stdClass Object ( [id] => 293967 [title] => Rusija zbog rušenja aviona prekida vojnu suradnju s Turskom; Putin: Bude li tko opet zaprijetio, skinut ćemo ga projektilom [alias] => rusija-zbog-rusenja-aviona-prekida-vojnu-suradnju-s-turskom-putin-bude-li-tko-opet-zaprijetio-skinut-cemo-ga-projektilom [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

23:30
- Nakon što su turske snage danas oborile ruski vojni avion, Rusija je odlučila prekinuti vojnu suradnju s Turskom, piše N1.

Moskva planira prekinuti vojnu suradnju s Ankarom, nakon današnjeg obaranja ruskog bombardera, kojeg su srušile turske vojne snage.

Ovo je priopćio jedan od ruskih službenika nakon izvanredne sjednice, kao jednu od mjera zaštite ruske vojne baze u Siriji, prenosi Russia Today.

20:40
- Rusi su prema Siriji poslali svoju raketnu krstaricu Moskva, koja će čim uoči bilo kakvu prijetnju letjelicama koje sudjeluju u napadima na islamiste reagirati ispaljivanjem projektila. Također, odlučeno je da bombarderi ubuduće neće kretati na misije bez lovaca u pratnji.


18:50 - Sirijski pobunjenici uništili su raketom ruski helikopter, nedugo nakon što je prisilno sletio blizu područja pod vladinom kontrolom u pokrajini Latakija, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Pobunjenička skupina, koja raspolaže američkim raketama Tow, tvrdi da su njezini pripadnici helikopter u letu pogodili protutenkovskom granatom. Kasnije su objavili video snimku na kojoj letjelica eksplodira pošto ju je jedan borac pogodio još jednom raketom.

U opservatoriju kažu da je u helikopteru bilo najmanje deset osoba, ali su svi pobjegli prije nego što je raznesen.


18:30
- Europska unija pozvala je u utorak na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin "očita agresija" i terorizam.

"U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakopova, svi moramo ostati hladne glave i mirni", napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.
Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i nalgasila da je "važno izbjeći eskalaciju".

16:35
Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, rekao je u utorak premijer Ahmet Davutoglu opravdavajući odluku svoje vlade da sruši ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni protor, a o incidentu je Ankara obavijestila i glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti.

"Svi moraju znati da je naše međunarodno priznato pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo sve nužne mjere da se zaštitimo od svakoga tko povrijedi naš zračni prostor ili granice. I nećemo oklijevati ni trenutka", rekao je Davutoglu.

Turski zrakoplov F-16 u utorak je raketom zrak-zrak oborio ruski Suhoj-24 koji je sudjelovao u operacijama na krajnjem sjeverozapadu u blizini sirijsko-turske granice.

Ankara tvrdi da je Suhoj povrijedio turski zračni prostor, što Moskva odlučno negira.

Turska je u utorak pismeno o rušenju zrakoplova obavijestila glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moon i pet stalnih članica Vijeća sigurnsoti, piše agencija Reuters.

Dodaje da se potpredsjednik turske vlade već sastao s otpravnicima poslova Rusije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije te s veleposlanikom Francuske i izviejstio ih da je ruski zrakoplov povrijedio turski zračni prostor.

15:53 - Sasvim očekivano, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je planirani službeni posjet Turskoj. Sastanak je bio predviđen za srijedu, a turski službenici inzistirali su da se ipak održi.

15.01 - Turski premijer Ahmet Davutoglu ponovio je da je dužnost Turske da brani svoj teritorij.

"Želimo da međunarodna zajednica bude svjesna da smo spremni na bilo kakvu žrtvu kada je u pitanju sigurnost naših granica i sigurnost i život naših građana. Rušenje zrakoplova koji je povrijedio jutros turski zračni prostor mora se promatrati u tom kontekstu. Mi nemamo pristup u kojem vrijeđamo suverenitet bilo koje države. Ali svijet mora znati da je naše međunarodno pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo mjere protiv bilo koga tko narušava naše granice, bilo na kopnu, bilo u zraku."

14:20 - Prenosimo izjavu Vladimira Putina iz Sočija:

Naš je zrakoplov srušen iznad Sirije, projektilom ispaljenim s turskog F-16 lovca. Pao je 4 kilometra unutar sirijskog teritorija. Nijedan od naših pilota niti zrakoplova nije prijetio Turskoj. To je vrlo očito. Borili su se protiv terorista u sjevernim područjima oko Latakije, gdje su locirani militanti koji su uglavnom došli iz Rusije. To su međunarodni teroristi i dužnost pilota bila je da se pobrinu da se ti ljudi više ne vrate u Rusiju.

Uzmite u obzir da smo potpisali ugovor o nekonfliktnosti sa SAD-om, a koliko znamo Turska je dio njihove koalicije. Budući da ISIS ima ogromne financijske resurse od prodaje nafte, koji se mjere u milijardama dolara, a zaštićeni su vojnim snagama drugih država, onda je jasno zašto su džihadisti toliko drski, zašto ubijaju ljude, zašto planiraju i provode terorističke napade u srcu Europe.

Analizirat ćemo sve, a današnji tragični događaj imat će posljedice, uključujući one po rusko-turske odnose. Uvijek smo Tursku tretirali kao prijateljsku državu. Ne znam kome je ovaj incident bio u interesu jer nama sigurno nije. A umjesto da prvo nas kontaktiraju, turska je strana prvo kontaktirala svoje partnere u NATO paktu, kao da smo mi srušili njihov zrakoplov, a ne oni naš."

13:32 - Na zahtjev Turske NATO će zbog ovog incidenta održati izvanredni sastanak na razini veleposlanika u 17 sati, javlja britanski Guardian.

U Kremlju pak nisu potvrdili izvješća ruskih medija da će predsjednik Vladimir Putin popodne održati izvanredni sastanak ruskog vijeća sigurnosti.

13:10 - Glasnogovornik pobunjeničke grupe u Siriji koja je tvrdila da su uhvatili jednog od ruskih pilota, Jahed Ahmad, tvrdi da je pilot bio mrtav pri spuštanju na zemlju. Naime, pobunjenici su na pilote prilikom njihovog slijetanja s padobranima otvorili vatru, a jednog od njih su pogodili sa smrtnim posljedicama, kako tvrde. Sudbina drugog pilota je nepoznata.

Ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušio se nateritoriju Sirije u utorak vjerojatno zbog napada sa zemlje, priopćiloje rusko ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama ističućida se navedeni zrakoplov cijelo vrijeme nalazio u sirijskom zračnomprostoru.

 "U tijeku jeistraga okolnosti pada ruskog zrakoplova. Ministarstvo obrane ističe dase zrakoplov cijelo vrijeme nalazio isključivo nad teritorijem Sirije.To su potvrdila objektivna sredstva kontrole", tvrde u ministarstvu.
 Ministarstvonavodi da je zrakoplov Suhoi bio na visini od 6.000 metara te dasudbina pilota zasad nije poznata. Prema preliminarnim izvješćima, obasu se uspjela katapultirati.

 Ranijesu mediji javili da je tursko zrakoplovstvo u utorak srušiloneidentificirani vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračniprostor blizu granice sa Sirijom. Televizijske postaje NTV i CNN-Turk emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay.

 Turskivojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnihsnaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedioturski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Vojska navodi da jezrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračniprostor, ali je ignorirao upozorenja.
 Toje prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30.rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara alAsada.

 Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je odministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskojgranici" konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama,prenijeli su turski mediji. Novinska agencija Anadolu objavila je snimkena kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati izsrušenog zrakoplova.

 Sirijski opservatorij za ljudska pravapriopćio je da se zrakoplov srušio na planinskom području u pokrajiniLatakiji gdje su se ranije provodili zračni udari i gdje se provladinesnage bore protiv pobunjenika na terenu.
 Rusija isirijska vlada izvršile su zračne udare na tom području. Jedan sirijskivojni izvor je izjavio da se istražuje rušenje zrakoplova.

 Jedanod pilota srušenog borbenog zrakoplova navodno je pao u ruke sirijskihTurkmenskih brigada koje sada traže drugog pilota, javio je CNN Turk.Turkmenske brigade su oporbene snage u Siriji sastavljene od sirijskihTurkmena, odnosno Sirijaca turskog podrijetla.

 Turska jepozvala ovoga tjedna na održavanje sastanka Vijeća sigurnosti UN-a nakojemu bi se raspravljalo o napadima na Turkmene u susjednoj Siriji, aprošloga tjedna Ankara je pozvala ruskog veleposlanika kako bi izrazilaprosvjed zbog bombardiranja njihovih sela.
 NATO je najavio da će uskoro dati izjavu vezano za incident s ruskim vojnim avionom u Siriji.

Tursko pravilo zaštite neba - "presrest ćemo i ptice u letu".


Turska je oštro upozorila Rusiju u listopadu da su njezini borbeni zrakoplovi dvaput povrijedili njezin zračni prostor.

Prošli je tjedan turskoministarstvo vanjskih poslova pozvalo ruskog veleposlanika i uložilo muprosvjed zbog ruskih zračnih napada na sjeverozapadu Sirije, u blizinipokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenskeoporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanimaturskog podrijetla.
Tursko ministarstvo poručilo je veleposlanikuAndreju Karlovu da po turskom viđenju ruski zrakoplovi ne napadajuteroriste nego civile.

Rusija je 30. rujna krenula sa zračnimnapadima na Siriju. Sirijska oporba tvrdi da Rusi jednako napadaju injihove umjerene snage i teroriste Islamske države i drugeekstremističke skupine.

Turski premijer Ahmet Davutoglu tada je rekao da su Rusi priznali da su "pogreškom" povrijedili turski zračni prostor.

Dodaoje, međutim, da su turska pravila zaštite njezina neba jasna. "Turskeoružane snage imaju jasne upute. Treba presresti i ptice u letu", rekaoje Davutoglu.

NATO, čija je Turska članica, priopćio je u listopaduda se ruske povrede turskog zračnog prostora ne doimaju slučajnim i daje spreman pomoći Turskoj zatreba li.

Odnosi NATO-a i Rusije napeti su još od izbijanja ukrajinske krize.

Turskaje vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbognavodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su daje zrakoplov ignorirao upozorenja.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov Su-24 nije ušao u turski zračni prostor.


RANIJE

Tursko zrakoplovstvo srušilo je u utorak neidentificirani vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom, izvijestile su informativne postaje NTV i CNN-Turk citirajući turske vojne izvore.

Obje postaje emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay.

Na upit francuske novinske agencije France presse jedan je turski dužnosnik odgovorio kako "pokušavaju identificirati porijeklo aviona".

Turski vojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnih snaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Dužnosnik je dodao da je zrakoplov ignorirao upozorenja.



Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskoj granici" konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji.

Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova.

Inače, radi se o zračnom prostoru čiji su suverenitet često kršili proteklih mjeseci ruski borbeni lovci Suhoj-24 koji gađaju terorističke mete u Siriji.

Na objavljenoj snimci obaranja zrakoplova vidi se upravo ruski frontovski bombarder Su-24.



(H), D.K.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeto stanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-11-24 09:43:16 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-11-26 12:40:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-11-24 23:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23566 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/11/25/Novosti/Par8338481.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38779497 Threads: 3 Questions: 7124249052 Slow queries: 3310080 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609028653 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/rusija-zbog-rusenja-aviona-prekida-vojnu-suradnju-s-turskom-putin-bude-li-tko-opet-zaprijetio-skinut-cemo-ga-projektilom-293967 [printLink] => /vijesti/svijet/rusija-zbog-rusenja-aviona-prekida-vojnu-suradnju-s-turskom-putin-bude-li-tko-opet-zaprijetio-skinut-cemo-ga-projektilom-293967?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 229715 [name] => truskiavioni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => truskiavioni [link] => /tag/truskiavioni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeto stanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rusija zbog rušenja aviona prekida vojnu suradnju s Turskom; Putin: Bude li tko opet zaprijetio, skinut ćemo ga projektilom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-07-36-56-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/25/Novosti/Par8338481.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/25/Novosti/Par8338481.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

23:30
- Nakon što su turske snage danas oborile ruski vojni avion, Rusija je odlučila prekinuti vojnu suradnju s Turskom, piše N1.

Moskva planira prekinuti vojnu suradnju s Ankarom, nakon današnjeg obaranja ruskog bombardera, kojeg su srušile turske vojne snage.

Ovo je priopćio jedan od ruskih službenika nakon izvanredne sjednice, kao jednu od mjera zaštite ruske vojne baze u Siriji, prenosi Russia Today.

20:40
- Rusi su prema Siriji poslali svoju raketnu krstaricu Moskva, koja će čim uoči bilo kakvu prijetnju letjelicama koje sudjeluju u napadima na islamiste reagirati ispaljivanjem projektila. Također, odlučeno je da bombarderi ubuduće neće kretati na misije bez lovaca u pratnji.


18:50 - Sirijski pobunjenici uništili su raketom ruski helikopter, nedugo nakon što je prisilno sletio blizu područja pod vladinom kontrolom u pokrajini Latakija, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Pobunjenička skupina, koja raspolaže američkim raketama Tow, tvrdi da su njezini pripadnici helikopter u letu pogodili protutenkovskom granatom. Kasnije su objavili video snimku na kojoj letjelica eksplodira pošto ju je jedan borac pogodio još jednom raketom.

U opservatoriju kažu da je u helikopteru bilo najmanje deset osoba, ali su svi pobjegli prije nego što je raznesen.


18:30
- Europska unija pozvala je u utorak na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin "očita agresija" i terorizam.

"U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakopova, svi moramo ostati hladne glave i mirni", napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.
Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i nalgasila da je "važno izbjeći eskalaciju".

16:35
Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, rekao je u utorak premijer Ahmet Davutoglu opravdavajući odluku svoje vlade da sruši ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni protor, a o incidentu je Ankara obavijestila i glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti.

"Svi moraju znati da je naše međunarodno priznato pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo sve nužne mjere da se zaštitimo od svakoga tko povrijedi naš zračni prostor ili granice. I nećemo oklijevati ni trenutka", rekao je Davutoglu.

Turski zrakoplov F-16 u utorak je raketom zrak-zrak oborio ruski Suhoj-24 koji je sudjelovao u operacijama na krajnjem sjeverozapadu u blizini sirijsko-turske granice.

Ankara tvrdi da je Suhoj povrijedio turski zračni prostor, što Moskva odlučno negira.

Turska je u utorak pismeno o rušenju zrakoplova obavijestila glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moon i pet stalnih članica Vijeća sigurnsoti, piše agencija Reuters.

Dodaje da se potpredsjednik turske vlade već sastao s otpravnicima poslova Rusije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije te s veleposlanikom Francuske i izviejstio ih da je ruski zrakoplov povrijedio turski zračni prostor.

15:53 - Sasvim očekivano, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je planirani službeni posjet Turskoj. Sastanak je bio predviđen za srijedu, a turski službenici inzistirali su da se ipak održi.

15.01 - Turski premijer Ahmet Davutoglu ponovio je da je dužnost Turske da brani svoj teritorij.

"Želimo da međunarodna zajednica bude svjesna da smo spremni na bilo kakvu žrtvu kada je u pitanju sigurnost naših granica i sigurnost i život naših građana. Rušenje zrakoplova koji je povrijedio jutros turski zračni prostor mora se promatrati u tom kontekstu. Mi nemamo pristup u kojem vrijeđamo suverenitet bilo koje države. Ali svijet mora znati da je naše međunarodno pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo mjere protiv bilo koga tko narušava naše granice, bilo na kopnu, bilo u zraku."

14:20 - Prenosimo izjavu Vladimira Putina iz Sočija:

Naš je zrakoplov srušen iznad Sirije, projektilom ispaljenim s turskog F-16 lovca. Pao je 4 kilometra unutar sirijskog teritorija. Nijedan od naših pilota niti zrakoplova nije prijetio Turskoj. To je vrlo očito. Borili su se protiv terorista u sjevernim područjima oko Latakije, gdje su locirani militanti koji su uglavnom došli iz Rusije. To su međunarodni teroristi i dužnost pilota bila je da se pobrinu da se ti ljudi više ne vrate u Rusiju.

Uzmite u obzir da smo potpisali ugovor o nekonfliktnosti sa SAD-om, a koliko znamo Turska je dio njihove koalicije. Budući da ISIS ima ogromne financijske resurse od prodaje nafte, koji se mjere u milijardama dolara, a zaštićeni su vojnim snagama drugih država, onda je jasno zašto su džihadisti toliko drski, zašto ubijaju ljude, zašto planiraju i provode terorističke napade u srcu Europe.

Analizirat ćemo sve, a današnji tragični događaj imat će posljedice, uključujući one po rusko-turske odnose. Uvijek smo Tursku tretirali kao prijateljsku državu. Ne znam kome je ovaj incident bio u interesu jer nama sigurno nije. A umjesto da prvo nas kontaktiraju, turska je strana prvo kontaktirala svoje partnere u NATO paktu, kao da smo mi srušili njihov zrakoplov, a ne oni naš."

13:32 - Na zahtjev Turske NATO će zbog ovog incidenta održati izvanredni sastanak na razini veleposlanika u 17 sati, javlja britanski Guardian.

U Kremlju pak nisu potvrdili izvješća ruskih medija da će predsjednik Vladimir Putin popodne održati izvanredni sastanak ruskog vijeća sigurnosti.

13:10 - Glasnogovornik pobunjeničke grupe u Siriji koja je tvrdila da su uhvatili jednog od ruskih pilota, Jahed Ahmad, tvrdi da je pilot bio mrtav pri spuštanju na zemlju. Naime, pobunjenici su na pilote prilikom njihovog slijetanja s padobranima otvorili vatru, a jednog od njih su pogodili sa smrtnim posljedicama, kako tvrde. Sudbina drugog pilota je nepoznata.

Ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušio se nateritoriju Sirije u utorak vjerojatno zbog napada sa zemlje, priopćiloje rusko ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama ističućida se navedeni zrakoplov cijelo vrijeme nalazio u sirijskom zračnomprostoru.

 "U tijeku jeistraga okolnosti pada ruskog zrakoplova. Ministarstvo obrane ističe dase zrakoplov cijelo vrijeme nalazio isključivo nad teritorijem Sirije.To su potvrdila objektivna sredstva kontrole", tvrde u ministarstvu.
 Ministarstvonavodi da je zrakoplov Suhoi bio na visini od 6.000 metara te dasudbina pilota zasad nije poznata. Prema preliminarnim izvješćima, obasu se uspjela katapultirati.

 Ranijesu mediji javili da je tursko zrakoplovstvo u utorak srušiloneidentificirani vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračniprostor blizu granice sa Sirijom. Televizijske postaje NTV i CNN-Turk emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay.

 Turskivojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnihsnaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedioturski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Vojska navodi da jezrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračniprostor, ali je ignorirao upozorenja.
 Toje prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30.rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara alAsada.

 Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je odministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskojgranici" konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama,prenijeli su turski mediji. Novinska agencija Anadolu objavila je snimkena kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati izsrušenog zrakoplova.

 Sirijski opservatorij za ljudska pravapriopćio je da se zrakoplov srušio na planinskom području u pokrajiniLatakiji gdje su se ranije provodili zračni udari i gdje se provladinesnage bore protiv pobunjenika na terenu.
 Rusija isirijska vlada izvršile su zračne udare na tom području. Jedan sirijskivojni izvor je izjavio da se istražuje rušenje zrakoplova.

 Jedanod pilota srušenog borbenog zrakoplova navodno je pao u ruke sirijskihTurkmenskih brigada koje sada traže drugog pilota, javio je CNN Turk.Turkmenske brigade su oporbene snage u Siriji sastavljene od sirijskihTurkmena, odnosno Sirijaca turskog podrijetla.

 Turska jepozvala ovoga tjedna na održavanje sastanka Vijeća sigurnosti UN-a nakojemu bi se raspravljalo o napadima na Turkmene u susjednoj Siriji, aprošloga tjedna Ankara je pozvala ruskog veleposlanika kako bi izrazilaprosvjed zbog bombardiranja njihovih sela.
 NATO je najavio da će uskoro dati izjavu vezano za incident s ruskim vojnim avionom u Siriji.

Tursko pravilo zaštite neba - "presrest ćemo i ptice u letu".


Turska je oštro upozorila Rusiju u listopadu da su njezini borbeni zrakoplovi dvaput povrijedili njezin zračni prostor.

Prošli je tjedan turskoministarstvo vanjskih poslova pozvalo ruskog veleposlanika i uložilo muprosvjed zbog ruskih zračnih napada na sjeverozapadu Sirije, u blizinipokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenskeoporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanimaturskog podrijetla.
Tursko ministarstvo poručilo je veleposlanikuAndreju Karlovu da po turskom viđenju ruski zrakoplovi ne napadajuteroriste nego civile.

Rusija je 30. rujna krenula sa zračnimnapadima na Siriju. Sirijska oporba tvrdi da Rusi jednako napadaju injihove umjerene snage i teroriste Islamske države i drugeekstremističke skupine.

Turski premijer Ahmet Davutoglu tada je rekao da su Rusi priznali da su "pogreškom" povrijedili turski zračni prostor.

Dodaoje, međutim, da su turska pravila zaštite njezina neba jasna. "Turskeoružane snage imaju jasne upute. Treba presresti i ptice u letu", rekaoje Davutoglu.

NATO, čija je Turska članica, priopćio je u listopaduda se ruske povrede turskog zračnog prostora ne doimaju slučajnim i daje spreman pomoći Turskoj zatreba li.

Odnosi NATO-a i Rusije napeti su još od izbijanja ukrajinske krize.

Turskaje vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbognavodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su daje zrakoplov ignorirao upozorenja.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov Su-24 nije ušao u turski zračni prostor.


RANIJE

Tursko zrakoplovstvo srušilo je u utorak neidentificirani vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom, izvijestile su informativne postaje NTV i CNN-Turk citirajući turske vojne izvore.

Obje postaje emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay.

Na upit francuske novinske agencije France presse jedan je turski dužnosnik odgovorio kako "pokušavaju identificirati porijeklo aviona".

Turski vojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnih snaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Dužnosnik je dodao da je zrakoplov ignorirao upozorenja.



Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskoj granici" konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji.

Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova.

Inače, radi se o zračnom prostoru čiji su suverenitet često kršili proteklih mjeseci ruski borbeni lovci Suhoj-24 koji gađaju terorističke mete u Siriji.

Na objavljenoj snimci obaranja zrakoplova vidi se upravo ruski frontovski bombarder Su-24.



(H), D.K.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/rusija-zbog-rusenja-aviona-prekida-vojnu-suradnju-s-turskom-putin-bude-li-tko-opet-zaprijetio-skinut-cemo-ga-projektilom-293967 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab6d5653e2cfb182291507a09e48c3fbd631ec56 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rusija+zbog+ru%C5%A1enja+aviona+prekida+vojnu+suradnju+s+Turskom%3B+Putin%3A+Bude+li+tko+opet+zaprijetio%2C+skinut+%C4%87emo+ga+projektilom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frusija-zbog-rusenja-aviona-prekida-vojnu-suradnju-s-turskom-putin-bude-li-tko-opet-zaprijetio-skinut-cemo-ga-projektilom-293967 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frusija-zbog-rusenja-aviona-prekida-vojnu-suradnju-s-turskom-putin-bude-li-tko-opet-zaprijetio-skinut-cemo-ga-projektilom-293967 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeto stanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetnapeto stanje

Rusija zbog rušenja aviona prekida vojnu suradnju s Turskom; Putin: Bude li tko opet zaprijetio, skinut ćemo ga projektilom

Piše PSD.
25. studenog 2015. - 00:30
NAJNOVIJE



 Turskivojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnihsnaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedioturski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Vojska navodi da jezrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračniprostor, ali je ignorirao upozorenja.


RANIJE

Tursko zrakoplovstvo srušilo je u utorak neidentificirani vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom, izvijestile su informativne postaje NTV i CNN-Turk citirajući turske vojne izvore.

Obje postaje emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay.

Na upit francuske novinske agencije France presse jedan je turski dužnosnik odgovorio kako "pokuša...
#TRUSKIAVIONI
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:36