stdClass Object ( [id] => 1234869 [title] => Rubni mediji i antivakseri lažno prikazuju svjedočenje Pfizerove direktorice kao ‘šokantno priznanje‘ istine o cjepivima. No, Janine S. nije rekla nešto novo, evo o čemu se radi [alias] => rubni-mediji-i-antivakseri-lazno-prikazuju-svjedocenje-pfizerove-direktorice-kao-sokantno-priznanje-istine-o-cjepivima-no-janine-s-nije-rekla-nesto-novo-evo-o-cemu-se-radi [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Redakcija Faktografa dobila je veliki broj upita čitatelja vezanih uz javno saslušanje u Europskom parlamentu na kojem je direktorica Pfizera, odgovarajući na pitanje nizozemskog zastupnika, kazala da se u istraživanjima koja su prethodila odobrenju Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 nije testiralo sprječava li cjepivo prijenos virusa među ljudima, navodi Faktograf.

"Je li Pfizerovo cjepivo protiv Covida testirano na zaustavljanje transmisije (širenja) virusa prije nego je pušteno na tržište? Ako nije, recite to jasno. A ako je, jeste li voljni podijeliti podatke s ovim odborom?", pitao je 10. listopada nizozemski eurozastupnik Rob Roos tijekom saslušanja pred posebnim odborom o pandemiji Covida-19 Europskog parlamenta. Snimka cijelog saslušanja može se pogledati ovdje. Nizozemskom zastupniku odgovorila je Pfizerova direktorica za međunarodna tržišta Janine Small. "Jesmo li znali da sprječava širenje virusa među ljudima kada smo pustili [cjepivo] na tržište? Nismo", odgovorila je Small.

Takav odgovor je u mnogim rubnim medijima i među korisnicima društvenih mreža predstavljen kao "šokantno priznanje" i "otkrivanje istine" Pfizerove direktorice te temelj za potkopavanje uvođenja i primjene Covid potvrda diljem svijeta. No, činjenica da se u kliničkim istraživanjima prije odobrenja Pfizerovog cjepiva nije testiralo smanjuju li ona širenje ili prijenos virusa među ljudima nije nikakva novost. Taj je podatak bio poznat kod odobravanja cjepiva u prosincu 2020. godine. Također je važno istaknuti da samo cijepljenje nikada nije bilo jedini uvjet za dobivanje Covid potvrda, već se ona mogla dobiti i na temelju ranijeg oboljenja ili testiranja.

SZO je istu informaciju javno objavio u siječnju 2021.

U dokumentu Svjetske zdravstvene organizacije naslovljenom "Privremene preporuke za upotrebu cjepiva Pfizer – BioNTech BNT162b2 protiv COVID-a 19 u hitnim slučajevima" iz siječnja 2021. godine, objavljenom nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila to cjepivo, u odjeljku "ostala pitanja" stoji i rečenica: "Budući da još nema dokaza o učinku cjepiva na prijenos virusa, moraju se nastaviti nefarmakološke intervencije, uključujući upotrebu maski za lice, fizičko distanciranje, pranje ruku i druge epidemiološke mjere za sprječavanje prijenosa SARS-CoV-2 virusa u određenim okruženjima".

Iz te je rečenice jasno da prilikom odobravanja Pfizerovog cjepiva u prosincu 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija nije imala "dokaze o učinku cjepiva na prijenos virusa". To je dokaz da Pfizerova direktorica nije iznijela neku novu istinu ili šokantno otkriće jer je SZO tu činjenicu naveo u svom dokumentu iz siječnja 2021. godine, znači prije godinu i 10 mjeseci.

U istom dokumentu Svjetska zdravstvena organizacija među preporukama za istraživanje i praćenje nakon odobrenja cjepiva navodi i "istraživanje kojim se utvrđuje smanjuje li se cijepljenjem prijenos i širenje virusa SARS-CoV-2". I time je potvrđeno da kod odobravanja cjepiva nisu bili jasni učinci na širenje virusa u populaciji, ali i da Svjetska zdravstvena organizacija tu činjenicu nije skrivala, već je tražila provođenje dodatnih istraživanja na tu temu, koja su potom i provedena.

EMA u prosincu 2020.: "Utjecaj cijepljenja na širenje SARS-CoV-2 virusa u zajednici još nije poznat"

Također, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) 21. prosinca 2020. godine izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je "Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila" toga dana "davanje uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer za prevenciju bolesti COVID-19 u osoba u dobi od 16 i više godina". Istoga dana je na internetskim stranicama objavljen sažetak pozitivnog mišljenja EMA-e u kojem se objašnjava zbog čega je Pfizerovo cjepivo odobreno.

U tom dokumentu jasno je naveden i odgovor na pitanje može li Pfizerovo cjepivo "smanjiti transmisiju (širenje) virusa s jedne osobe na drugu"? "Utjecaj cijepljenja na širenje SARS-CoV-2 virusa u zajednici još nije poznat. Još nije poznato koliko cijepljene osobe mogu i dalje nositi i širiti virus", stoji u dokumentu EMA-e objavljenom 21. prosinca 2020. godine.

I ta tvrdnja iz dokumenta EMA-e pokazuje da nakon prvotnih kliničkih istraživanja nije bilo poznat učinak Pfizerovog cjepiva na sprečavanje širenja virusa u populaciji, da je to objavljeno u dokumentima regulatora još u prosincu 2020. godine te da Pfizerova direktorica na saslušanju u Europskom parlamentu nije otkrila ništa što nije već bilo poznato. Direktorica Pfizera je samo potvrdila ono što su regulatori koji su odobrili cjepivo javno objavili još u prosincu 2020. godine.

HALMED objasnio što se testiralo u Pfizerovom kliničkom istraživanju

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED) Faktografu su odgovorili na temelju čega je Pfizerovo cjepivo u prosincu 2020. godine dobilo odobrenje u Europskoj uniji u prosincu 2020. godine.

"Cjepivo Comirnaty za zaštitu od bolesti COVID-19 prvi je put odobreno u Europskoj uniji u prosincu 2020. godine. Inicijalno odobrenje dano je temeljem iznimno opsežnog kliničkog ispitivanja cjepiva koje je obuhvatilo više desetaka tisuća ispitanika. U tom je ispitivanju izračunata djelotvornost cjepiva u ispitanika u dobi od 16 i više godina, uključujući osobe starije od 75 godina, koje ranije nisu imale simptome zaraze bolešću COVID-19. Kliničko ispitivanje je pokazalo 95-postotno smanjenje broja simptomatskih slučajeva zaraze u osoba koje su primile cjepivo u usporedbi s ispitanicima koji su primili placebo. Jednako tako, ispitivanje je pokazalo djelotvornost cjepiva od oko 95% u osoba s rizikom od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, uključujući osobe s astmom, kroničnom plućnom bolesti, dijabetesom, povišenim krvnim tlakom ili indeksom tjelesne mase 30 kg/m2 i više", stoji u odgovoru HALMED-a Faktografu te su dodali da "sigurnost i djelotvornost cjepiva nastavile su se intenzivno pratiti i nakon što je cjepivo dobilo odobrenje za stavljanje u promet, posebice kroz sustav prikupljanja i analize prijava sumnji na nuspojave te putem dodatnih studija. Nakon što su inicijalne varijante cjepiva odobrene i stavljene u promet, njihovi proizvođači su nastavili optimizirati cjepiva kako bi bila jednostavnija za primjenu, transport i što dostupnija ljudima".

HALMED: "Cilj studije nije bila procjena učinka cjepiva protiv transmisije virusa"

Iz HALMED-a potvrđuju i informaciju da kod odobrenja Pfizerovog cjepiva nije bio poznat njegov učinak na transmisiju virusa u populaciji.

"Klinička studija temeljem koje je cjepivo odobreno prvenstveno je za cilj imala dokazati djelotvornost cjepiva u sprečavanju zaraze te nastanka simptomatske bolesti COVID-19, kao i njenih težih oblika. Međutim, cilj te studije nije bila procjena učinka cjepiva protiv transmisije virusa SARS-CoV-2 od ispitanika zaraženih nakon cijepljenja. Više informacija dostupno je u Europskom javnom izvješću o ocjeni dokumentacije o lijeku, odnosno ovdje", stoji u odgovoru HALMED-a.

U dokumentu na koji nas je uputio HALMED na nekoliko se mjesta navodi da "još nije poznato" kako cjepivo utječe na transmisiju virusa. "Studija nije bila dizajnirana kako bi procijenila učinak cjepiva protiv transmisije SARS-CoV-2 od subjekata koji bi bili inficirani nakon cijepljenja", stoji u toj procjeni Europske medicinske agencije iz veljače 2021. godine.

"Važno je naglasiti da se učinkovitost cjepiva u sprječavanju širenja i prijenosa virusa SARS-CoV-2, posebice od osoba s asimptomatskom infekcijom, može procijeniti samo nakon davanja odobrenja u epidemiološkim ili specifičnim kliničkim studijama", naveli su iz HALMED-a Faktografu u nastavku odgovora.

Zašto je teško "izmjeriti" učinak cjepiva na transmisiju virusa?

Ubrzo nakon početka primjene cjepiva, u veljači 2021. godine, časopis Nature objavio je članak naslovljen "Mogu li cjepiva protiv COVID-a zaustaviti transmisiju? Znanstvenici pokušavaju pronaći odgovor" u kojem se objašnjava zašto je to teško izmjeriti.

Kao ključni argument problematičnog mjerenja tog parametra navodi se da do pada infekcija u nekoj regiji može doći zbog različitih razloga, a ne samo zbog cjepiva. Među razlozima koji mogu utjecati na smanjenu transmisiju su i tzv. nefarmakološke mjere poput lockdowna ili promjene ponašanja ljudi. Problematična činjenica je i da virus šire i asimptomatski nositelji, što otežava detekciju takvih infekcija.

S druge strane, kako bi se u kliničkom istraživanju pokušali dobiti jasni rezultati o sprječavanju širenja virusa, morala bi se poduzeti etički vrlo upitna operacija u kojoj bi se zdrave ispitanike trebalo staviti zajedno s onima zaraženima i pratiti hoće li im prenijeti virus. U slučaju kliničkih istraživanja Pfizera prije odobrenja cjepiva, to bi značilo da bi se ljude moralo zaraziti novom i relativno nepoznatom bolešću za koju, u tom trenutku, još nije bilo lijeka.

HALMED: "Ni kod drugih odobrenja cjepiva prvenstveno se nije mjerio učinak na transmisiju virusa u populaciji"

Iz HALMED-a su nam potvrdili i da se niti u drugim slučajevima odobrenja cjepiva protiv zaraznih bolesti prvenstveno ne mjeri učinak cjepiva na transmisiju virusa u populaciji.

"Možemo vam potvrditi da se prilikom ispitivanja u svrhu odobravanja cjepiva protiv drugih zaraznih bolesti također prvenstveno ispituje učinkovitost cjepiva u sprječavanju infekcije, stvaranju imunološkog odgovora pojedinca na uzročnika bolesti te sprečavanju teških oblika zarazne bolesti, ali ne i njihov utjecaj na transmisiju virusa u populaciji", stoji u odgovoru HALMED-a. To znači da se u slučaju Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 nije "zaobišla" uobičajena procedura kod odobrenja cjepiva protiv zaraznih bolesti, barem ne u dijelu koji se odnosi na "mjerenje" sprječavanja transmisije virusa u populaciji.

I iz HALMED-a su nas u odgovoru upozorili na teškoće u provođenju istraživanja o smanjenju prijenosa uzročnika zaraze.

"Općenito je teško izmjeriti koliko cjepiva općenito, pa tako i cjepiva protiv bolesti COVID-19, smanjuju prijenos uzročnika zaraze. Učinkovitost cjepiva protiv bolesti COVID-19 u sprječavanju prijenosa virusa razlikuje se tijekom vremena i između pojedinih zemalja. Varijacije u stopama prijenosa ovise o drugim mjerama koje zemlje možda provode u to vrijeme kako bi smanjile prijenos, ali i o određenim varijantama virusa koje se šire među populacijom. Primjerice, nekoliko nedavno objavljenih preliminarnih izvješća sugerira da je omikron varijanta virusa prenosivija čak i među cijepljenim osobama. Međutim, dostupni podaci upućuju na to da je prijenos omikrona i dalje veći kod necijepljenih osoba. Stoga je u takvim istraživanjima potrebna odgovarajuća kontekstualizacija koja uključuje navedene utjecaje na transmisiju uzročnika zarazne bolesti", stoji u odgovoru HALMED-a Faktografu.

Što kažu rezultati provedenih studija nakon odobravanja cjepiva?

Objavljeni rezultati studija provedenih nakon odobravanja cjepiva i njegove primjene na velikom broju ljudi pokazuju da su manje šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima. Takve studije uglavnom su provedene na način da su se analizirali podaci o zarazi bliskih kontakata, uglavnom onih u istom kućanstvu, kao što se mjerilo i koliko virusa izlučuju cijepljene i necijepljene osobe. Po tom drugom parametru, studije su pokazale da kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa brže opada u usporedbi s necijepljenim osobama.

U studenom 2021. godine, a u jeku uvođenja Covid potvrda, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je priopćenje s analizama studija koje su pokazale da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi nego necijepljene. "Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teški oblik bolesti. Također, manje su šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima", stajalo je u priopćenju HZJZ-a.

"Nizozemska studija o djelotvornosti cjepiva u sprječavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu pokazuje da će u 63 % slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a tek 40 % ako su ukućani necijepljeni.

Britanska studija također je pokazala da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe. Učinkovitost u sprječavanju transmisije vremenom nakon cijepljenja opada kod oba cjepiva (Pfizerovog i AstraZenecinog, op. a.).

Zanimljiva su i iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom. Ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika su imali 30 % manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54 % manju šansu zaražavanja 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva.

S druge strane, u jednoj od studija objavljenih u Lancetu istraživači su utvrdili da je rizik od zaražavanja kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili nije cijepljen. Maksimalna količina izlučivanja virusa bila je jednaka kod cijepljenih i necijepljenih oboljelih osoba, međutim brže je opadala kod cijepljenih osoba.

Do sličnog zaključka došli su i autori druge studije koji su, usporedbom periodičkih briseva i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, našli da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih.

Uz navedene, postoje i mnoge druge studije kao i praktična iskustva u različitim sredinama koja pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji, te da, ako cijepljena osoba ipak oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego oboljela necijepljena osoba. Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem", pisalo je u priopćenju HZJZ-a.

Američka studija istraživala širenje omikrona među zatvorenicima

Također, Nature je u kolovozu ove godine objavio članak s naslovom "Cjepiva protiv Covida smanjuju rizik širenja varijante omikron, a isti efekt je i kod ranije infekcije", dok u podnaslovu stoji: "No benefiti cjepiva u smanjenju širenja omikrona ne traju dugo".

U tom se članku pozivaju na rezultate studije koja je analizirala podatke više od 22 tisuće oboljelih Covidom-19 u 35 zatvora diljem Kalifornije. Analizirali su podatke koji pokrivaju razdoblje od pet mjeseci, s početkom krajem 2021. godine kada je krenuo prvi val varijante omikron u SAD-u.

"Tim je utvrdio da među osobama oboljelima od Covida-19, kod onih koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva, bila je 24 posto manja šansa inficiranja bliskih kontakata, u ovom slučaju zatvorenika u istoj ćeliji, u usporedbi s necijepljenim zatvorenicima. Kod onih koji su ranije preboljeli Covid-19 bila je 21 posto manja šansa od inficiranja drugih u odnosu na necijepljene, a oni koji su bili i cijepljeni i ranije su preboljeli bolest imali su 41 posto manju šansu inficiranja drugih u usporedbi s necijepljenim osobama bez ranijeg preboljenja", navodi se u članku.

Svaka naredna doza cjepiva smanjivala je rizik od transmisije virusa u prosjeku za dodatnih 12 posto. Bitno je bilo i kada je netko primio cjepivo: na svakih pet tjedana od primanja zadnje doze, rizik prijenosa virusa na bliske kontakte povećavao se za 6 posto. Iako se pokazalo da cijepljenje i ranije preboljenje pomažu u smanjenju zaraznosti omikrona, ni jedno ni drugo nije bilo dovoljno da bi se zaustavile nove infekcije među zatvorenicima. U četiri od pet slučajeva, ljudi koji su prenijeli virus na druge bili su ili cijepljeni ili su ranije bili inficirani. Zatvorenici su stavljeni u izolaciju nakon pozitivnog testa, no autor studije Nathan Lo kazao je da su bliski kontakti obično bili izloženi oko dva dana prije nego bi pozitivna osoba bila izolirana.

Ranije studije su uglavnom bile temeljene na istraživanju kontakata u istom kućanstvu, gdje je ipak manja mogućnosti širenja virusa nego u natrpanim zatvorskim ćelijama. Još jedna razlika između ove i ranijih studija je što se bavila varijantom omikron. Podaci iz studija provedenih nakon odobrenja cjepiva jasno pokazuju da postoje pozitivni učinci cjepiva protiv Covida-19 na širenja virusa u populaciji, odnosno da cjepiva smanjuju mogućnost širenja među ljudima.

Cijepljenje nikada nije bio jedini uvjet za dobivanje Covid potvrda

U svojim pitanjima redakciji Faktografa o izjavi direktorice Pfizera, čitatelji su činjenicu da nakon prvotnih kliničkih testiranja nije bila jasna učinkovitost cjepiva protiv širenja virusa u populaciji, povezali s uvođenjem Covid potvrda. Odnosno, tvrde kako ta izjava "ruši" utemeljenost uvođenja Covid potvrda kao načina suzbijanja pandemije. Kao što smo već ranije naveli, HZJZ je u studenom 2021. godine, objavio rezultate dotadašnjih istraživanja koja su pokazivala da se cijepljenjem smanjuje mogućnost širenja virusa.

S druge strane, a kao što je vidljivo iz Uredbe EU od 14. lipnja naslovljene "Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o okviru za izdavanje, provjeru i prihvaćanje interoperabilne potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju bolesti COVID-19 (EU dogotalna COVID potvrda) radi olakšavanja slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19" cijepljenje je bilo samo jedan od tri temelja za dobivanje potvrda.

U članku 3. te Uredbe jasno se navodi: "Okvir za EU digitalnu COVID potvrdu omogućuje izdavanje, prekograničnu provjeru i prihvaćanje bilo koje od sljedećih potvrda: (a) potvrde kojom se potvrđuje da je nositelj primio cjepivo protiv bolesti COVID-19 u državi članici koja izdaje potvrdu (potvrda o cijepljenju); (b) potvrde kojom se potvrđuje da je nositelj bio podvrgnut testu NAAT ili brzom antigenskom testu sa zajedničkog i ažuriranog popisa brzih antigenskih testova na bolest COVID-19 koji je sastavljen na temelju Preporuke Vijeća od 21. siječnja 2021., a koji su proveli zdravstveni djelatnici ili stručno osoblje u državi članici koja izdaje potvrdu u kojoj se navodi vrsta testa, datum kada je proveden i rezultat testiranja (potvrda o testiranju); (c) potvrde kojom se potvrđuje da je, nakon pozitivnog rezultata testa NAAT ili brzog antigenskog testa s EU-ova zajedničkog popisa brzih antigenskih testova na bolest COVID-19 koji je dogovorio Odbor za zdravstvenu sigurnost, a koji su proveli zdravstveni djelatnici ili stručno osoblje, nositelj prebolio infekciju virusom SARS-CoV-2 (potvrda o preboljenju)".

Znači uvjeti za dobivanje COVID potvrda uz cijepljenje su bili i predočenje dokaza o negativnom testu ili ranije preboljenje bolesti. Na isti način je izmijenjen i hrvatski Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u koji je dodan članak 8.a koji je uveo "obvezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore". I na službenoj stranici o Covid potvrdama jasno se navodi da su uvjeti za dobivanje tog dokumenta uz potvrdu o cijepljenju ili potvrda o testiranju ili potvrda o preboljenju. I Ustavni sud je u svojim odlukama o Covid potvrdama naglasio da "građani imaju izbor između cijepljenja i testiranja".

Uz sve navedeno jasno je da niti u jednom trenutku samo cijepljenje nije bilo uvjet za dobivanje Covid potvrde, već su oni koji se nisu željeli ili se nisu mogli cijepiti do nje mogli doći i potvrdom o preboljenju, kao i testiranjem prije odlaska na događaj ili u instituciju u kojoj je bilo obvezno pokazivanje Covid potvrde.

Zaključno, "priznanje" Pfizerove direktorica Janine Small da ta kompanija u kliničkim istraživanjima prije odobrenja cjepiva protiv Covida-19 nije testirala učinak cjepiva na smanjenje transmisije (odnosno širenja) virusa u populaciji nije nova vijest jer se u javno objavljenim dokumentima Svjetske zdravstvene organizacije i Europske medicinske agencije u prosincu 2020. i siječnju i veljači 2021. godine navodi da je nepoznat učinak cjepiva na transmisiju virusa u populaciji. Da je ta informacija bila poznata prije gotovo dvije godine, potvrdila je u odgovoru Faktografu i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Istraživanja o učinku cjepiva na smanjenje širenja virusa provedena nakon njihova odobrenja pokazala su da se taj učinak razlikuje s obzirom na varijantu virusa, kao i da pada tijekom vremena. No, pokazala su i da je manja šansa da zaražene cijepljene osobe zaraze druge, kao i da količina virusa u nosu kod njih brže pada nego kod necijepljenih.

Ne stoji niti argument da izjava Pfizerove direktorice ruši temelje na kojima su uvedene Covid potvrde. U prvom redu, činjenica da u kliničkim istraživanjima nije testiran učinak cjepiva na transmisiju bio je poznat odmah nakon što su ona završila, znači i kod uvođenja Covid potvrda. Preliminarna istraživanja, koja su se počela raditi gotovo odmah nakon odobrenja cjepiva, pokazala su da cjepiva imaju učinak na smanjenje transmisije virusa. Cijepljenje pritom nije bilo jedini uvjet za dobivanje Covid potvrda jer su se one mogle dobiti i na temelju ranijeg preboljenja bolesti, kao i testiranj, piše Faktograf.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA FAKTOGRAFA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ANALIZA FAKTOGRAFA 0 21077 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-19 17:45:11 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => Ivica Kristović/FAKTOGRAF [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-23 16:29:50 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2022-10-23 16:29:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Rubni mediji i antivakseri lažno prikazuju svjedočenje Pfizerove direktorice kao 'šokantno priznanje' istine o cjepivima. No, Janine S. nije rekla nešto novo, evo o čemu se radi [metakey] => faktograf, Janine Small, Pfizer [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23627042.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Multimedijski centar Europskog parlamenta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1029x675","hd_23627042_1920.jpg":"1920x1080","k_23627042_1280.jpg":"1280x1280","k_23627042_1024.jpg":"1024x1024","k_23627042_640.jpg":"640x640","k_23627042_480.jpg":"480x480","k_23627042_340.jpg":"340x340","k_23627042_220.jpg":"220x220","o_23627042_1280.jpg":"1280x839","o_23627042_1024.jpg":"1024x671","o_23627042_640.jpg":"640x419","o_23627042_480.jpg":"480x314","o_23627042_340.jpg":"340x223","o_23627042_220.jpg":"220x144","h_23627042_1280.jpg":"1280x854","h_23627042_1024.jpg":"1024x683","h_23627042_640.jpg":"640x427","h_23627042_480.jpg":"480x320","h_23627042_340.jpg":"340x227","h_23627042_220.jpg":"220x147","pp_23627042_1280.jpg":"1280x1628","pp_23627042_1024.jpg":"1024x1303","pp_23627042_640.jpg":"640x814","pp_23627042_480.jpg":"480x611","pp_23627042_340.jpg":"340x432","pp_23627042_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4137390 Threads: 3 Questions: 124926981 Slow queries: 54395 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3791315 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/rubni-mediji-i-antivakseri-lazno-prikazuju-svjedocenje-pfizerove-direktorice-kao-sokantno-priznanje-istine-o-cjepivima-no-janine-s-nije-rekla-nesto-novo-evo-o-cemu-se-radi-1234869 [printLink] => /vijesti/svijet/rubni-mediji-i-antivakseri-lazno-prikazuju-svjedocenje-pfizerove-direktorice-kao-sokantno-priznanje-istine-o-cjepivima-no-janine-s-nije-rekla-nesto-novo-evo-o-cemu-se-radi-1234869?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629400 [name] => faktograf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-27 15:19:08 [main_article_id] => 0 [alias] => faktograf [link] => /tag/faktograf ) [1] => stdClass Object ( [id] => 694998 [name] => Janine Small [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-23 18:30:03 [main_article_id] => 0 [alias] => janine-small [link] => /tag/janine-small ) [2] => stdClass Object ( [id] => 158240 [name] => pfizer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pfizer [link] => /tag/pfizer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA FAKTOGRAFA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rubni mediji i antivakseri lažno prikazuju svjedočenje Pfizerove direktorice kao ‘šokantno priznanje‘ istine o cjepivima. No, Janine S. nije rekla nešto novo, evo o čemu se radi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23627042.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Multimedijski centar Europskog parlamenta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23627042.jpg [title] =>

Multimedijski centar Europskog parlamenta

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Redakcija Faktografa dobila je veliki broj upita čitatelja vezanih uz javno saslušanje u Europskom parlamentu na kojem je direktorica Pfizera, odgovarajući na pitanje nizozemskog zastupnika, kazala da se u istraživanjima koja su prethodila odobrenju Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 nije testiralo sprječava li cjepivo prijenos virusa među ljudima, navodi Faktograf.

"Je li Pfizerovo cjepivo protiv Covida testirano na zaustavljanje transmisije (širenja) virusa prije nego je pušteno na tržište? Ako nije, recite to jasno. A ako je, jeste li voljni podijeliti podatke s ovim odborom?", pitao je 10. listopada nizozemski eurozastupnik Rob Roos tijekom saslušanja pred posebnim odborom o pandemiji Covida-19 Europskog parlamenta. Snimka cijelog saslušanja može se pogledati ovdje. Nizozemskom zastupniku odgovorila je Pfizerova direktorica za međunarodna tržišta Janine Small. "Jesmo li znali da sprječava širenje virusa među ljudima kada smo pustili [cjepivo] na tržište? Nismo", odgovorila je Small.

Takav odgovor je u mnogim rubnim medijima i među korisnicima društvenih mreža predstavljen kao "šokantno priznanje" i "otkrivanje istine" Pfizerove direktorice te temelj za potkopavanje uvođenja i primjene Covid potvrda diljem svijeta. No, činjenica da se u kliničkim istraživanjima prije odobrenja Pfizerovog cjepiva nije testiralo smanjuju li ona širenje ili prijenos virusa među ljudima nije nikakva novost. Taj je podatak bio poznat kod odobravanja cjepiva u prosincu 2020. godine. Također je važno istaknuti da samo cijepljenje nikada nije bilo jedini uvjet za dobivanje Covid potvrda, već se ona mogla dobiti i na temelju ranijeg oboljenja ili testiranja.

SZO je istu informaciju javno objavio u siječnju 2021.

U dokumentu Svjetske zdravstvene organizacije naslovljenom "Privremene preporuke za upotrebu cjepiva Pfizer – BioNTech BNT162b2 protiv COVID-a 19 u hitnim slučajevima" iz siječnja 2021. godine, objavljenom nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila to cjepivo, u odjeljku "ostala pitanja" stoji i rečenica: "Budući da još nema dokaza o učinku cjepiva na prijenos virusa, moraju se nastaviti nefarmakološke intervencije, uključujući upotrebu maski za lice, fizičko distanciranje, pranje ruku i druge epidemiološke mjere za sprječavanje prijenosa SARS-CoV-2 virusa u određenim okruženjima".

Iz te je rečenice jasno da prilikom odobravanja Pfizerovog cjepiva u prosincu 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija nije imala "dokaze o učinku cjepiva na prijenos virusa". To je dokaz da Pfizerova direktorica nije iznijela neku novu istinu ili šokantno otkriće jer je SZO tu činjenicu naveo u svom dokumentu iz siječnja 2021. godine, znači prije godinu i 10 mjeseci.

U istom dokumentu Svjetska zdravstvena organizacija među preporukama za istraživanje i praćenje nakon odobrenja cjepiva navodi i "istraživanje kojim se utvrđuje smanjuje li se cijepljenjem prijenos i širenje virusa SARS-CoV-2". I time je potvrđeno da kod odobravanja cjepiva nisu bili jasni učinci na širenje virusa u populaciji, ali i da Svjetska zdravstvena organizacija tu činjenicu nije skrivala, već je tražila provođenje dodatnih istraživanja na tu temu, koja su potom i provedena.

EMA u prosincu 2020.: "Utjecaj cijepljenja na širenje SARS-CoV-2 virusa u zajednici još nije poznat"

Također, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) 21. prosinca 2020. godine izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je "Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila" toga dana "davanje uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer za prevenciju bolesti COVID-19 u osoba u dobi od 16 i više godina". Istoga dana je na internetskim stranicama objavljen sažetak pozitivnog mišljenja EMA-e u kojem se objašnjava zbog čega je Pfizerovo cjepivo odobreno.

U tom dokumentu jasno je naveden i odgovor na pitanje može li Pfizerovo cjepivo "smanjiti transmisiju (širenje) virusa s jedne osobe na drugu"? "Utjecaj cijepljenja na širenje SARS-CoV-2 virusa u zajednici još nije poznat. Još nije poznato koliko cijepljene osobe mogu i dalje nositi i širiti virus", stoji u dokumentu EMA-e objavljenom 21. prosinca 2020. godine.

I ta tvrdnja iz dokumenta EMA-e pokazuje da nakon prvotnih kliničkih istraživanja nije bilo poznat učinak Pfizerovog cjepiva na sprečavanje širenja virusa u populaciji, da je to objavljeno u dokumentima regulatora još u prosincu 2020. godine te da Pfizerova direktorica na saslušanju u Europskom parlamentu nije otkrila ništa što nije već bilo poznato. Direktorica Pfizera je samo potvrdila ono što su regulatori koji su odobrili cjepivo javno objavili još u prosincu 2020. godine.

HALMED objasnio što se testiralo u Pfizerovom kliničkom istraživanju

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED) Faktografu su odgovorili na temelju čega je Pfizerovo cjepivo u prosincu 2020. godine dobilo odobrenje u Europskoj uniji u prosincu 2020. godine.

"Cjepivo Comirnaty za zaštitu od bolesti COVID-19 prvi je put odobreno u Europskoj uniji u prosincu 2020. godine. Inicijalno odobrenje dano je temeljem iznimno opsežnog kliničkog ispitivanja cjepiva koje je obuhvatilo više desetaka tisuća ispitanika. U tom je ispitivanju izračunata djelotvornost cjepiva u ispitanika u dobi od 16 i više godina, uključujući osobe starije od 75 godina, koje ranije nisu imale simptome zaraze bolešću COVID-19. Kliničko ispitivanje je pokazalo 95-postotno smanjenje broja simptomatskih slučajeva zaraze u osoba koje su primile cjepivo u usporedbi s ispitanicima koji su primili placebo. Jednako tako, ispitivanje je pokazalo djelotvornost cjepiva od oko 95% u osoba s rizikom od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, uključujući osobe s astmom, kroničnom plućnom bolesti, dijabetesom, povišenim krvnim tlakom ili indeksom tjelesne mase 30 kg/m2 i više", stoji u odgovoru HALMED-a Faktografu te su dodali da "sigurnost i djelotvornost cjepiva nastavile su se intenzivno pratiti i nakon što je cjepivo dobilo odobrenje za stavljanje u promet, posebice kroz sustav prikupljanja i analize prijava sumnji na nuspojave te putem dodatnih studija. Nakon što su inicijalne varijante cjepiva odobrene i stavljene u promet, njihovi proizvođači su nastavili optimizirati cjepiva kako bi bila jednostavnija za primjenu, transport i što dostupnija ljudima".

HALMED: "Cilj studije nije bila procjena učinka cjepiva protiv transmisije virusa"

Iz HALMED-a potvrđuju i informaciju da kod odobrenja Pfizerovog cjepiva nije bio poznat njegov učinak na transmisiju virusa u populaciji.

"Klinička studija temeljem koje je cjepivo odobreno prvenstveno je za cilj imala dokazati djelotvornost cjepiva u sprečavanju zaraze te nastanka simptomatske bolesti COVID-19, kao i njenih težih oblika. Međutim, cilj te studije nije bila procjena učinka cjepiva protiv transmisije virusa SARS-CoV-2 od ispitanika zaraženih nakon cijepljenja. Više informacija dostupno je u Europskom javnom izvješću o ocjeni dokumentacije o lijeku, odnosno ovdje", stoji u odgovoru HALMED-a.

U dokumentu na koji nas je uputio HALMED na nekoliko se mjesta navodi da "još nije poznato" kako cjepivo utječe na transmisiju virusa. "Studija nije bila dizajnirana kako bi procijenila učinak cjepiva protiv transmisije SARS-CoV-2 od subjekata koji bi bili inficirani nakon cijepljenja", stoji u toj procjeni Europske medicinske agencije iz veljače 2021. godine.

"Važno je naglasiti da se učinkovitost cjepiva u sprječavanju širenja i prijenosa virusa SARS-CoV-2, posebice od osoba s asimptomatskom infekcijom, može procijeniti samo nakon davanja odobrenja u epidemiološkim ili specifičnim kliničkim studijama", naveli su iz HALMED-a Faktografu u nastavku odgovora.

Zašto je teško "izmjeriti" učinak cjepiva na transmisiju virusa?

Ubrzo nakon početka primjene cjepiva, u veljači 2021. godine, časopis Nature objavio je članak naslovljen "Mogu li cjepiva protiv COVID-a zaustaviti transmisiju? Znanstvenici pokušavaju pronaći odgovor" u kojem se objašnjava zašto je to teško izmjeriti.

Kao ključni argument problematičnog mjerenja tog parametra navodi se da do pada infekcija u nekoj regiji može doći zbog različitih razloga, a ne samo zbog cjepiva. Među razlozima koji mogu utjecati na smanjenu transmisiju su i tzv. nefarmakološke mjere poput lockdowna ili promjene ponašanja ljudi. Problematična činjenica je i da virus šire i asimptomatski nositelji, što otežava detekciju takvih infekcija.

S druge strane, kako bi se u kliničkom istraživanju pokušali dobiti jasni rezultati o sprječavanju širenja virusa, morala bi se poduzeti etički vrlo upitna operacija u kojoj bi se zdrave ispitanike trebalo staviti zajedno s onima zaraženima i pratiti hoće li im prenijeti virus. U slučaju kliničkih istraživanja Pfizera prije odobrenja cjepiva, to bi značilo da bi se ljude moralo zaraziti novom i relativno nepoznatom bolešću za koju, u tom trenutku, još nije bilo lijeka.

HALMED: "Ni kod drugih odobrenja cjepiva prvenstveno se nije mjerio učinak na transmisiju virusa u populaciji"

Iz HALMED-a su nam potvrdili i da se niti u drugim slučajevima odobrenja cjepiva protiv zaraznih bolesti prvenstveno ne mjeri učinak cjepiva na transmisiju virusa u populaciji.

"Možemo vam potvrditi da se prilikom ispitivanja u svrhu odobravanja cjepiva protiv drugih zaraznih bolesti također prvenstveno ispituje učinkovitost cjepiva u sprječavanju infekcije, stvaranju imunološkog odgovora pojedinca na uzročnika bolesti te sprečavanju teških oblika zarazne bolesti, ali ne i njihov utjecaj na transmisiju virusa u populaciji", stoji u odgovoru HALMED-a. To znači da se u slučaju Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 nije "zaobišla" uobičajena procedura kod odobrenja cjepiva protiv zaraznih bolesti, barem ne u dijelu koji se odnosi na "mjerenje" sprječavanja transmisije virusa u populaciji.

I iz HALMED-a su nas u odgovoru upozorili na teškoće u provođenju istraživanja o smanjenju prijenosa uzročnika zaraze.

"Općenito je teško izmjeriti koliko cjepiva općenito, pa tako i cjepiva protiv bolesti COVID-19, smanjuju prijenos uzročnika zaraze. Učinkovitost cjepiva protiv bolesti COVID-19 u sprječavanju prijenosa virusa razlikuje se tijekom vremena i između pojedinih zemalja. Varijacije u stopama prijenosa ovise o drugim mjerama koje zemlje možda provode u to vrijeme kako bi smanjile prijenos, ali i o određenim varijantama virusa koje se šire među populacijom. Primjerice, nekoliko nedavno objavljenih preliminarnih izvješća sugerira da je omikron varijanta virusa prenosivija čak i među cijepljenim osobama. Međutim, dostupni podaci upućuju na to da je prijenos omikrona i dalje veći kod necijepljenih osoba. Stoga je u takvim istraživanjima potrebna odgovarajuća kontekstualizacija koja uključuje navedene utjecaje na transmisiju uzročnika zarazne bolesti", stoji u odgovoru HALMED-a Faktografu.

Što kažu rezultati provedenih studija nakon odobravanja cjepiva?

Objavljeni rezultati studija provedenih nakon odobravanja cjepiva i njegove primjene na velikom broju ljudi pokazuju da su manje šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima. Takve studije uglavnom su provedene na način da su se analizirali podaci o zarazi bliskih kontakata, uglavnom onih u istom kućanstvu, kao što se mjerilo i koliko virusa izlučuju cijepljene i necijepljene osobe. Po tom drugom parametru, studije su pokazale da kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa brže opada u usporedbi s necijepljenim osobama.

U studenom 2021. godine, a u jeku uvođenja Covid potvrda, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je priopćenje s analizama studija koje su pokazale da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi nego necijepljene. "Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teški oblik bolesti. Također, manje su šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima", stajalo je u priopćenju HZJZ-a.

"Nizozemska studija o djelotvornosti cjepiva u sprječavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu pokazuje da će u 63 % slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a tek 40 % ako su ukućani necijepljeni.

Britanska studija također je pokazala da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe. Učinkovitost u sprječavanju transmisije vremenom nakon cijepljenja opada kod oba cjepiva (Pfizerovog i AstraZenecinog, op. a.).

Zanimljiva su i iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom. Ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika su imali 30 % manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54 % manju šansu zaražavanja 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva.

S druge strane, u jednoj od studija objavljenih u Lancetu istraživači su utvrdili da je rizik od zaražavanja kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili nije cijepljen. Maksimalna količina izlučivanja virusa bila je jednaka kod cijepljenih i necijepljenih oboljelih osoba, međutim brže je opadala kod cijepljenih osoba.

Do sličnog zaključka došli su i autori druge studije koji su, usporedbom periodičkih briseva i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, našli da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih.

Uz navedene, postoje i mnoge druge studije kao i praktična iskustva u različitim sredinama koja pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji, te da, ako cijepljena osoba ipak oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego oboljela necijepljena osoba. Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem", pisalo je u priopćenju HZJZ-a.

Američka studija istraživala širenje omikrona među zatvorenicima

Također, Nature je u kolovozu ove godine objavio članak s naslovom "Cjepiva protiv Covida smanjuju rizik širenja varijante omikron, a isti efekt je i kod ranije infekcije", dok u podnaslovu stoji: "No benefiti cjepiva u smanjenju širenja omikrona ne traju dugo".

U tom se članku pozivaju na rezultate studije koja je analizirala podatke više od 22 tisuće oboljelih Covidom-19 u 35 zatvora diljem Kalifornije. Analizirali su podatke koji pokrivaju razdoblje od pet mjeseci, s početkom krajem 2021. godine kada je krenuo prvi val varijante omikron u SAD-u.

"Tim je utvrdio da među osobama oboljelima od Covida-19, kod onih koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva, bila je 24 posto manja šansa inficiranja bliskih kontakata, u ovom slučaju zatvorenika u istoj ćeliji, u usporedbi s necijepljenim zatvorenicima. Kod onih koji su ranije preboljeli Covid-19 bila je 21 posto manja šansa od inficiranja drugih u odnosu na necijepljene, a oni koji su bili i cijepljeni i ranije su preboljeli bolest imali su 41 posto manju šansu inficiranja drugih u usporedbi s necijepljenim osobama bez ranijeg preboljenja", navodi se u članku.

Svaka naredna doza cjepiva smanjivala je rizik od transmisije virusa u prosjeku za dodatnih 12 posto. Bitno je bilo i kada je netko primio cjepivo: na svakih pet tjedana od primanja zadnje doze, rizik prijenosa virusa na bliske kontakte povećavao se za 6 posto. Iako se pokazalo da cijepljenje i ranije preboljenje pomažu u smanjenju zaraznosti omikrona, ni jedno ni drugo nije bilo dovoljno da bi se zaustavile nove infekcije među zatvorenicima. U četiri od pet slučajeva, ljudi koji su prenijeli virus na druge bili su ili cijepljeni ili su ranije bili inficirani. Zatvorenici su stavljeni u izolaciju nakon pozitivnog testa, no autor studije Nathan Lo kazao je da su bliski kontakti obično bili izloženi oko dva dana prije nego bi pozitivna osoba bila izolirana.

Ranije studije su uglavnom bile temeljene na istraživanju kontakata u istom kućanstvu, gdje je ipak manja mogućnosti širenja virusa nego u natrpanim zatvorskim ćelijama. Još jedna razlika između ove i ranijih studija je što se bavila varijantom omikron. Podaci iz studija provedenih nakon odobrenja cjepiva jasno pokazuju da postoje pozitivni učinci cjepiva protiv Covida-19 na širenja virusa u populaciji, odnosno da cjepiva smanjuju mogućnost širenja među ljudima.

Cijepljenje nikada nije bio jedini uvjet za dobivanje Covid potvrda

U svojim pitanjima redakciji Faktografa o izjavi direktorice Pfizera, čitatelji su činjenicu da nakon prvotnih kliničkih testiranja nije bila jasna učinkovitost cjepiva protiv širenja virusa u populaciji, povezali s uvođenjem Covid potvrda. Odnosno, tvrde kako ta izjava "ruši" utemeljenost uvođenja Covid potvrda kao načina suzbijanja pandemije. Kao što smo već ranije naveli, HZJZ je u studenom 2021. godine, objavio rezultate dotadašnjih istraživanja koja su pokazivala da se cijepljenjem smanjuje mogućnost širenja virusa.

S druge strane, a kao što je vidljivo iz Uredbe EU od 14. lipnja naslovljene "Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o okviru za izdavanje, provjeru i prihvaćanje interoperabilne potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju bolesti COVID-19 (EU dogotalna COVID potvrda) radi olakšavanja slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19" cijepljenje je bilo samo jedan od tri temelja za dobivanje potvrda.

U članku 3. te Uredbe jasno se navodi: "Okvir za EU digitalnu COVID potvrdu omogućuje izdavanje, prekograničnu provjeru i prihvaćanje bilo koje od sljedećih potvrda: (a) potvrde kojom se potvrđuje da je nositelj primio cjepivo protiv bolesti COVID-19 u državi članici koja izdaje potvrdu (potvrda o cijepljenju); (b) potvrde kojom se potvrđuje da je nositelj bio podvrgnut testu NAAT ili brzom antigenskom testu sa zajedničkog i ažuriranog popisa brzih antigenskih testova na bolest COVID-19 koji je sastavljen na temelju Preporuke Vijeća od 21. siječnja 2021., a koji su proveli zdravstveni djelatnici ili stručno osoblje u državi članici koja izdaje potvrdu u kojoj se navodi vrsta testa, datum kada je proveden i rezultat testiranja (potvrda o testiranju); (c) potvrde kojom se potvrđuje da je, nakon pozitivnog rezultata testa NAAT ili brzog antigenskog testa s EU-ova zajedničkog popisa brzih antigenskih testova na bolest COVID-19 koji je dogovorio Odbor za zdravstvenu sigurnost, a koji su proveli zdravstveni djelatnici ili stručno osoblje, nositelj prebolio infekciju virusom SARS-CoV-2 (potvrda o preboljenju)".

Znači uvjeti za dobivanje COVID potvrda uz cijepljenje su bili i predočenje dokaza o negativnom testu ili ranije preboljenje bolesti. Na isti način je izmijenjen i hrvatski Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u koji je dodan članak 8.a koji je uveo "obvezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore". I na službenoj stranici o Covid potvrdama jasno se navodi da su uvjeti za dobivanje tog dokumenta uz potvrdu o cijepljenju ili potvrda o testiranju ili potvrda o preboljenju. I Ustavni sud je u svojim odlukama o Covid potvrdama naglasio da "građani imaju izbor između cijepljenja i testiranja".

Uz sve navedeno jasno je da niti u jednom trenutku samo cijepljenje nije bilo uvjet za dobivanje Covid potvrde, već su oni koji se nisu željeli ili se nisu mogli cijepiti do nje mogli doći i potvrdom o preboljenju, kao i testiranjem prije odlaska na događaj ili u instituciju u kojoj je bilo obvezno pokazivanje Covid potvrde.

Zaključno, "priznanje" Pfizerove direktorica Janine Small da ta kompanija u kliničkim istraživanjima prije odobrenja cjepiva protiv Covida-19 nije testirala učinak cjepiva na smanjenje transmisije (odnosno širenja) virusa u populaciji nije nova vijest jer se u javno objavljenim dokumentima Svjetske zdravstvene organizacije i Europske medicinske agencije u prosincu 2020. i siječnju i veljači 2021. godine navodi da je nepoznat učinak cjepiva na transmisiju virusa u populaciji. Da je ta informacija bila poznata prije gotovo dvije godine, potvrdila je u odgovoru Faktografu i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Istraživanja o učinku cjepiva na smanjenje širenja virusa provedena nakon njihova odobrenja pokazala su da se taj učinak razlikuje s obzirom na varijantu virusa, kao i da pada tijekom vremena. No, pokazala su i da je manja šansa da zaražene cijepljene osobe zaraze druge, kao i da količina virusa u nosu kod njih brže pada nego kod necijepljenih.

Ne stoji niti argument da izjava Pfizerove direktorice ruši temelje na kojima su uvedene Covid potvrde. U prvom redu, činjenica da u kliničkim istraživanjima nije testiran učinak cjepiva na transmisiju bio je poznat odmah nakon što su ona završila, znači i kod uvođenja Covid potvrda. Preliminarna istraživanja, koja su se počela raditi gotovo odmah nakon odobrenja cjepiva, pokazala su da cjepiva imaju učinak na smanjenje transmisije virusa. Cijepljenje pritom nije bilo jedini uvjet za dobivanje Covid potvrda jer su se one mogle dobiti i na temelju ranijeg preboljenja bolesti, kao i testiranj, piše Faktograf.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Multimedijski centar Europskog parlamenta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/rubni-mediji-i-antivakseri-lazno-prikazuju-svjedocenje-pfizerove-direktorice-kao-sokantno-priznanje-istine-o-cjepivima-no-janine-s-nije-rekla-nesto-novo-evo-o-cemu-se-radi-1234869 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b0f04a5e935c5e7238fc1d4b73a475152f21a8c5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rubni+mediji+i+antivakseri+la%C5%BEno+prikazuju+svjedo%C4%8Denje+Pfizerove+direktorice+kao+%E2%80%98%C5%A1okantno+priznanje%E2%80%98+istine+o+cjepivima.+No%2C+Janine+S.+nije+rekla+ne%C5%A1to+novo%2C+evo+o+%C4%8Demu+se+radi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frubni-mediji-i-antivakseri-lazno-prikazuju-svjedocenje-pfizerove-direktorice-kao-sokantno-priznanje-istine-o-cjepivima-no-janine-s-nije-rekla-nesto-novo-evo-o-cemu-se-radi-1234869 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frubni-mediji-i-antivakseri-lazno-prikazuju-svjedocenje-pfizerove-direktorice-kao-sokantno-priznanje-istine-o-cjepivima-no-janine-s-nije-rekla-nesto-novo-evo-o-cemu-se-radi-1234869 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA FAKTOGRAFA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetANALIZA FAKTOGRAFA

Rubni mediji i antivakseri lažno prikazuju svjedočenje Pfizerove direktorice kao ‘šokantno priznanje‘ istine o cjepivima. No, Janine S. nije rekla nešto novo, evo o čemu se radi

Piše Ivica Kristović/FAKTOGRAF
23. listopada 2022. - 18:29

Redakcija Faktografa dobila je veliki broj upita čitatelja vezanih uz javno saslušanje u Europskom parlamentu na kojem je direktorica Pfizera, odgovarajući na pitanje nizozemskog zastupnika, kazala da se u istraživanjima koja su prethodila odobrenju Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 nije testiralo sprječava li cjepivo prijenos virusa među ljudima, navodi Faktograf.

"Je li Pfizerovo cjepivo protiv Covida testirano na zaustavljanje transmisije (širenja) virusa prije nego je pušteno na tržište? Ako nije, recite to jasno. A ako je, jeste li voljni podijeliti podatke s ovim odborom?", pitao je 10. listopada nizozemski eurozastupnik Rob Roos tijekom saslušanja pred posebnim odborom o pandemiji Covida-19 Europskog parlamenta. Snimka cijelog saslušanja može se pogledati ovdje. Nizozemsko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:44