvanu multikulturalnost”.

Uz migrante, krajnja desnica za svoj politički uspon koristi i druge neuralgične točke današnje Europe, prvenstveno rastuću inflaciju i energetsku krizu, nusproizvode pandemijskih mjera, ukrajinskog rata i antiruskih sankcija.

Iduća pobjeda ideja krajnje desnice mogla bi već u rujnu uslijediti u Slovačkoj. Uoči prijevremenih izbora prvo mjesto u anketama drži stranka SMER-SD (Socijaldemokratska partija), koju vodi bivši premijer Robert Fico, formalno socijaldemokrat, ali zapravo nacionalist (nešto kao Milorad Dodik u Republici Srpskoj) koji često zastupa izrazito desne konzervativne stavove, na razmeđu desnog centra i krajnje desnice.

O tome svjedoči njegova izjava iz 2016. godine, u jeku migrantske krize, koju je dao nakon osvojenog trećeg premijerskog mandata:

- To možda zvuči čudno, ali žao mi je, islam nema mjesto u Slovačkoj – rekao je tada Fico, godinu dana nakon što je njegova vlada donijela odluku da će iz Sirije primati samo izbjeglice kršćanske vjeroispovijesti.

Izraelski poučak

Rekli smo već da je krajnja desnica lani ušla i u izraelsku vladu. Upravo se u Izraelu možda i najbolje vidi kakve društvene opasnosti prijete kada zemlju počne voditi ekstremna desnica.

Veliki prosvjedi koje već pola godine gledamo po izraelskim gradovima potaknuti su vladinom reformom pravosuđa, odnosno zahtjevom krajnje desnice u izraelskoj vladi da se Vrhovnom sudu oduzme pravo poništavanja vladinih odluka koje smatra “nerazumnim”. Ekstremisti su ovog tjedna uspjeli postići da se takav zakon usvoji u Knessetu, što je odmah dovelo do najava generalnog štrajka i novih prosvjeda, za koje i ozbiljni analitičari strahuju da bi mogli prerasti u građanski rat.

Time što pravosuđu oduzima kontrolnu funkciju nad vladom, ekstremna desnica otvara put dizajniranju novog izraelskog društva, koje bi bilo koncipirano na fundamentalističkim vjerskim postavkama. Više neće biti nikoga ovlaštenog da im kaže: “Gospodo, to je nerazumno.”

I zato su događaji u Izraelu važni i za Europu, među ostalim i kao mogući putokaz o sudbini društva koje vodi ekstremna desnica. Ako ovaj nerazumni desničarski projekt u Izraelu uspije, to će biti velik poticaj i za sve europske desne radikale da dizajniraju europska društva po svom “istančanom” ukusu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i Francuskoj. U Izraelu su lanjski izbori doveli do stvaranja najdesnije vlade u povijesti Izraela, u koju je prvi put ušla i ekstremna desnica, a Europa je lani ostala zatečena postotkom glasova švedske stranke izrasle iz neonacističkih struktura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Far right [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i Francuskoj. U Izraelu su lanjski izbori doveli do stvaranja najdesnije vlade u povijesti Izraela, u koju je prvi put ušla i ekstremna desnica, a Europa je lani ostala zatečena postotkom glasova švedske stranke izrasle iz neonacističkih struktura Far right 2 0 11994 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-26 06:29:20 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-29 17:07:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-29 17:07:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i F [metadata] => robots= author= title=Što nam se to događa pred očima: Krajnja desnica ulazi u sastav sve više vlada kojima EU čestita na demokratskoj pobjedi [metakey] => radikalna desnica, Europska unija, talijanska braća, Slobodarska stranka Austrije, AfD, Švedski demokrati [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25337564.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/20738532.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25350187.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/23479105.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jaime Reina\/Afp","Joe Klamar\/Afp","Ronny Hartmann\/Afp","Vincenzo Pinto\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pri\u010da o \u0161panjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamen\u010di\u0107 u mozaiku sve zama\u0161nije pri\u010de o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana u\u0161la u vlade Italije, \u0160vedske i Finske, a ubrzano raste i u Njema\u010dkoj i Francuskoj<\/p>","

Kad je 2000. Slobodarska stranka prvi put u\u0161la u austrijsku vladu, svih 14 tada\u0161njih EU \u010dlanica prekinulo je odnose s Be\u010dom. Kad je nakon 17 godina ponovno u\u0161la u vladu, stvari su bile znatno druk\u010dije...<\/p>","

U Njema\u010dkoj radikalno desna stranka AfD iz mjeseca u mjesec ru\u0161i rekorde vlastite popularnosti<\/p>","

Aktualna talijanska premijerka Giorgia Meloni, \u0161efica stranke Bra\u0107a Italije, nastale iz postfa\u0161isti\u010dke partije MSI, kampanju je vodila pod sloganom koji su koristili i fa\u0161isti - \u2018Bog, zemlja i obitelj!\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1178","hd_25337564_1920.jpg":"1920x1080","k_25337564_1280.jpg":"1280x1280","k_25337564_1024.jpg":"1024x1024","k_25337564_640.jpg":"640x640","k_25337564_480.jpg":"480x480","k_25337564_340.jpg":"340x340","k_25337564_220.jpg":"220x220","o_25337564_1280.jpg":"1280x785","o_25337564_1024.jpg":"1024x628","o_25337564_640.jpg":"640x392","o_25337564_480.jpg":"480x294","o_25337564_340.jpg":"340x208","o_25337564_220.jpg":"220x134","h_25337564_1280.jpg":"1280x854","h_25337564_1024.jpg":"1024x683","h_25337564_640.jpg":"640x427","h_25337564_480.jpg":"480x320","h_25337564_340.jpg":"340x227","h_25337564_220.jpg":"220x147","pp_25337564_1280.jpg":"1280x1628","pp_25337564_1024.jpg":"1024x1303","pp_25337564_640.jpg":"640x814","pp_25337564_480.jpg":"480x611","pp_25337564_340.jpg":"340x432","pp_25337564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20738532_1920.jpg":"1920x1080","k_20738532_1280.jpg":"1280x1280","k_20738532_1024.jpg":"1024x1024","k_20738532_640.jpg":"640x640","k_20738532_480.jpg":"480x480","k_20738532_340.jpg":"340x340","k_20738532_220.jpg":"220x220","o_20738532_1280.jpg":"1280x853","o_20738532_1024.jpg":"1024x682","o_20738532_640.jpg":"640x426","o_20738532_480.jpg":"480x320","o_20738532_340.jpg":"340x226","o_20738532_220.jpg":"220x146","h_20738532_1280.jpg":"1280x854","h_20738532_1024.jpg":"1024x683","h_20738532_640.jpg":"640x427","h_20738532_480.jpg":"480x320","h_20738532_340.jpg":"340x227","h_20738532_220.jpg":"220x147","pp_20738532_1280.jpg":"1280x1628","pp_20738532_1024.jpg":"1024x1303","pp_20738532_640.jpg":"640x814","pp_20738532_480.jpg":"480x611","pp_20738532_340.jpg":"340x432","pp_20738532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1171","hd_25350187_1920.jpg":"1920x1080","k_25350187_1280.jpg":"1280x1280","k_25350187_1024.jpg":"1024x1024","k_25350187_640.jpg":"640x640","k_25350187_480.jpg":"480x480","k_25350187_340.jpg":"340x340","k_25350187_220.jpg":"220x220","o_25350187_1280.jpg":"1280x780","o_25350187_1024.jpg":"1024x624","o_25350187_640.jpg":"640x390","o_25350187_480.jpg":"480x292","o_25350187_340.jpg":"340x207","o_25350187_220.jpg":"220x134","h_25350187_1280.jpg":"1280x854","h_25350187_1024.jpg":"1024x683","h_25350187_640.jpg":"640x427","h_25350187_480.jpg":"480x320","h_25350187_340.jpg":"340x227","h_25350187_220.jpg":"220x147","pp_25350187_1280.jpg":"1280x1628","pp_25350187_1024.jpg":"1024x1303","pp_25350187_640.jpg":"640x814","pp_25350187_480.jpg":"480x611","pp_25350187_340.jpg":"340x432","pp_25350187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_23479105_1920.jpg":"1920x1080","k_23479105_1280.jpg":"1280x1280","k_23479105_1024.jpg":"1024x1024","k_23479105_640.jpg":"640x640","k_23479105_480.jpg":"480x480","k_23479105_340.jpg":"340x340","k_23479105_220.jpg":"220x220","o_23479105_1280.jpg":"1280x896","o_23479105_1024.jpg":"1024x716","o_23479105_640.jpg":"640x448","o_23479105_480.jpg":"480x336","o_23479105_340.jpg":"340x238","o_23479105_220.jpg":"220x154","h_23479105_1280.jpg":"1280x854","h_23479105_1024.jpg":"1024x683","h_23479105_640.jpg":"640x427","h_23479105_480.jpg":"480x320","h_23479105_340.jpg":"340x227","h_23479105_220.jpg":"220x147","pp_23479105_1280.jpg":"1280x1628","pp_23479105_1024.jpg":"1024x1303","pp_23479105_640.jpg":"640x814","pp_23479105_480.jpg":"480x611","pp_23479105_340.jpg":"340x432","pp_23479105_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7624457 Threads: 2 Questions: 1618327012 Slow queries: 4805349 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110964986 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-nam-se-to-dogada-pred-ocima-krajnja-desnica-ulazi-u-sastav-sve-vise-vlada-kojima-eu-cestita-na-demokratskoj-pobjedi-1310752 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-nam-se-to-dogada-pred-ocima-krajnja-desnica-ulazi-u-sastav-sve-vise-vlada-kojima-eu-cestita-na-demokratskoj-pobjedi-1310752?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 410439 [name] => radikalna desnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radikalna-desnica [link] => /tag/radikalna-desnica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 387224 [name] => Europska unija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-unija [link] => /tag/europska-unija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691419 [name] => talijanska braća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-20 14:54:47 [main_article_id] => 0 [alias] => talijanska-braca [link] => /tag/talijanska-braca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 343907 [name] => Slobodarska stranka Austrije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodarska-stranka-austrije [link] => /tag/slobodarska-stranka-austrije ) [4] => stdClass Object ( [id] => 342100 [name] => AfD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afd [link] => /tag/afd ) [5] => stdClass Object ( [id] => 410440 [name] => Švedski demokrati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svedski-demokrati [link] => /tag/svedski-demokrati ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i Francuskoj. U Izraelu su lanjski izbori doveli do stvaranja najdesnije vlade u povijesti Izraela, u koju je prvi put ušla i ekstremna desnica, a Europa je lani ostala zatečena postotkom glasova švedske stranke izrasle iz neonacističkih struktura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Far right [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što nam se to događa pred očima: Krajnja desnica ulazi u sastav sve više vlada kojima EU čestita na demokratskoj pobjedi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337564.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jaime Reina/Afp [mainImageDesc] =>

Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i Francuskoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337564.jpg [title] =>

Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i Francuskoj

Jaime Reina/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/20738532.jpg [title] =>

Kad je 2000. Slobodarska stranka prvi put ušla u austrijsku vladu, svih 14 tadašnjih EU članica prekinulo je odnose s Bečom. Kad je nakon 17 godina ponovno ušla u vladu, stvari su bile znatno drukčije...

Joe Klamar/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25350187.jpg [title] =>

U Njemačkoj radikalno desna stranka AfD iz mjeseca u mjesec ruši rekorde vlastite popularnosti

Ronny Hartmann/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/23479105.jpg [title] =>

Aktualna talijanska premijerka Giorgia Meloni, šefica stranke Braća Italije, nastale iz postfašističke partije MSI, kampanju je vodila pod sloganom koji su koristili i fašisti - ‘Bog, zemlja i obitelj!‘

Vincenzo Pinto/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prošlotjedni izbori u Španjolskoj ipak nisu donijeli slavlje za tamošnju i europsku krajnju desnicu. Barem zasad. No to ne znači da desni radikali neće slaviti za koji tjedan.

Iako su i predizborne i izlazne ankete ukazivale da će novu vladu u Madridu formirati desni centar (Narodna stranka) i krajnja desnica (stranka Vox) – odnosno da će Vox dobiti barem 15 posto glasova, što će biti dovoljno da s Narodnom strankom sastavi vladu – ishod je bio taj da se Španjolska našla u pat-poziciji između ljevice i desnice.

Pokazalo se, naime, da ni lijevi ni desni blok nije uspio skupiti 176 zastupnika, koliko je nužno za većinu u 350-članom španjolskom parlamentu.

Narodna stranka je osvojila najviše glasova (33 posto) i zastupničkih mandata (136), ali je Vox prošao nešto lošije od anketnih prognoza, pa je s 12 posto osvojenih glasova dobio 33 zastupnička mjesta, čime je u ukupnom zbroju desni blok ostao “kratak” za nekoliko zastupnika.

Ista se stvar dogodila i dosad vladajućem lijevom bloku, koji čine socijalisti i koalicija krajnje ljevice Sumar, okupljena oko nekadašnjeg Podemosa, uz separatističke lijeve partije Katalonije, Baskije i Galicije. I njima također nedostaje nekoliko zastupnika za većinu, tako da su sastav i politički smjer nove španjolske vlade još uvijek nepoznanica, koja će se rješavati kroz međustranačke pregovore idućih dana i tjedana, možda i mjeseci.

Tu se kao jezičac na vagi iskazuju katalonski desni separatisti, odnosno stranka desnog centra Zajedno za Kataloniju, bivšeg katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta koji se od 2017. godine nalazi u egzilu u Belgiji, nakon organiziranja zabranjenog referenduma o odcjepljenju Katalonije. Ta stranka je u nedjelju dobila sedam zastupnika, koji mogu odlučiti hoće li Španjolsku i dalje voditi ljevica, ili će vlast preuzeti desnica u kojoj će bitnu ulogu imati radikali iz Voxa.

Drugi život generala Franca

Na prvi pogled, s obzirom na ideološko usmjerenje, vjerojatnije je da se Puigdemontovi separatisti priklone desnoj koaliciji, s kojom dijele političke vrijednosti. Međutim, glavni politički cilj te stranke je odcjepljenje Katalonije, odnosno pokretanje referenduma o neovisnosti – što će, kažu znalci, vjerojatno biti njihov uvjet za sklapanje koalicijskog sporazuma - na što ne mogu pristati ni vladajući socijalisti, a kamoli konzervativci.

---

image

U Njemačkoj radikalno desna stranka AfD iz mjeseca u mjesec ruši rekorde vlastite popularnosti

Ronny Hartmann/Afp
---

Pogotovo na to ne bi pristao Vox, čiji se politički program, uz klasični ideološki repertoar krajnje desnice - protivljenje pravu žena na pobačaj, negiranje klimatskih promjena i odbacivanje borbe protiv rodnog nasilja – bazira na ponovnoj centralizaciji Španjolske, odnosno na ukidanju regionalnog ustroja i vraćanju zemlje u politički okvir iz doba desničarskog diktatora Francisca Franca, koji je Španjolskom vladao od 1939. do 1975. godine.

I inače su političke ideje koje promovira Vox bliske onima koje je za svoje 40-godišnje diktature zastupao general Franco, što je nekidan za ABC News tumačio viši predavač španjolske i europske politike na King’s Collegeu u Londonu, profesor Nagore Calvo Mendizabal:

- Voxov manifest je zapravo “copy/paste” načela Francova režima - sumirao je Mendizabal.

A kako je Franco negirao, progonio i zatirao već i svaki spomen ideje o posebnom katalonskom identitetu, a kamoli o nezavisnosti Katalonije, jasno je da će katalonski separatisti teško amenovati vladu u kojoj bi sjedio i Vox. Ako se separatisti ne uspiju dogovoriti ni s ljevicom, Španjolci će uskoro morati opet na izbore, što će biti nova šansa za Vox da prodre u vladu jedne od najvećih zemalja Europske unije.

U svakom slučaju, priča o Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u vodećim europskim zemljama poput Njemačke - gdje AfD iz mjeseca u mjesec ruši rekorde vlastite popularnosti - i Francuske, gdje je Marine Le Pen lani u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojila preko 40 posto glasova.

Slična se stvar dogodila i u Izraelu, gdje su lanjski izbori doveli do stvaranja najdesnije vlade u povijesti Izraela, u koju je prvi put ušla i ekstremna desnica.

Od Ukrajine do Austrije

Lani u rujnu Europa je ostala zatečena rezultatima izbora u Švedskoj, gdje je ne samo pobijedila desna koalicija, nego su i od sve četiri partije pobjedničke koalicije najviše glasova (21 posto) osvojili Švedski demokrati (SD), stranka izrasla iz neonacističkih struktura, kojoj je nekoć bilo i zabranjeno bavljenje politikom baš zbog tih neonacističkih veza.

Činjenica da će u najliberalnijoj zemlji Europe u vladi sjediti neonacisti bila je šokantna ne samo za Švedsku, nego i za ostatak Europe.

- Švedski demokrati su trenutno najveća stranka na svijetu koja ima nacističke korijene - rekao je tada analitičar Tobias Hübinette sa švedskog Sveučilišta Karlstad, dodavši kako ta partija “još uvijek sebe vidi kao jedinu političku snagu koja može spasiti većinsko bijelo švedsko stanovništvo”.

S njim se složio i politolog Jonas Hinnfors sa Sveučilišta Göteborg, za kojeg su Švedski demokrati u osnovi antiliberalna stranka:

- SD ima stranački program etnički čistog švedskog društva, oni su protiv svega što je multikulturalno, a uzori su im Mađarska i Poljska. Ovo je zaokret k nečemu što Švedska nije vidjela od 1920-ih i 30-ih godina - poručio je Hinnfors.

Tim lanjskim izborima Švedska je postala treća europska zemlja u kojoj su u zadnjih deset godina neonacisti ušli u vladu. Prva je bila Ukrajina 2014., a druga Austrija 2017. godine.

---

image

Kad je 2000. Slobodarska stranka prvi put ušla u austrijsku vladu, svih 14 tadašnjih EU članica prekinulo je odnose s Bečom. Kad je nakon 17 godina ponovno ušla u vladu, stvari su bile znatno drukčije...

Joe Klamar/Afp
---

Podsjetimo, u Ukrajini su nakon državnog udara na Majdanu 2014. u prvu pučističku vladu ušla čak četvorica pripadnika neonacističke stranke Svoboda: Oleksandr Sych (potpredsjednik vlade), Ihor Tenjuh (ministar obrane), Ihor Shvaik (ministar agrarne politike) i Andrij Mohnik (ministar ekologije), dok je suosnivač stranke Svoboda Andrij Parubij od 2016. do 2019. čak bio predsjednik ukrajinskog parlamenta.

Tri godine kasnije neonacisti su osvojili i Beč. Te 2017. u vladu tadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza ušla je ekstremno desna Slobodarska stranka - koju su prije 60 godina osnovali bivši nacisti - dobivši čak šest od 13 ministarskih mjesta, čime je Austrija postala prva zemlja Zapadne Europe kojoj u vladi sjedi krajnja desnica.

’Bog, zemlja i obitelj!’

Upravo priča o austrijskoj Slobodarskoj stranci umnogome oslikava promjene u političkom pejzažu Europe, odnosno radikalni pomak udesno koji naš kontinent doživljava u ovom mileniju.

Naime, kad je 2000. godine Slobodarska stranka - koju je tada vodio pokojni Jörg Haider - prvi put ušla u austrijsku vladu, Europska unija je hitno i odlučno reagirala sankcijama: svih 14 tadašnjih EU članica prekinulo je odnose s Bečom, a iz Bruxellesa je Austriji poručeno da “jedina u Europi ima ekstremističku vlast” i da je “štetna za međunarodni poredak”.

Austrija je tada stavljena u međunarodnu izolaciju, što je dovelo do pada vlade i Haiderova uzmaka. Međutim, 17 godina kasnije, kad je Slobodarska stranka opet ušla u vladu, EU je čestitao novoj austrijskoj vladi na “demokratskoj pobjedi”.

Drugim riječima: ono što je početkom milenija bilo neonacistički eksces, prije nekoliko godina je ušlo u europski politički mainstream, što su lani u rujnu potvrdili i opisani izbori u Švedskoj.

Samo dva tjedna nakon Švedske priča se ponovila u Italiji, gdje je krajem rujna izbore osvojila koalicija krajnje desnice, a s 25 posto glasova kao najjača pojedinačna politička snaga iskazala se stranka Braća Italije - nastala iz postfašističke partije MSI - pa je nova premijerka postala šefica te stranke Giorgia Meloni, koja je kampanju vodila pod sloganom koji su koristili i fašisti (“Bog, zemlja i obitelj!”), a u čijoj biografiji nalazimo slavljenje Mussolinija i zahtjeve za povratak Dalmacije i Istre Italiji.

Analitičari su odmah ustvrdili da će Meloni voditi “najdesnije orijentiranu vladu od Drugog svjetskog rata”. Pritom je indikativno da je njezina stranka na prethodnim izborima 2018. dobila samo četiri posto glasova: skok na 25 posto u samo jednom izbornom ciklusu odaje krupne promjene u talijanskom društvu.

Sedam radikalnih ministara

Europska krajnja desnica novi je trijumf u travnju ove godine ostvarila u Finskoj, gdje je na izborima najviše glasova (21 posto) dobila stranka desnog centra Nacionalna koalicija (NCP), dok se na drugo mjesto s 20 posto glasova plasirala krajnje desna Stranka Finaca, koja je potom ušla i u koalicijsku vladu desnice: od 19 ministarskih mjesta, Stranka Finaca je dobila sedam, uključujući ministarstva financija, unutrašnjih poslova i pravosuđa.

I tada su politički analitičari navodili da je Finska dobila “najdesnije orijentiranu vladu od Drugog svjetskog rata”. Podsjetimo, navlas ista formulacija korištena je i za opis nove talijanske vlade, a slično je kazano i za švedsku vladu.

---

image

Aktualna talijanska premijerka Giorgia Meloni, šefica stranke Braća Italije, nastale iz postfašističke partije MSI, kampanju je vodila pod sloganom koji su koristili i fašisti - ‘Bog, zemlja i obitelj!‘

Vincenzo Pinto/Afp
---

Sve te partije krajnje desnice koje su ušle u europske vlade imaju sličnu nacionalističku i antiimigracijsku agendu, čak i one u Skandinaviji, regiji koju se desetljećima smatralo najliberalnijom oazom Zapada. Vjetar u leđa dala im je migrantska kriza iz 2015. godine – nastala kao posljedica zapadnih ratova na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi - koju su te partije iskoristile da potaknu i politički kapitaliziraju strahove od “muslimanske najezde”.

Tako je te 2015. tadašnji i sadašnji čelnik Švedskih demokrata Jimmie Åkesson govorio da je integracija muslimanskih došljaka “nemoguć projekt” i pozivao na zatvaranje granica, tvrdeći da je “islam gori od nacizma”. Iste godine se dugogodišnji parlamentarni zastupnik Olli Immonen iz Stranke Finaca fotografirao s neonacistima, a potom na Facebooku objavio da sanja o “snažnoj i hrabroj naciji koja će pobijediti noćnu moru zvanu multikulturalnost”.

Uz migrante, krajnja desnica za svoj politički uspon koristi i druge neuralgične točke današnje Europe, prvenstveno rastuću inflaciju i energetsku krizu, nusproizvode pandemijskih mjera, ukrajinskog rata i antiruskih sankcija.

Iduća pobjeda ideja krajnje desnice mogla bi već u rujnu uslijediti u Slovačkoj. Uoči prijevremenih izbora prvo mjesto u anketama drži stranka SMER-SD (Socijaldemokratska partija), koju vodi bivši premijer Robert Fico, formalno socijaldemokrat, ali zapravo nacionalist (nešto kao Milorad Dodik u Republici Srpskoj) koji često zastupa izrazito desne konzervativne stavove, na razmeđu desnog centra i krajnje desnice.

O tome svjedoči njegova izjava iz 2016. godine, u jeku migrantske krize, koju je dao nakon osvojenog trećeg premijerskog mandata:

- To možda zvuči čudno, ali žao mi je, islam nema mjesto u Slovačkoj – rekao je tada Fico, godinu dana nakon što je njegova vlada donijela odluku da će iz Sirije primati samo izbjeglice kršćanske vjeroispovijesti.

Izraelski poučak

Rekli smo već da je krajnja desnica lani ušla i u izraelsku vladu. Upravo se u Izraelu možda i najbolje vidi kakve društvene opasnosti prijete kada zemlju počne voditi ekstremna desnica.

Veliki prosvjedi koje već pola godine gledamo po izraelskim gradovima potaknuti su vladinom reformom pravosuđa, odnosno zahtjevom krajnje desnice u izraelskoj vladi da se Vrhovnom sudu oduzme pravo poništavanja vladinih odluka koje smatra “nerazumnim”. Ekstremisti su ovog tjedna uspjeli postići da se takav zakon usvoji u Knessetu, što je odmah dovelo do najava generalnog štrajka i novih prosvjeda, za koje i ozbiljni analitičari strahuju da bi mogli prerasti u građanski rat.

Time što pravosuđu oduzima kontrolnu funkciju nad vladom, ekstremna desnica otvara put dizajniranju novog izraelskog društva, koje bi bilo koncipirano na fundamentalističkim vjerskim postavkama. Više neće biti nikoga ovlaštenog da im kaže: “Gospodo, to je nerazumno.”

I zato su događaji u Izraelu važni i za Europu, među ostalim i kao mogući putokaz o sudbini društva koje vodi ekstremna desnica. Ako ovaj nerazumni desničarski projekt u Izraelu uspije, to će biti velik poticaj i za sve europske desne radikale da dizajniraju europska društva po svom “istančanom” ukusu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jaime Reina/Afp Joe Klamar/Afp Ronny Hartmann/Afp Vincenzo Pinto/Afp
Jaime Reina/Afp

Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i Francuskoj

Joe Klamar/Afp

Kad je 2000. Slobodarska stranka prvi put ušla u austrijsku vladu, svih 14 tadašnjih EU članica prekinulo je odnose s Bečom. Kad je nakon 17 godina ponovno ušla u vladu, stvari su bile znatno drukčije...

Ronny Hartmann/Afp

U Njemačkoj radikalno desna stranka AfD iz mjeseca u mjesec ruši rekorde vlastite popularnosti

Vincenzo Pinto/Afp

Aktualna talijanska premijerka Giorgia Meloni, šefica stranke Braća Italije, nastale iz postfašističke partije MSI, kampanju je vodila pod sloganom koji su koristili i fašisti - ‘Bog, zemlja i obitelj!‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-nam-se-to-dogada-pred-ocima-krajnja-desnica-ulazi-u-sastav-sve-vise-vlada-kojima-eu-cestita-na-demokratskoj-pobjedi-1310752 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2b35d860403d2f21cc8d4102ed0a0801e3793e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+nam+se+to+doga%C4%91a+pred+o%C4%8Dima%3A+Krajnja+desnica+ulazi+u+sastav+sve+vi%C5%A1e+vlada+kojima+EU+%C4%8Destita+na+demokratskoj+pobjedi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-nam-se-to-dogada-pred-ocima-krajnja-desnica-ulazi-u-sastav-sve-vise-vlada-kojima-eu-cestita-na-demokratskoj-pobjedi-1310752 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-nam-se-to-dogada-pred-ocima-krajnja-desnica-ulazi-u-sastav-sve-vise-vlada-kojima-eu-cestita-na-demokratskoj-pobjedi-1310752 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i Francuskoj. U Izraelu su lanjski izbori doveli do stvaranja najdesnije vlade u povijesti Izraela, u koju je prvi put ušla i ekstremna desnica, a Europa je lani ostala zatečena postotkom glasova švedske stranke izrasle iz neonacističkih struktura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Far right [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetFar right

Što nam se to događa pred očima: Krajnja desnica ulazi u sastav sve više vlada kojima EU čestita na demokratskoj pobjedi

Piše Damir Pilić
29. srpnja 2023. - 19:07
Priča o španjolskim izborima i stranci krajnje desnice Voxu samo je kamenčić u mozaiku sve zamašnije priče o uzletu krajnje desnice u Europi, koja je u posljednjih godinu dana ušla u vlade Italije, Švedske i Finske, a ubrzano raste i u Njemačkoj i FrancuskojJaime Reina/Afp

Prošlotjedni izbori u Španjolskoj ipak nisu donijeli slavlje za tamošnju i europsku krajnju desnicu. Barem zasad. No to ne znači da desni radikali neće slaviti za koji tjedan.

Iako su i predizborne i izlazne ankete ukazivale da će novu vladu u Madridu formirati desni centar (Narodna stranka) i krajnja desnica (stranka Vox) – odnosno da će Vox dobiti barem 15 posto glasova, što će biti dovoljno da s Narodnom strankom sastavi vladu – ishod je bio taj da se Španjolska našla u pat-poziciji između ljevice i desnice.

Pokazalo se, naime, da ni lijevi ni desni blok nije uspio skupiti 176 zastupnika, koliko je nužno za većinu u 350-članom španjolskom parlamentu.

Narodna stranka je osvojila najviše glasova (33 posto) i zastupničkih mandata (136), ali je Vox prošao nešto lošije od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 15:44