stdClass Object ( [id] => 1171643 [title] => Što je cyber rat? Nova vrsta ratovanja predstavlja izrazito opasnu metodu, a ‘zombie računala‘ postaju ozbiljno ‘oružje‘. U ovaj rat svi smo uključeni [alias] => sto-je-cyber-rat-nova-vrsta-ratovanja-predstavlja-izrazito-opasnu-metodu-a-zombie-racunala-postaju-ozbiljno-oruzje-u-ovaj-rat-svi-smo-ukljuceni [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je stanje u Ukrajini nestabilno već godinama, Rusija je ipak uspjela šokirati svijet otvorenim napadom i započinjanjem rata.

Odjednom su sve oči javnosti okrenute Ukrajini, a Internet vrvi raznim teorijama i analizama. Kako se uopće u 21. stoljeću ratuje? Tko koga može napasti i kojim metodama, a da se situacija ne zakotrlja i ne eskalira u Treći svjetski rat od kojeg mnogi strahuju?

Pa, krenimo ispočetka.

Rat danas s pravne strane razumijemo kao objavljeni napad jedne priznate države na drugu. On može biti legitiman i nelegitiman. Legitiman rat je zapravo obrambeni rat, jer država se ima pravo braniti od ugroze, bilo da se radi o direktnoj ugrozi teritorija ili identiteta, bilo da postoji opravdana sumnja da se druga država priprema na napad.

To znači da je Ukrajina trenutno u legitimnom ratu, jer se brani. Rusija će se, s druge strane, vjerojatno pokušati pozvati upravo na „sumnju na ugrozu“ da opravda svoj napad, jer tvrde da okupljanje vojske blizu granice Rusije znači da njih netko želi napasti.

Važno je naglasiti da rat objaviti može isključivo priznata, neovisna država. Dakle, iako se grupa Anonymous oglasila na internetu, objavivši „službeni cyber rat Rusiji“, oni to, koliko god dobru namjeru imali, zapravo ne mogu, jer se radi o anonimnoj online grupi, a ne državi. Njihovi napadi na Ruske stranice zapravo spadaju samo u hakiranje.

Kad smo kod Interneta – zašto se odjednom priča i o cyber ratovanju i što sad to znači?

Prvo bismo trebali objasniti što znači hibridni rat. Najkraće rečeno, to je rat u kojem se koristi više međusobno nadopunjujućih oblika ratovanja istovremeno. Jedan od tih oblika je i cyber ratovanje.

Cyber ratovanje je nova vrsta ratovanja koja još nije pravno regulirana niti jasno definirana, iako je državama i međunarodnim zajednicama već godinama jasno da predstavlja izrazito ozbiljnu i opasnu metodu, pa se sve više fokusa stavlja na cyber sigurnost. Iako za sad ne postoje službeni zakoni, međunarodne zajednice trenutno pod važeća pravila podrazumijevaju pravila koja vrijede za zračno, kopneno i ratovanje na moru.

Meta cyber napada nije samo internet, odnosno web-stranice, nego i svi oni sustavi koji su umreženi i imaju pristup internetu. Zato je važno razlučiti što je cyber napad, u smislu službenog ratnog napada, a što su hakerski i teroristički napadi.

Cyber napad je napad koji jedna država provede nad metom koja spada pod cyber prostor druge države. To može biti vojni sustav, web-stranice, portali, forumi, financijski sustavi, prometni sustavi, energetski sustavi, stranice ministarstva, sustavi bolnica...

U današnjem svijetu sve je zapravo spojeno na Internet i velik dio svakodnevnih, ali za normalno funkcioniranje važnih stvari provodi se online. Zato je osiguranje od cyber napada jako važno, jer napad u sferi virtualnog može imati itekako teške posljedice u stvarnom svijetu. Primjerice, onesposobljavanje ili ciljano ometanje bolničkog sustava na samo par minuta može imati smrtne posljedice pacijentima intenzivne njege.

Kao i u bilo kojem drugom segmentu ratovanja, meta napada može biti legitimna i nelegitimna. Prema međunarodnom ratnom pravu, civili, humanitarna pomoć i mediji ne smiju biti meta ni žrtve oružanog sukoba. Isto vijedi i u kontekstu cyber napada. Dakle, legitimno je izvršiti cyber napad na vojni sustav, naravno, samo pod uvjetom da je država koja napada već objavila rat drugoj državi, jer ni jedan cilj nije legitiman ukoliko nije dio već objavljenog rata.

Bolnica ili online forum dakle ne mogu biti legitimna meta. Rečeno je već da je preduvjet legitimnosti bilo kojeg napada to da je jedna država drugoj prvo službeno objavila rat. Također, u kontekstu cyber napada to znači i da taj napad, da bi bio legitiman, ne smije biti anoniman ili obavljen preko proxya, odnosno preko tzv. zombie računala.

A što je sad to? Zombie računalo svako je računalo čiji korisnik zapravo nije svjestan da se putem njegovog računala i s njegove adrese nešto radi. To može biti bilo koje računalo, od privatnih korisnika do službenih računala. Napadač provaljuje u ciljano računalo, implementirajući putem virusa gotovo nevidljiv program, koji onda radi nešto drugo, primjerice zasipa neku stranicu beskorisnim informacijama da bi je se tim putem preopteretilo.

Zombie računala se naravno mogu koristiti i puno opasnije, primjerice za širenje dezinformacija ili za daljnje slanje virusa i ciljano napadanje sustava. Korištenje zombie računala stoga naravno ne spada pod legitiman oblik cyber napada, naročito ako se pri tom koriste civilna računala.

„Nevidljivost“ cyber napada i problem lociranja napadača posebna je otežavajuća okolnost u cyber ratovanju. Jedna država može napasti drugu koristeći se serverima treće, a da treća to ni ne zna. Ukoliko napadnuta država uopće uspije ući u trag lokaciji s koje je napad krenuo, može pogrešno pretpostaviti tko ju je napao, pa čak onda i uputiti protunapad na državu koja zapravo nije kriva za napad.

Tu postoji dodatna komplikacija. Svaka država bi trebala snositi odgovornost za događanja na svom teritoriju, pa makar taj teritorij bio virtualan. To znači i spriječiti zloupotrebu vlastitih resursa. Zbog toga se postavlja pitanje snosi li i država koja nije dobro zaštitila svoj server dio odgovornosti za štetu koja je putem njega počinjena. Kao što vidimo, problem nositelja odgovornosti u cyber ratovanju izrazito je kompleksan, zbog čega treba posebnu pažnju posvetiti cyber zaštiti, da bi izbjegli i biti ranjivi u slučaju napada, i biti nesvjesni učesnik u napadu.

Spomenuli smo i hakiranje i cyber terorizam. U suštini, to su dvije gotovo identične stvari, s jednom ključnom razlikom – terorizam u virtualnom svijetu, jednako kao i u materijalnom, podrazumijeva ciljano manipuliranje strahom. Na konkretnom primjeru – kada recimo teenager iz zafrkancije upadne u bankovni sustav, bilo da ukrade novac, samo ostavi poruku na ekranima, obrne boje ikona ili ne napravi ništa, nego samo tiho izađe iz sustava kao što je u njega i ušao, govorimo o hakiranju.

Hakiranje može biti manje ili više ozbiljno, s manjim ili većim posljedicama. Napadi koje Anonyomus trenutno provodi rušeći ruske stranice i dalje spada upravo pod hakiranje. Kada bi cilj takvog cyber napada bilo izazvati paniku kod određene populacije, primjerice napasti bolnicu i zaprijetiti rušenjem sustava ukoliko se ne uplati novac hakerima, govorimo o terorizmu.

Cyber ratovanje jak je adut u ratovanju ne samo zbog direktnih blokiranja velikih važnih sustava poput banki. Iako se tu posljedice napada najbrže vide, potencijalno puno opasniji su napadi na informacije, odnosno blokiranje sustava informiranja s jedne strane, a širenje dezinformacija s druge strane. Ometanje protoka informacija u ratovanju nije ništa novo. Blokiran prijenos važne informacije ili plasiranje dezinformacije u ključnom trenutku utječe na donošenje strateških odluka te na taj način mijenja tijek rata. Špijunaža, podmetanje krivih informacija, napadanje sustava komunikacije, pokušaj zaštite informacija šifriranjem, sve je to poznato odavna.

Problem danas je što se informacije putem interneta šire puno brže i puno dalje. Brz i detaljan pristup informacijama imaju i civili, što znači da osim što dezinformacija može izazvati krivu odluku o vojnom djelovanju, također može utjecati i na javno mijenje, a tim i na javno reagiranje. Stvaranje (dez)informacijske kakofonije zato predstavlja veliku opasnost za državu koja se brani.

Konkretno, na ukrajinskom primjeru to možemo vidjeti u širenju dezinformacije da je predsjednik Zelenski pozvao građane na predaju. To je moglo biti vrlo pogubno u kontekstu pružanja otpora ruskom napredovanju. Zelenski se ipak vrlo brzo uspio videom probiti u virtualni prostor i javiti se iz centra Kijeva, jasno i glasno rekavši upravo suprotno – ne predajemo se, svi smo još tu i nemamo namjeru prepustiti našu državu nikom.

Također, cyber ratovanje uključuje i širenje propagande, ubacivanje stavova u javno mišljenje, manipuliranje protokom ne samo direktnih informacija vezanih uz aktualno stanje, nego manipulaciju činjenicama općenito. Kažu da laž ponovljena dovoljno puta postaje istina. Upravo iz straha od toga, internet stručnjaci diljem svijeta trenutno pokušavaju što brže arhivirati kompletan internet sadržaj ukrajinskih web-stranica koje Rusija napada. Jer ukoliko ih Rusija uspije izbrisati, gubi se važan dio svjedočanstva o ukrajinskom identitetu, a narodni identitet je jedan od osnovnih kriterija za legitimnost autonomije države.

Fizičkim uništavanjem arhiva, muzeja i čitavih gradova, ubijanjem ljudi te uništavanjem tragova identiteta u virtualnom prostoru, riskira se i „editiranje povijesti“, odnosno manipulacija informacijama da se u javno mijenje postavi ideja da je nešto i u prošlosti već bilo drugačije.

A s obzirom da je Vladimir Putin javno rekao da Ukrajina nema osnove postojati kao zasebna država, jasno je zašto je arhiviranje svih dokaza o ukrajinskom identitetu i o početcima ovog oružanog sukoba od izrazite važnosti. Također, Internet je pun amaterskih videozapisa, fotografija, svjedočanstava i komentara koji bi u nekom trenutku mogli biti od presudne važnosti i na sudovima za ratne zločine.

Kao što već vidimo, cyber ratovanje je izrazito kompleksno jer je zapravo isprepleteno između materijalnog svijeta i virtualnog prostora. Nekad je teško razaznati i ulazi li nešto u područje cyber rata ili ne.

Internetom tako trenutno kruži informacija da su ruski vojnici izvučeni iz oklopnog vozila bili obučeni u ukrajinske uniforme. Osim što se radi o kršenju ratnog prava, jer su pripadnici oružanih snaga dužni imati jasne oznake vojske kojoj pripadaju, može se pretpostaviti i da je ideja u ovom slučaju bila plasiranje snimki djelovanja „ukrajinskih“ vojnika na Internet, s ciljem dezinformiranja javnosti i izazivanja reakcija. Iako su vojnici tu bili dio konkretnog, kopnenog napada, diskutabilno je i spada li barem dijelom taj čin i u cyber ratovanje.

Zato je danas, više nego ikad, a naročito u kontekstu oružanih sukoba, važno informacije provjeravati na više lokacija i osvijestiti koliki utjecaj događanja u virtualnom prostoru mogu imati i na „stvarni“, materijalni svijet.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kompleksna problematika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kompleksna problematika 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-26 14:04:24 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Maja Vejić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-28 22:04:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-28 12:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/26\/21097116.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1013","hd_21097116_1920.jpg":"1920x1080","k_21097116_1280.jpg":"1280x1280","k_21097116_1024.jpg":"1024x1024","k_21097116_640.jpg":"640x640","k_21097116_480.jpg":"480x480","k_21097116_340.jpg":"340x340","k_21097116_220.jpg":"220x220","o_21097116_1280.jpg":"1280x675","o_21097116_1024.jpg":"1024x540","o_21097116_640.jpg":"640x337","o_21097116_480.jpg":"480x253","o_21097116_340.jpg":"340x179","o_21097116_220.jpg":"220x116","h_21097116_1280.jpg":"1280x854","h_21097116_1024.jpg":"1024x683","h_21097116_640.jpg":"640x427","h_21097116_480.jpg":"480x320","h_21097116_340.jpg":"340x227","h_21097116_220.jpg":"220x147","pp_21097116_1280.jpg":"1006x1280","pp_21097116_1024.jpg":"805x1024","pp_21097116_640.jpg":"503x640","pp_21097116_480.jpg":"377x480","pp_21097116_340.jpg":"267x340","pp_21097116_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8066349 Threads: 6 Questions: 1604218346 Slow queries: 4906894 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112641695 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-je-cyber-rat-nova-vrsta-ratovanja-predstavlja-izrazito-opasnu-metodu-a-zombie-racunala-postaju-ozbiljno-oruzje-u-ovaj-rat-svi-smo-ukljuceni-1171643 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-je-cyber-rat-nova-vrsta-ratovanja-predstavlja-izrazito-opasnu-metodu-a-zombie-racunala-postaju-ozbiljno-oruzje-u-ovaj-rat-svi-smo-ukljuceni-1171643?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351339 [name] => cyber rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cyber-rat [link] => /tag/cyber-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668429 [name] => invazija na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 07:58:08 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukrajinu [link] => /tag/invazija-na-ukrajinu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668955 [name] => zombie računala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-28 23:04:31 [main_article_id] => 0 [alias] => zombie-racunala [link] => /tag/zombie-racunala ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kompleksna problematika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je cyber rat? Nova vrsta ratovanja predstavlja izrazito opasnu metodu, a ‘zombie računala‘ postaju ozbiljno ‘oružje‘. U ovaj rat svi smo uključeni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-15-54-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21097116.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21097116.jpg [title] => ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je stanje u Ukrajini nestabilno već godinama, Rusija je ipak uspjela šokirati svijet otvorenim napadom i započinjanjem rata.

Odjednom su sve oči javnosti okrenute Ukrajini, a Internet vrvi raznim teorijama i analizama. Kako se uopće u 21. stoljeću ratuje? Tko koga može napasti i kojim metodama, a da se situacija ne zakotrlja i ne eskalira u Treći svjetski rat od kojeg mnogi strahuju?

Pa, krenimo ispočetka.

Rat danas s pravne strane razumijemo kao objavljeni napad jedne priznate države na drugu. On može biti legitiman i nelegitiman. Legitiman rat je zapravo obrambeni rat, jer država se ima pravo braniti od ugroze, bilo da se radi o direktnoj ugrozi teritorija ili identiteta, bilo da postoji opravdana sumnja da se druga država priprema na napad.

To znači da je Ukrajina trenutno u legitimnom ratu, jer se brani. Rusija će se, s druge strane, vjerojatno pokušati pozvati upravo na „sumnju na ugrozu“ da opravda svoj napad, jer tvrde da okupljanje vojske blizu granice Rusije znači da njih netko želi napasti.

Važno je naglasiti da rat objaviti može isključivo priznata, neovisna država. Dakle, iako se grupa Anonymous oglasila na internetu, objavivši „službeni cyber rat Rusiji“, oni to, koliko god dobru namjeru imali, zapravo ne mogu, jer se radi o anonimnoj online grupi, a ne državi. Njihovi napadi na Ruske stranice zapravo spadaju samo u hakiranje.

Kad smo kod Interneta – zašto se odjednom priča i o cyber ratovanju i što sad to znači?

Prvo bismo trebali objasniti što znači hibridni rat. Najkraće rečeno, to je rat u kojem se koristi više međusobno nadopunjujućih oblika ratovanja istovremeno. Jedan od tih oblika je i cyber ratovanje.

Cyber ratovanje je nova vrsta ratovanja koja još nije pravno regulirana niti jasno definirana, iako je državama i međunarodnim zajednicama već godinama jasno da predstavlja izrazito ozbiljnu i opasnu metodu, pa se sve više fokusa stavlja na cyber sigurnost. Iako za sad ne postoje službeni zakoni, međunarodne zajednice trenutno pod važeća pravila podrazumijevaju pravila koja vrijede za zračno, kopneno i ratovanje na moru.

Meta cyber napada nije samo internet, odnosno web-stranice, nego i svi oni sustavi koji su umreženi i imaju pristup internetu. Zato je važno razlučiti što je cyber napad, u smislu službenog ratnog napada, a što su hakerski i teroristički napadi.

Cyber napad je napad koji jedna država provede nad metom koja spada pod cyber prostor druge države. To može biti vojni sustav, web-stranice, portali, forumi, financijski sustavi, prometni sustavi, energetski sustavi, stranice ministarstva, sustavi bolnica...

U današnjem svijetu sve je zapravo spojeno na Internet i velik dio svakodnevnih, ali za normalno funkcioniranje važnih stvari provodi se online. Zato je osiguranje od cyber napada jako važno, jer napad u sferi virtualnog može imati itekako teške posljedice u stvarnom svijetu. Primjerice, onesposobljavanje ili ciljano ometanje bolničkog sustava na samo par minuta može imati smrtne posljedice pacijentima intenzivne njege.

Kao i u bilo kojem drugom segmentu ratovanja, meta napada može biti legitimna i nelegitimna. Prema međunarodnom ratnom pravu, civili, humanitarna pomoć i mediji ne smiju biti meta ni žrtve oružanog sukoba. Isto vijedi i u kontekstu cyber napada. Dakle, legitimno je izvršiti cyber napad na vojni sustav, naravno, samo pod uvjetom da je država koja napada već objavila rat drugoj državi, jer ni jedan cilj nije legitiman ukoliko nije dio već objavljenog rata.

Bolnica ili online forum dakle ne mogu biti legitimna meta. Rečeno je već da je preduvjet legitimnosti bilo kojeg napada to da je jedna država drugoj prvo službeno objavila rat. Također, u kontekstu cyber napada to znači i da taj napad, da bi bio legitiman, ne smije biti anoniman ili obavljen preko proxya, odnosno preko tzv. zombie računala.

A što je sad to? Zombie računalo svako je računalo čiji korisnik zapravo nije svjestan da se putem njegovog računala i s njegove adrese nešto radi. To može biti bilo koje računalo, od privatnih korisnika do službenih računala. Napadač provaljuje u ciljano računalo, implementirajući putem virusa gotovo nevidljiv program, koji onda radi nešto drugo, primjerice zasipa neku stranicu beskorisnim informacijama da bi je se tim putem preopteretilo.

Zombie računala se naravno mogu koristiti i puno opasnije, primjerice za širenje dezinformacija ili za daljnje slanje virusa i ciljano napadanje sustava. Korištenje zombie računala stoga naravno ne spada pod legitiman oblik cyber napada, naročito ako se pri tom koriste civilna računala.

„Nevidljivost“ cyber napada i problem lociranja napadača posebna je otežavajuća okolnost u cyber ratovanju. Jedna država može napasti drugu koristeći se serverima treće, a da treća to ni ne zna. Ukoliko napadnuta država uopće uspije ući u trag lokaciji s koje je napad krenuo, može pogrešno pretpostaviti tko ju je napao, pa čak onda i uputiti protunapad na državu koja zapravo nije kriva za napad.

Tu postoji dodatna komplikacija. Svaka država bi trebala snositi odgovornost za događanja na svom teritoriju, pa makar taj teritorij bio virtualan. To znači i spriječiti zloupotrebu vlastitih resursa. Zbog toga se postavlja pitanje snosi li i država koja nije dobro zaštitila svoj server dio odgovornosti za štetu koja je putem njega počinjena. Kao što vidimo, problem nositelja odgovornosti u cyber ratovanju izrazito je kompleksan, zbog čega treba posebnu pažnju posvetiti cyber zaštiti, da bi izbjegli i biti ranjivi u slučaju napada, i biti nesvjesni učesnik u napadu.

Spomenuli smo i hakiranje i cyber terorizam. U suštini, to su dvije gotovo identične stvari, s jednom ključnom razlikom – terorizam u virtualnom svijetu, jednako kao i u materijalnom, podrazumijeva ciljano manipuliranje strahom. Na konkretnom primjeru – kada recimo teenager iz zafrkancije upadne u bankovni sustav, bilo da ukrade novac, samo ostavi poruku na ekranima, obrne boje ikona ili ne napravi ništa, nego samo tiho izađe iz sustava kao što je u njega i ušao, govorimo o hakiranju.

Hakiranje može biti manje ili više ozbiljno, s manjim ili većim posljedicama. Napadi koje Anonyomus trenutno provodi rušeći ruske stranice i dalje spada upravo pod hakiranje. Kada bi cilj takvog cyber napada bilo izazvati paniku kod određene populacije, primjerice napasti bolnicu i zaprijetiti rušenjem sustava ukoliko se ne uplati novac hakerima, govorimo o terorizmu.

Cyber ratovanje jak je adut u ratovanju ne samo zbog direktnih blokiranja velikih važnih sustava poput banki. Iako se tu posljedice napada najbrže vide, potencijalno puno opasniji su napadi na informacije, odnosno blokiranje sustava informiranja s jedne strane, a širenje dezinformacija s druge strane. Ometanje protoka informacija u ratovanju nije ništa novo. Blokiran prijenos važne informacije ili plasiranje dezinformacije u ključnom trenutku utječe na donošenje strateških odluka te na taj način mijenja tijek rata. Špijunaža, podmetanje krivih informacija, napadanje sustava komunikacije, pokušaj zaštite informacija šifriranjem, sve je to poznato odavna.

Problem danas je što se informacije putem interneta šire puno brže i puno dalje. Brz i detaljan pristup informacijama imaju i civili, što znači da osim što dezinformacija može izazvati krivu odluku o vojnom djelovanju, također može utjecati i na javno mijenje, a tim i na javno reagiranje. Stvaranje (dez)informacijske kakofonije zato predstavlja veliku opasnost za državu koja se brani.

Konkretno, na ukrajinskom primjeru to možemo vidjeti u širenju dezinformacije da je predsjednik Zelenski pozvao građane na predaju. To je moglo biti vrlo pogubno u kontekstu pružanja otpora ruskom napredovanju. Zelenski se ipak vrlo brzo uspio videom probiti u virtualni prostor i javiti se iz centra Kijeva, jasno i glasno rekavši upravo suprotno – ne predajemo se, svi smo još tu i nemamo namjeru prepustiti našu državu nikom.

Također, cyber ratovanje uključuje i širenje propagande, ubacivanje stavova u javno mišljenje, manipuliranje protokom ne samo direktnih informacija vezanih uz aktualno stanje, nego manipulaciju činjenicama općenito. Kažu da laž ponovljena dovoljno puta postaje istina. Upravo iz straha od toga, internet stručnjaci diljem svijeta trenutno pokušavaju što brže arhivirati kompletan internet sadržaj ukrajinskih web-stranica koje Rusija napada. Jer ukoliko ih Rusija uspije izbrisati, gubi se važan dio svjedočanstva o ukrajinskom identitetu, a narodni identitet je jedan od osnovnih kriterija za legitimnost autonomije države.

Fizičkim uništavanjem arhiva, muzeja i čitavih gradova, ubijanjem ljudi te uništavanjem tragova identiteta u virtualnom prostoru, riskira se i „editiranje povijesti“, odnosno manipulacija informacijama da se u javno mijenje postavi ideja da je nešto i u prošlosti već bilo drugačije.

A s obzirom da je Vladimir Putin javno rekao da Ukrajina nema osnove postojati kao zasebna država, jasno je zašto je arhiviranje svih dokaza o ukrajinskom identitetu i o početcima ovog oružanog sukoba od izrazite važnosti. Također, Internet je pun amaterskih videozapisa, fotografija, svjedočanstava i komentara koji bi u nekom trenutku mogli biti od presudne važnosti i na sudovima za ratne zločine.

Kao što već vidimo, cyber ratovanje je izrazito kompleksno jer je zapravo isprepleteno između materijalnog svijeta i virtualnog prostora. Nekad je teško razaznati i ulazi li nešto u područje cyber rata ili ne.

Internetom tako trenutno kruži informacija da su ruski vojnici izvučeni iz oklopnog vozila bili obučeni u ukrajinske uniforme. Osim što se radi o kršenju ratnog prava, jer su pripadnici oružanih snaga dužni imati jasne oznake vojske kojoj pripadaju, može se pretpostaviti i da je ideja u ovom slučaju bila plasiranje snimki djelovanja „ukrajinskih“ vojnika na Internet, s ciljem dezinformiranja javnosti i izazivanja reakcija. Iako su vojnici tu bili dio konkretnog, kopnenog napada, diskutabilno je i spada li barem dijelom taj čin i u cyber ratovanje.

Zato je danas, više nego ikad, a naročito u kontekstu oružanih sukoba, važno informacije provjeravati na više lokacija i osvijestiti koliki utjecaj događanja u virtualnom prostoru mogu imati i na „stvarni“, materijalni svijet.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-je-cyber-rat-nova-vrsta-ratovanja-predstavlja-izrazito-opasnu-metodu-a-zombie-racunala-postaju-ozbiljno-oruzje-u-ovaj-rat-svi-smo-ukljuceni-1171643 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=649d326b2bfa483fbfca6c9c5ad160c66c13dc2f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+cyber+rat%3F+Nova+vrsta+ratovanja+predstavlja+izrazito+opasnu+metodu%2C+a+%E2%80%98zombie+ra%C4%8Dunala%E2%80%98+postaju+ozbiljno+%E2%80%98oru%C5%BEje%E2%80%98.+U+ovaj+rat+svi+smo+uklju%C4%8Deni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-je-cyber-rat-nova-vrsta-ratovanja-predstavlja-izrazito-opasnu-metodu-a-zombie-racunala-postaju-ozbiljno-oruzje-u-ovaj-rat-svi-smo-ukljuceni-1171643 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-je-cyber-rat-nova-vrsta-ratovanja-predstavlja-izrazito-opasnu-metodu-a-zombie-racunala-postaju-ozbiljno-oruzje-u-ovaj-rat-svi-smo-ukljuceni-1171643 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kompleksna problematika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetkompleksna problematika

Što je cyber rat? Nova vrsta ratovanja predstavlja izrazito opasnu metodu, a ‘zombie računala‘ postaju ozbiljno ‘oružje‘. U ovaj rat svi smo uključeni

Piše Maja Vejić
28. veljače 2022. - 13:17

Iako je stanje u Ukrajini nestabilno već godinama, Rusija je ipak uspjela šokirati svijet otvorenim napadom i započinjanjem rata.

Odjednom su sve oči javnosti okrenute Ukrajini, a Internet vrvi raznim teorijama i analizama. Kako se uopće u 21. stoljeću ratuje? Tko koga može napasti i kojim metodama, a da se situacija ne zakotrlja i ne eskalira u Treći svjetski rat od kojeg mnogi strahuju?

Pa, krenimo ispočetka.

Rat danas s pravne strane razumijemo kao objavljeni napad jedne priznate države na drugu. On može biti legitiman i nelegitiman. Legitiman rat je zapravo obrambeni rat, jer država se ima pravo braniti od ugroze, bilo da se radi o direktnoj ugrozi teritorija ili identiteta, bilo da postoji opravdana sumnja da se druga država priprema na napad.

To znači da je Ukrajina trenu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 17:54