stdClass Object ( [id] => 1273474 [title] => Ni 60 godina od atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja istina nije neupitna, sve je više pitanja i teorija zavjere [alias] => ni-60-godina-od-atentata-na-johna-fitzgeralda-kennedyja-istina-nije-neupitna-sve-je-vise-pitanja-i-teorija-zavjere [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ove godine obilježit će se šezdeseta godišnjica atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja, a istina oko njegova ubojstva, pa i samoga ubojice, još uvijek nije neupitno utvrđena. Dapače, kako vrijeme prolazi, sve su prisutnije i teorije urote.

Britanski pisac Will Self pita se je li njegovo ubojstvo trenutak kada je zapadni svijet prestao vjerovati službenim verzijama.

U Dili Plazi, svjetlo je mješavina sivo-smeđe i boje sepije, pneumatske bušilice službe za ceste udaraju po svetom asfaltu kao da nagovještavaju neki strašni događaj koji tek dolazi. U blizini radnika stoje dva bijela X-a iscrtana bijelom bojom na asfaltu. Pokazujući mi ih, odrpanac, vrlo vjerojatno beskućnik, objašnjava mi da prva označava mjesto gdje je predsjednička povorka stigla kad je pogodio prvi metak atentatora, a druga mjesto ulaska drugog metka, piše BBC.

Drugi jadnik koji je tumarao uokolo zarežao je krajičkom usana: "Ne slušajte ga, on radi za vladu."

---

image

Znak ‘X‘ na ulici u Dealey Plaza, gdje je prvi hitac pogodio Johna F. Kennedyja

AFP
---

Odupirem se porivu da mu dobacim: "Pa, ako i jest, ne plaćaju ga dovoljno", jer stojeći na travnatom brežuljku nekoliko metara od mjesta gdje je John F. Kennedy umro, gotovo šezdeset godina nakon tog kobnog događaja, dosjetka se ne čini prikladnom.

No, tu se postavlja pitanje – koji je pravi način obilježavanja političkog atentata? Gledajući kao kolektiv - što je, uostalom, ono kako Amerikanci često žele da ih se doživljava - njihova reakcija na cijelu aferu bila je neobično prigušena.

debeli tomovi izvješća Warrenove komisije

Na večer mog istraživanja Dealey Plaze i okolice, razgovarao sam s akademikom s lokalnog koledža koji se - kao i mnogi drugi - živo sjeća tog dana u studenom 1963. godine.Dok je bio dijete koje je odrastalo u mješovitoj irsko-meksičko-američkoj radničkoj četvrti u sjevernom Dallasu, sjeća se ljudi koji su izlazili iz svojih kuća i stajali, mnogi od njih nekontrolirano lijući suze, u svojim dvorištima.

"U svojim su domovima", kaže mi, "držali dva portreta kao ikone. Slike naslikane u profilu, jarkim uljanim bojama na crnoj baršunastoj pozadini. Jedna je bila papina, druga Kennedyjeva." Godine, a sada i desetljeća, lascivnih otkrića ukaljale su nekadašnji sjaj Johna F. Kennedyja.

Dok sam stajao na oblačnoj plaži, nisam mogao a da ne vidim paralelu između ovoga i načina na koji je scena ispred mene.

---

image

Lee Harvey Oswald s agentima na press konferenciji 22. studenoga

AFP
---

Zagušen, radni, svakodnevni prostor - kontrast je mitskom svijetu opisanom u zloglasnom filmu o atentatu Abrahama Zaprudera. Zapruderov video postao je simbol sve veće medijske pokrivenosti javnih događanja šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ubojstvo Kennedyja bilo je utjelovljenje tog novog fenomena, savršeno prilagođenog slavi, glamuru, tragediji, krvoproliću, seksu i moći uhvaćenima u kompas jedne leće. A onda su došle teorije zavjere.

Iza samog brda - koje je zapravo granica u obliku polumjeseca skromnih proporcija - zatekao sam lokalnog povjesničara Marka Oakesa na njegovom štandu koji je izgledao kao da je tu oduvijek. Visok, dobro građen muškarac guste tamne kose, frizure vrlo slične Kennedyjevoj, Oakes je, kaže mi, postao opsjednut kad je 1971., dok je još bio u srednjoj školi, pročitao nekoliko debelih tomova izvješća o ubojstvu Warrenove komisije.

moguće ubojice: mafija, CIA, sindikati

Pola stoljeća kasnije Zapruderov film prikazuje na prijenosnom DVD playeru uz isječke vlastitih televizijskih nastupa. Također ima brojne knjige i letke i, bez ikakvog mog poticaja, nudi mi da mi proda fotografije s predsjednikove obdukcije s "autogramom" - kako je rekao - jednog od tehničara koji su pomagali. I opet, nije mi najveće iznenađenje ta morbidna opsjednutost, nego Okusova reakcija kad pitam: "Pa, tko je to učinio?".

Jer umjesto da odmah izbaci jednu ili onu od mnogih teorija zavjere koje su posljednjih godina uzele maha u psihičkom kompostu stvorenom od toliko bolnih propitivanja, on umjesto toga sliježe ramenima i odgovara: "Ne znam, previše je mogućih kandidata: mafija, CIA, sindikati - odaberite sami."

Ali kad ja počnem inzistirati: "Ali vi vjerujete da je postojala zavjera, zar ne?", on dodaje: "Rekao bih zataškavanje, definitivno - ali nisam siguran u zavjeru."

Štoviše, dok nastavljamo razgovor, postaje očito da je Oakesov glavni dokaz za pretpostavku da je prava priroda ovog sudbonosnog događaja namjerno prikrivena njegovo vlastito isključenje iz medijske igre. "Nikada me ne zovu s NBC-a ili bilo koje velike mreže", kaže, a njegov zvonki bariton prelazi u tiho jadikovanje.

---

image

Trenutak kada vlasnik noćnoga kluba Jack Ruby 24. studenoga 1963. puca u Leeja Harveyja Oswalda u podrumu policijske postaje

AFP
---

Uputivši se u bivšu Texas School Supplies Warehouse, na samo mjesto s kojeg su navodno ispaljeni ti hici (na šestom katu), razmišljao sam o tome kako Oaks utjelovljuje odnos između pojedinca i povijesti u doba masovnih medija.

I zavjere i zataškavanje lijekovi su osmišljeni da nas uvjere kako su naši osjećaji bespomoćnosti i beznačajnosti opravdani. Kako se od nas može očekivati ​​da išta poduzmemo u vezi s tim užasnim stvarima koje nam se događaju ispred nosa kad nas oboje lažu i ne dopuštaju da kažemo što mislimo?

Muzej je odmjeren i napravljen s ukusom. Mladić na šalteru za prodaju karata upozorava nas da ne fotografiramo. Ono što je Oswald možda - a možda i nije - vidio kroz svoj nišan sada je zaštićeno autorskim pravima Associated Pressa. Naravno da nisam obraćao pažnju na to.

gubitak vjere u kamere i medije

Što se tiče prozora s kojeg je Oswald možda ubio veliku bijelu nadu američke demokracije, uhvatio sam susjedov pogled na bijeli X na cesti pod oštrim kutom kroz krošnje drveća. Za povijesnu udaljenost činila se prilično kratkom - model staze umjesto same staze. Pravi prozor bio je ostakljen i pretvoren u urezanu sliku o tome kako je mogao izgledati prije više od pola stoljeća, sa svom arhivom starih zastarjelih školskih udžbenika.

Šećući središtem Dallasa, razgovarao sam s dvojicom svojih suputnika - obojica Amerikanci, jedan rođen u Teksasu - o čudnom osjećaju koji sam imao da je muzej postigao svoj cilj. Čak su i replike bisera Jackie Kennedy u suvenirnici i pepeljare s natpisom "Carpe Diem" odigrale svoju ulogu, jer je postojala određena povijesnost u komodificiranju svega - ovo je ipak Amerika. Čini mi se da atentat, rekoh, sada definitivno živi u prošlosti, a ne u nekakvoj kontinuiranoj petlji Zapruderovog filma trajne sadašnjosti.

Mike, Teksašanin, rekao je kako misli da bi to moglo biti istina i naveo je primjer čovjeka koji je nekoć zarađivao za život vozeći turiste po Plazi u Lincoln kabrioletu, objesivši ključeve auta o klin. "Kad bih prelazio preko X, kasetofon u autu bi pustio realistične pucnjeve", kaže Mike.

---

image

Godine, a sada i desetljeća, lascivnih otkrića ukaljale su nekadašnji sjaj Johna Fitzgeralda Kennedyja

AFP
---

Zanemarujući Oakesovu mladenačku vanjštinu, ostaje činjenica da ono što je zamagljeno za njega nije prešućeno suvremenim Amerikancima. Nakon što se otisci prstiju Nacionalne sigurnosne agencije pokažu na svim monitorima umreženog svijeta, više od pola stoljeća stare rasprave o tome laže li kamera postaju beznadno bespredmetne.

Po mom mišljenju, atentat na Kennedyja nije toliko učinio zdravorazumski prijelaz u prošlost, koliko je to prvi primjer neobično moderne varijante povijesnog događaja – njegove medijske simulacije. Od onog dana u studenom na Dealey Plazi, većina zapadnjaka je prestala, na jedan vrlo važan način, poklanjati povjerenje medijskim izjavama. Ne samo da više ne vjerujemo da kamera nikad ne laže, nego, baš kao i naši politički lideri, pretpostavljamo da uvijek laže, piše BBC.

Kako vidimo, unatoč proteku vremena, obilju izjava i istraživanja, različitih komisija, očevidaca, TV snimki i simulacija, gotovo da nismo ništa bliži tajni ubojstva Johna Fitzgeralda Kennedyja.

---

image

Posjetitelji muzeja u Dallasu mogu vidjeti prozor s kojega je Lee Harvey Oswald pucao na Kennedyja

AFP
---

---

Činjenice o atentatu

John F. Kennedy, 35. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ubijen je 22. studenog 1963. godine. Vozio se u limuzini s otvorenim krovom. Guverner Texasa John Connally, koji je sjedio ispred predsjednika, ranjen je, ali je preživio. U roku od sat vremena ubijen je i policajac iz Dallasa JD Tippit. Ubrzo nakon toga uhićen je stanoviti Lee Harvey Oswald. U roku od 12 sati optužen je za ubojstvo predsjednika Kennedyja i J.D. Tipita. Oswalda je 24. studenog u podrumu policijske postaje u Dallasu ubio Jack Ruby, vlasnik lokalnog noćnog kluba. Ubojstvo je uživo snimala televizija. Ruby je proglašena krivim za ubojstvo Oswalda i osuđen na smrt. Žalio se na presudu, no umro je od raka 1967., prije nego što je počelo ponovljeno suđenje, piše BBC.

---

---

Glavna istraživanja o ubojstvu

Tjedan dana nakon Kennedyjeva ubojstva, predsjednik Lyndon B. Johnson osnovao je komisiju za istraživanje slučaja. Izvješće Warrenove komisije, objavljeno u rujnu 1964., zaključuje: Pucnjevi su ispaljeni s prozora šestog kata na jugoistočnom uglu skladišta školskog pribora u Teksasu Pucnjeve je ispalio Lee Harvey Oswald "Nema dokaza da su Lee Harvey Oswald ili Jack Ruby bili dio bilo kakve zavjere, domaće ili strane."

Bilo je i drugih istraga: Godine 1968., panel od četiri liječnika "potvrdio je medicinske zaključke Warrenove komisije" Godine 1975. Rockefellerova komisija je zaključila da "nema vjerodostojnih dokaza o umiješanosti CIA-e". Godine 1979., Odbor Predstavničkog doma SAD-a za ubojstva uvelike je podržao Warrenovu komisiju - ali je izjavio da "postoji velika vjerojatnost da su predsjednika Kennedyja ustrijelila dva strijelca."

Zakon koji je Kongres usvojio 1992. naložio je da se svi dokumenti povezani s atentatom - oko pet milijuna stranica - premjeste u Nacionalni arhiv. Oko 88 posto datoteka potpuno je otvoreno; 11 posto je otvoreno s uklonjenim "osjetljivim dijelovima", a 1 posto je potpuno skriveno. Prema zakonu iz 1992., svi dosjei moraju biti u potpunosti otvoreni u roku od 25 godina, osim ako predsjednik ne naredi drugačije, piše BBC.

---

---

Koje još teorije postoje?

Toni Glover - koja je vidjela ubojstvo u dobi od 11 godina - misli da je mogao biti drugi snajperist. Neki smatraju da je "drugi" strijelac pucao s "travnatog brežuljka" pored kojeg je prošla predsjednička limuzina. Tony misli da bi drugi strijelac - ako ga je bilo - mogao biti s druge strane ceste. "Postoje prilično jaki dokazi", kaže. "Postoji određena vrijednost te teorije."

Jefferson Morley bivši je novinar Washington Posta koji je napisao nekoliko knjiga o atentatu — uključujući i onu o bivšem šefu protuobavještajne službe CIA-e Jamesu Angletonu. "Nikad nisam pisao o teorijama zavjere", kaže, "samo javljam nove činjenice o ubojstvu." On je "sklon sumnji" da je Oswald ubio JFK-a. Kaže da je puno vjerojatnije da je smrtonosni hitac pao ispred Kennedyja - umjesto iza njega. "Pogledajte Zapruderov film", kaže Morley, misleći na poznatu snimku atentata napravljenu kod kuće. "Kennedyjeva se glava trza unatrag." "Znam da postoji teorija da ako te metak pogodi s leđa, glava se trgne u smjeru iz kojeg je metak došao." Ali kao zdravorazumsko objašnjenje, to je vrlo malo vjerojatno." "To sigurno izgleda kao frontalni hitac." Morley ima i drugih razloga sumnjati u službenu verziju. Parafinski test Oswaldovog obraza, nakon što je uhićen, pokazao je da nije pucao iz puške (pouzdanost tog testa je dovedena u pitanje), piše BBC.

John Connally - guverner Teksasa koji se također vozio u predsjednikovom automobilu - kaže da ga nije pogodio isti metak kao Kennedyja, opovrgavajući nalaze Warrenove komisije. Morley također misli da se drugi dijelovi službenog objašnjenja ne zbrajaju. "Službena priča - da smo imali tipa po imenu Oswald, o kojem nitko ništa nije znao, koji je došao niotkuda i ubio predsjednika - ta priča koju znamo izvan razumne sumnje je lažna", kaže on. "Oswalda su četiri godine pratili djelatnici protuobavještajne službe CIA-e i James Angleton - od prosinca 1959., kada su otvorili prvi dosje, do studenog 1963."

Ali Thomas Whalen, autor i izvanredni profesor na Sveučilištu u Bostonu, misli da je Oswald stvarno ubio Kennedyja. "I ne samo ja, nego većina povjesničara vjeruje da je on bio atentator." Veliko je pitanje - je li bio uključen u širu zavjeru?".

Iako je Warrenova komisija zaključila da je Oswald djelovao sam, zabilježila je da je on putovao u Sovjetski Savez 1959., neuspješno podnio zahtjev za sovjetsko državljanstvo i tamo živio do 1962. Također je otkriveno da je Oswald - samozatajni marksist - posjetio kubansko i rusko veleposlanstvo u Mexico Cityju u rujnu 1963., dva mjeseca prije nego što je Kennedy ubijen. "Što je Oswald radio u Mexico Cityju samo nekoliko tjedana prije atentata?" Je li se susreo s kubanskim i sovjetskim obavještajcima? Jesu li mu dali zeleno svjetlo?".

"Svakako je Fidel Castro imao motiv da ubije predsjednika Kennedyja." Mi - kao vlada Sjedinjenih Američkih Država - pokušali smo ga ubiti." Što bi novi dokumenti mogli pokazati?

Bruce Miroglio, odvjetnik iz Santa Helene u Kaliforniji, pročitao je "tisuće" knjiga o Kennedyju i atentatu. "Štoviše, dok sjedim ovdje u svom uredu, gledam 26 tomova Warrenova izvješća", kaže. Iako tvrdi da je izvješće sadržavalo neke pogreške, on "u osnovi podupire" njegove zaključke. Ne vjeruje da je postojao drugi strijelac, "skeptičan" je prema teorijama zavjere i ne očekuje velika otkrića u novootvorenim dokumentima. "Broj ljudi koji bi bili uključeni u zataškavanje je toliki da se čini gotovo nemogućim da bi mogli išta gromoglasno zadržati u tajnosti", kaže on.

Toni Glover kaže da će biti "zanimljivo" vidjeti što će proizaći iz dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti, no ona bi radije ostala svjedok nego istražitelj. "Ne mogu ništa potvrditi. Petnaest sekundi kasnije, sve nas je obuzeo očaj i užas", kaže ona, piše BBC.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajnovito ubojstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => tajnovito ubojstvo 2 0 7744 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-15 13:52:11 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => VIJESTI SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-17 09:15:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-17 09:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ni 60 godina od atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja istina nije neupitna, sve je više pitanja i teorija zavjere [metakey] => John F. Kennedy, atentat, dallas, lee harvey oswald, teorije urote, CIA [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/15\/24512895.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/23952096.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/23952097.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/23952098.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/23952099.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/23675148.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/24512896.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/24512897.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/24512898.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Leemage Via Afp","Brendan Smialowski\/AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

John i Jackie Kennedy u automobilu u Dallasu nedugo prije njegova ubojstva, koje je i danas puno nepoznanica i teorija<\/p>","

Pu\u0161ka Carcano Model 91\/38 kakvu je koristio Lee Harvey Oswald<\/p>","

Oswald pozira s pu\u0161kom<\/p>","

Trenutak kada vlasnik no\u0107noga kluba Jack Ruby 24. studenoga 1963. puca u Leeja Harveyja Oswalda u podrumu policijske postaje<\/p>","

Lee Harvey Oswald s agentima na press konferenciji 22. studenoga<\/p>","

Godine, a sada i desetlje\u0107a, lascivnih otkri\u0107a ukaljale su nekada\u0161nji sjaj Johna Fitzgeralda Kennedyja<\/p>","

\u0160etnica na Grassy Nollu na Dealey Plazi, gdje teoreti\u010dari zavjere vjeruju da je bio postavljen drugi ubojica<\/p>","

Znak \u2018X\u2018 na ulici u Dealey Plaza, gdje je prvi hitac pogodio Johna F. Kennedyja<\/p>","

Posjetitelji muzeja u Dallasu mogu vidjeti prozor s kojega je Lee Harvey Oswald pucao na Kennedyja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x676","hd_24512895_1920.jpg":"1920x1080","k_24512895_1280.jpg":"1280x1280","k_24512895_1024.jpg":"1024x1024","k_24512895_640.jpg":"640x640","k_24512895_480.jpg":"480x480","k_24512895_340.jpg":"340x340","k_24512895_220.jpg":"220x220","o_24512895_1280.jpg":"1280x845","o_24512895_1024.jpg":"1024x676","o_24512895_640.jpg":"640x422","o_24512895_480.jpg":"480x316","o_24512895_340.jpg":"340x224","o_24512895_220.jpg":"220x145","h_24512895_1280.jpg":"1280x854","h_24512895_1024.jpg":"1024x683","h_24512895_640.jpg":"640x427","h_24512895_480.jpg":"480x320","h_24512895_340.jpg":"340x227","h_24512895_220.jpg":"220x147","pp_24512895_1280.jpg":"1280x1628","pp_24512895_1024.jpg":"1024x1303","pp_24512895_640.jpg":"640x814","pp_24512895_480.jpg":"480x611","pp_24512895_340.jpg":"340x432","pp_24512895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_23952096_1920.jpg":"1920x1080","k_23952096_1280.jpg":"1280x1280","k_23952096_1024.jpg":"1024x1024","k_23952096_640.jpg":"640x640","k_23952096_480.jpg":"480x480","k_23952096_340.jpg":"340x340","k_23952096_220.jpg":"220x220","o_23952096_1280.jpg":"1280x853","o_23952096_1024.jpg":"1024x683","o_23952096_640.jpg":"640x426","o_23952096_480.jpg":"480x320","o_23952096_340.jpg":"340x226","o_23952096_220.jpg":"220x146","h_23952096_1280.jpg":"1280x854","h_23952096_1024.jpg":"1024x683","h_23952096_640.jpg":"640x427","h_23952096_480.jpg":"480x320","h_23952096_340.jpg":"340x227","h_23952096_220.jpg":"220x147","pp_23952096_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952096_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952096_640.jpg":"640x814","pp_23952096_480.jpg":"480x611","pp_23952096_340.jpg":"340x432","pp_23952096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"672x1024","hd_23952097_1920.jpg":"1920x1080","k_23952097_1280.jpg":"1280x1280","k_23952097_1024.jpg":"1024x1024","k_23952097_640.jpg":"640x640","k_23952097_480.jpg":"480x480","k_23952097_340.jpg":"340x340","k_23952097_220.jpg":"220x220","o_23952097_1280.jpg":"1280x1950","o_23952097_1024.jpg":"1024x1560","o_23952097_640.jpg":"640x975","o_23952097_480.jpg":"480x731","o_23952097_340.jpg":"340x518","o_23952097_220.jpg":"220x335","h_23952097_1280.jpg":"1280x854","h_23952097_1024.jpg":"1024x683","h_23952097_640.jpg":"640x427","h_23952097_480.jpg":"480x320","h_23952097_340.jpg":"340x227","h_23952097_220.jpg":"220x147","pp_23952097_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952097_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952097_640.jpg":"640x814","pp_23952097_480.jpg":"480x611","pp_23952097_340.jpg":"340x432","pp_23952097_220.jpg":"220x280"},{"size0":"782x1024","hd_23952098_1920.jpg":"1920x1080","k_23952098_1280.jpg":"1280x1280","k_23952098_1024.jpg":"1024x1024","k_23952098_640.jpg":"640x640","k_23952098_480.jpg":"480x480","k_23952098_340.jpg":"340x340","k_23952098_220.jpg":"220x220","o_23952098_1280.jpg":"1280x1676","o_23952098_1024.jpg":"1024x1340","o_23952098_640.jpg":"640x838","o_23952098_480.jpg":"480x628","o_23952098_340.jpg":"340x445","o_23952098_220.jpg":"220x288","h_23952098_1280.jpg":"1280x854","h_23952098_1024.jpg":"1024x683","h_23952098_640.jpg":"640x427","h_23952098_480.jpg":"480x320","h_23952098_340.jpg":"340x227","h_23952098_220.jpg":"220x147","pp_23952098_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952098_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952098_640.jpg":"640x814","pp_23952098_480.jpg":"480x611","pp_23952098_340.jpg":"340x432","pp_23952098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23952099_1920.jpg":"1920x1080","k_23952099_1280.jpg":"1280x1280","k_23952099_1024.jpg":"1024x1024","k_23952099_640.jpg":"640x640","k_23952099_480.jpg":"480x480","k_23952099_340.jpg":"340x340","k_23952099_220.jpg":"220x220","o_23952099_1280.jpg":"1280x852","o_23952099_1024.jpg":"1024x682","o_23952099_640.jpg":"640x426","o_23952099_480.jpg":"480x319","o_23952099_340.jpg":"340x226","o_23952099_220.jpg":"220x146","h_23952099_1280.jpg":"1280x854","h_23952099_1024.jpg":"1024x683","h_23952099_640.jpg":"640x427","h_23952099_480.jpg":"480x320","h_23952099_340.jpg":"340x227","h_23952099_220.jpg":"220x147","pp_23952099_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952099_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952099_640.jpg":"640x814","pp_23952099_480.jpg":"480x611","pp_23952099_340.jpg":"340x432","pp_23952099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x704","hd_23675148_1920.jpg":"1920x1080","k_23675148_1280.jpg":"1280x1280","k_23675148_1024.jpg":"1024x1024","k_23675148_640.jpg":"640x640","k_23675148_480.jpg":"480x480","k_23675148_340.jpg":"340x340","k_23675148_220.jpg":"220x220","o_23675148_1280.jpg":"1280x880","o_23675148_1024.jpg":"1024x704","o_23675148_640.jpg":"640x440","o_23675148_480.jpg":"480x330","o_23675148_340.jpg":"340x233","o_23675148_220.jpg":"220x151","h_23675148_1280.jpg":"1280x854","h_23675148_1024.jpg":"1024x683","h_23675148_640.jpg":"640x427","h_23675148_480.jpg":"480x320","h_23675148_340.jpg":"340x227","h_23675148_220.jpg":"220x147","pp_23675148_1280.jpg":"1280x1628","pp_23675148_1024.jpg":"1024x1303","pp_23675148_640.jpg":"640x814","pp_23675148_480.jpg":"480x611","pp_23675148_340.jpg":"340x432","pp_23675148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"684x1024","hd_24512896_1920.jpg":"1920x1080","k_24512896_1280.jpg":"1280x1280","k_24512896_1024.jpg":"1024x1024","k_24512896_640.jpg":"640x640","k_24512896_480.jpg":"480x480","k_24512896_340.jpg":"340x340","k_24512896_220.jpg":"220x220","o_24512896_1280.jpg":"1280x1916","o_24512896_1024.jpg":"1024x1533","o_24512896_640.jpg":"640x958","o_24512896_480.jpg":"480x718","o_24512896_340.jpg":"340x509","o_24512896_220.jpg":"220x329","h_24512896_1280.jpg":"1280x854","h_24512896_1024.jpg":"1024x683","h_24512896_640.jpg":"640x427","h_24512896_480.jpg":"480x320","h_24512896_340.jpg":"340x227","h_24512896_220.jpg":"220x147","pp_24512896_1280.jpg":"1280x1628","pp_24512896_1024.jpg":"1024x1303","pp_24512896_640.jpg":"640x814","pp_24512896_480.jpg":"480x611","pp_24512896_340.jpg":"340x432","pp_24512896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x684","hd_24512897_1920.jpg":"1920x1080","k_24512897_1280.jpg":"1280x1280","k_24512897_1024.jpg":"1024x1024","k_24512897_640.jpg":"640x640","k_24512897_480.jpg":"480x480","k_24512897_340.jpg":"340x340","k_24512897_220.jpg":"220x220","o_24512897_1280.jpg":"1280x855","o_24512897_1024.jpg":"1024x684","o_24512897_640.jpg":"640x427","o_24512897_480.jpg":"480x320","o_24512897_340.jpg":"340x227","o_24512897_220.jpg":"220x146","h_24512897_1280.jpg":"1280x854","h_24512897_1024.jpg":"1024x683","h_24512897_640.jpg":"640x427","h_24512897_480.jpg":"480x320","h_24512897_340.jpg":"340x227","h_24512897_220.jpg":"220x147","pp_24512897_1280.jpg":"1280x1628","pp_24512897_1024.jpg":"1024x1303","pp_24512897_640.jpg":"640x814","pp_24512897_480.jpg":"480x611","pp_24512897_340.jpg":"340x432","pp_24512897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x684","hd_24512898_1920.jpg":"1920x1080","k_24512898_1280.jpg":"1280x1280","k_24512898_1024.jpg":"1024x1024","k_24512898_640.jpg":"640x640","k_24512898_480.jpg":"480x480","k_24512898_340.jpg":"340x340","k_24512898_220.jpg":"220x220","o_24512898_1280.jpg":"1280x855","o_24512898_1024.jpg":"1024x684","o_24512898_640.jpg":"640x427","o_24512898_480.jpg":"480x320","o_24512898_340.jpg":"340x227","o_24512898_220.jpg":"220x146","h_24512898_1280.jpg":"1280x854","h_24512898_1024.jpg":"1024x683","h_24512898_640.jpg":"640x427","h_24512898_480.jpg":"480x320","h_24512898_340.jpg":"340x227","h_24512898_220.jpg":"220x147","pp_24512898_1280.jpg":"1280x1628","pp_24512898_1024.jpg":"1024x1303","pp_24512898_640.jpg":"640x814","pp_24512898_480.jpg":"480x611","pp_24512898_340.jpg":"340x432","pp_24512898_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7392904 Threads: 4 Questions: 1528280249 Slow queries: 4647445 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110595306 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ni-60-godina-od-atentata-na-johna-fitzgeralda-kennedyja-istina-nije-neupitna-sve-je-vise-pitanja-i-teorija-zavjere-1273474 [printLink] => /vijesti/svijet/ni-60-godina-od-atentata-na-johna-fitzgeralda-kennedyja-istina-nije-neupitna-sve-je-vise-pitanja-i-teorija-zavjere-1273474?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638980 [name] => John F. Kennedy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-17 22:50:31 [main_article_id] => 0 [alias] => john-f-kennedy [link] => /tag/john-f-kennedy ) [1] => stdClass Object ( [id] => 336942 [name] => atentat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atentat [link] => /tag/atentat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 203298 [name] => dallas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dallas [link] => /tag/dallas ) [3] => stdClass Object ( [id] => 699399 [name] => lee harvey oswald [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-07 23:15:04 [main_article_id] => 0 [alias] => lee-harvey-oswald [link] => /tag/lee-harvey-oswald ) [4] => stdClass Object ( [id] => 344528 [name] => teorije urote [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => teorije-urote [link] => /tag/teorije-urote ) [5] => stdClass Object ( [id] => 361352 [name] => CIA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cia [link] => /tag/cia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajnovito ubojstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ni 60 godina od atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja istina nije neupitna, sve je više pitanja i teorija zavjere [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512895.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Leemage Via Afp [mainImageDesc] =>

John i Jackie Kennedy u automobilu u Dallasu nedugo prije njegova ubojstva, koje je i danas puno nepoznanica i teorija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512895.jpg [title] =>

John i Jackie Kennedy u automobilu u Dallasu nedugo prije njegova ubojstva, koje je i danas puno nepoznanica i teorija

/Leemage Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/23952096.jpg [title] =>

Puška Carcano Model 91/38 kakvu je koristio Lee Harvey Oswald

Brendan Smialowski/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/23952097.jpg [title] =>

Oswald pozira s puškom

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/23952098.jpg [title] =>

Trenutak kada vlasnik noćnoga kluba Jack Ruby 24. studenoga 1963. puca u Leeja Harveyja Oswalda u podrumu policijske postaje

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/23952099.jpg [title] =>

Lee Harvey Oswald s agentima na press konferenciji 22. studenoga

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/23675148.jpg [title] =>

Godine, a sada i desetljeća, lascivnih otkrića ukaljale su nekadašnji sjaj Johna Fitzgeralda Kennedyja

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512896.jpg [title] =>

Šetnica na Grassy Nollu na Dealey Plazi, gdje teoretičari zavjere vjeruju da je bio postavljen drugi ubojica

AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512897.jpg [title] =>

Znak ‘X‘ na ulici u Dealey Plaza, gdje je prvi hitac pogodio Johna F. Kennedyja

AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512898.jpg [title] =>

Posjetitelji muzeja u Dallasu mogu vidjeti prozor s kojega je Lee Harvey Oswald pucao na Kennedyja

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ove godine obilježit će se šezdeseta godišnjica atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja, a istina oko njegova ubojstva, pa i samoga ubojice, još uvijek nije neupitno utvrđena. Dapače, kako vrijeme prolazi, sve su prisutnije i teorije urote.

Britanski pisac Will Self pita se je li njegovo ubojstvo trenutak kada je zapadni svijet prestao vjerovati službenim verzijama.

U Dili Plazi, svjetlo je mješavina sivo-smeđe i boje sepije, pneumatske bušilice službe za ceste udaraju po svetom asfaltu kao da nagovještavaju neki strašni događaj koji tek dolazi. U blizini radnika stoje dva bijela X-a iscrtana bijelom bojom na asfaltu. Pokazujući mi ih, odrpanac, vrlo vjerojatno beskućnik, objašnjava mi da prva označava mjesto gdje je predsjednička povorka stigla kad je pogodio prvi metak atentatora, a druga mjesto ulaska drugog metka, piše BBC.

Drugi jadnik koji je tumarao uokolo zarežao je krajičkom usana: "Ne slušajte ga, on radi za vladu."

---

image

Znak ‘X‘ na ulici u Dealey Plaza, gdje je prvi hitac pogodio Johna F. Kennedyja

AFP
---

Odupirem se porivu da mu dobacim: "Pa, ako i jest, ne plaćaju ga dovoljno", jer stojeći na travnatom brežuljku nekoliko metara od mjesta gdje je John F. Kennedy umro, gotovo šezdeset godina nakon tog kobnog događaja, dosjetka se ne čini prikladnom.

No, tu se postavlja pitanje – koji je pravi način obilježavanja političkog atentata? Gledajući kao kolektiv - što je, uostalom, ono kako Amerikanci često žele da ih se doživljava - njihova reakcija na cijelu aferu bila je neobično prigušena.

debeli tomovi izvješća Warrenove komisije

Na večer mog istraživanja Dealey Plaze i okolice, razgovarao sam s akademikom s lokalnog koledža koji se - kao i mnogi drugi - živo sjeća tog dana u studenom 1963. godine.Dok je bio dijete koje je odrastalo u mješovitoj irsko-meksičko-američkoj radničkoj četvrti u sjevernom Dallasu, sjeća se ljudi koji su izlazili iz svojih kuća i stajali, mnogi od njih nekontrolirano lijući suze, u svojim dvorištima.

"U svojim su domovima", kaže mi, "držali dva portreta kao ikone. Slike naslikane u profilu, jarkim uljanim bojama na crnoj baršunastoj pozadini. Jedna je bila papina, druga Kennedyjeva." Godine, a sada i desetljeća, lascivnih otkrića ukaljale su nekadašnji sjaj Johna F. Kennedyja.

Dok sam stajao na oblačnoj plaži, nisam mogao a da ne vidim paralelu između ovoga i načina na koji je scena ispred mene.

---

image

Lee Harvey Oswald s agentima na press konferenciji 22. studenoga

AFP
---

Zagušen, radni, svakodnevni prostor - kontrast je mitskom svijetu opisanom u zloglasnom filmu o atentatu Abrahama Zaprudera. Zapruderov video postao je simbol sve veće medijske pokrivenosti javnih događanja šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ubojstvo Kennedyja bilo je utjelovljenje tog novog fenomena, savršeno prilagođenog slavi, glamuru, tragediji, krvoproliću, seksu i moći uhvaćenima u kompas jedne leće. A onda su došle teorije zavjere.

Iza samog brda - koje je zapravo granica u obliku polumjeseca skromnih proporcija - zatekao sam lokalnog povjesničara Marka Oakesa na njegovom štandu koji je izgledao kao da je tu oduvijek. Visok, dobro građen muškarac guste tamne kose, frizure vrlo slične Kennedyjevoj, Oakes je, kaže mi, postao opsjednut kad je 1971., dok je još bio u srednjoj školi, pročitao nekoliko debelih tomova izvješća o ubojstvu Warrenove komisije.

moguće ubojice: mafija, CIA, sindikati

Pola stoljeća kasnije Zapruderov film prikazuje na prijenosnom DVD playeru uz isječke vlastitih televizijskih nastupa. Također ima brojne knjige i letke i, bez ikakvog mog poticaja, nudi mi da mi proda fotografije s predsjednikove obdukcije s "autogramom" - kako je rekao - jednog od tehničara koji su pomagali. I opet, nije mi najveće iznenađenje ta morbidna opsjednutost, nego Okusova reakcija kad pitam: "Pa, tko je to učinio?".

Jer umjesto da odmah izbaci jednu ili onu od mnogih teorija zavjere koje su posljednjih godina uzele maha u psihičkom kompostu stvorenom od toliko bolnih propitivanja, on umjesto toga sliježe ramenima i odgovara: "Ne znam, previše je mogućih kandidata: mafija, CIA, sindikati - odaberite sami."

Ali kad ja počnem inzistirati: "Ali vi vjerujete da je postojala zavjera, zar ne?", on dodaje: "Rekao bih zataškavanje, definitivno - ali nisam siguran u zavjeru."

Štoviše, dok nastavljamo razgovor, postaje očito da je Oakesov glavni dokaz za pretpostavku da je prava priroda ovog sudbonosnog događaja namjerno prikrivena njegovo vlastito isključenje iz medijske igre. "Nikada me ne zovu s NBC-a ili bilo koje velike mreže", kaže, a njegov zvonki bariton prelazi u tiho jadikovanje.

---

image

Trenutak kada vlasnik noćnoga kluba Jack Ruby 24. studenoga 1963. puca u Leeja Harveyja Oswalda u podrumu policijske postaje

AFP
---

Uputivši se u bivšu Texas School Supplies Warehouse, na samo mjesto s kojeg su navodno ispaljeni ti hici (na šestom katu), razmišljao sam o tome kako Oaks utjelovljuje odnos između pojedinca i povijesti u doba masovnih medija.

I zavjere i zataškavanje lijekovi su osmišljeni da nas uvjere kako su naši osjećaji bespomoćnosti i beznačajnosti opravdani. Kako se od nas može očekivati ​​da išta poduzmemo u vezi s tim užasnim stvarima koje nam se događaju ispred nosa kad nas oboje lažu i ne dopuštaju da kažemo što mislimo?

Muzej je odmjeren i napravljen s ukusom. Mladić na šalteru za prodaju karata upozorava nas da ne fotografiramo. Ono što je Oswald možda - a možda i nije - vidio kroz svoj nišan sada je zaštićeno autorskim pravima Associated Pressa. Naravno da nisam obraćao pažnju na to.

gubitak vjere u kamere i medije

Što se tiče prozora s kojeg je Oswald možda ubio veliku bijelu nadu američke demokracije, uhvatio sam susjedov pogled na bijeli X na cesti pod oštrim kutom kroz krošnje drveća. Za povijesnu udaljenost činila se prilično kratkom - model staze umjesto same staze. Pravi prozor bio je ostakljen i pretvoren u urezanu sliku o tome kako je mogao izgledati prije više od pola stoljeća, sa svom arhivom starih zastarjelih školskih udžbenika.

Šećući središtem Dallasa, razgovarao sam s dvojicom svojih suputnika - obojica Amerikanci, jedan rođen u Teksasu - o čudnom osjećaju koji sam imao da je muzej postigao svoj cilj. Čak su i replike bisera Jackie Kennedy u suvenirnici i pepeljare s natpisom "Carpe Diem" odigrale svoju ulogu, jer je postojala određena povijesnost u komodificiranju svega - ovo je ipak Amerika. Čini mi se da atentat, rekoh, sada definitivno živi u prošlosti, a ne u nekakvoj kontinuiranoj petlji Zapruderovog filma trajne sadašnjosti.

Mike, Teksašanin, rekao je kako misli da bi to moglo biti istina i naveo je primjer čovjeka koji je nekoć zarađivao za život vozeći turiste po Plazi u Lincoln kabrioletu, objesivši ključeve auta o klin. "Kad bih prelazio preko X, kasetofon u autu bi pustio realistične pucnjeve", kaže Mike.

---

image

Godine, a sada i desetljeća, lascivnih otkrića ukaljale su nekadašnji sjaj Johna Fitzgeralda Kennedyja

AFP
---

Zanemarujući Oakesovu mladenačku vanjštinu, ostaje činjenica da ono što je zamagljeno za njega nije prešućeno suvremenim Amerikancima. Nakon što se otisci prstiju Nacionalne sigurnosne agencije pokažu na svim monitorima umreženog svijeta, više od pola stoljeća stare rasprave o tome laže li kamera postaju beznadno bespredmetne.

Po mom mišljenju, atentat na Kennedyja nije toliko učinio zdravorazumski prijelaz u prošlost, koliko je to prvi primjer neobično moderne varijante povijesnog događaja – njegove medijske simulacije. Od onog dana u studenom na Dealey Plazi, većina zapadnjaka je prestala, na jedan vrlo važan način, poklanjati povjerenje medijskim izjavama. Ne samo da više ne vjerujemo da kamera nikad ne laže, nego, baš kao i naši politički lideri, pretpostavljamo da uvijek laže, piše BBC.

Kako vidimo, unatoč proteku vremena, obilju izjava i istraživanja, različitih komisija, očevidaca, TV snimki i simulacija, gotovo da nismo ništa bliži tajni ubojstva Johna Fitzgeralda Kennedyja.

---

image

Posjetitelji muzeja u Dallasu mogu vidjeti prozor s kojega je Lee Harvey Oswald pucao na Kennedyja

AFP
---

---

Činjenice o atentatu

John F. Kennedy, 35. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ubijen je 22. studenog 1963. godine. Vozio se u limuzini s otvorenim krovom. Guverner Texasa John Connally, koji je sjedio ispred predsjednika, ranjen je, ali je preživio. U roku od sat vremena ubijen je i policajac iz Dallasa JD Tippit. Ubrzo nakon toga uhićen je stanoviti Lee Harvey Oswald. U roku od 12 sati optužen je za ubojstvo predsjednika Kennedyja i J.D. Tipita. Oswalda je 24. studenog u podrumu policijske postaje u Dallasu ubio Jack Ruby, vlasnik lokalnog noćnog kluba. Ubojstvo je uživo snimala televizija. Ruby je proglašena krivim za ubojstvo Oswalda i osuđen na smrt. Žalio se na presudu, no umro je od raka 1967., prije nego što je počelo ponovljeno suđenje, piše BBC.

---

---

Glavna istraživanja o ubojstvu

Tjedan dana nakon Kennedyjeva ubojstva, predsjednik Lyndon B. Johnson osnovao je komisiju za istraživanje slučaja. Izvješće Warrenove komisije, objavljeno u rujnu 1964., zaključuje: Pucnjevi su ispaljeni s prozora šestog kata na jugoistočnom uglu skladišta školskog pribora u Teksasu Pucnjeve je ispalio Lee Harvey Oswald "Nema dokaza da su Lee Harvey Oswald ili Jack Ruby bili dio bilo kakve zavjere, domaće ili strane."

Bilo je i drugih istraga: Godine 1968., panel od četiri liječnika "potvrdio je medicinske zaključke Warrenove komisije" Godine 1975. Rockefellerova komisija je zaključila da "nema vjerodostojnih dokaza o umiješanosti CIA-e". Godine 1979., Odbor Predstavničkog doma SAD-a za ubojstva uvelike je podržao Warrenovu komisiju - ali je izjavio da "postoji velika vjerojatnost da su predsjednika Kennedyja ustrijelila dva strijelca."

Zakon koji je Kongres usvojio 1992. naložio je da se svi dokumenti povezani s atentatom - oko pet milijuna stranica - premjeste u Nacionalni arhiv. Oko 88 posto datoteka potpuno je otvoreno; 11 posto je otvoreno s uklonjenim "osjetljivim dijelovima", a 1 posto je potpuno skriveno. Prema zakonu iz 1992., svi dosjei moraju biti u potpunosti otvoreni u roku od 25 godina, osim ako predsjednik ne naredi drugačije, piše BBC.

---

---

Koje još teorije postoje?

Toni Glover - koja je vidjela ubojstvo u dobi od 11 godina - misli da je mogao biti drugi snajperist. Neki smatraju da je "drugi" strijelac pucao s "travnatog brežuljka" pored kojeg je prošla predsjednička limuzina. Tony misli da bi drugi strijelac - ako ga je bilo - mogao biti s druge strane ceste. "Postoje prilično jaki dokazi", kaže. "Postoji određena vrijednost te teorije."

Jefferson Morley bivši je novinar Washington Posta koji je napisao nekoliko knjiga o atentatu — uključujući i onu o bivšem šefu protuobavještajne službe CIA-e Jamesu Angletonu. "Nikad nisam pisao o teorijama zavjere", kaže, "samo javljam nove činjenice o ubojstvu." On je "sklon sumnji" da je Oswald ubio JFK-a. Kaže da je puno vjerojatnije da je smrtonosni hitac pao ispred Kennedyja - umjesto iza njega. "Pogledajte Zapruderov film", kaže Morley, misleći na poznatu snimku atentata napravljenu kod kuće. "Kennedyjeva se glava trza unatrag." "Znam da postoji teorija da ako te metak pogodi s leđa, glava se trgne u smjeru iz kojeg je metak došao." Ali kao zdravorazumsko objašnjenje, to je vrlo malo vjerojatno." "To sigurno izgleda kao frontalni hitac." Morley ima i drugih razloga sumnjati u službenu verziju. Parafinski test Oswaldovog obraza, nakon što je uhićen, pokazao je da nije pucao iz puške (pouzdanost tog testa je dovedena u pitanje), piše BBC.

John Connally - guverner Teksasa koji se također vozio u predsjednikovom automobilu - kaže da ga nije pogodio isti metak kao Kennedyja, opovrgavajući nalaze Warrenove komisije. Morley također misli da se drugi dijelovi službenog objašnjenja ne zbrajaju. "Službena priča - da smo imali tipa po imenu Oswald, o kojem nitko ništa nije znao, koji je došao niotkuda i ubio predsjednika - ta priča koju znamo izvan razumne sumnje je lažna", kaže on. "Oswalda su četiri godine pratili djelatnici protuobavještajne službe CIA-e i James Angleton - od prosinca 1959., kada su otvorili prvi dosje, do studenog 1963."

Ali Thomas Whalen, autor i izvanredni profesor na Sveučilištu u Bostonu, misli da je Oswald stvarno ubio Kennedyja. "I ne samo ja, nego većina povjesničara vjeruje da je on bio atentator." Veliko je pitanje - je li bio uključen u širu zavjeru?".

Iako je Warrenova komisija zaključila da je Oswald djelovao sam, zabilježila je da je on putovao u Sovjetski Savez 1959., neuspješno podnio zahtjev za sovjetsko državljanstvo i tamo živio do 1962. Također je otkriveno da je Oswald - samozatajni marksist - posjetio kubansko i rusko veleposlanstvo u Mexico Cityju u rujnu 1963., dva mjeseca prije nego što je Kennedy ubijen. "Što je Oswald radio u Mexico Cityju samo nekoliko tjedana prije atentata?" Je li se susreo s kubanskim i sovjetskim obavještajcima? Jesu li mu dali zeleno svjetlo?".

"Svakako je Fidel Castro imao motiv da ubije predsjednika Kennedyja." Mi - kao vlada Sjedinjenih Američkih Država - pokušali smo ga ubiti." Što bi novi dokumenti mogli pokazati?

Bruce Miroglio, odvjetnik iz Santa Helene u Kaliforniji, pročitao je "tisuće" knjiga o Kennedyju i atentatu. "Štoviše, dok sjedim ovdje u svom uredu, gledam 26 tomova Warrenova izvješća", kaže. Iako tvrdi da je izvješće sadržavalo neke pogreške, on "u osnovi podupire" njegove zaključke. Ne vjeruje da je postojao drugi strijelac, "skeptičan" je prema teorijama zavjere i ne očekuje velika otkrića u novootvorenim dokumentima. "Broj ljudi koji bi bili uključeni u zataškavanje je toliki da se čini gotovo nemogućim da bi mogli išta gromoglasno zadržati u tajnosti", kaže on.

Toni Glover kaže da će biti "zanimljivo" vidjeti što će proizaći iz dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti, no ona bi radije ostala svjedok nego istražitelj. "Ne mogu ništa potvrditi. Petnaest sekundi kasnije, sve nas je obuzeo očaj i užas", kaže ona, piše BBC.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Leemage Via Afp Brendan Smialowski/AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
/Leemage Via Afp

John i Jackie Kennedy u automobilu u Dallasu nedugo prije njegova ubojstva, koje je i danas puno nepoznanica i teorija

Brendan Smialowski/AFP

Puška Carcano Model 91/38 kakvu je koristio Lee Harvey Oswald

AFP

Oswald pozira s puškom

AFP

Trenutak kada vlasnik noćnoga kluba Jack Ruby 24. studenoga 1963. puca u Leeja Harveyja Oswalda u podrumu policijske postaje

AFP

Lee Harvey Oswald s agentima na press konferenciji 22. studenoga

AFP

Godine, a sada i desetljeća, lascivnih otkrića ukaljale su nekadašnji sjaj Johna Fitzgeralda Kennedyja

AFP

Šetnica na Grassy Nollu na Dealey Plazi, gdje teoretičari zavjere vjeruju da je bio postavljen drugi ubojica

AFP

Znak ‘X‘ na ulici u Dealey Plaza, gdje je prvi hitac pogodio Johna F. Kennedyja

AFP

Posjetitelji muzeja u Dallasu mogu vidjeti prozor s kojega je Lee Harvey Oswald pucao na Kennedyja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ni-60-godina-od-atentata-na-johna-fitzgeralda-kennedyja-istina-nije-neupitna-sve-je-vise-pitanja-i-teorija-zavjere-1273474 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6940d78c4ce62b10a7fe2f51998899daeff1f1eb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ni+60+godina+od+atentata+na+Johna+Fitzgeralda+Kennedyja+istina+nije+neupitna%2C+sve+je+vi%C5%A1e+pitanja+i+teorija+zavjere&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fni-60-godina-od-atentata-na-johna-fitzgeralda-kennedyja-istina-nije-neupitna-sve-je-vise-pitanja-i-teorija-zavjere-1273474 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fni-60-godina-od-atentata-na-johna-fitzgeralda-kennedyja-istina-nije-neupitna-sve-je-vise-pitanja-i-teorija-zavjere-1273474 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajnovito ubojstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijettajnovito ubojstvo

Ni 60 godina od atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja istina nije neupitna, sve je više pitanja i teorija zavjere

Piše VIJESTI SD
17. ožujka 2023. - 10:15
John i Jackie Kennedy u automobilu u Dallasu nedugo prije njegova ubojstva, koje je i danas puno nepoznanica i teorija/Leemage Via Afp

Ove godine obilježit će se šezdeseta godišnjica atentata na Johna Fitzgeralda Kennedyja, a istina oko njegova ubojstva, pa i samoga ubojice, još uvijek nije neupitno utvrđena. Dapače, kako vrijeme prolazi, sve su prisutnije i teorije urote.

Britanski pisac Will Self pita se je li njegovo ubojstvo trenutak kada je zapadni svijet prestao vjerovati službenim verzijama.

U Dili Plazi, svjetlo je mješavina sivo-smeđe i boje sepije, pneumatske bušilice službe za ceste udaraju po svetom asfaltu kao da nagovještavaju neki strašni događaj koji tek dolazi. U blizini radnika stoje dva bijela X-a iscrtana bijelom bojom na asfaltu. Pokazujući mi ih, odrpanac, vrlo vjerojatno beskućnik, objašnjava mi da prva označava mjesto gdje je predsjednička povorka stigla kad je pogodio prvi metak atentator...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:50