stdClass Object ( [id] => 1358920 [title] => Sedam godina su Saudijci bombardirali Hutije i nisu ništa uspjeli. Zašto Biden misli da će Amerikanci nešto postići? [alias] => sedam-godina-su-saudijci-bombardirali-hutije-i-nisu-nista-uspjeli-zasto-biden-misli-da-ce-amerikanci-nesto-postici [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jemenski partizani ozbiljno nerviraju Ameriku. Islamistički pokret Ansar Allah – mahom sastavljen od pripadnika plemena Huti – koji vlada velikim dijelovima Jemena, u znak solidarnosti s Palestinom već dva i pol mjeseca raketira južni Izrael i brodove u Crvenom moru, natjeravši najveće svjetske brodare da preusmjere svoje flote na znatno dulju i skuplju rutu oko južne Afrike i Rta dobre nade.

Sve donedavno napadi hutista bili su usmjereni na izraelsku ekonomiju, odnosno na brodove koji su povezani s Izraelom – s jasnom porukom da će ti napadi prestati tek kada Izrael prestane s bombardiranjem Gaze – da bi situacija eskalirala u noći s 11. na 12. siječnja, kada su SAD i Britanija izveli zračne napade na položaje i infrastrukturu jemenskih boraca. Na to su hutisti objavili da šire svoje mete i na američke i britanske brodove.

Idućih dana Washington i London više su puta ponovili udare na planinske gudure Jemena, nadajući se neutralizirati ili barem oslabiti jemenske partizane. No i sâm predsjednik SAD-a Joe Biden prošlog je tjedna pred novinarima priznao da ti udari nisu uspjeli obeshrabriti hutiste; naprotiv, nakon toga su oni doista počeli gađati i američke brodove, a jedan su trgovački brod SAD-a u Adenskom zaljevu i pogodili 15. siječnja.

– Zaustavljaju li (američki napadi) hutiste? Ne. Hoće li (hutisti) nastaviti? Da – priznao je Biden novinarima.

Amerika se tako našla u istoj situaciji u kojoj se od 2015. do preklani nalazila Saudijska Arabija. Naime, tijekom rata u Jemenu saudijska je koalicija, sastavljena od osam arapskih zemalja – kojoj su logističku i obavještajnu potporu pružali SAD, Britanija i Francuska – sedam godina bombardirala položaje i infrastrukturu hutista u sjevernom Jemenu, sve dok Rijad nije shvatio da time ništa ne postiže jer su jemenski borci prežilavi (čemu svakako pogoduje i izrazito planinski teren sjevernog Jemena), pa je na koncu odustao od rata i uz posredništvo Kine pokrenuo mirovne pregovore s hutistima.

Uzdrmani imidž

Saudijskoj Arabiji trebalo je sedam godina da prihvati realnost. Kao saudijski logističar i saveznik tijekom jemenskog rata, SAD dobro zna u što se upušta ulazeći u izravni okršaj s hutistima, pa bi se na prvu moglo pomisliti da neće ponoviti saudijsku pogrešku, nego će odmah pokrenuti pregovore s jemenskim ratnicima.

Takav pristup sugerira i američki politolog Benjamin Friedman, direktor washingtonskog think-tanka Defense Priorities, koji je prošlog tjedna ustvrdio kako je Bidenova administracija "ostavljena da odluči hoće li se povući i izgledati bespomoćno, ili će besmisleno eskalirati", uz gotovo očinski savjet: "Jedini izlaz iz ovoga je diplomatski."

Međutim, za političku kulturu poput američke diplomatski pregovori su znak slabosti, koji SAD sebi ne može dopustiti nakon niza poraza koje je na globalnoj sceni doživio posljednjih godina, a koji su uzdrmali njegov imidž nepobjedivog "svjetskog policajca".

Podsjetimo: u sirijskom ratu američki plan o rušenju tamošnjeg predsjednika Bashara al-Assada ("Assad mora otići") spriječili su Rusi, u afganistanskom ratu vojska SAD-a se 2021. bezglavo povukla iz zemlje prepustivši je talibanima, a čini se da i ukrajinski rat – u kojem se SAD sukobljava s Rusijom koristeći ukrajinsku vojsku – sve više preteže na rusku stranu.

Stoga je jasno da u ovom izraelskom ratu – kojem je konflikt u Crvenom moru jedna od ekstenzija – Amerika mora ostaviti dojam pobjednika koji kontrolira stvari, odnosno ne smije ostaviti dojam gubitnika. I zato se, kako je prošlog vikenda objavio Washington Post, predsjednik Biden odlučio za novu eskalaciju, odnosno za "trajnu kampanju" bombardiranja Jemena i hutista. Kako znamo iz recentne povijesti, upravo tako su počeli američki ratovi u Afganistanu, Iraku i Libiji.

Nije ekonomija, nego ideologija

"Nakon što desetodnevni zračni udari nisu uspjeli zaustaviti napade hutista na pomorsku trgovinu, Bidenova administracija smišlja planove za dugotrajnu vojnu kampanju protiv skupine u Jemenu, što je potaknulo zabrinutost među dužnosnicima da bi takva operacija mogla (...) povući Washington u još jedan nepredvidivi bliskoistočni sukob", piše WP, pozivajući se na neimenovane visoke američke dužnosnike.

Rečeni list precizira da je takva odluka donesena na sastanku u Bijeloj kući 17. siječnja. Američku strategiju u Jemenu dužnosnici su opisali kao "pokušaj da se naruši visoka vojna sposobnost hutista", odnosno da se "ograniči njihova sposobnost da ciljaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu". Izvori WP-a navode kako "ne očekuju da će se operacija protegnuti godinama kao prethodni američki ratovi u Iraku, Afganistanu ili Siriji", ali priznaju da "ne mogu odrediti krajnji datum niti dati procjenu kada će vojna sposobnost hutista biti dovoljno oslabljena".

Američki dužnosnici tvrde kako Bidenova odluka da pokrene vojnu kampanju protiv hutista nije motivirana ekonomijom, nego – ideologijom. Kako su rekli, Biden vjeruje da SAD mora djelovati kao "nezamjenjiva nacija" svijeta, s moćnom vojskom i sposobnošću organiziranja različitih nacija iza jednog cilja. A taj cilj u ovom je slučaju obrana principa slobodne plovidbe.

No čini se da Biden ovdje nije uspio demonstrirati tu "sposobnost organiziranja različitih nacija iza jednog cilja". Ne samo što su u ovaj američki ratni aranžman protiv hutista odbile ući ključne europske zemlje poput Francuske, Italije i Španjolske, nego su potporu američkoj operaciji uskratili i najbliži zaljevski partneri SAD-a poput Katara, čiji je premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani upozorio da zapadni udari neće zaustaviti hutiste, ali bi mogli potaknuti regionalnu nestabilnost.

– Moramo se pozabaviti centralnim problemom, a to je Gaza, kako bismo sve ostalo ublažili... Ako se fokusiramo samo na simptome, a ne liječimo stvarne probleme, (rješenja) će biti privremena – rekao je Al Thani, kako prenosi Reuters.

‘Oni sanjaju rat s Amerikom‘

Washington Post navodi i kako pojedini američki senatori strahuju da bi operacija mogla postati skupa i dugotrajna. Tako je čelnik Senatskog odbora za oružane snage, demokratski senator Jack Reed iz Rhode Islanda, naglasio da bi neke od dosad korištenih raketa protiv hutista mogle koštati dva milijuna dolara po komadu.

– Dakle, imate pitanje koliko dugo možemo nastaviti ispaljivati skupe projektile – rekao je Reed. I brojni analitičari izražavaju skepsu da bi američka vojna kampanja protiv hutista mogla bitno oslabiti jemenske borce. Britanska istraživačka novinarka Iona Craig, specijalizirana za Jemen i Arapski poluotok, u razgovoru za Sky News čak ocjenjuje da su američki napadi samo "ohrabrili" hutiste.

– Ni u čemu ne uživaju više nego u ideji da napadnu Ameriku ili da budu u ratu s Amerikom, tako da im je ovo došlo kao naručeno, jer im daje neku vrstu herojskog statusa. To je ključno za njihov identitet, mogućnost da se bore s Amerikom – pojasnila je Craig.

A Washington Post podsjeća na riječi jemenskog analitičara i bivšeg diplomata Mustaphe Nomana, koji je još u prosincu prošle godine – tjednima prije nego što će SAD i Britanija pokrenuti zračne udare na hutiste – na brifingu u Chatham Houseu istaknuo da hutisti upravo i priželjkuju američki napad.

– Mislim da sanjaju da ih Amerikanci ili Izraelci napadnu, jer će ih to pretvoriti u pravu snagu "otpora" – rekao je Noman, a slično smatra i izraelski Haaretz, koji navodi da su hutisti "uspjeli namamiti SAD da pokrene vojni napad".

"Predsjednik Joe Biden nije trebao zagristi mamac. Američki zračni rat protiv Jemena bit će strateška, skupa pogreška koja vjerojatno neće odvratiti hutiste, neće riješiti najveću prijetnju brodarstvu u desetljećima i riskira regionalnu i globalnu eskalaciju", piše Haaretz.

Plašt palestinskog zaštitnika

Na prvi pogled, s obzirom na golemu vojnu moć SAD-a, čini se nerezonskim da grupa plemenskih ratnika izaziva na megdan takvu silu. Međutim, američki autor Ishaan Tharoor, vanjskopolitički kolumnist Washington Posta, drži da bi sukob sa SAD-om "mogao ojačati hutiste, umjesto da ih oslabi". U prvom redu, radi se o pitanju unutarnjeg prestiža u arapskom i islamskom svijetu po pitanju obrane Palestine.

"Hutisti su dio takozvane ‘osovine otpora‘, mreže militantnih skupina povezanih s Iranom širom Bliskog istoka. Dok se čini da milicije poput libanonskog Hezbollaha žele izbjeći izravnu eskalaciju s Izraelom, hutisti su se bacili u središte pozornosti preuzimajući plašt palestinskog zaštitnika. Inzistiraju na tome da će njihove akcije u Crvenom moru prestati kada Izrael prestane s bombardiranjem", piše Tharoor, te citira francuskog istraživača Laurenta Bonnefoya, autora knjige "Jemen i svijet: Onkraj nesugurnosti".

– Oni (hutisti) dobivaju ono što žele, a to je da se pojave kao najhrabriji regionalni igrač kada je u pitanju suočavanje s međunarodnom koalicijom, koja je uglavnom naklonjena Izraelu i ne mari za ljude u Gazi. To stvara neki oblik podrške za njih, kako na međunarodnom, tako i na unutarnjem planu – rekao je nedavno Bonnefoy.

Ovdje valja naglasiti da različiti dijelovi međunarodne zajednice na hutiste gledaju dijametralno suprotno: Zapad ih tretira kao teroriste koji ugrožavaju slobodnu plovidbu Crvenim morem, ali širom Istoka i Globalnog juga – a osobito u arapskom svijetu – oni se doživljavaju kao heroji, odnosno kao jedini entitet na svijetu koji se zbog pokolja u Palestini usudio Izraelu uvesti sankcije, makar i ovako neformalne.

U tom smislu, u tim dijelovima planeta može se čuti da svojim akcijama u Crvenom moru hutisti zapravo spašavaju obraz svijeta, koji već više od 100 dana bez ikakve reakcije gleda nepojamni pokolj djece i žena u Gazi. Snažni simbolički kapital hutisti grade baš na činjenici da samo oni uspijevaju stvoriti ozbiljne probleme bliskoistočnim akterima i zapadnim pokroviteljima tog pokolja.

Pobijedili prvog dana

S tom tezom slaže se i bivši američki ambasador u Jemenu Gerald Feierstein, koji je uvjeren da će američke napade hutisti iskoristiti za vlastiti politički marketing.

– Hutisti mogu dobro izračunati da, nakon što su izdržali sedam godina saudijskog zračnog bombardiranja tijekom jemenskog građanskog rata, malo je vjerojatno da bi američki zračni napad na jemenske mete nanio značajniju štetu (...). Štoviše, američki (ili neki drugi) napad na vojne mete hutista potvrdio bi, iz perspektive hutista, njihovu propagandu da se bore na prvim crtama u znak podrške Palestincima i da njihove operacije uspijevaju ugroziti interese SAD-a i saveznika – kaže Feierstein za Washington Post.

I drugi analitičari ističu marketinški potencijal koji napadi na izraelske i američke ciljeve u Crvenom moru mogu imati za hutiste. Politolog Mohammed al-Basha, ekspert za Jemen iz analitičke tvrtke Navanti, sa sjedištem u Washingtonu, smatra da hutisti imaju snažan poticaj da nastave s napadima.

– Kada su (za jemenskog rata) hutisti napali zračnu luku u Abu Dhabiju, privukli su veliku pažnju. Kada su napali (saudijsku naftnu tvrtku) Aramco, privukli su još više pažnje. Ali pozornost koju danas dobivaju zbog napada na Crvenom moru je nečuvena, pa im se to sviđa – rekao je Al-Basha za WP.

Katarska Al-Jazeera ističe da napadi SAD-a na Jemen "neće odvratiti" hutiste i "zapravo bi ih mogli dodatno ohrabriti". Donedavno slabo poznat svjetskoj javnosti, pokret Ansar Allah "mogao bi imati koristi od povećane regionalne i domaće važnosti, budući da svjetska supersila napada i spominje pokret koji nije međunarodno priznat kao vlada Jemena", premda kontrolira velike dijelove zemlje.

– Huti pokret je zapravo pobijedio u tom sukobu onog dana kada su ga započeli – kaže za Al-Jazeeru analitičar Abdulghani al-Iryani iz Centra za strateške studije u glavnom jemenskom gradu Sana‘i, dodavši da su akcije hutista u Crvenom moru i poruke o podršci Palestincima u Gazi postale "iznimno popularne među Jemencima, potičući regrutaciju (novih članova) i omogućujući skupini da mobilizira masovne skupove podrške palestinskom narodu".

Sličnosti s talibanima

Al-Iryani navodi i kako bi, strateški gledano, ratovanje protiv SAD-a hutistima "trebalo biti relativno ugodno", budući da bi mobilnost hutijevske infrastrukture "trebala Amerikancima otežati odabir ciljeva". I doista, kako se zasad čini, američko-britanski zračni udari na Jemen – koji su se ponovili i ovog tjedna – nisu ozbiljnije naštetili hutistima, niti su ih demoralizirali.

"Vaši udari samo će učiniti jemenski narod jačim i odlučnijim da vam se suprotstavi, budući da ste vi agresori na našu zemlju", poručio je Americi ovog tjedna jedan od hutijevskih vođa Mohammed Ali al-Houthi, dok je nešto opširniji bio glasnogovornik hutista Mohammed al-Bukhaiti:

– Američko-britanska agresija samo će povećati odlučnost jemenskog naroda da izvrši svoje moralne i humanitarne odgovornosti prema potlačenima u Gazi. Današnji rat se vodi između Jemena, koji se bori da zaustavi zločin genocida, i američko-britanske koalicije koja podržava i štiti njegove počinitelje – rekao je Al-Bukhaiti za britanski Guardian.

Mnogi jemenske hutiste uspoređuju s afganistanskim talibanima. Iako su razlike među njima prilične – među ostalim, talibani su suniti, dok hutisti pripadaju jednoj od šijitskih sekti – neke podudarnosti su neosporne: od sličnog planinskog reljefa Afganistana i sjevernog Jemena (koji uvelike olakšava gerilsku borbu protiv agresora), preko srčanosti i fanatizma koje iskazuju u borbi, do samih naziva kojima se kolokvijalno označavaju: i za jedne i za druge često se koristi oznaka "ratnici u sandalama", a hutiste se naziva i "bosonogim ratnicima".

Takvi nazivi zvuče pejorativno, ali ne tako davno vidjeli smo što su "ratnici u sandalama" u Afganistanu učinili prvoj vojnoj sili svijeta, koja sada nasrće i na njihovu jemensku "braću po sandalama". Ako se SAD odluči na kopnenu intervenciju kao u Afganistanu, povijest bi se lako mogla ponoviti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U BRDIMA JEMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U BRDIMA JEMENA 2 0 13717 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 10:56:38 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-27 16:13:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-27 16:13:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sedam godina su Saudijci bombardirali Hutije i nisu ništa uspjeli. Zašto Biden misli da će Amerikanci nešto postići? page_title=Sedam godina su Saudijci bombardirali Hutije i nisu ništa uspjeli. Zašto Biden misli da će Amerikanci nešto postići? [metakey] => jemen, Joe Biden, Američki napadi, Hutiji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26426496.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26426472.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26426462.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26410086.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26410085.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26406227.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26430829.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26392725.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26352038.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26436160.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Leah Jones\/Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hutisti, ni\u0161ta im nije mogla niti Saudijska Arabija tijekom sedmogodi\u0161njeg rata...<\/p>","

Kako se zasad \u010dini, ameri\u010dko-britanski zra\u010dni udari na Jemen \u2013 koji su se ponovili i ovog tjedna \u2013 nisu ozbiljnije na\u0161tetili hutistima, niti su ih demoralizirali<\/p>","

Nakon \u0161to su izdr\u017eali sedam godina saudijskog zra\u010dnog bombardiranja tijekom jemenskog gra\u0111anskog rata, malo je vjerojatno da bi ameri\u010dki zra\u010dni napad na jemenske mete nanio zna\u010dajniju \u0161tetu, tvrdi biv\u0161i ameri\u010dki ambasador u Jemenu Gerald Feierstein<\/p>","","","","

Britanci pripremaju Typhoon FGR4 za napad na Jemen<\/p>","","

Britanski zrakoplov u no\u0107nom napadu na polo\u017eaje hutista<\/p>","

Joe Biden je zagrizao udicu, tro\u0161i milijune, a uspjeha ne\u0107e biti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26426496_1920.jpg":"1920x1080","k_26426496_1280.jpg":"1280x1280","k_26426496_1024.jpg":"1024x1024","k_26426496_640.jpg":"640x640","k_26426496_480.jpg":"480x480","k_26426496_340.jpg":"340x340","k_26426496_220.jpg":"220x220","o_26426496_1280.jpg":"1280x853","o_26426496_1024.jpg":"1024x682","o_26426496_640.jpg":"640x426","o_26426496_480.jpg":"480x320","o_26426496_340.jpg":"340x226","o_26426496_220.jpg":"220x146","h_26426496_1280.jpg":"1280x854","h_26426496_1024.jpg":"1024x683","h_26426496_640.jpg":"640x427","h_26426496_480.jpg":"480x320","h_26426496_340.jpg":"340x227","h_26426496_220.jpg":"220x147","pp_26426496_1280.jpg":"1280x1628","pp_26426496_1024.jpg":"1024x1303","pp_26426496_640.jpg":"640x814","pp_26426496_480.jpg":"480x611","pp_26426496_340.jpg":"340x432","pp_26426496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26426472_1920.jpg":"1920x1080","k_26426472_1280.jpg":"1280x1280","k_26426472_1024.jpg":"1024x1024","k_26426472_640.jpg":"640x640","k_26426472_480.jpg":"480x480","k_26426472_340.jpg":"340x340","k_26426472_220.jpg":"220x220","o_26426472_1280.jpg":"1280x853","o_26426472_1024.jpg":"1024x682","o_26426472_640.jpg":"640x426","o_26426472_480.jpg":"480x320","o_26426472_340.jpg":"340x226","o_26426472_220.jpg":"220x146","h_26426472_1280.jpg":"1280x854","h_26426472_1024.jpg":"1024x683","h_26426472_640.jpg":"640x427","h_26426472_480.jpg":"480x320","h_26426472_340.jpg":"340x227","h_26426472_220.jpg":"220x147","pp_26426472_1280.jpg":"1280x1628","pp_26426472_1024.jpg":"1024x1303","pp_26426472_640.jpg":"640x814","pp_26426472_480.jpg":"480x611","pp_26426472_340.jpg":"340x432","pp_26426472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26426462_1920.jpg":"1920x1080","k_26426462_1280.jpg":"1280x1280","k_26426462_1024.jpg":"1024x1024","k_26426462_640.jpg":"640x640","k_26426462_480.jpg":"480x480","k_26426462_340.jpg":"340x340","k_26426462_220.jpg":"220x220","o_26426462_1280.jpg":"1280x853","o_26426462_1024.jpg":"1024x682","o_26426462_640.jpg":"640x426","o_26426462_480.jpg":"480x320","o_26426462_340.jpg":"340x226","o_26426462_220.jpg":"220x146","h_26426462_1280.jpg":"1280x854","h_26426462_1024.jpg":"1024x683","h_26426462_640.jpg":"640x427","h_26426462_480.jpg":"480x320","h_26426462_340.jpg":"340x227","h_26426462_220.jpg":"220x147","pp_26426462_1280.jpg":"1280x1628","pp_26426462_1024.jpg":"1024x1303","pp_26426462_640.jpg":"640x814","pp_26426462_480.jpg":"480x611","pp_26426462_340.jpg":"340x432","pp_26426462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26410086_1920.jpg":"1920x1080","k_26410086_1280.jpg":"1280x1280","k_26410086_1024.jpg":"1024x1024","k_26410086_640.jpg":"640x640","k_26410086_480.jpg":"480x480","k_26410086_340.jpg":"340x340","k_26410086_220.jpg":"220x220","o_26410086_1280.jpg":"1280x853","o_26410086_1024.jpg":"1024x682","o_26410086_640.jpg":"640x426","o_26410086_480.jpg":"480x320","o_26410086_340.jpg":"340x226","o_26410086_220.jpg":"220x146","h_26410086_1280.jpg":"1280x854","h_26410086_1024.jpg":"1024x683","h_26410086_640.jpg":"640x427","h_26410086_480.jpg":"480x320","h_26410086_340.jpg":"340x227","h_26410086_220.jpg":"220x147","pp_26410086_1280.jpg":"1280x1628","pp_26410086_1024.jpg":"1024x1303","pp_26410086_640.jpg":"640x814","pp_26410086_480.jpg":"480x611","pp_26410086_340.jpg":"340x432","pp_26410086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26410085_1920.jpg":"1920x1080","k_26410085_1280.jpg":"1280x1280","k_26410085_1024.jpg":"1024x1024","k_26410085_640.jpg":"640x640","k_26410085_480.jpg":"480x480","k_26410085_340.jpg":"340x340","k_26410085_220.jpg":"220x220","o_26410085_1280.jpg":"1280x853","o_26410085_1024.jpg":"1024x682","o_26410085_640.jpg":"640x426","o_26410085_480.jpg":"480x320","o_26410085_340.jpg":"340x226","o_26410085_220.jpg":"220x146","h_26410085_1280.jpg":"1280x854","h_26410085_1024.jpg":"1024x683","h_26410085_640.jpg":"640x427","h_26410085_480.jpg":"480x320","h_26410085_340.jpg":"340x227","h_26410085_220.jpg":"220x147","pp_26410085_1280.jpg":"1280x1628","pp_26410085_1024.jpg":"1024x1303","pp_26410085_640.jpg":"640x814","pp_26410085_480.jpg":"480x611","pp_26410085_340.jpg":"340x432","pp_26410085_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26406227_1920.jpg":"1920x1080","k_26406227_1280.jpg":"1280x1280","k_26406227_1024.jpg":"1024x1024","k_26406227_640.jpg":"640x640","k_26406227_480.jpg":"480x480","k_26406227_340.jpg":"340x340","k_26406227_220.jpg":"220x220","o_26406227_1280.jpg":"1280x853","o_26406227_1024.jpg":"1024x682","o_26406227_640.jpg":"640x426","o_26406227_480.jpg":"480x320","o_26406227_340.jpg":"340x226","o_26406227_220.jpg":"220x146","h_26406227_1280.jpg":"1280x854","h_26406227_1024.jpg":"1024x683","h_26406227_640.jpg":"640x427","h_26406227_480.jpg":"480x320","h_26406227_340.jpg":"340x227","h_26406227_220.jpg":"220x147","pp_26406227_1280.jpg":"1280x1628","pp_26406227_1024.jpg":"1024x1303","pp_26406227_640.jpg":"640x814","pp_26406227_480.jpg":"480x611","pp_26406227_340.jpg":"340x432","pp_26406227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26430829_1920.jpg":"1920x1080","k_26430829_1280.jpg":"1280x1280","k_26430829_1024.jpg":"1024x1024","k_26430829_640.jpg":"640x640","k_26430829_480.jpg":"480x480","k_26430829_340.jpg":"340x340","k_26430829_220.jpg":"220x220","o_26430829_1280.jpg":"1280x853","o_26430829_1024.jpg":"1024x682","o_26430829_640.jpg":"640x426","o_26430829_480.jpg":"480x320","o_26430829_340.jpg":"340x226","o_26430829_220.jpg":"220x146","h_26430829_1280.jpg":"1280x854","h_26430829_1024.jpg":"1024x683","h_26430829_640.jpg":"640x427","h_26430829_480.jpg":"480x320","h_26430829_340.jpg":"340x227","h_26430829_220.jpg":"220x147","pp_26430829_1280.jpg":"1280x1628","pp_26430829_1024.jpg":"1024x1303","pp_26430829_640.jpg":"640x814","pp_26430829_480.jpg":"480x611","pp_26430829_340.jpg":"340x432","pp_26430829_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26392725_1920.jpg":"1920x1080","k_26392725_1280.jpg":"1280x1280","k_26392725_1024.jpg":"1024x1024","k_26392725_640.jpg":"640x640","k_26392725_480.jpg":"480x480","k_26392725_340.jpg":"340x340","k_26392725_220.jpg":"220x220","o_26392725_1280.jpg":"1280x852","o_26392725_1024.jpg":"1024x682","o_26392725_640.jpg":"640x426","o_26392725_480.jpg":"480x319","o_26392725_340.jpg":"340x226","o_26392725_220.jpg":"220x146","h_26392725_1280.jpg":"1280x854","h_26392725_1024.jpg":"1024x683","h_26392725_640.jpg":"640x427","h_26392725_480.jpg":"480x320","h_26392725_340.jpg":"340x227","h_26392725_220.jpg":"220x147","pp_26392725_1280.jpg":"1280x1628","pp_26392725_1024.jpg":"1024x1303","pp_26392725_640.jpg":"640x814","pp_26392725_480.jpg":"480x611","pp_26392725_340.jpg":"340x432","pp_26392725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1059x595","hd_26352038_1920.jpg":"1920x1080","k_26352038_1280.jpg":"1280x1280","k_26352038_1024.jpg":"1024x1024","k_26352038_640.jpg":"640x640","k_26352038_480.jpg":"480x480","k_26352038_340.jpg":"340x340","k_26352038_220.jpg":"220x220","o_26352038_1280.jpg":"1280x719","o_26352038_1024.jpg":"1024x575","o_26352038_640.jpg":"640x359","o_26352038_480.jpg":"480x269","o_26352038_340.jpg":"340x191","o_26352038_220.jpg":"220x123","h_26352038_1280.jpg":"1280x854","h_26352038_1024.jpg":"1024x683","h_26352038_640.jpg":"640x427","h_26352038_480.jpg":"480x320","h_26352038_340.jpg":"340x227","h_26352038_220.jpg":"220x147","pp_26352038_1280.jpg":"1280x1628","pp_26352038_1024.jpg":"1024x1303","pp_26352038_640.jpg":"640x814","pp_26352038_480.jpg":"480x611","pp_26352038_340.jpg":"340x432","pp_26352038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26436160_1920.jpg":"1920x1080","k_26436160_1280.jpg":"1280x1280","k_26436160_1024.jpg":"1024x1024","k_26436160_640.jpg":"640x640","k_26436160_480.jpg":"480x480","k_26436160_340.jpg":"340x340","k_26436160_220.jpg":"220x220","o_26436160_1280.jpg":"1280x853","o_26436160_1024.jpg":"1024x682","o_26436160_640.jpg":"640x426","o_26436160_480.jpg":"480x320","o_26436160_340.jpg":"340x226","o_26436160_220.jpg":"220x146","h_26436160_1280.jpg":"1280x854","h_26436160_1024.jpg":"1024x683","h_26436160_640.jpg":"640x427","h_26436160_480.jpg":"480x320","h_26436160_340.jpg":"340x227","h_26436160_220.jpg":"220x147","pp_26436160_1280.jpg":"1280x1628","pp_26436160_1024.jpg":"1024x1303","pp_26436160_640.jpg":"640x814","pp_26436160_480.jpg":"480x611","pp_26436160_340.jpg":"340x432","pp_26436160_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7477512 Threads: 2 Questions: 1603107821 Slow queries: 4759264 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110594213 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/sedam-godina-su-saudijci-bombardirali-hutije-i-nisu-nista-uspjeli-zasto-biden-misli-da-ce-amerikanci-nesto-postici-1358920 [printLink] => /vijesti/svijet/sedam-godina-su-saudijci-bombardirali-hutije-i-nisu-nista-uspjeli-zasto-biden-misli-da-ce-amerikanci-nesto-postici-1358920?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 501713 [name] => jemen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jemen [link] => /tag/jemen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) [2] => stdClass Object ( [id] => 745630 [name] => Američki napadi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-27 17:13:59 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-napadi [link] => /tag/americki-napadi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 740455 [name] => Hutiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-13 23:02:48 [main_article_id] => 0 [alias] => hutiji [link] => /tag/hutiji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U BRDIMA JEMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sedam godina su Saudijci bombardirali Hutije i nisu ništa uspjeli. Zašto Biden misli da će Amerikanci nešto postići? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26426496.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Hutisti, ništa im nije mogla niti Saudijska Arabija tijekom sedmogodišnjeg rata...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26426496.jpg [title] =>

Hutisti, ništa im nije mogla niti Saudijska Arabija tijekom sedmogodišnjeg rata...

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26426472.jpg [title] =>

Kako se zasad čini, američko-britanski zračni udari na Jemen – koji su se ponovili i ovog tjedna – nisu ozbiljnije naštetili hutistima, niti su ih demoralizirali

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26426462.jpg [title] =>

Nakon što su izdržali sedam godina saudijskog zračnog bombardiranja tijekom jemenskog građanskog rata, malo je vjerojatno da bi američki zračni napad na jemenske mete nanio značajniju štetu, tvrdi bivši američki ambasador u Jemenu Gerald Feierstein

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26410086.jpg [title] => Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26410085.jpg [title] => Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26406227.jpg [title] => Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26430829.jpg [title] =>

Britanci pripremaju Typhoon FGR4 za napad na Jemen

Leah Jones/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26392725.jpg [title] => Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26352038.jpg [title] =>

Britanski zrakoplov u noćnom napadu na položaje hutista

Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26436160.jpg [title] =>

Joe Biden je zagrizao udicu, troši milijune, a uspjeha neće biti

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jemenski partizani ozbiljno nerviraju Ameriku. Islamistički pokret Ansar Allah – mahom sastavljen od pripadnika plemena Huti – koji vlada velikim dijelovima Jemena, u znak solidarnosti s Palestinom već dva i pol mjeseca raketira južni Izrael i brodove u Crvenom moru, natjeravši najveće svjetske brodare da preusmjere svoje flote na znatno dulju i skuplju rutu oko južne Afrike i Rta dobre nade.

Sve donedavno napadi hutista bili su usmjereni na izraelsku ekonomiju, odnosno na brodove koji su povezani s Izraelom – s jasnom porukom da će ti napadi prestati tek kada Izrael prestane s bombardiranjem Gaze – da bi situacija eskalirala u noći s 11. na 12. siječnja, kada su SAD i Britanija izveli zračne napade na položaje i infrastrukturu jemenskih boraca. Na to su hutisti objavili da šire svoje mete i na američke i britanske brodove.

Idućih dana Washington i London više su puta ponovili udare na planinske gudure Jemena, nadajući se neutralizirati ili barem oslabiti jemenske partizane. No i sâm predsjednik SAD-a Joe Biden prošlog je tjedna pred novinarima priznao da ti udari nisu uspjeli obeshrabriti hutiste; naprotiv, nakon toga su oni doista počeli gađati i američke brodove, a jedan su trgovački brod SAD-a u Adenskom zaljevu i pogodili 15. siječnja.

– Zaustavljaju li (američki napadi) hutiste? Ne. Hoće li (hutisti) nastaviti? Da – priznao je Biden novinarima.

Amerika se tako našla u istoj situaciji u kojoj se od 2015. do preklani nalazila Saudijska Arabija. Naime, tijekom rata u Jemenu saudijska je koalicija, sastavljena od osam arapskih zemalja – kojoj su logističku i obavještajnu potporu pružali SAD, Britanija i Francuska – sedam godina bombardirala položaje i infrastrukturu hutista u sjevernom Jemenu, sve dok Rijad nije shvatio da time ništa ne postiže jer su jemenski borci prežilavi (čemu svakako pogoduje i izrazito planinski teren sjevernog Jemena), pa je na koncu odustao od rata i uz posredništvo Kine pokrenuo mirovne pregovore s hutistima.

Uzdrmani imidž

Saudijskoj Arabiji trebalo je sedam godina da prihvati realnost. Kao saudijski logističar i saveznik tijekom jemenskog rata, SAD dobro zna u što se upušta ulazeći u izravni okršaj s hutistima, pa bi se na prvu moglo pomisliti da neće ponoviti saudijsku pogrešku, nego će odmah pokrenuti pregovore s jemenskim ratnicima.

Takav pristup sugerira i američki politolog Benjamin Friedman, direktor washingtonskog think-tanka Defense Priorities, koji je prošlog tjedna ustvrdio kako je Bidenova administracija "ostavljena da odluči hoće li se povući i izgledati bespomoćno, ili će besmisleno eskalirati", uz gotovo očinski savjet: "Jedini izlaz iz ovoga je diplomatski."

Međutim, za političku kulturu poput američke diplomatski pregovori su znak slabosti, koji SAD sebi ne može dopustiti nakon niza poraza koje je na globalnoj sceni doživio posljednjih godina, a koji su uzdrmali njegov imidž nepobjedivog "svjetskog policajca".

Podsjetimo: u sirijskom ratu američki plan o rušenju tamošnjeg predsjednika Bashara al-Assada ("Assad mora otići") spriječili su Rusi, u afganistanskom ratu vojska SAD-a se 2021. bezglavo povukla iz zemlje prepustivši je talibanima, a čini se da i ukrajinski rat – u kojem se SAD sukobljava s Rusijom koristeći ukrajinsku vojsku – sve više preteže na rusku stranu.

Stoga je jasno da u ovom izraelskom ratu – kojem je konflikt u Crvenom moru jedna od ekstenzija – Amerika mora ostaviti dojam pobjednika koji kontrolira stvari, odnosno ne smije ostaviti dojam gubitnika. I zato se, kako je prošlog vikenda objavio Washington Post, predsjednik Biden odlučio za novu eskalaciju, odnosno za "trajnu kampanju" bombardiranja Jemena i hutista. Kako znamo iz recentne povijesti, upravo tako su počeli američki ratovi u Afganistanu, Iraku i Libiji.

Nije ekonomija, nego ideologija

"Nakon što desetodnevni zračni udari nisu uspjeli zaustaviti napade hutista na pomorsku trgovinu, Bidenova administracija smišlja planove za dugotrajnu vojnu kampanju protiv skupine u Jemenu, što je potaknulo zabrinutost među dužnosnicima da bi takva operacija mogla (...) povući Washington u još jedan nepredvidivi bliskoistočni sukob", piše WP, pozivajući se na neimenovane visoke američke dužnosnike.

Rečeni list precizira da je takva odluka donesena na sastanku u Bijeloj kući 17. siječnja. Američku strategiju u Jemenu dužnosnici su opisali kao "pokušaj da se naruši visoka vojna sposobnost hutista", odnosno da se "ograniči njihova sposobnost da ciljaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu". Izvori WP-a navode kako "ne očekuju da će se operacija protegnuti godinama kao prethodni američki ratovi u Iraku, Afganistanu ili Siriji", ali priznaju da "ne mogu odrediti krajnji datum niti dati procjenu kada će vojna sposobnost hutista biti dovoljno oslabljena".

Američki dužnosnici tvrde kako Bidenova odluka da pokrene vojnu kampanju protiv hutista nije motivirana ekonomijom, nego – ideologijom. Kako su rekli, Biden vjeruje da SAD mora djelovati kao "nezamjenjiva nacija" svijeta, s moćnom vojskom i sposobnošću organiziranja različitih nacija iza jednog cilja. A taj cilj u ovom je slučaju obrana principa slobodne plovidbe.

No čini se da Biden ovdje nije uspio demonstrirati tu "sposobnost organiziranja različitih nacija iza jednog cilja". Ne samo što su u ovaj američki ratni aranžman protiv hutista odbile ući ključne europske zemlje poput Francuske, Italije i Španjolske, nego su potporu američkoj operaciji uskratili i najbliži zaljevski partneri SAD-a poput Katara, čiji je premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani upozorio da zapadni udari neće zaustaviti hutiste, ali bi mogli potaknuti regionalnu nestabilnost.

– Moramo se pozabaviti centralnim problemom, a to je Gaza, kako bismo sve ostalo ublažili... Ako se fokusiramo samo na simptome, a ne liječimo stvarne probleme, (rješenja) će biti privremena – rekao je Al Thani, kako prenosi Reuters.

‘Oni sanjaju rat s Amerikom‘

Washington Post navodi i kako pojedini američki senatori strahuju da bi operacija mogla postati skupa i dugotrajna. Tako je čelnik Senatskog odbora za oružane snage, demokratski senator Jack Reed iz Rhode Islanda, naglasio da bi neke od dosad korištenih raketa protiv hutista mogle koštati dva milijuna dolara po komadu.

– Dakle, imate pitanje koliko dugo možemo nastaviti ispaljivati skupe projektile – rekao je Reed. I brojni analitičari izražavaju skepsu da bi američka vojna kampanja protiv hutista mogla bitno oslabiti jemenske borce. Britanska istraživačka novinarka Iona Craig, specijalizirana za Jemen i Arapski poluotok, u razgovoru za Sky News čak ocjenjuje da su američki napadi samo "ohrabrili" hutiste.

– Ni u čemu ne uživaju više nego u ideji da napadnu Ameriku ili da budu u ratu s Amerikom, tako da im je ovo došlo kao naručeno, jer im daje neku vrstu herojskog statusa. To je ključno za njihov identitet, mogućnost da se bore s Amerikom – pojasnila je Craig.

A Washington Post podsjeća na riječi jemenskog analitičara i bivšeg diplomata Mustaphe Nomana, koji je još u prosincu prošle godine – tjednima prije nego što će SAD i Britanija pokrenuti zračne udare na hutiste – na brifingu u Chatham Houseu istaknuo da hutisti upravo i priželjkuju američki napad.

– Mislim da sanjaju da ih Amerikanci ili Izraelci napadnu, jer će ih to pretvoriti u pravu snagu "otpora" – rekao je Noman, a slično smatra i izraelski Haaretz, koji navodi da su hutisti "uspjeli namamiti SAD da pokrene vojni napad".

"Predsjednik Joe Biden nije trebao zagristi mamac. Američki zračni rat protiv Jemena bit će strateška, skupa pogreška koja vjerojatno neće odvratiti hutiste, neće riješiti najveću prijetnju brodarstvu u desetljećima i riskira regionalnu i globalnu eskalaciju", piše Haaretz.

Plašt palestinskog zaštitnika

Na prvi pogled, s obzirom na golemu vojnu moć SAD-a, čini se nerezonskim da grupa plemenskih ratnika izaziva na megdan takvu silu. Međutim, američki autor Ishaan Tharoor, vanjskopolitički kolumnist Washington Posta, drži da bi sukob sa SAD-om "mogao ojačati hutiste, umjesto da ih oslabi". U prvom redu, radi se o pitanju unutarnjeg prestiža u arapskom i islamskom svijetu po pitanju obrane Palestine.

"Hutisti su dio takozvane ‘osovine otpora‘, mreže militantnih skupina povezanih s Iranom širom Bliskog istoka. Dok se čini da milicije poput libanonskog Hezbollaha žele izbjeći izravnu eskalaciju s Izraelom, hutisti su se bacili u središte pozornosti preuzimajući plašt palestinskog zaštitnika. Inzistiraju na tome da će njihove akcije u Crvenom moru prestati kada Izrael prestane s bombardiranjem", piše Tharoor, te citira francuskog istraživača Laurenta Bonnefoya, autora knjige "Jemen i svijet: Onkraj nesugurnosti".

– Oni (hutisti) dobivaju ono što žele, a to je da se pojave kao najhrabriji regionalni igrač kada je u pitanju suočavanje s međunarodnom koalicijom, koja je uglavnom naklonjena Izraelu i ne mari za ljude u Gazi. To stvara neki oblik podrške za njih, kako na međunarodnom, tako i na unutarnjem planu – rekao je nedavno Bonnefoy.

Ovdje valja naglasiti da različiti dijelovi međunarodne zajednice na hutiste gledaju dijametralno suprotno: Zapad ih tretira kao teroriste koji ugrožavaju slobodnu plovidbu Crvenim morem, ali širom Istoka i Globalnog juga – a osobito u arapskom svijetu – oni se doživljavaju kao heroji, odnosno kao jedini entitet na svijetu koji se zbog pokolja u Palestini usudio Izraelu uvesti sankcije, makar i ovako neformalne.

U tom smislu, u tim dijelovima planeta može se čuti da svojim akcijama u Crvenom moru hutisti zapravo spašavaju obraz svijeta, koji već više od 100 dana bez ikakve reakcije gleda nepojamni pokolj djece i žena u Gazi. Snažni simbolički kapital hutisti grade baš na činjenici da samo oni uspijevaju stvoriti ozbiljne probleme bliskoistočnim akterima i zapadnim pokroviteljima tog pokolja.

Pobijedili prvog dana

S tom tezom slaže se i bivši američki ambasador u Jemenu Gerald Feierstein, koji je uvjeren da će američke napade hutisti iskoristiti za vlastiti politički marketing.

– Hutisti mogu dobro izračunati da, nakon što su izdržali sedam godina saudijskog zračnog bombardiranja tijekom jemenskog građanskog rata, malo je vjerojatno da bi američki zračni napad na jemenske mete nanio značajniju štetu (...). Štoviše, američki (ili neki drugi) napad na vojne mete hutista potvrdio bi, iz perspektive hutista, njihovu propagandu da se bore na prvim crtama u znak podrške Palestincima i da njihove operacije uspijevaju ugroziti interese SAD-a i saveznika – kaže Feierstein za Washington Post.

I drugi analitičari ističu marketinški potencijal koji napadi na izraelske i američke ciljeve u Crvenom moru mogu imati za hutiste. Politolog Mohammed al-Basha, ekspert za Jemen iz analitičke tvrtke Navanti, sa sjedištem u Washingtonu, smatra da hutisti imaju snažan poticaj da nastave s napadima.

– Kada su (za jemenskog rata) hutisti napali zračnu luku u Abu Dhabiju, privukli su veliku pažnju. Kada su napali (saudijsku naftnu tvrtku) Aramco, privukli su još više pažnje. Ali pozornost koju danas dobivaju zbog napada na Crvenom moru je nečuvena, pa im se to sviđa – rekao je Al-Basha za WP.

Katarska Al-Jazeera ističe da napadi SAD-a na Jemen "neće odvratiti" hutiste i "zapravo bi ih mogli dodatno ohrabriti". Donedavno slabo poznat svjetskoj javnosti, pokret Ansar Allah "mogao bi imati koristi od povećane regionalne i domaće važnosti, budući da svjetska supersila napada i spominje pokret koji nije međunarodno priznat kao vlada Jemena", premda kontrolira velike dijelove zemlje.

– Huti pokret je zapravo pobijedio u tom sukobu onog dana kada su ga započeli – kaže za Al-Jazeeru analitičar Abdulghani al-Iryani iz Centra za strateške studije u glavnom jemenskom gradu Sana‘i, dodavši da su akcije hutista u Crvenom moru i poruke o podršci Palestincima u Gazi postale "iznimno popularne među Jemencima, potičući regrutaciju (novih članova) i omogućujući skupini da mobilizira masovne skupove podrške palestinskom narodu".

Sličnosti s talibanima

Al-Iryani navodi i kako bi, strateški gledano, ratovanje protiv SAD-a hutistima "trebalo biti relativno ugodno", budući da bi mobilnost hutijevske infrastrukture "trebala Amerikancima otežati odabir ciljeva". I doista, kako se zasad čini, američko-britanski zračni udari na Jemen – koji su se ponovili i ovog tjedna – nisu ozbiljnije naštetili hutistima, niti su ih demoralizirali.

"Vaši udari samo će učiniti jemenski narod jačim i odlučnijim da vam se suprotstavi, budući da ste vi agresori na našu zemlju", poručio je Americi ovog tjedna jedan od hutijevskih vođa Mohammed Ali al-Houthi, dok je nešto opširniji bio glasnogovornik hutista Mohammed al-Bukhaiti:

– Američko-britanska agresija samo će povećati odlučnost jemenskog naroda da izvrši svoje moralne i humanitarne odgovornosti prema potlačenima u Gazi. Današnji rat se vodi između Jemena, koji se bori da zaustavi zločin genocida, i američko-britanske koalicije koja podržava i štiti njegove počinitelje – rekao je Al-Bukhaiti za britanski Guardian.

Mnogi jemenske hutiste uspoređuju s afganistanskim talibanima. Iako su razlike među njima prilične – među ostalim, talibani su suniti, dok hutisti pripadaju jednoj od šijitskih sekti – neke podudarnosti su neosporne: od sličnog planinskog reljefa Afganistana i sjevernog Jemena (koji uvelike olakšava gerilsku borbu protiv agresora), preko srčanosti i fanatizma koje iskazuju u borbi, do samih naziva kojima se kolokvijalno označavaju: i za jedne i za druge često se koristi oznaka "ratnici u sandalama", a hutiste se naziva i "bosonogim ratnicima".

Takvi nazivi zvuče pejorativno, ali ne tako davno vidjeli smo što su "ratnici u sandalama" u Afganistanu učinili prvoj vojnoj sili svijeta, koja sada nasrće i na njihovu jemensku "braću po sandalama". Ako se SAD odluči na kopnenu intervenciju kao u Afganistanu, povijest bi se lako mogla ponoviti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp Afp Leah Jones/Afp Afp Afp Afp
Afp

Hutisti, ništa im nije mogla niti Saudijska Arabija tijekom sedmogodišnjeg rata...

Afp

Kako se zasad čini, američko-britanski zračni udari na Jemen – koji su se ponovili i ovog tjedna – nisu ozbiljnije naštetili hutistima, niti su ih demoralizirali

Afp

Nakon što su izdržali sedam godina saudijskog zračnog bombardiranja tijekom jemenskog građanskog rata, malo je vjerojatno da bi američki zračni napad na jemenske mete nanio značajniju štetu, tvrdi bivši američki ambasador u Jemenu Gerald Feierstein

Afp
Afp
Afp
Leah Jones/Afp

Britanci pripremaju Typhoon FGR4 za napad na Jemen

Afp
Afp

Britanski zrakoplov u noćnom napadu na položaje hutista

Afp

Joe Biden je zagrizao udicu, troši milijune, a uspjeha neće biti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sedam-godina-su-saudijci-bombardirali-hutije-i-nisu-nista-uspjeli-zasto-biden-misli-da-ce-amerikanci-nesto-postici-1358920 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=28d672c27958ecbe3246a0631e296bdfcdf4617a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sedam+godina+su+Saudijci+bombardirali+Hutije+i+nisu+ni%C5%A1ta+uspjeli.+Za%C5%A1to+Biden+misli+da+%C4%87e+Amerikanci+ne%C5%A1to+posti%C4%87i%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsedam-godina-su-saudijci-bombardirali-hutije-i-nisu-nista-uspjeli-zasto-biden-misli-da-ce-amerikanci-nesto-postici-1358920 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsedam-godina-su-saudijci-bombardirali-hutije-i-nisu-nista-uspjeli-zasto-biden-misli-da-ce-amerikanci-nesto-postici-1358920 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U BRDIMA JEMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetU BRDIMA JEMENA

Sedam godina su Saudijci bombardirali Hutije i nisu ništa uspjeli. Zašto Biden misli da će Amerikanci nešto postići?

Piše Damir Pilić
27. siječnja 2024. - 17:13

Jemenski partizani ozbiljno nerviraju Ameriku. Islamistički pokret Ansar Allah – mahom sastavljen od pripadnika plemena Huti – koji vlada velikim dijelovima Jemena, u znak solidarnosti s Palestinom već dva i pol mjeseca raketira južni Izrael i brodove u Crvenom moru, natjeravši najveće svjetske brodare da preusmjere svoje flote na znatno dulju i skuplju rutu oko južne Afrike i Rta dobre nade.

Sve donedavno napadi hutista bili su usmjereni na izraelsku ekonomiju, odnosno na brodove koji su povezani s Izraelom – s jasnom porukom da će ti napadi prestati tek kada Izrael prestane s bombardiranjem Gaze – da bi situacija eskalirala u noći s 11. na 12. siječnja, kada su SAD i Britanija izveli zračne napade na položaje i infrastrukturu jemenskih boraca. Na to su hutisti objavili da šir...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:55