StoryEditorOCM
Svijetantisemitizam danas

Jedna stvar spaja islamiste, desničare i ljevičare u Njemačkoj; ‘To je prilično eksplozivna stvar u našem društvu‘

Piše vijesti sd
3. siječnja 2024. - 13:00
Pripadnici elitne njemačke policijske jedinice na straži u blizini sinagoge Beth Zion Berlinu uoči središnje ceremonije obilježavanja 85. godišnjice Kristalne noćiAfp

Antisemitizam, dodatno potaknut ratom u Gazi, može se vidjeti širom svijeta, pa i u Njemačkoj. Ako ga je relativno lako uočiti, teže je shvatiti njegove uzroke i poticatelje.

Direktorica frankfurtskog Centra za istraživanje globalnog islama Susanne Schröter kaže da se boji jer antisemitizam u Njemačkoj potiču tri društvene skupine – islamska, ljevičarska i desničarska.

"Postojat će uznemirujuće mogućnosti sklapanja saveza, a bojim se da će se administrativno stvoriti trajni učinci sinergije. To je prilično eksplozivna stvar u našem društvu", rekla je Schröter za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

image

Propalestinski prosvjedi u Berlinu u listopadu uz dimne efekte

Odd Andersen/Afp

Naznačila je da se sve tri skupine slažu oko tumačenja sukoba na Bliskom istoku.

"Antisemitizam u islamu temelji se na vjeri. To je sasvim očito kod grupa poput Muslimanskog bratstva, iz kojeg je nastao palestinski Hamas. "Osnova njihovog stvaranja je mržnja prema Židovima i želja za uništenjem izraelske države", rekla je Susanne Schröter za dpa, prenosi Fenix-magazin.

 

Antisemitizam je raširen i u muslimanskim zajednicama u Njemačkoj, rekla je Susanne Schröter, dodavši kako vjeruje da većina muslimana ne osuđuje teroristički napad Hamasa na Izrael.

image

Policajci su aktivno uključeni i u propalestinske prosvjede

John Macdougall/Afp

"Eksplicitna propalestinska pozicija i jaka antiizraelska retorika" postoje i u akademskoj zajednici, rekla je direktorica frankfurtskog Centra za istraživanje globalnog islama, ocijenivši da se te pozicije hrane postkolonijalnom teorijom koja Izrael vidi kao "bijelu, kriminalnu državu".

Prema njezinim riječima, teorija je pogrešna, ali je istovremeno vrlo učinkovito povezana s "islamskim narativima".

Ona je istaknula da su s takvim stavovima kompatibilni i desničarski narativi te podsjetila da je tridesetih godina prošlog stoljeća postojao savez između Muslimanske braće i nacista, sa zajedničkim ciljem – uništenje Židova. Stavovi islamističkih i desničarskih krugova o ovom pitanju ostali su dosljedni do danas, zaključila je Susanne Schröter.

image

Njemački policajci na straži ispred sinagoge židovske zajednice Kahal Adass Jisroel u Berlinu

Odd Andersen/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:19