stdClass Object ( [id] => 1278066 [title] => Zbog njenog izvješća Putina goni Haag, a ona kaže da roditelji dobrovoljno šalju djecu u Rusiju da ih zaštite od rata [alias] => od-sulejmana-do-putina-djeca-su-najveca-zrtva-svih-ratova-od-2005-ubijeno-ili-osakaceno-vise-od-100-000-malisana [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Broj djece koja žive u zonama sukoba visokog intenziteta porastao je za gotovo 10 posto u 2021., na ukupno 230 milijuna. Ova brojka se dramatično povećala kao rezultat rata u Ukrajini, a upravo je sporni tretman djece postao fokus naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC), po kojem je Vladimir Putin optužen da je "navodno odgovoran za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece)" iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Kremlj je ova izvješća okarakterizirao kao "apsurdna", rekavši da "čini sve što može" kako bi djecu zadržao s njihovim obiteljima. "Rusija je prihvatila djecu koja su sa svojim obiteljima bila prisiljena pobjeći od granatiranja i zločina Oružanih snaga Ukrajine. Činimo sve da zadržimo maloljetnike u obiteljima, a u slučaju odsutnosti ili smrti roditelja i srodnika da prenesemo djecu bez roditelja pod skrbništvo. Osiguravamo zaštitu njihovih života i dobrobiti", napisalo je rusko veleposlanstvo u SAD-u.

---

---

Rusi su još optužili Washington da je, zbog naoružavanja i obučavanja ukrajinske vojske od 2014., sudionik pri ubijanju djece u Donbasu, ali i otvorili kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca ICC-a zbog "pripremanja napada na predstavnika strane države koja uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi". Sud je pak izrazio zabrinutost zbog ovih "prijetnji", naglasivši svoju "predanost borbi protiv nekažnjivosti za najteže međunarodne zločine".

---

---

Svakako, do sredine veljače je 126 "otete" djece - u pravilu etničkih Rusa - vraćeno u Ukrajinu (nakon optužnice još 17), ali "tek kada su im roditelji ... skupili hrabrost i sredstva kako bi ušli u Rusiju i pojavili se na pragu obitelji u kojoj su njihova djeca smještena", jer "skupo je i opasno to putovanje preko bojišta i nekoliko granica", kako piše HRT. A o tegobama koje moraju prolaziti roditelji je za The Guardian ispričao Mariupoljac Evgenij Meževi, čija su djeca odvedena u Moskvu dok je on bio u istražnom zatvoru. Kada je izašao, sin ga je nazvao i rekao mu da dođe po njih.

Stigavši u rusku metropolu, Ukrajinca je kontaktirao ruski pravobranitelj za djecu, rekavši da mu "ne smeta što vraća svoju djecu", ali da prvo mora dobiti dozvolu od socijalnih službi Narodne Republike Donjeck. Rješivši to, u prihvatilištu su ga "natjerali da ispuni desetke papira", a njegovog sina da potpiše "potvrdu kojom se od djeteta tražilo da skrbništvo nad sobom i svojom sestrom vrati njihovom ocu".

"Trinaestogodišnji dječak je morao napisati tu glupost. Možete li to zamisliti? ... Apsolutno apsurdno", prepričao je Meževi koji je nakon ove dosadne birokratske procedure s djecom obišao Crveni trg, gdje su se fotografirali za uspomenu.

---

image
privatni album
---

Valja spomenuti i kako je dva dana pred optužnicu UN-ova Neovisna Međunarodna Istražna Komisija o Ukrajini izdala izvješće koje kaže da su ruske vlasti "počinile širok raspon kršenja međunarodnog i ... humanitarnog prava u mnogim regijama Ukrajine i Ruske Federacije" od kojih "mnogi predstavljaju ratne zločine i uključuju namjerna ubojstva, napade na civile, protuzakonito zatvaranje, mučenje, silovanje te prisilno premještanje i deportacije djece". Ovo je ujedno bio i okidač za Putinovu tjeralicu.

Također, u istom dokumentu je zaključeno i kako su "ukrajinske oružane snage vjerojatno odgovorne za neke incidente koji se kvalificiraju kao ratni zločini", pri čemu su ukrajinski vojnici "strijeljali, ranili i mučili pripadnike ruskih oružanih snaga i držali ih u neljudskim uvjetima". Prijavljena su "premlaćivanja, lažna pogubljenja i prijetnje da će nauditi zatočeniku ili njegovoj obitelji". U nekim situacijama "navodno nije bilo naloga za uhićenje, a zatočenici su držani u izolaciji, ponekad i po nekoliko dana, pri čemu im se uskraćivalo spavanje i hrana".

---

---

Reference na kojima se temelji haška optužnica, po javljanju mnogih medija, ishođeni su iz istraživanja Sveučilišta Yale - koje je financiralo ministarstvo vanjskih poslova SAD-a - pod nazivom "Sistematski program Rusije za reedukaciju i posvajanje ukrajinske djece". Oba dokumenta sadrže ista dva krivca, kao i identičnu pravnu teoriju za njihove optužnice. U njemu se navodi da je Moskva deportirala najmanje 6.000 mališana na Krim, dok su u Ruskoj Federaciji identificirana "najmanje 43 kampa i drugih objekata" za prihvat malodobnika. Ipak, metodologija ovog rada je, u najmanju ruku, upitna.

---

image

Glazbeni kamp Donbas Express, smješten nedaleko od Moskve

twitter photo
---

Tako autori naglašavaju da nisu vodili razgovore s navodnim svjedocima ili žrtvama, već su njihovi podaci prikupljeni sa Telegrama i Twittera, kao i preko lokalnih ukrajinskih medija, nevladinih organizacija i "službenih komunikacija vlada". Istaknuto je da "Yale ne provodi istrage na terenu i stoga nije tražio pristup logorima", pri čemu je isključivo oslanjanje na podatke "otvorenog koda" predstavljeno kao "izrazita prednost". 

---

---

Prema tim podacima otvorenog koda, evo kako jedna od koautorica objašnjava svoje razumijevanje zašto mnogi roditelji dobrovoljno šalju svoju djecu u ruske "kampove": "Rekli su da žele zaštititi svoju djecu od borbi. Mnoge od tih obitelji žive u područjima na prvoj crti bojišnice gdje je granatiranje bilo rutinska pojava, nestanak struje rutina ... Htjeli su da njihova djeca imaju pristup netaknutim sanitarnim čvorovima ... hrani koja nije bila dostupna kod kuće ... odmor koji njihove obitelji nisu mogle priuštiti. Također je važno imati na umu da su mnogi roditelji ... vidjeli djecu ... (koja) su se uspješno vratila kući iz tih kampova."

---

---

Koliko god bilo tužno što ukrajinske djevojčice i dječaci moraju prolaziti mnogobrojne strahote rata, istina je da oni nisu jedini u tom nezavidnom položaju. Očigledno, djeca koja žive u zonama sukoba diljem svijeta su također izložena napadima šokantnih razmjera.

Zbog toga, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda identificiralo je i osudilo šest ozbiljnih oblika kršenja prava djece u vrijeme rata: ubijanje i sakaćenje; regrutiranje; napadi na škole ili bolnice; silovanje ili drugo ozbiljno seksualno nasilje; uskraćivanje humanitarnog pristupa; i otmica.

---

---

Referentni period ovog programa je onaj između 2005. i 2020. godine, a podaci su zaista srceparajući. Više od 104.100 djece je ubijeno ili osakaćeno u situacijama oružanog sukoba, a preko dvije trećine njih je stradalo nakon 2014. Oko 93.000 je regrutirano u 21 zemlji i jednoj regiji, iako bi stvarni broj mogao biti i mnogo veći. Zabilježeno je i više od 13.900 incidenata, napada na učenike i hospitaliziranu djecu.

Strane u sukobu silovale su, prisilno vjenčavale i seksualno iskorištavale najmanje 14.200 djece; od toga su 97 posto bile djevojčice. Međutim, široko rasprostranjena stigma oko ove vrste nasilja znači da se o tome posebno nedovoljno izvještava. Potvrđeno je i najmanje 14.900 slučajeva uskraćivanja humanitarnog pristupa, kao i 25.700 otmica, od čega su tri četvrtine dječaci. 

---

image
Stefanie Glinski/Afp
---

A fenomen otimanja podmladka seže još iz, jasno, antičkog doba. Rimljani su to činili na političkoj razini; djeca pokorenih plemića bi bila odvedena u Rim kao taoci (iako bi ih možda bilo prikladnije nazvati studentima na razmjeni), gdje bi se školovala po tamošnjim uzusima. Na taj (ucjenjivački) način su se gradili savezi i vršila kulturološka asimilacija. Istinabog, rimski vojnici bi, našavši djecu neprijateljskog germanskog plemena, ih vjerojatno prodali u roblje. Tradicija robovlasništva se protegla sve do transatlantske trgovine ljudstvom, pri čemu su afrička djeca bila iznimno tražena roba.

No, između vrhunaca rimskog i američkog carstva, Bizant je u 11. stoljeću uzimao svakog petog dječaka s područja Balkana pod njegovom upravom. Ovo je bilo poznato i kao "danak u krvi", a ta djeca su onda odgajana da postanu elitni vojnici - janjičari. Polovicom 1300-tih ih je bilo oko 1.000, a za Sulejmana I. (oko 1550.) čak 20.000. U janjičare su odvođeni mlađi tinejdžeri, najviše iz srpskih, bugarskih i albanskih i hrvatskih krajeva. Često su birali one stasitije i inteligentnije, a pravilo je bilo da ne uzimaju jedince, kako ne bi ekonomski ugrozili obitelj. Uživali su niz povlastica kao što je društveni ugled, državne plaće i darovi.

---

image
Shutterstock photo
---

Zatim, pri formiranju Sjedinjenih Država, indijanska djeca su se upisivala u internate izvan rezervata, pri čemu su im se sustavno oduzimali jezik, običaji i kultura. Na vrhuncu ove prakse je postojalo više od 408 ovakvih ustanova, koje je često vodila crkva. Do 1900. u njima živjelo 20.000 djece, a do 1925. se taj broj više nego utrostručio. Slična praksa se vršila i u Australiji nad Aboridžinima, pri čemu su žrtve dobile naziv Ukradena generacija. U određenim regijama je između 10 i 33 posto domorodačke djece prisilno odvedeno od zajednica.

---

---

Tijekom Drugog svjetskog rata, oko 200.000 poljske djece, kao i neodređeni broj djece drugih nacionalnosti, je prisilno prevezeno u Njemačku u svrhu prisilnog rada  medicinskog eksperimentiranja. Tu su "priliku" za sudjelovati u Lebensborn programu dobili samo oni "rasno vrijedni" i "ne stariji od deset godina", jer se tek do te dobi može postiići njihova "konačna germanizacija", prema riječima Heinricha Himmlera

Ova metodologija je provedena i u Celju, u kolovozu 1942., kad su nacisti u školsko dvorište natjerali oko 1.300 ljudi. Svaki nagovještaj slavenskih obilježja ili znakova židovskog nasljeđa svrstavao je dijete u untermensch kategoriju, pri čemu bi bili vraćeni roditeljima. Tada je 430 djece klasificirano arijevcima i odvedeno u Graz, gdje su ih nešto temeljitije pregledali “rasni specijalisti”, uspoređujući njihove nosove po službenim kartama idealnih duljina i oblika. Po istom principu su im pregledani su im i zubi, usne, bokovi i genitalije.

---

---

U nešto "modernije" doba, Afrika je ta koja predvodi ljestvicu ratnog nasilja nad djecom. Godine 2008. procijenjeno je da je 40 posto djece vojnika diljem svijeta bilo u Africi - njih oko 120.000 -  ali i da se prosječna dob pri regrutaciji smanjuje. Trenutno su ovakve grozote najevidentnije u Srednjoafričkoj Republici, DR Kongu, Maliju, Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu i Sudanu. Djeca su poželjni vojnici jer ih naoružane skupine smatraju potrošnim materijalom i jeftinim za održavanje. Također, faktori je i sve lakša nabavka lakog automatskog oružja, s kojim djeca mogu jednostavno rukovati, kao i relativno veća spremnost djece da se bore za nenovčane poticaje kao što su čast, prestiž, osveta i dužnost.

---

---

UN je u 2021. detektirao 23.982 slučaja takozvanih "teških prekršaja" počinjenih protiv djece u 21 zemlji i jednoj regiji, pri čemu je potvrđeno 5.555 slučajeva u kojima su djeca osakaćena i 2.515 u kojima su ubijena. Od ukupno 4.278 otmica, njih čak 1.030 se zbilo u Somaliji. Doduše, sporno je što najmanje 1.004 otmica iz nigerijskih škola, koje je zabilježio Unicef, nisu ušle u izvješće. U DR Kongu je 436 djece bilo podvrgnuto seksualnom nasilju, uglavnom od strane naoružanih skupina (336 slučajeva). Vladine snage su bile odgovorne za 100 ovih kršenja, a policija za njih 17. Bilo je 268 silovanja, 96 grupnih silovanja i 47 seksualnih ropstava.

U Afganistanu - za koji podaci sežu samo do 15. kolovoza tj. talibanskog preuzimanja - je zabilježeno 626 ubojstava i 1.713 sakaćenja, među kojima je 960 od eksploziva, 224 od zračnih bombardiranja i 65 od samoubilačkih napada. U Siriji su pobunjeničke snage u borbi koristile 1.296 djece, dok je slobode lišeno njih 62. U Jemenu je verificirano 1.813 slučajeva uskraćivanja humanitarnog pristupa.

---

image
Khaled Ziad/Afp
---

A možda najšarolikiji spektar dječjeg zlostavljanja provodi Izrael. Tamo je pritvoreno 637 palestinske djece zbog navodnih sigurnosnih prijestupa na okupiranoj Zapadnoj obali, a od kojih je 85 posto prijavilo zlostavljanje i kršenje pravne procedure. Ubijeno je ukupno 88 djece (86 Palestinaca i 2 Izraelca), od čega 78 od strane izraelskih snaga. Ukupno 1.128 djece (1.121 Palestinac i 7 Izraelaca) je osakaćeno, od čega 982 od strane izraelskih snaga, 28 od izraelskih doseljenika te 46 od palestinskih naoružanih skupina, a glavni uzroci su granatiranje i zračni napadi (539), udisanje suzavca (153), metalni meci obloženi gumom (133) i živo streljivo (116). Također, desila su se 112 napada na bolnice i 22 na škole te 1.582 uskraćivanja humanitarnog pristupa, jer su izraelske vlasti odbile 38 posto zahtjeva za pristup specijaliziranom medicinskom liječenju izvan Gaze.

Osim toga, svake godine oko 500-700 palestinske djece, od kojih neka imaju samo 12 godina, bude pritvoreno i procesuirano u izraelskom vojnom sudskom sustavu. Najčešća optužba je bacanje kamena. U siječnju 2020. Izrael je prebacio palestinsku djecu iz zatvora sa okupirane Zapadne obale u zatvor pokraj Haife. Prema međunarodnom pravu, takvo nešto se kvalificira kao ratni zločin. ICC nije učinio ništa da ih zaštiti. 

---

---

Kada je SAD vršio kaotično povlačenje iz Afganistana, tisuće njegovih saveznika je premješteno s teritorija pod kontrolom talibana. Pritom je 1.450 djece odvojeno od svojih obitelji i dovedeno u SAD bez roditelja ili skrbnika. Mnogi od njih danas žive sa sponzorima, kao što su članovi obitelji s kojima su putovali ili rođaci koji su već bili u SAD-u. Međutim, oko 250 ih je još uvijek u državnoj skrbi. ICC nije učinio ništa da ih zaštiti. 

Slično se dogodilo i pri povlačenju iz Vijetnama, u tzv. Operaciji Babylift. Tada je više od 3.300 dojenčadi i djece prebačeno u SAD i druge zapadne zemlje (Australiju, Francusku, Zapadnu Njemačku i Kanadu). Suočen s porazom, predsjednik Gerald Ford je objavio da će američka vlada započeti s prijevozom djece iz Saigona, u seriji od 30 letova. Operacija je bila kontroverzna jer se postavljalo pitanje je li ona u najboljem interesu deportiranih i jer nisu sva djeca bila siročad. Da stvar bude gora, jedan od aviona se srušio i ubio 78 klinaca. Srećom po ugled ICC-ja, tada još nije postojao da ih (ne) zaštiti.

---

---

"Ovo je povijesna odluka od koje će započeti povijesna odgovornost", izjavio je Volodimir Zelenski na društvenim mrežama povodom optužnice. Doduše, to baš i nije istina.

Naime, Putin je treći aktualni predsjednik koji se našao na meti Haškog suda, nakon Muammara Gaddafija i sudanskog Omara al-Bashira. Prvi je dobio priliku braniti se onom feralovskom "časni sude, nisam živ", dok je drugi zaista i završio u haškim kazamatama, optužen po deset točaka, od kojih je jedna "prisilno premještanje".

Iako je malo vjerojatno da će Putin vidjeti Haag, Zelenski bi se možda mogao zadovoljiti jednom svojom drugom fantazijom: Da se Rusija vrati u okvire svoje prethodnice Moskovije iz 13. stoljeća. A perspektivni model za ostvarivanje toga bi se mogao pronaći stotinjak godina ranije, u 12. stoljeću, kada je egipatski sultanat uzimao mlade robove s Krima i odgajao ih u ratničku kastu mameluka, a koji su se kasnije oteli kontroli i svrgnuli vladajući režim.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dogovorna otmica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => dogovorna otmica 2 0 14984 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-27 17:28:56 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-03 13:00:00 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-04-03 06:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=nije bitno kako se zove [metakey] => rusija, putin, haag, sud, djeca, Izrael, Vijetnam, Afganistan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24636708.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24599146.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24597318.png","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24599145.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24599013.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24634407.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Russian Presidential Press And I\/Anadolu Agency Via Afp","Khaled Ziad\/Afp","privatni album","Stefanie Glinski\/Afp","Shutterstock photo","twitter photo"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","

Glazbeni kamp Donbas Express, smje\u0161ten nedaleko od Moskve<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x631","hd_24636708_1920.jpg":"1920x1080","k_24636708_1280.jpg":"1280x1280","k_24636708_1024.jpg":"1024x1024","k_24636708_640.jpg":"640x640","k_24636708_480.jpg":"480x480","k_24636708_340.jpg":"340x340","k_24636708_220.jpg":"220x220","o_24636708_1280.jpg":"1280x788","o_24636708_1024.jpg":"1024x631","o_24636708_640.jpg":"640x394","o_24636708_480.jpg":"480x295","o_24636708_340.jpg":"340x209","o_24636708_220.jpg":"220x135","h_24636708_1280.jpg":"1280x854","h_24636708_1024.jpg":"1024x683","h_24636708_640.jpg":"640x427","h_24636708_480.jpg":"480x320","h_24636708_340.jpg":"340x227","h_24636708_220.jpg":"220x147","pp_24636708_1280.jpg":"1280x1628","pp_24636708_1024.jpg":"1024x1303","pp_24636708_640.jpg":"640x814","pp_24636708_480.jpg":"480x611","pp_24636708_340.jpg":"340x432","pp_24636708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24599146_1920.jpg":"1920x1080","k_24599146_1280.jpg":"1280x1280","k_24599146_1024.jpg":"1024x1024","k_24599146_640.jpg":"640x640","k_24599146_480.jpg":"480x480","k_24599146_340.jpg":"340x340","k_24599146_220.jpg":"220x220","o_24599146_1280.jpg":"1280x852","o_24599146_1024.jpg":"1024x682","o_24599146_640.jpg":"640x426","o_24599146_480.jpg":"480x319","o_24599146_340.jpg":"340x226","o_24599146_220.jpg":"220x146","h_24599146_1280.jpg":"1280x854","h_24599146_1024.jpg":"1024x683","h_24599146_640.jpg":"640x427","h_24599146_480.jpg":"480x320","h_24599146_340.jpg":"340x227","h_24599146_220.jpg":"220x147","pp_24599146_1280.jpg":"1280x1628","pp_24599146_1024.jpg":"1024x1303","pp_24599146_640.jpg":"640x814","pp_24599146_480.jpg":"480x611","pp_24599146_340.jpg":"340x432","pp_24599146_220.jpg":"220x280"},{"size0":"766x461","hd_24597318_1920.png":"1920x1080","k_24597318_1280.png":"1280x1280","k_24597318_1024.png":"1024x1024","k_24597318_640.png":"640x640","k_24597318_480.png":"480x480","k_24597318_340.png":"340x340","k_24597318_220.png":"220x220","o_24597318_1280.png":"1280x770","o_24597318_1024.png":"1024x616","o_24597318_640.png":"640x385","o_24597318_480.png":"480x288","o_24597318_340.png":"340x204","o_24597318_220.png":"220x132","h_24597318_1280.png":"1280x854","h_24597318_1024.png":"1024x683","h_24597318_640.png":"640x427","h_24597318_480.png":"480x320","h_24597318_340.png":"340x227","h_24597318_220.png":"220x147","pp_24597318_1280.png":"1280x1628","pp_24597318_1024.png":"1024x1303","pp_24597318_640.png":"640x814","pp_24597318_480.png":"480x611","pp_24597318_340.png":"340x432","pp_24597318_220.png":"220x280"},{"size0":"1024x700","hd_24599145_1920.jpg":"1920x1080","k_24599145_1280.jpg":"1280x1280","k_24599145_1024.jpg":"1024x1024","k_24599145_640.jpg":"640x640","k_24599145_480.jpg":"480x480","k_24599145_340.jpg":"340x340","k_24599145_220.jpg":"220x220","o_24599145_1280.jpg":"1280x875","o_24599145_1024.jpg":"1024x700","o_24599145_640.jpg":"640x437","o_24599145_480.jpg":"480x328","o_24599145_340.jpg":"340x232","o_24599145_220.jpg":"220x150","h_24599145_1280.jpg":"1280x854","h_24599145_1024.jpg":"1024x683","h_24599145_640.jpg":"640x427","h_24599145_480.jpg":"480x320","h_24599145_340.jpg":"340x227","h_24599145_220.jpg":"220x147","pp_24599145_1280.jpg":"1280x1628","pp_24599145_1024.jpg":"1024x1303","pp_24599145_640.jpg":"640x814","pp_24599145_480.jpg":"480x611","pp_24599145_340.jpg":"340x432","pp_24599145_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x852","hd_24599013_1920.jpg":"1920x1080","k_24599013_1280.jpg":"1280x1280","k_24599013_1024.jpg":"1024x1024","k_24599013_640.jpg":"640x640","k_24599013_480.jpg":"480x480","k_24599013_340.jpg":"340x340","k_24599013_220.jpg":"220x220","o_24599013_1280.jpg":"1280x852","o_24599013_1024.jpg":"1024x681","o_24599013_640.jpg":"640x426","o_24599013_480.jpg":"480x319","o_24599013_340.jpg":"340x226","o_24599013_220.jpg":"220x146","h_24599013_1280.jpg":"1280x854","h_24599013_1024.jpg":"1024x683","h_24599013_640.jpg":"640x427","h_24599013_480.jpg":"480x320","h_24599013_340.jpg":"340x227","h_24599013_220.jpg":"220x147","pp_24599013_1280.jpg":"1280x1628","pp_24599013_1024.jpg":"1024x1303","pp_24599013_640.jpg":"640x814","pp_24599013_480.jpg":"480x611","pp_24599013_340.jpg":"340x432","pp_24599013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"934x543","hd_24634407_1920.png":"1920x1080","k_24634407_1280.png":"1280x1280","k_24634407_1024.png":"1024x1024","k_24634407_640.png":"640x640","k_24634407_480.png":"480x480","k_24634407_340.png":"340x340","k_24634407_220.png":"220x220","o_24634407_1280.png":"1280x744","o_24634407_1024.png":"1024x595","o_24634407_640.png":"640x372","o_24634407_480.png":"480x279","o_24634407_340.png":"340x197","o_24634407_220.png":"220x127","h_24634407_1280.png":"1280x854","h_24634407_1024.png":"1024x683","h_24634407_640.png":"640x427","h_24634407_480.png":"480x320","h_24634407_340.png":"340x227","h_24634407_220.png":"220x147","pp_24634407_1280.png":"1280x1628","pp_24634407_1024.png":"1024x1303","pp_24634407_640.png":"640x814","pp_24634407_480.png":"480x611","pp_24634407_340.png":"340x432","pp_24634407_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4099557 Threads: 4 Questions: 122848844 Slow queries: 53646 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3737263 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/od-sulejmana-do-putina-djeca-su-najveca-zrtva-svih-ratova-od-2005-ubijeno-ili-osakaceno-vise-od-100-000-malisana-1278066 [printLink] => /vijesti/svijet/od-sulejmana-do-putina-djeca-su-najveca-zrtva-svih-ratova-od-2005-ubijeno-ili-osakaceno-vise-od-100-000-malisana-1278066?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 356605 [name] => Haag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => haag [link] => /tag/haag ) [3] => stdClass Object ( [id] => 352512 [name] => sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sud [link] => /tag/sud ) [4] => stdClass Object ( [id] => 344148 [name] => djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca [link] => /tag/djeca ) [5] => stdClass Object ( [id] => 271339 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) [6] => stdClass Object ( [id] => 273306 [name] => Vijetnam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vijetnam [link] => /tag/vijetnam ) [7] => stdClass Object ( [id] => 481400 [name] => Afganistan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afganistan [link] => /tag/afganistan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dogovorna otmica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zbog njenog izvješća Putina goni Haag, a ona kaže da roditelji dobrovoljno šalju djecu u Rusiju da ih zaštite od rata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24636708.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Russian Presidential Press And I/Anadolu Agency Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24636708.jpg [title] => Russian Presidential Press And I/Anadolu Agency Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24599146.jpg [title] => Khaled Ziad/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24597318.png [title] => privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24599145.jpg [title] => Stefanie Glinski/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24599013.jpg [title] => Shutterstock photo ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24634407.png [title] =>

Glazbeni kamp Donbas Express, smješten nedaleko od Moskve

twitter photo ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Broj djece koja žive u zonama sukoba visokog intenziteta porastao je za gotovo 10 posto u 2021., na ukupno 230 milijuna. Ova brojka se dramatično povećala kao rezultat rata u Ukrajini, a upravo je sporni tretman djece postao fokus naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC), po kojem je Vladimir Putin optužen da je "navodno odgovoran za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece)" iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Kremlj je ova izvješća okarakterizirao kao "apsurdna", rekavši da "čini sve što može" kako bi djecu zadržao s njihovim obiteljima. "Rusija je prihvatila djecu koja su sa svojim obiteljima bila prisiljena pobjeći od granatiranja i zločina Oružanih snaga Ukrajine. Činimo sve da zadržimo maloljetnike u obiteljima, a u slučaju odsutnosti ili smrti roditelja i srodnika da prenesemo djecu bez roditelja pod skrbništvo. Osiguravamo zaštitu njihovih života i dobrobiti", napisalo je rusko veleposlanstvo u SAD-u.

---

---

Rusi su još optužili Washington da je, zbog naoružavanja i obučavanja ukrajinske vojske od 2014., sudionik pri ubijanju djece u Donbasu, ali i otvorili kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca ICC-a zbog "pripremanja napada na predstavnika strane države koja uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi". Sud je pak izrazio zabrinutost zbog ovih "prijetnji", naglasivši svoju "predanost borbi protiv nekažnjivosti za najteže međunarodne zločine".

---

---

Svakako, do sredine veljače je 126 "otete" djece - u pravilu etničkih Rusa - vraćeno u Ukrajinu (nakon optužnice još 17), ali "tek kada su im roditelji ... skupili hrabrost i sredstva kako bi ušli u Rusiju i pojavili se na pragu obitelji u kojoj su njihova djeca smještena", jer "skupo je i opasno to putovanje preko bojišta i nekoliko granica", kako piše HRT. A o tegobama koje moraju prolaziti roditelji je za The Guardian ispričao Mariupoljac Evgenij Meževi, čija su djeca odvedena u Moskvu dok je on bio u istražnom zatvoru. Kada je izašao, sin ga je nazvao i rekao mu da dođe po njih.

Stigavši u rusku metropolu, Ukrajinca je kontaktirao ruski pravobranitelj za djecu, rekavši da mu "ne smeta što vraća svoju djecu", ali da prvo mora dobiti dozvolu od socijalnih službi Narodne Republike Donjeck. Rješivši to, u prihvatilištu su ga "natjerali da ispuni desetke papira", a njegovog sina da potpiše "potvrdu kojom se od djeteta tražilo da skrbništvo nad sobom i svojom sestrom vrati njihovom ocu".

"Trinaestogodišnji dječak je morao napisati tu glupost. Možete li to zamisliti? ... Apsolutno apsurdno", prepričao je Meževi koji je nakon ove dosadne birokratske procedure s djecom obišao Crveni trg, gdje su se fotografirali za uspomenu.

---

image
privatni album
---

Valja spomenuti i kako je dva dana pred optužnicu UN-ova Neovisna Međunarodna Istražna Komisija o Ukrajini izdala izvješće koje kaže da su ruske vlasti "počinile širok raspon kršenja međunarodnog i ... humanitarnog prava u mnogim regijama Ukrajine i Ruske Federacije" od kojih "mnogi predstavljaju ratne zločine i uključuju namjerna ubojstva, napade na civile, protuzakonito zatvaranje, mučenje, silovanje te prisilno premještanje i deportacije djece". Ovo je ujedno bio i okidač za Putinovu tjeralicu.

Također, u istom dokumentu je zaključeno i kako su "ukrajinske oružane snage vjerojatno odgovorne za neke incidente koji se kvalificiraju kao ratni zločini", pri čemu su ukrajinski vojnici "strijeljali, ranili i mučili pripadnike ruskih oružanih snaga i držali ih u neljudskim uvjetima". Prijavljena su "premlaćivanja, lažna pogubljenja i prijetnje da će nauditi zatočeniku ili njegovoj obitelji". U nekim situacijama "navodno nije bilo naloga za uhićenje, a zatočenici su držani u izolaciji, ponekad i po nekoliko dana, pri čemu im se uskraćivalo spavanje i hrana".

---

---

Reference na kojima se temelji haška optužnica, po javljanju mnogih medija, ishođeni su iz istraživanja Sveučilišta Yale - koje je financiralo ministarstvo vanjskih poslova SAD-a - pod nazivom "Sistematski program Rusije za reedukaciju i posvajanje ukrajinske djece". Oba dokumenta sadrže ista dva krivca, kao i identičnu pravnu teoriju za njihove optužnice. U njemu se navodi da je Moskva deportirala najmanje 6.000 mališana na Krim, dok su u Ruskoj Federaciji identificirana "najmanje 43 kampa i drugih objekata" za prihvat malodobnika. Ipak, metodologija ovog rada je, u najmanju ruku, upitna.

---

image

Glazbeni kamp Donbas Express, smješten nedaleko od Moskve

twitter photo
---

Tako autori naglašavaju da nisu vodili razgovore s navodnim svjedocima ili žrtvama, već su njihovi podaci prikupljeni sa Telegrama i Twittera, kao i preko lokalnih ukrajinskih medija, nevladinih organizacija i "službenih komunikacija vlada". Istaknuto je da "Yale ne provodi istrage na terenu i stoga nije tražio pristup logorima", pri čemu je isključivo oslanjanje na podatke "otvorenog koda" predstavljeno kao "izrazita prednost". 

---

---

Prema tim podacima otvorenog koda, evo kako jedna od koautorica objašnjava svoje razumijevanje zašto mnogi roditelji dobrovoljno šalju svoju djecu u ruske "kampove": "Rekli su da žele zaštititi svoju djecu od borbi. Mnoge od tih obitelji žive u područjima na prvoj crti bojišnice gdje je granatiranje bilo rutinska pojava, nestanak struje rutina ... Htjeli su da njihova djeca imaju pristup netaknutim sanitarnim čvorovima ... hrani koja nije bila dostupna kod kuće ... odmor koji njihove obitelji nisu mogle priuštiti. Također je važno imati na umu da su mnogi roditelji ... vidjeli djecu ... (koja) su se uspješno vratila kući iz tih kampova."

---

---

Koliko god bilo tužno što ukrajinske djevojčice i dječaci moraju prolaziti mnogobrojne strahote rata, istina je da oni nisu jedini u tom nezavidnom položaju. Očigledno, djeca koja žive u zonama sukoba diljem svijeta su također izložena napadima šokantnih razmjera.

Zbog toga, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda identificiralo je i osudilo šest ozbiljnih oblika kršenja prava djece u vrijeme rata: ubijanje i sakaćenje; regrutiranje; napadi na škole ili bolnice; silovanje ili drugo ozbiljno seksualno nasilje; uskraćivanje humanitarnog pristupa; i otmica.

---

---

Referentni period ovog programa je onaj između 2005. i 2020. godine, a podaci su zaista srceparajući. Više od 104.100 djece je ubijeno ili osakaćeno u situacijama oružanog sukoba, a preko dvije trećine njih je stradalo nakon 2014. Oko 93.000 je regrutirano u 21 zemlji i jednoj regiji, iako bi stvarni broj mogao biti i mnogo veći. Zabilježeno je i više od 13.900 incidenata, napada na učenike i hospitaliziranu djecu.

Strane u sukobu silovale su, prisilno vjenčavale i seksualno iskorištavale najmanje 14.200 djece; od toga su 97 posto bile djevojčice. Međutim, široko rasprostranjena stigma oko ove vrste nasilja znači da se o tome posebno nedovoljno izvještava. Potvrđeno je i najmanje 14.900 slučajeva uskraćivanja humanitarnog pristupa, kao i 25.700 otmica, od čega su tri četvrtine dječaci. 

---

image
Stefanie Glinski/Afp
---

A fenomen otimanja podmladka seže još iz, jasno, antičkog doba. Rimljani su to činili na političkoj razini; djeca pokorenih plemića bi bila odvedena u Rim kao taoci (iako bi ih možda bilo prikladnije nazvati studentima na razmjeni), gdje bi se školovala po tamošnjim uzusima. Na taj (ucjenjivački) način su se gradili savezi i vršila kulturološka asimilacija. Istinabog, rimski vojnici bi, našavši djecu neprijateljskog germanskog plemena, ih vjerojatno prodali u roblje. Tradicija robovlasništva se protegla sve do transatlantske trgovine ljudstvom, pri čemu su afrička djeca bila iznimno tražena roba.

No, između vrhunaca rimskog i američkog carstva, Bizant je u 11. stoljeću uzimao svakog petog dječaka s područja Balkana pod njegovom upravom. Ovo je bilo poznato i kao "danak u krvi", a ta djeca su onda odgajana da postanu elitni vojnici - janjičari. Polovicom 1300-tih ih je bilo oko 1.000, a za Sulejmana I. (oko 1550.) čak 20.000. U janjičare su odvođeni mlađi tinejdžeri, najviše iz srpskih, bugarskih i albanskih i hrvatskih krajeva. Često su birali one stasitije i inteligentnije, a pravilo je bilo da ne uzimaju jedince, kako ne bi ekonomski ugrozili obitelj. Uživali su niz povlastica kao što je društveni ugled, državne plaće i darovi.

---

image
Shutterstock photo
---

Zatim, pri formiranju Sjedinjenih Država, indijanska djeca su se upisivala u internate izvan rezervata, pri čemu su im se sustavno oduzimali jezik, običaji i kultura. Na vrhuncu ove prakse je postojalo više od 408 ovakvih ustanova, koje je često vodila crkva. Do 1900. u njima živjelo 20.000 djece, a do 1925. se taj broj više nego utrostručio. Slična praksa se vršila i u Australiji nad Aboridžinima, pri čemu su žrtve dobile naziv Ukradena generacija. U određenim regijama je između 10 i 33 posto domorodačke djece prisilno odvedeno od zajednica.

---

---

Tijekom Drugog svjetskog rata, oko 200.000 poljske djece, kao i neodređeni broj djece drugih nacionalnosti, je prisilno prevezeno u Njemačku u svrhu prisilnog rada  medicinskog eksperimentiranja. Tu su "priliku" za sudjelovati u Lebensborn programu dobili samo oni "rasno vrijedni" i "ne stariji od deset godina", jer se tek do te dobi može postiići njihova "konačna germanizacija", prema riječima Heinricha Himmlera

Ova metodologija je provedena i u Celju, u kolovozu 1942., kad su nacisti u školsko dvorište natjerali oko 1.300 ljudi. Svaki nagovještaj slavenskih obilježja ili znakova židovskog nasljeđa svrstavao je dijete u untermensch kategoriju, pri čemu bi bili vraćeni roditeljima. Tada je 430 djece klasificirano arijevcima i odvedeno u Graz, gdje su ih nešto temeljitije pregledali “rasni specijalisti”, uspoređujući njihove nosove po službenim kartama idealnih duljina i oblika. Po istom principu su im pregledani su im i zubi, usne, bokovi i genitalije.

---

---

U nešto "modernije" doba, Afrika je ta koja predvodi ljestvicu ratnog nasilja nad djecom. Godine 2008. procijenjeno je da je 40 posto djece vojnika diljem svijeta bilo u Africi - njih oko 120.000 -  ali i da se prosječna dob pri regrutaciji smanjuje. Trenutno su ovakve grozote najevidentnije u Srednjoafričkoj Republici, DR Kongu, Maliju, Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu i Sudanu. Djeca su poželjni vojnici jer ih naoružane skupine smatraju potrošnim materijalom i jeftinim za održavanje. Također, faktori je i sve lakša nabavka lakog automatskog oružja, s kojim djeca mogu jednostavno rukovati, kao i relativno veća spremnost djece da se bore za nenovčane poticaje kao što su čast, prestiž, osveta i dužnost.

---

---

UN je u 2021. detektirao 23.982 slučaja takozvanih "teških prekršaja" počinjenih protiv djece u 21 zemlji i jednoj regiji, pri čemu je potvrđeno 5.555 slučajeva u kojima su djeca osakaćena i 2.515 u kojima su ubijena. Od ukupno 4.278 otmica, njih čak 1.030 se zbilo u Somaliji. Doduše, sporno je što najmanje 1.004 otmica iz nigerijskih škola, koje je zabilježio Unicef, nisu ušle u izvješće. U DR Kongu je 436 djece bilo podvrgnuto seksualnom nasilju, uglavnom od strane naoružanih skupina (336 slučajeva). Vladine snage su bile odgovorne za 100 ovih kršenja, a policija za njih 17. Bilo je 268 silovanja, 96 grupnih silovanja i 47 seksualnih ropstava.

U Afganistanu - za koji podaci sežu samo do 15. kolovoza tj. talibanskog preuzimanja - je zabilježeno 626 ubojstava i 1.713 sakaćenja, među kojima je 960 od eksploziva, 224 od zračnih bombardiranja i 65 od samoubilačkih napada. U Siriji su pobunjeničke snage u borbi koristile 1.296 djece, dok je slobode lišeno njih 62. U Jemenu je verificirano 1.813 slučajeva uskraćivanja humanitarnog pristupa.

---

image
Khaled Ziad/Afp
---

A možda najšarolikiji spektar dječjeg zlostavljanja provodi Izrael. Tamo je pritvoreno 637 palestinske djece zbog navodnih sigurnosnih prijestupa na okupiranoj Zapadnoj obali, a od kojih je 85 posto prijavilo zlostavljanje i kršenje pravne procedure. Ubijeno je ukupno 88 djece (86 Palestinaca i 2 Izraelca), od čega 78 od strane izraelskih snaga. Ukupno 1.128 djece (1.121 Palestinac i 7 Izraelaca) je osakaćeno, od čega 982 od strane izraelskih snaga, 28 od izraelskih doseljenika te 46 od palestinskih naoružanih skupina, a glavni uzroci su granatiranje i zračni napadi (539), udisanje suzavca (153), metalni meci obloženi gumom (133) i živo streljivo (116). Također, desila su se 112 napada na bolnice i 22 na škole te 1.582 uskraćivanja humanitarnog pristupa, jer su izraelske vlasti odbile 38 posto zahtjeva za pristup specijaliziranom medicinskom liječenju izvan Gaze.

Osim toga, svake godine oko 500-700 palestinske djece, od kojih neka imaju samo 12 godina, bude pritvoreno i procesuirano u izraelskom vojnom sudskom sustavu. Najčešća optužba je bacanje kamena. U siječnju 2020. Izrael je prebacio palestinsku djecu iz zatvora sa okupirane Zapadne obale u zatvor pokraj Haife. Prema međunarodnom pravu, takvo nešto se kvalificira kao ratni zločin. ICC nije učinio ništa da ih zaštiti. 

---

---

Kada je SAD vršio kaotično povlačenje iz Afganistana, tisuće njegovih saveznika je premješteno s teritorija pod kontrolom talibana. Pritom je 1.450 djece odvojeno od svojih obitelji i dovedeno u SAD bez roditelja ili skrbnika. Mnogi od njih danas žive sa sponzorima, kao što su članovi obitelji s kojima su putovali ili rođaci koji su već bili u SAD-u. Međutim, oko 250 ih je još uvijek u državnoj skrbi. ICC nije učinio ništa da ih zaštiti. 

Slično se dogodilo i pri povlačenju iz Vijetnama, u tzv. Operaciji Babylift. Tada je više od 3.300 dojenčadi i djece prebačeno u SAD i druge zapadne zemlje (Australiju, Francusku, Zapadnu Njemačku i Kanadu). Suočen s porazom, predsjednik Gerald Ford je objavio da će američka vlada započeti s prijevozom djece iz Saigona, u seriji od 30 letova. Operacija je bila kontroverzna jer se postavljalo pitanje je li ona u najboljem interesu deportiranih i jer nisu sva djeca bila siročad. Da stvar bude gora, jedan od aviona se srušio i ubio 78 klinaca. Srećom po ugled ICC-ja, tada još nije postojao da ih (ne) zaštiti.

---

---

"Ovo je povijesna odluka od koje će započeti povijesna odgovornost", izjavio je Volodimir Zelenski na društvenim mrežama povodom optužnice. Doduše, to baš i nije istina.

Naime, Putin je treći aktualni predsjednik koji se našao na meti Haškog suda, nakon Muammara Gaddafija i sudanskog Omara al-Bashira. Prvi je dobio priliku braniti se onom feralovskom "časni sude, nisam živ", dok je drugi zaista i završio u haškim kazamatama, optužen po deset točaka, od kojih je jedna "prisilno premještanje".

Iako je malo vjerojatno da će Putin vidjeti Haag, Zelenski bi se možda mogao zadovoljiti jednom svojom drugom fantazijom: Da se Rusija vrati u okvire svoje prethodnice Moskovije iz 13. stoljeća. A perspektivni model za ostvarivanje toga bi se mogao pronaći stotinjak godina ranije, u 12. stoljeću, kada je egipatski sultanat uzimao mlade robove s Krima i odgajao ih u ratničku kastu mameluka, a koji su se kasnije oteli kontroli i svrgnuli vladajući režim.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Russian Presidential Press And I/Anadolu Agency Via Afp Khaled Ziad/Afp privatni album Stefanie Glinski/Afp Shutterstock photo twitter photo
twitter photo

Glazbeni kamp Donbas Express, smješten nedaleko od Moskve

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/od-sulejmana-do-putina-djeca-su-najveca-zrtva-svih-ratova-od-2005-ubijeno-ili-osakaceno-vise-od-100-000-malisana-1278066 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c19aa7bfb0c41e6951c170d4b80aa305a41f4a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zbog+njenog+izvje%C5%A1%C4%87a+Putina+goni+Haag%2C+a+ona+ka%C5%BEe+da+roditelji+dobrovoljno+%C5%A1alju+djecu+u+Rusiju+da+ih+za%C5%A1tite+od+rata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fod-sulejmana-do-putina-djeca-su-najveca-zrtva-svih-ratova-od-2005-ubijeno-ili-osakaceno-vise-od-100-000-malisana-1278066 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fod-sulejmana-do-putina-djeca-su-najveca-zrtva-svih-ratova-od-2005-ubijeno-ili-osakaceno-vise-od-100-000-malisana-1278066 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dogovorna otmica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetdogovorna otmica

Zbog njenog izvješća Putina goni Haag, a ona kaže da roditelji dobrovoljno šalju djecu u Rusiju da ih zaštite od rata

3. travnja 2023. - 08:26

Broj djece koja žive u zonama sukoba visokog intenziteta porastao je za gotovo 10 posto u 2021., na ukupno 230 milijuna. Ova brojka se dramatično povećala kao rezultat rata u Ukrajini, a upravo je sporni tretman djece postao fokus naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC), po kojem je Vladimir Putin optužen da je "navodno odgovoran za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece)" iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Kremlj je ova izvješća okarakterizirao kao "apsurdna", rekavši da "čini sve što može" kako bi djecu zadržao s njihovim obiteljima. "Rusija je prihvatila djecu koja su sa svojim obiteljima bila prisiljena pobjeći od granatiranja i zločina Oružanih snaga Ukrajine. Činimo sve da zadržimo maloljetnike u obiteljima, a u slučaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:14