StoryEditorOCM
Svijetbrzi i drski

Nova moda u Milanu: lopovi kradu automobilske dijelove usred bijela dana, jedna vrsta vozila posebno je u opasnosti

Piše David Žeger/ JL
25. ožujka 2024. - 10:35

U srcu Italije, u Milanu, gradu koji toliko volimo posjećivati, sada možemo svjedočiti neobičnom fenomenu koji se širi brzinom svjetlosti. Ovaj grad, poznat kao kolijevka mode, financija i industrije, magnet je za investitore, poslovne ljude i turiste iz cijelog svijeta.

Njegovim ulicama voze neki od najekskluzivnijih automobila na tržištu, što je impresivno, ali i magnet je to za one s manje plemenitim namjerama.

Od prošle godine, naime, luksuzni automobili u Milanu,a i ne samo oni, postali su glavna meta skupina specijaliziranih za brze i precizne krađe. Ne samo da operiraju u perifernim područjima, već su svoje djelovanje proširili i na sam centar grada, ostavljajući vlasnike i prolaznike u šoku, piše Autoklub.

Primjerice, nije više ništa neobično da ostavite automobil parkiran negdje na ulici, a kada dođete po njega, shvatite da mu fale primjerice - kotači. Ovi ‘noćni kirurzi‘ imaju jasne ciljeve i rade s kirurškom preciznošću, fokusirajući se prvenstveno na skupocjene marke.

image

Luksuzni automobil u MIlanu je usred bijela dana ostao bez kotača
 

Screenshot Instagram

Prema izvještajima, potražnja za automobilima za kojih nema jeftinih određenih dijelova ili komponenti koje se dugo čekaju porasla je za 30 posto na početku prošle godine, a trend se, nažalost, nastavio.

Najtraženiji dijelovi uključuju kotače, svjetla, katalizatore, volane i infotainment sustave, koji nestaju u trenu. Ovaj porast krađa, usred bijela dana, potaknut je rastućim cijenama rezervnih dijelova i, naravno, bujanjem crnog tržišta autodijelova. Zapanjujuće je saznanje da je Milano prošle godine postao talijanski grad s najviše prijava krađa vozila.

Situaciju dodatno komplicira činjenica da postoji značajan broj mehaničara i trgovina rezervnih dijelova koji posluju s komponentama upitnog podrijetla. Prednost koju nude ovi ‘paralelni‘ dijelovi jest znatno niža cijena u usporedbi s legalnim proizvodima. Međutim, ova praksa dovodi do veće količine nesigurnih vozila na cestama i nanosi štetu legitimnim poslovnim subjektima.

Milanski trend krađe automobilskih dijelova alarmantan je signal koji ukazuje na potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se zaštitili građani i njihova imovina, ali i održao ugled ovog sjajnog talijanskog grada, omiljenoga kod domaćih auto-turista.

image

Policija u MIlanu ne može izaći na kraj s lopovima (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:23