stdClass Object ( [id] => 261139 [title] => Radikalna Syriza odnijela povijesnu pobjedu u Grčkoj; Tsipras: Gotovo je, nema više štednje [alias] => radikalna-syriza-odnijela-povijesnu-pobjedu-u-grckoj-tsipras-gotovo-je-nema-vise-stednje [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

23.15 - Aleksis Cipras, predsjednik Syrize, rekao je u nedjelju da je "grčki narod ispisao povijest" i da "napušta štednju" dajući svoj glas na parlamentarnim izborima njegovoj stranci.

"Ovo je važan znak za promjene u Europi", dodao je Cipras pred tisućama ljudi okupljenih na trgu ispred atenskog sveučilišta. "Odluka grčkog naroda znači kraj trojke", poručio je izborni pobjednik.

Trojka je tijelo koje nadzire grčko gospodarstvo a vode ga Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Trojka je 2010. donijela paket pomoći od 240 milijarda eura u zamjenu za drastične mjere štednje.

Grci su se "izjasnili" i "mi ćemo poštovati" njihovu odluku, rekao je u nedjelju navečer Antonis Samaras, predsjednik grčke vlade na odlasku i predsjednik stranke Nove demokracije (ND), nakon objavljivanja djelomičnih rezultata koji pokazuju jasnu pobjedu radikalne ljevičarske stranke Syrize.

"Predajem zemlju koja izlazi iz krize, koja je članica Europske unije i eurozone i nadam se da će nova vlada očuvati te stečevine", istaknuo je Samaras pred novinarima.

21.50  -
Grci su u nedjelju poslali neopozivu poruku svojoj vladi dajući glas Syrizi, stranci radikalne ljevice Aleksisa Ciprasa koji bi u ponedjeljak mogao postati prvi čelnik koji će odbaciti mjere štednje što ih je nametnula Europa s početkom krize.

Ministar za upravnu reformu u grčkoj vladi čak je priznao poraz i "čestitao Syrizi", upozorivši je ipak da će se "uskoro morati sučeliti s teškim stanjem u zemlji".

Po procjenama izlaznih anketa, Syriza vodi ispred Nove demokracije premijera Antonisa Samarasa sa 8 do 12 postotnih bodova, što premašuje procjene objavljene ovih dana. Syriza bi mogla osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu.

Po prvim službenim djelomičnim rezultatima nakon prebrojavanja 25 posto glasačkih listića, Syriza vodi ispred Nove demokracije s više od 6 postotnih bodova. Po tim djelomičnim rezultatima objavljenim dva i pol sata nakon zatvaranja birališta, Syriza dobiva 35,4 posto glasova, a Nova demokracija 29 posto. Neonacisti iz Zlatne zore zasad su na trećem mjestu sa 6,3 posto.

"Čini se da je ovo povijesna pobjeda" i "poruka koja se ne tiče samo Grka, nego odjekuje diljem Europe", rekao je Panos Skourletis, glasnogovornik Syrize.

Europski partneri Atene napeto su iščekivali rezultate, zabrinuti zbog želje Syrize da ponovo pregovara o golemom grčkom dugu i dovede u pitanje programe štednje koje je nametnula Europska unija.

Uspjeh Syrize, ako se potvrdi, mogao bi dati krila drugim strankama radikalne ljevice u Europi.

18.55 - Syriza, radikalna ljevičarska stranka koja se protivi mjerama štednje, nadmoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, s više od osam posto prednosti ispred stranke desnice na vlasti, pokazuju izlazne ankete.

Razlika je od 8,5 do 16,5 postotnih bodova, što je puno više nego po zadnjim anketama. Ovi su izbori presudni za zemlju i za Europu. Syriza će tako najvjerojatnije imati između 146 i 158 od 300 mjesta u parlamentu, što je više od 151 koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

"Čini se da je ovo povijesna pobjeda", ovo je "poruka koja se ne tiče amo Grka, nego odjekuje i širom Europe i donosi olakšanje", rekao je za televiziju Mega, Panos Skourletis, glasnogovornik Syrize.

Stranka Aleksisa Ciprasa osvaja između 35,5 posto i 39,5 posto glasova, a Nova demokracija premijera Antonisa Samarasa 23 do 27 posto.

Ako se predviđanje anketa ostvari, Cipras (40) će biti najmlađi premijer u zemlji u zadnjih 150 godina.

Središte Syrizina programa je "ukidanje mjera štednje" i obnova pregovora o golemom dugu zemlje koji doseže 175 posto BDP-a.

RANIJE

U ponedjeljak će biti kraj nacionalnom poniženju. Prekinut ćemo s naredbama iz inozemstva. Tražimo prvu priliku za SYRIZA-u. To bi mogla biti posljednja prilika za Grčku. 
ALEXIS TSIPRAS,
22. siječnja 2015.

Cijela Europa danas gleda u Grčku, da vidi koliko će glasova dobiti SYRIZA i hoće li njezin lider Alexis Tsipras postati novi grčki premijer. Prvi put u posljednjih 25 godina postoji realna mogućnost da jedna europska zemlja dobije ljevičarsku vladu koja ne pripada socijaldemokraciji, već dolazi s klasične ljevice (tzv. Nova ljevica).

SYRIZA po anketama vodi još od listopada 2013. godine. Dok je prije mjesec dana njezina prednost pred konzervativnom partijom Nova demokracija aktualnog premijera Antonisa Samarasa (koja vlada u koaliciji sa socijaldemokratskim PASOK-om) iznosila pet posto, početkom siječnja ta je prednost pala na tri posto: izgledalo je kao da se dio grčkih birača nakon objave izbora uplašio europskih prijetnji da će u slučaju SYRIZA-ine pobjede obustaviti financijsku pomoć Grčkoj. No, u zadnjih tjedan dana prednost SYRIZA-e opet se povećala: u recentnim anketama SYRIZA dobiva između 33 i 36 posto glasova, dok se Nova demokracija vrti između 28 i 29 posto.

Alexis Tsipras
SYRIZA nije pala s neba: budući da je grčka i europska socijaldemokracija nakon pada Berlinskog zida ekonomski otišla potpuno udesno i postala lakej neoliberalnog kapitalizma, na ljevici se pojavio ogroman prazan prostor. Pokušajmo grčke političke odnose prikazati preko hrvatskih pandana.

Bijes prezrenih na svijetu

Vladajuća Nova demokracija je grčki HDZ, kao što je PASOK hrvatski SDP (SYRIZA se u hrvatskim okvirima programski može usporediti s Radničkom frontom).

Ove dvije stranke su puna četiri desetljeća naizmjenično pobjeđivale i formirale konzervativne, odnosno socijaldemokratske vlade, sve do početka krize i uvođenja rigoroznih mjera štednje, koje su devastirale grčko društvo, stvorile armiju nezaposlenih, beskućnika i prosjaka te dovele do dramatičnog porasta suicida, depresije, razvoda i dječjeg siromaštva.

Gotovo trećina Grka danas živi ispod granice siromaštva, što je vojska od tri milijuna ljudi.

Bijes prezrenih na svijetu grčki HDZ i SDP su osjetili već na izborima 2012. godine, kada je Nova demokracija (HDZ) dobila desetak posto glasova manje nego obično – ti su glasovi otišli još udesno, prema fašističkoj stranci Zlatna zora.

A još veći egzodus birača doživio je PASOK (SDP), koji je sa 44 posto glasova iz 2009. godine pao 2012. na samo 12 posto – njihovi su glasovi otišli ulijevo prema SYRIZA-i, koja je te 2012. godine s 27 posto glasova u drugom krugu zamalo osvojila izbore, pa je na grčkoj političkoj sceni došlo do povijesne koalicije HDZ-a i SDP-a: Nova demokracija se prvi put udružila s PASOK-om, jer je to bio jedini način da zaustave SYRIZA-u.

Iako prema grčkim zakonima stranka koja osvoji najviše glasova dobiva bonus od 50 mjesta u parlamentu (koji ima 300 članova), ovi anketni rezultati ne jamče SYRIZA-i da će moći samostalno formirati vladu, što otvara pitanje koalicija, gdje se obje stranke – i Nova demokracija i SYRIZA - nalaze u problemima.

Sadašnji partner Nove demokracije, socijaldemokratski PASOK, u međuvremenu se srozao na pet posto glasova. S druge strane, SYRIZA-in potencijalni partner mogla bi biti Komunistička partija Grčke, koja u anketama dobiva oko šest posto glasova, što bi skupa sa SYRIZA-inim glasovima moglo biti dovoljno za formiranje ljevičarske vlade. Međutim, za KP Grčke SYRIZA nije dovoljno lijevo; grčki komunisti smatraju Europsku uniju kapitalističkom tvorevinom i zahtijevaju da Grčka istupi iz te zajednice, kao i iz eurozone, što SYRIZA ne želi.

Kontinentalni šok

Naravno, eventualna pobjeda SYRIZA-e ne bi automatski značila povratak socijalizma u Europu. No, u slučaju SYRIZA-ina trijumfa narasle bi akcije španjolskog Podemosa (čiji je čelnik Pablo Iglesias nekidan došao u Atenu podržati Tsiprasa na predizbornome mitingu), također stranke Nove ljevice koja već mjesecima vodi po svim anketama u Španjolskoj, a koja na izbore izlazi krajem godine.

Ako 2015. godina završi s dvije ljevičarske vlade u južnoj Europi, to bi značilo da kapitalistička osovina Berlin-Bruxelles dobiva prvu ozbiljnu ideološku konkurenciju u zadnjih četvrt stoljeća. Odnosno, kako su nekidan objavili stručnjaci britanskog Economista: “Uspije li SYRIZA formirati vladu nakon izbora, to će uzrokovati šok diljem kontinenta i poslužiti kao katalizator za političke preokrete u drugim državama.”

DAMIR PILIĆ

Program SYRIZA-e: Besplatna struja i hrana za siromašne

Program SYRIZA-e je jasan: otpis nacionalnih dugova, obustavljanje privatizacija, vraćanje socijalnih prava, snažna javna ulaganja, odbacivanje ekonomskih privilegija koje uživaju Grčka pravoslavna crkva i sektor brodogradnje, smanjenje vojne industrije te relaksacija poreznog opterećenja za najugroženije građane, uz podizanje poreza za velike kompanije i one s prihodom od preko pola milijuna eura.

Odmah nakon preuzimanja vlasti SYRIZA namjerava uvesti niz kratkoročnih mjera za pomoć najvećim žrtvama sadašnje politike štednje: dvije milijarde eura uložit će u programe uvođenja besplatne struje i hrane za 300.000 najsiromašnijih, te u čuvanje stanova 30.000 obitelji kojima prijete deložacije.

Ide se i na osiguravanje kupona za hranu za djecu, pružanje zdravstvenih usluga i građanima bez osiguranja te uvođenje moratorija na otplaćivanje privatnih dugova bankama. Srednjoročne mjere odnose se na podizanje minimalne plaće na 750 eura, a dugoročno u SYRIZA-i spominju “proizvodnu transformaciju”, što je šifrirani naziv za uspostavu pravednije društvene raspodjele proizvodnih resursa, na tragu marksističke ekonomije demokratskog socijalizma.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Alexis Tsipras pri glasovanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-01-25 11:53:40 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-01-26 12:58:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-01-25 23:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15722 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/01/24/Par8082320_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x465" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15088010 Threads: 1 Questions: 3159258653 Slow queries: 7064644 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235134229 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/radikalna-syriza-odnijela-povijesnu-pobjedu-u-grckoj-tsipras-gotovo-je-nema-vise-stednje-261139 [printLink] => /vijesti/svijet/radikalna-syriza-odnijela-povijesnu-pobjedu-u-grckoj-tsipras-gotovo-je-nema-vise-stednje-261139?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 210365 [name] => syriza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => syriza [link] => /tag/syriza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 327883 [name] => grčka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grcka [link] => /tag/grcka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Alexis Tsipras pri glasovanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radikalna Syriza odnijela povijesnu pobjedu u Grčkoj; Tsipras: Gotovo je, nema više štednje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-00-17-45-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/24/Par8082320_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/24/Par8082320_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

23.15 - Aleksis Cipras, predsjednik Syrize, rekao je u nedjelju da je "grčki narod ispisao povijest" i da "napušta štednju" dajući svoj glas na parlamentarnim izborima njegovoj stranci.

"Ovo je važan znak za promjene u Europi", dodao je Cipras pred tisućama ljudi okupljenih na trgu ispred atenskog sveučilišta. "Odluka grčkog naroda znači kraj trojke", poručio je izborni pobjednik.

Trojka je tijelo koje nadzire grčko gospodarstvo a vode ga Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Trojka je 2010. donijela paket pomoći od 240 milijarda eura u zamjenu za drastične mjere štednje.

Grci su se "izjasnili" i "mi ćemo poštovati" njihovu odluku, rekao je u nedjelju navečer Antonis Samaras, predsjednik grčke vlade na odlasku i predsjednik stranke Nove demokracije (ND), nakon objavljivanja djelomičnih rezultata koji pokazuju jasnu pobjedu radikalne ljevičarske stranke Syrize.

"Predajem zemlju koja izlazi iz krize, koja je članica Europske unije i eurozone i nadam se da će nova vlada očuvati te stečevine", istaknuo je Samaras pred novinarima.

21.50  -
Grci su u nedjelju poslali neopozivu poruku svojoj vladi dajući glas Syrizi, stranci radikalne ljevice Aleksisa Ciprasa koji bi u ponedjeljak mogao postati prvi čelnik koji će odbaciti mjere štednje što ih je nametnula Europa s početkom krize.

Ministar za upravnu reformu u grčkoj vladi čak je priznao poraz i "čestitao Syrizi", upozorivši je ipak da će se "uskoro morati sučeliti s teškim stanjem u zemlji".

Po procjenama izlaznih anketa, Syriza vodi ispred Nove demokracije premijera Antonisa Samarasa sa 8 do 12 postotnih bodova, što premašuje procjene objavljene ovih dana. Syriza bi mogla osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu.

Po prvim službenim djelomičnim rezultatima nakon prebrojavanja 25 posto glasačkih listića, Syriza vodi ispred Nove demokracije s više od 6 postotnih bodova. Po tim djelomičnim rezultatima objavljenim dva i pol sata nakon zatvaranja birališta, Syriza dobiva 35,4 posto glasova, a Nova demokracija 29 posto. Neonacisti iz Zlatne zore zasad su na trećem mjestu sa 6,3 posto.

"Čini se da je ovo povijesna pobjeda" i "poruka koja se ne tiče samo Grka, nego odjekuje diljem Europe", rekao je Panos Skourletis, glasnogovornik Syrize.

Europski partneri Atene napeto su iščekivali rezultate, zabrinuti zbog želje Syrize da ponovo pregovara o golemom grčkom dugu i dovede u pitanje programe štednje koje je nametnula Europska unija.

Uspjeh Syrize, ako se potvrdi, mogao bi dati krila drugim strankama radikalne ljevice u Europi.

18.55 - Syriza, radikalna ljevičarska stranka koja se protivi mjerama štednje, nadmoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, s više od osam posto prednosti ispred stranke desnice na vlasti, pokazuju izlazne ankete.

Razlika je od 8,5 do 16,5 postotnih bodova, što je puno više nego po zadnjim anketama. Ovi su izbori presudni za zemlju i za Europu. Syriza će tako najvjerojatnije imati između 146 i 158 od 300 mjesta u parlamentu, što je više od 151 koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

"Čini se da je ovo povijesna pobjeda", ovo je "poruka koja se ne tiče amo Grka, nego odjekuje i širom Europe i donosi olakšanje", rekao je za televiziju Mega, Panos Skourletis, glasnogovornik Syrize.

Stranka Aleksisa Ciprasa osvaja između 35,5 posto i 39,5 posto glasova, a Nova demokracija premijera Antonisa Samarasa 23 do 27 posto.

Ako se predviđanje anketa ostvari, Cipras (40) će biti najmlađi premijer u zemlji u zadnjih 150 godina.

Središte Syrizina programa je "ukidanje mjera štednje" i obnova pregovora o golemom dugu zemlje koji doseže 175 posto BDP-a.

RANIJE

U ponedjeljak će biti kraj nacionalnom poniženju. Prekinut ćemo s naredbama iz inozemstva. Tražimo prvu priliku za SYRIZA-u. To bi mogla biti posljednja prilika za Grčku. 
ALEXIS TSIPRAS,
22. siječnja 2015.

Cijela Europa danas gleda u Grčku, da vidi koliko će glasova dobiti SYRIZA i hoće li njezin lider Alexis Tsipras postati novi grčki premijer. Prvi put u posljednjih 25 godina postoji realna mogućnost da jedna europska zemlja dobije ljevičarsku vladu koja ne pripada socijaldemokraciji, već dolazi s klasične ljevice (tzv. Nova ljevica).

SYRIZA po anketama vodi još od listopada 2013. godine. Dok je prije mjesec dana njezina prednost pred konzervativnom partijom Nova demokracija aktualnog premijera Antonisa Samarasa (koja vlada u koaliciji sa socijaldemokratskim PASOK-om) iznosila pet posto, početkom siječnja ta je prednost pala na tri posto: izgledalo je kao da se dio grčkih birača nakon objave izbora uplašio europskih prijetnji da će u slučaju SYRIZA-ine pobjede obustaviti financijsku pomoć Grčkoj. No, u zadnjih tjedan dana prednost SYRIZA-e opet se povećala: u recentnim anketama SYRIZA dobiva između 33 i 36 posto glasova, dok se Nova demokracija vrti između 28 i 29 posto.

Alexis Tsipras
SYRIZA nije pala s neba: budući da je grčka i europska socijaldemokracija nakon pada Berlinskog zida ekonomski otišla potpuno udesno i postala lakej neoliberalnog kapitalizma, na ljevici se pojavio ogroman prazan prostor. Pokušajmo grčke političke odnose prikazati preko hrvatskih pandana.

Bijes prezrenih na svijetu

Vladajuća Nova demokracija je grčki HDZ, kao što je PASOK hrvatski SDP (SYRIZA se u hrvatskim okvirima programski može usporediti s Radničkom frontom).

Ove dvije stranke su puna četiri desetljeća naizmjenično pobjeđivale i formirale konzervativne, odnosno socijaldemokratske vlade, sve do početka krize i uvođenja rigoroznih mjera štednje, koje su devastirale grčko društvo, stvorile armiju nezaposlenih, beskućnika i prosjaka te dovele do dramatičnog porasta suicida, depresije, razvoda i dječjeg siromaštva.

Gotovo trećina Grka danas živi ispod granice siromaštva, što je vojska od tri milijuna ljudi.

Bijes prezrenih na svijetu grčki HDZ i SDP su osjetili već na izborima 2012. godine, kada je Nova demokracija (HDZ) dobila desetak posto glasova manje nego obično – ti su glasovi otišli još udesno, prema fašističkoj stranci Zlatna zora.

A još veći egzodus birača doživio je PASOK (SDP), koji je sa 44 posto glasova iz 2009. godine pao 2012. na samo 12 posto – njihovi su glasovi otišli ulijevo prema SYRIZA-i, koja je te 2012. godine s 27 posto glasova u drugom krugu zamalo osvojila izbore, pa je na grčkoj političkoj sceni došlo do povijesne koalicije HDZ-a i SDP-a: Nova demokracija se prvi put udružila s PASOK-om, jer je to bio jedini način da zaustave SYRIZA-u.

Iako prema grčkim zakonima stranka koja osvoji najviše glasova dobiva bonus od 50 mjesta u parlamentu (koji ima 300 članova), ovi anketni rezultati ne jamče SYRIZA-i da će moći samostalno formirati vladu, što otvara pitanje koalicija, gdje se obje stranke – i Nova demokracija i SYRIZA - nalaze u problemima.

Sadašnji partner Nove demokracije, socijaldemokratski PASOK, u međuvremenu se srozao na pet posto glasova. S druge strane, SYRIZA-in potencijalni partner mogla bi biti Komunistička partija Grčke, koja u anketama dobiva oko šest posto glasova, što bi skupa sa SYRIZA-inim glasovima moglo biti dovoljno za formiranje ljevičarske vlade. Međutim, za KP Grčke SYRIZA nije dovoljno lijevo; grčki komunisti smatraju Europsku uniju kapitalističkom tvorevinom i zahtijevaju da Grčka istupi iz te zajednice, kao i iz eurozone, što SYRIZA ne želi.

Kontinentalni šok

Naravno, eventualna pobjeda SYRIZA-e ne bi automatski značila povratak socijalizma u Europu. No, u slučaju SYRIZA-ina trijumfa narasle bi akcije španjolskog Podemosa (čiji je čelnik Pablo Iglesias nekidan došao u Atenu podržati Tsiprasa na predizbornome mitingu), također stranke Nove ljevice koja već mjesecima vodi po svim anketama u Španjolskoj, a koja na izbore izlazi krajem godine.

Ako 2015. godina završi s dvije ljevičarske vlade u južnoj Europi, to bi značilo da kapitalistička osovina Berlin-Bruxelles dobiva prvu ozbiljnu ideološku konkurenciju u zadnjih četvrt stoljeća. Odnosno, kako su nekidan objavili stručnjaci britanskog Economista: “Uspije li SYRIZA formirati vladu nakon izbora, to će uzrokovati šok diljem kontinenta i poslužiti kao katalizator za političke preokrete u drugim državama.”

DAMIR PILIĆ

Program SYRIZA-e: Besplatna struja i hrana za siromašne

Program SYRIZA-e je jasan: otpis nacionalnih dugova, obustavljanje privatizacija, vraćanje socijalnih prava, snažna javna ulaganja, odbacivanje ekonomskih privilegija koje uživaju Grčka pravoslavna crkva i sektor brodogradnje, smanjenje vojne industrije te relaksacija poreznog opterećenja za najugroženije građane, uz podizanje poreza za velike kompanije i one s prihodom od preko pola milijuna eura.

Odmah nakon preuzimanja vlasti SYRIZA namjerava uvesti niz kratkoročnih mjera za pomoć najvećim žrtvama sadašnje politike štednje: dvije milijarde eura uložit će u programe uvođenja besplatne struje i hrane za 300.000 najsiromašnijih, te u čuvanje stanova 30.000 obitelji kojima prijete deložacije.

Ide se i na osiguravanje kupona za hranu za djecu, pružanje zdravstvenih usluga i građanima bez osiguranja te uvođenje moratorija na otplaćivanje privatnih dugova bankama. Srednjoročne mjere odnose se na podizanje minimalne plaće na 750 eura, a dugoročno u SYRIZA-i spominju “proizvodnu transformaciju”, što je šifrirani naziv za uspostavu pravednije društvene raspodjele proizvodnih resursa, na tragu marksističke ekonomije demokratskog socijalizma.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/radikalna-syriza-odnijela-povijesnu-pobjedu-u-grckoj-tsipras-gotovo-je-nema-vise-stednje-261139 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1dcaa0de93c10e1ab06a59a99271132ac189879a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radikalna+Syriza+odnijela+povijesnu+pobjedu+u+Gr%C4%8Dkoj%3B+Tsipras%3A+Gotovo+je%2C+nema+vi%C5%A1e+%C5%A1tednje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fradikalna-syriza-odnijela-povijesnu-pobjedu-u-grckoj-tsipras-gotovo-je-nema-vise-stednje-261139 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fradikalna-syriza-odnijela-povijesnu-pobjedu-u-grckoj-tsipras-gotovo-je-nema-vise-stednje-261139 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Alexis Tsipras pri glasovanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetizbori

Radikalna Syriza odnijela povijesnu pobjedu u Grčkoj; Tsipras: Gotovo je, nema više štednje

Piše PSD.
26. siječnja 2015. - 00:16

DAMIR PILIĆ

Program SYRIZA-e: Besplatna struja i hrana za siromašne

Program SYRIZA-e je jasan: otpis nacionalnih dugova, obustavljanje privatizacija, vraćanje socijalnih prava, snažna javna ulaganja, odbacivanje ekonomskih privilegija koje uživaju Grčka pravoslavna crkva i sektor brodogradnje, smanjenje vojne industrije te relaksacija poreznog opterećenja za najugroženije građane, uz podizanje poreza za velike kompanije i one s prihodom od preko pola milijuna eura.

Odmah nakon preuzimanja vlasti SYRIZA namjerava uvesti niz kratkoročnih mjera za pomoć najvećim žrtvama sadašnje politike štednje: dvije milijarde eura uložit će u programe uvođenja besplatne struje i hrane za 300.000 najsiromašnijih, te u čuvanje stanova 30.00...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 02:17