StoryEditorOCM
Svijetbilo kuda, cia svuda

Uznemirujuće scene na ulicama Kinšase: ‘Pogledajte koga smo uhvatili, moli za život!‘

Piše Vijesti sd
20. svibnja 2024. - 14:32

U Demokratskoj Republici Kongo ubijen je vođa pokušaja državnog udara, a 50 ljudi je uhićeno, među njima i troje američkih državljana, rekao je za Reuters glasnogovornik vojske te srednjoafričke zemlje.

Pucnjava je započela u četiri sata ujutro u glavnom gradu Kinšasi, javlja izvjestitelj Reuters. Naoružani napadači napali su zgradu predsjednika u središtu grada, tvrdi glasnogovornik Sylvain Ekenge.

Još jedan napad organiziran je na dom Vitala Kamerhea, člana parlamenta koji bi trebao postati šef parlamenta, ustvrdili su Kamerheov glasnogovornik Michel Moto Muhima i japanski veleposlanik u objavama na X-u, piše Jutarnji list.

Moto Muhima je rekao da su u tom incidentu ubijena dva zaštitara i jedan napadač. Ekenge je također rekao da je tamo ubijen jedan napadač.

Granata ispaljena iz Kinšase pogodila je grad Brazzaville u susjednoj Republici Kongo, ranivši nekoliko ljudi, objavila je vlada te zemlje u priopćenju, dodajući da je jedna osoba hospitalizirana.

Ekenge tvrdi da je Christian Malanda, kongoanski političar koji živi u SAD-u bio vođa pokušaja puča.

image

Vital Kamerhe (lijevo) i Felix Tshisekedi (desno) slavili su 2018. godine dolazak na vlast, a sada su je mogli izgubiti 

 

 

John Wessels/Afp

Vojska DR Konga tvrdi da je među trojicom američkim državljana i jedan agent CIA-e.

- Oružane snage DR Konga odbile su pokušaj državnog udara u kojemu su sudjelovali kongoanski i inozemni borci, rekao je glasnogovornik vojske u TV obraćanju, dodajući da je među ostalima uhićen i američki agent.

Objavljena je i snimka dvojice civila okruženih vojnicima kako sjede na podu s rukama podignutima iza vrata. Na drugoj snimci je prikazano uhićenje u blizini rijeke. Na društvenim mrežama pišu da su uhićena dvojica Amerikanaca Marcel Malanga i Benjamin Reuben Zalman-Polun. Navodno su se htjeli prijeći rijeku kako bi pobjegli u susjednu Republiku Kongo. Na X-u je objavljena i fotografije putovnice Reubena.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država je ranije izdalo upozorenje o mogućim aktivnostima sigurnosnih elemenata DR Konga te izvješća o pucnjavi u tom području.

Felix Tshisekedi ponovno je u prosincu izabran za predsjednika, ali još nije imenovao članove vlade. Prošlo je već šest tjedana od imenovanja premijera. Kamerhe je bio kandidat za predsjednika parlamenta na izborima koji su bili zakazani za subotu, ali ih je Tshisekedi odgodio.

Dino Mahtani, bivši istražitelj Ujedinjenih naroda za Kongo, rekao je da su mu kongoanske vlasti otkrile 2018. da je Marcel Malanga planirao ubiti bivšeg predsjednika, Josepha Kabilu.

Predsjednik Tshisekedi im rezidenciju u drugom dijelu grada, i čini se da nije bio u opasnosti tijekom pokušaja puča, piše Jutarnji list.

image

Pusta Kinšasa, ni čovjeka ni pasa

Arsene Mpiana/Afp

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 15:09