stdClass Object ( [id] => 1378029 [title] => Izrael u Gazi ne ratuje samo protiv Hamasa, nego i protiv humanosti i humanitaraca. U šest mjeseci ubili su ih 200 [alias] => izrael-u-gazi-ne-ratuje-samo-protiv-hamasa-nego-i-protiv-humanosti-i-humanitaraca-u-sest-mjeseci-ubili-su-ih-200 [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U izraelskom zračnom napadu u ponedjeljak ubijeno je sedam humanitaraca Svjetske centralne kuhinje (WCK), grupe za pomoć u katastrofama koja je Palestincima dijelila obroke za ublažavanje ozbiljne humanitarne krize u Gazi. Humanitarci su bili državljani Australije, Kanade/SAD-a (dvojni državljani), Gaze, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva. Izrael je priznao ubojstva, ali ih je istodobno nazvao i "tragičnim događajem u kojem civili nisu namjerno ozlijeđeni".

Nakon što se oporavio od operacije kile, izraelski premijer Benjamin Netanyahu komentirao je incident kako se „takvo što događa u ratu”.

U njegovu aktualnom ratu, međutim, događa se definitivno previše smrti ljudi koji ni u jednom smislu nisu uključeni u sukob, već isključivo pomažu najugroženijima. Gotovo 200 aktivista humanitarne pomoći umrlo je u Gazi između iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. i 20. ožujka ove godine, prema službenim podacima Ujedinjenih naroda.

---

---

To je barem tri puta više od brojke zabilježene u drugim, znatno većim i krvavijim sukobima diljem svijeta, uključujući ratove u Siriji, Afganistanu i Somaliji u njihovim najsmrtonosnijim godinama.

---

image

Tijelo Issama Abu Tahua, aktivista World Central Kitchena

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp
---

"Zadnje ubojstvo sedam aktivista i napad na konvoj WCK-a nije izoliran incident u aktualnom ratu“, rekao je UN-ov humanitarni koordinator za okupirani palestinski teritorij Jamie McGoldrick. Najmanje 196 humanitaraca ubijeno je u Gazi od listopada 2023., naglasio je, a to je tri puta više od ijednog broja zabilježenog u bilo kojem ratu u jednoj godini.

Većina humanitarnih aktivista dosad stradalih u Gazi radila je za agencije Ujedinjenih naroda, nevladine organizacije ili palestinski Crveni polumjesec. Gotovo svi su bili Palestinci, pa njihova sudbina nije, poput zadnjeg pokolja, potaknula najave iscrpnih istraga. Posljednje izvješće o kumulativnom učinku rata koje je izradio Ured UN-a za humanitarna pitanja pokazuje kako nerazmjeran broj stradalih otpada na Agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA), „najveće kucajuće srce humanitarnog odgovora u Gazi", kako je udrugu nazvao UN-ov koordinator za humanitarna pitanja i hitnu pomoć Martin Griffiths.

Od ukupno 174 smrtna slučaja iz svih agencija Ujedinjenih naroda, čak 171 otpada na UNRWA-u. Ostale tri žrtve radile su za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, UN-ov razvojni program i UN-ov Ured za projektne usluge. Još 14 poginulih služilo je u palestinskom Crvenom polumjesecu.

---

image

Gladna djeca u Rafi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp
---

Jedna od glavnih svjetskih neprofitnih organizacija, čuveni Liječnici bez granica, izgubili su u Gazi pet aktivista. Dvoje ih je poginulo u zračnom napadu na njihovo sklonište u Al Mawasiju, području koje je izraelska vojska proglasila sigurnim i kamo uredno šalje raseljene sa sjevera. U veljači je konvoj koji je prevozio humanitarnu pomoć, s prethodno dogovorenom rutom s Izraelskim obrambenim snagama i jasno označen logom UN-a, bombardirala izraelska mornarica na vojnoj kontrolnoj točki. Mjesec dana ranije sličan napad uništio je sjedište nevladine organizacije za rehabilitaciju ranjenih i osoba s amputacijama Handicap International u gradu Gazi. Izraelska vojska je preko sustava UN-a dobro znala koordinate zgrade.

Od američkih humanitarnih organizacija koje rade u Gazi veća je American Near East Refugee Aid (Anera), grupa koja je u utorak objavila da mora pauzirati svoje operacije pomoći u Gazi jer više nije održivo isporučiti pomoć na siguran način. Njihov koordinator za logistiku Mousa Shawwa poginuo je 8. ožujka u zračnom napadu u području Deir al Balah. IDF je, prema priopćenju same nevladine organizacije, dobio točne koordinate mjesta gdje se on bio sklonio sa svojom obitelji. Hamas je i ovaj tjedan optužio Izrael da smišljeno i namjerno puca na humanitarne radnike kako bi ih terorizirao i prisilio da odustanu od pomaganja Palestincima.

---

image

Benjamin Netanyahu 

Leo Correa/Afp
---

Da paradoks bude veći, u Gazi je zadnjih mjeseci u primjeni tehnički termin "dekonfliktnost". On je uveden u praksu kako bi se označila koordinacija svih humanitarnih aktivnosti s Izraelskom vojskom da se spriječi ranjavanje ili ubijanje humanitarnih radnika i civila. Grupa za pomoć svakodnevno obavještava IDF o danu, vremenu i točnoj ruti kojom će konvoj s pomoći proći, ili o koordinatama domova ili hotela u kojima su sami humanitarci smješteni. Međunarodno pravo odavno jasno štiti humanitarne radnike u situacijama oružanih sukoba, no u slučaju Izraela to očito ništa ne djeluje.

Yagil Levy, profesor političkih znanosti na Otvorenom sveučilištu Izraela specijaliziran za vojnu sociologiju i legitimnost primjene sile, incident u kojem je ubijeno zadnjih sedam humanitaraca povezuje s "lakim okidačem" koji izraelske snage primjenjuju u Gazi. Ukupan broj mrtvih tamo odavno premašuje 32.500, a razmjeri razaranja su nemjerljivi.

---

image

Netanyahu je zabranio sve konvoje s hranom u sjevernoj Gazi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp
---

“Nisam iznenađen što se to dogodilo. Praktički se u Gazi ne primjenjuju nikakva pravila borbe”, izjavio je za El Pais, aludirajući na Pravila službe prema kojima bi se vojska trebala voditi.

Slike koje su snimili novinari i građani mobitelima, kao i neke koje su snimili i distribuirali sami izraelski vojnici, prikazuju brojne slučajeve kršenja Pravila službe, ali i ratnih zločina. “Postoji izniman poriv za ubijanjem pripadnika Hamasa, a to u praksi znači da vojnici, uključujući operatere bespilotnih letjelica, ne razmatraju previše pažljivo kada otvoriti vatru. Vojnici uopće ne razumiju važnost zaštite konvoja humanitarne pomoći,” kaže Levy.

U cijeloj izraelskoj javnosti, međutim, također vlada dominantno raspoloženje protiv svakog ulaska humanitarne pomoći u Gazu. Tome se protivi većina izraelskog stanovništva i prevladava argument kako Hamas krade više od polovice te pomoći za svoju korist. U Izraelu je prilično raširena i retorika koja kriminalizira cijele Ujedinjene narode, a posebno agenciju UNRWA. Nikakvo čudo kad je prošlog mjeseca sam izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz javno rekao da su "Ujedinjeni narodi pod vodstvom svog glavnog tajnika Antónija Guterresa postali antisemitska i antiizraelska organizacija koja štiti i potiče terorizam".

---

image

Identifikacijske kartice ubijenih humanitaraca u Gazi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp
---

UNRWA je izvijestila o maltretiranju i ponižavanju brojnog svog osoblja i u izraelskim pritvorskim centrima. Objavili su kako je više od 150 objekata agencije napadnuto, od čega su neki potpuno uništeni. U izraelskom napadu 13. ožujka na centar za distribuciju pomoći u Rafi (čije su koordinate uredno predane vojsci) ubijeno je nekoliko UN-ovih  radnika, a ranjena su 22.

---

image

Automobil u kojem je stradalo sedam empatičnih stranaca

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp
---

"Kako ćemo održavati operacije pomoći civilnom stanovništvu i spašavati djecu od gladi kad su naša oprema i zalihe stalno pod prijetnjom?" prosvjedovao je UN-ov koordinator za hitnu pomoć bezdušnim vlastima izraelskog desničara Benjamina Netanyahua. Posve uzaludno. Izraelska vojska postupno sprječava cijelu UN-ovu agenciju u obavljanju svoje misije, nastojeći osigurati da ne igraju ni najmanju ulogu u poslijeratnoj Gazi. Život i smrt u Gazi moraju postati isključivo stvar dobre volje izraelskih gubernatora, sukladno Netanyahuovoj najavi.

Već su posve zabranili vozilima humanitaraca prelazak vojnih kontrolnih točaka za isporuku pomoći u sjevernoj Gazi, a ni najvišem dužnosniku UN-a u regiji, povjereniku Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama Philippeu Lazzariniju, također više ne dopuštaju ulazak u Gazu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izgubljeni životi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => izgubljeni životi 2 0 7403 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-04 10:49:31 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => Davor Krile [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-04 15:01:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-04 15:00:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Izrael u Gazi ne ratuje samo protiv Hamasa, nego i protiv humanosti i humanitaraca. U šest mjeseci ubili su ih 200 page_title=Izrael u Gazi ne ratuje samo protiv Hamasa, nego i protiv humanosti i humanitaraca. U šest mjeseci ubili su ih 200 [metakey] => rat izraela i hamasa, Gaza, humanitarci, UNRWA [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909483.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909484.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909529.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909530.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909477.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909480.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26909482.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Yasser Qudihe\/Middle East Images Via Afp","Yasser Qudihe\/Middle East Images Via Afp","Abed Rahim Khatib\/Anadolu Via Afp","Abed Rahim Khatib\/Anadolu Via Afp","Leo Correa\/Afp","Abed Rahim Khatib\/Anadolu Via Afp","Yasser Qudihe\/Middle East Images Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mjesto tragedije humanitaraca kod Deir Al-Balaha<\/p>","

Tijelo Issama Abu Tahua, aktivista\u00a0World Central Kitchena<\/p>","

Gladna djeca u Rafi<\/p>","

Netanyahu je zabranio\u00a0sve konvoje s hranom u sjevernoj Gazi<\/p>","

Benjamin Netanyahu\u00a0<\/p>","

Identifikacijske kartice ubijenih humanitaraca u Gazi<\/p>","

Automobil u kojem je stradalo sedam empati\u010dnih stranaca<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x701","hd_26909483_1920.jpg":"1920x1080","k_26909483_1280.jpg":"1280x1280","k_26909483_1024.jpg":"1024x1024","k_26909483_640.jpg":"640x640","k_26909483_480.jpg":"480x480","k_26909483_340.jpg":"340x340","k_26909483_220.jpg":"220x220","o_26909483_1280.jpg":"1280x876","o_26909483_1024.jpg":"1024x701","o_26909483_640.jpg":"640x438","o_26909483_480.jpg":"480x328","o_26909483_340.jpg":"340x232","o_26909483_220.jpg":"220x150","h_26909483_1280.jpg":"1280x854","h_26909483_1024.jpg":"1024x683","h_26909483_640.jpg":"640x427","h_26909483_480.jpg":"480x320","h_26909483_340.jpg":"340x227","h_26909483_220.jpg":"220x147","pp_26909483_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909483_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909483_640.jpg":"640x814","pp_26909483_480.jpg":"480x611","pp_26909483_340.jpg":"340x432","pp_26909483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26909484_1920.jpg":"1920x1080","k_26909484_1280.jpg":"1280x1280","k_26909484_1024.jpg":"1024x1024","k_26909484_640.jpg":"640x640","k_26909484_480.jpg":"480x480","k_26909484_340.jpg":"340x340","k_26909484_220.jpg":"220x220","o_26909484_1280.jpg":"1280x852","o_26909484_1024.jpg":"1024x682","o_26909484_640.jpg":"640x426","o_26909484_480.jpg":"480x319","o_26909484_340.jpg":"340x226","o_26909484_220.jpg":"220x146","h_26909484_1280.jpg":"1280x854","h_26909484_1024.jpg":"1024x683","h_26909484_640.jpg":"640x427","h_26909484_480.jpg":"480x320","h_26909484_340.jpg":"340x227","h_26909484_220.jpg":"220x147","pp_26909484_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909484_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909484_640.jpg":"640x814","pp_26909484_480.jpg":"480x611","pp_26909484_340.jpg":"340x432","pp_26909484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26909529_1920.jpg":"1920x1080","k_26909529_1280.jpg":"1280x1280","k_26909529_1024.jpg":"1024x1024","k_26909529_640.jpg":"640x640","k_26909529_480.jpg":"480x480","k_26909529_340.jpg":"340x340","k_26909529_220.jpg":"220x220","o_26909529_1280.jpg":"1280x852","o_26909529_1024.jpg":"1024x682","o_26909529_640.jpg":"640x426","o_26909529_480.jpg":"480x319","o_26909529_340.jpg":"340x226","o_26909529_220.jpg":"220x146","h_26909529_1280.jpg":"1280x854","h_26909529_1024.jpg":"1024x683","h_26909529_640.jpg":"640x427","h_26909529_480.jpg":"480x320","h_26909529_340.jpg":"340x227","h_26909529_220.jpg":"220x147","pp_26909529_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909529_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909529_640.jpg":"640x814","pp_26909529_480.jpg":"480x611","pp_26909529_340.jpg":"340x432","pp_26909529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26909530_1920.jpg":"1920x1080","k_26909530_1280.jpg":"1280x1280","k_26909530_1024.jpg":"1024x1024","k_26909530_640.jpg":"640x640","k_26909530_480.jpg":"480x480","k_26909530_340.jpg":"340x340","k_26909530_220.jpg":"220x220","o_26909530_1280.jpg":"1280x852","o_26909530_1024.jpg":"1024x682","o_26909530_640.jpg":"640x426","o_26909530_480.jpg":"480x319","o_26909530_340.jpg":"340x226","o_26909530_220.jpg":"220x146","h_26909530_1280.jpg":"1280x854","h_26909530_1024.jpg":"1024x683","h_26909530_640.jpg":"640x427","h_26909530_480.jpg":"480x320","h_26909530_340.jpg":"340x227","h_26909530_220.jpg":"220x147","pp_26909530_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909530_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909530_640.jpg":"640x814","pp_26909530_480.jpg":"480x611","pp_26909530_340.jpg":"340x432","pp_26909530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26909477_1920.jpg":"1920x1080","k_26909477_1280.jpg":"1280x1280","k_26909477_1024.jpg":"1024x1024","k_26909477_640.jpg":"640x640","k_26909477_480.jpg":"480x480","k_26909477_340.jpg":"340x340","k_26909477_220.jpg":"220x220","o_26909477_1280.jpg":"1280x852","o_26909477_1024.jpg":"1024x682","o_26909477_640.jpg":"640x426","o_26909477_480.jpg":"480x319","o_26909477_340.jpg":"340x226","o_26909477_220.jpg":"220x146","h_26909477_1280.jpg":"1280x854","h_26909477_1024.jpg":"1024x683","h_26909477_640.jpg":"640x427","h_26909477_480.jpg":"480x320","h_26909477_340.jpg":"340x227","h_26909477_220.jpg":"220x147","pp_26909477_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909477_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909477_640.jpg":"640x814","pp_26909477_480.jpg":"480x611","pp_26909477_340.jpg":"340x432","pp_26909477_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x668","hd_26909480_1920.jpg":"1920x1080","k_26909480_1280.jpg":"1280x1280","k_26909480_1024.jpg":"1024x1024","k_26909480_640.jpg":"640x640","k_26909480_480.jpg":"480x480","k_26909480_340.jpg":"340x340","k_26909480_220.jpg":"220x220","o_26909480_1280.jpg":"1280x835","o_26909480_1024.jpg":"1024x668","o_26909480_640.jpg":"640x417","o_26909480_480.jpg":"480x313","o_26909480_340.jpg":"340x221","o_26909480_220.jpg":"220x143","h_26909480_1280.jpg":"1280x854","h_26909480_1024.jpg":"1024x683","h_26909480_640.jpg":"640x427","h_26909480_480.jpg":"480x320","h_26909480_340.jpg":"340x227","h_26909480_220.jpg":"220x147","pp_26909480_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909480_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909480_640.jpg":"640x814","pp_26909480_480.jpg":"480x611","pp_26909480_340.jpg":"340x432","pp_26909480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x703","hd_26909482_1920.jpg":"1920x1080","k_26909482_1280.jpg":"1280x1280","k_26909482_1024.jpg":"1024x1024","k_26909482_640.jpg":"640x640","k_26909482_480.jpg":"480x480","k_26909482_340.jpg":"340x340","k_26909482_220.jpg":"220x220","o_26909482_1280.jpg":"1280x878","o_26909482_1024.jpg":"1024x703","o_26909482_640.jpg":"640x439","o_26909482_480.jpg":"480x329","o_26909482_340.jpg":"340x233","o_26909482_220.jpg":"220x151","h_26909482_1280.jpg":"1280x854","h_26909482_1024.jpg":"1024x683","h_26909482_640.jpg":"640x427","h_26909482_480.jpg":"480x320","h_26909482_340.jpg":"340x227","h_26909482_220.jpg":"220x147","pp_26909482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909482_640.jpg":"640x814","pp_26909482_480.jpg":"480x611","pp_26909482_340.jpg":"340x432","pp_26909482_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4016785 Threads: 4 Questions: 118594434 Slow queries: 52359 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3627417 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/izrael-u-gazi-ne-ratuje-samo-protiv-hamasa-nego-i-protiv-humanosti-i-humanitaraca-u-sest-mjeseci-ubili-su-ih-200-1378029 [printLink] => /vijesti/svijet/izrael-u-gazi-ne-ratuje-samo-protiv-hamasa-nego-i-protiv-humanosti-i-humanitaraca-u-sest-mjeseci-ubili-su-ih-200-1378029?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 735464 [name] => rat izraela i hamasa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-03 07:39:12 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-izraela-i-hamasa [link] => /tag/rat-izraela-i-hamasa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 203842 [name] => gaza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gaza [link] => /tag/gaza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 624905 [name] => humanitarci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-07 13:05:53 [main_article_id] => 0 [alias] => humanitarci [link] => /tag/humanitarci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 746480 [name] => UNRWA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-02 13:17:50 [main_article_id] => 0 [alias] => unrwa [link] => /tag/unrwa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izgubljeni životi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izrael u Gazi ne ratuje samo protiv Hamasa, nego i protiv humanosti i humanitaraca. U šest mjeseci ubili su ih 200 [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909483.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp [mainImageDesc] =>

Mjesto tragedije humanitaraca kod Deir Al-Balaha

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909483.jpg [title] =>

Mjesto tragedije humanitaraca kod Deir Al-Balaha

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909484.jpg [title] =>

Tijelo Issama Abu Tahua, aktivista World Central Kitchena

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909529.jpg [title] =>

Gladna djeca u Rafi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909530.jpg [title] =>

Netanyahu je zabranio sve konvoje s hranom u sjevernoj Gazi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909477.jpg [title] =>

Benjamin Netanyahu 

Leo Correa/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909480.jpg [title] =>

Identifikacijske kartice ubijenih humanitaraca u Gazi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26909482.jpg [title] =>

Automobil u kojem je stradalo sedam empatičnih stranaca

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U izraelskom zračnom napadu u ponedjeljak ubijeno je sedam humanitaraca Svjetske centralne kuhinje (WCK), grupe za pomoć u katastrofama koja je Palestincima dijelila obroke za ublažavanje ozbiljne humanitarne krize u Gazi. Humanitarci su bili državljani Australije, Kanade/SAD-a (dvojni državljani), Gaze, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva. Izrael je priznao ubojstva, ali ih je istodobno nazvao i "tragičnim događajem u kojem civili nisu namjerno ozlijeđeni".

Nakon što se oporavio od operacije kile, izraelski premijer Benjamin Netanyahu komentirao je incident kako se „takvo što događa u ratu”.

U njegovu aktualnom ratu, međutim, događa se definitivno previše smrti ljudi koji ni u jednom smislu nisu uključeni u sukob, već isključivo pomažu najugroženijima. Gotovo 200 aktivista humanitarne pomoći umrlo je u Gazi između iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. i 20. ožujka ove godine, prema službenim podacima Ujedinjenih naroda.

---

---

To je barem tri puta više od brojke zabilježene u drugim, znatno većim i krvavijim sukobima diljem svijeta, uključujući ratove u Siriji, Afganistanu i Somaliji u njihovim najsmrtonosnijim godinama.

---

image

Tijelo Issama Abu Tahua, aktivista World Central Kitchena

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp
---

"Zadnje ubojstvo sedam aktivista i napad na konvoj WCK-a nije izoliran incident u aktualnom ratu“, rekao je UN-ov humanitarni koordinator za okupirani palestinski teritorij Jamie McGoldrick. Najmanje 196 humanitaraca ubijeno je u Gazi od listopada 2023., naglasio je, a to je tri puta više od ijednog broja zabilježenog u bilo kojem ratu u jednoj godini.

Većina humanitarnih aktivista dosad stradalih u Gazi radila je za agencije Ujedinjenih naroda, nevladine organizacije ili palestinski Crveni polumjesec. Gotovo svi su bili Palestinci, pa njihova sudbina nije, poput zadnjeg pokolja, potaknula najave iscrpnih istraga. Posljednje izvješće o kumulativnom učinku rata koje je izradio Ured UN-a za humanitarna pitanja pokazuje kako nerazmjeran broj stradalih otpada na Agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA), „najveće kucajuće srce humanitarnog odgovora u Gazi", kako je udrugu nazvao UN-ov koordinator za humanitarna pitanja i hitnu pomoć Martin Griffiths.

Od ukupno 174 smrtna slučaja iz svih agencija Ujedinjenih naroda, čak 171 otpada na UNRWA-u. Ostale tri žrtve radile su za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, UN-ov razvojni program i UN-ov Ured za projektne usluge. Još 14 poginulih služilo je u palestinskom Crvenom polumjesecu.

---

image

Gladna djeca u Rafi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp
---

Jedna od glavnih svjetskih neprofitnih organizacija, čuveni Liječnici bez granica, izgubili su u Gazi pet aktivista. Dvoje ih je poginulo u zračnom napadu na njihovo sklonište u Al Mawasiju, području koje je izraelska vojska proglasila sigurnim i kamo uredno šalje raseljene sa sjevera. U veljači je konvoj koji je prevozio humanitarnu pomoć, s prethodno dogovorenom rutom s Izraelskim obrambenim snagama i jasno označen logom UN-a, bombardirala izraelska mornarica na vojnoj kontrolnoj točki. Mjesec dana ranije sličan napad uništio je sjedište nevladine organizacije za rehabilitaciju ranjenih i osoba s amputacijama Handicap International u gradu Gazi. Izraelska vojska je preko sustava UN-a dobro znala koordinate zgrade.

Od američkih humanitarnih organizacija koje rade u Gazi veća je American Near East Refugee Aid (Anera), grupa koja je u utorak objavila da mora pauzirati svoje operacije pomoći u Gazi jer više nije održivo isporučiti pomoć na siguran način. Njihov koordinator za logistiku Mousa Shawwa poginuo je 8. ožujka u zračnom napadu u području Deir al Balah. IDF je, prema priopćenju same nevladine organizacije, dobio točne koordinate mjesta gdje se on bio sklonio sa svojom obitelji. Hamas je i ovaj tjedan optužio Izrael da smišljeno i namjerno puca na humanitarne radnike kako bi ih terorizirao i prisilio da odustanu od pomaganja Palestincima.

---

image

Benjamin Netanyahu 

Leo Correa/Afp
---

Da paradoks bude veći, u Gazi je zadnjih mjeseci u primjeni tehnički termin "dekonfliktnost". On je uveden u praksu kako bi se označila koordinacija svih humanitarnih aktivnosti s Izraelskom vojskom da se spriječi ranjavanje ili ubijanje humanitarnih radnika i civila. Grupa za pomoć svakodnevno obavještava IDF o danu, vremenu i točnoj ruti kojom će konvoj s pomoći proći, ili o koordinatama domova ili hotela u kojima su sami humanitarci smješteni. Međunarodno pravo odavno jasno štiti humanitarne radnike u situacijama oružanih sukoba, no u slučaju Izraela to očito ništa ne djeluje.

Yagil Levy, profesor političkih znanosti na Otvorenom sveučilištu Izraela specijaliziran za vojnu sociologiju i legitimnost primjene sile, incident u kojem je ubijeno zadnjih sedam humanitaraca povezuje s "lakim okidačem" koji izraelske snage primjenjuju u Gazi. Ukupan broj mrtvih tamo odavno premašuje 32.500, a razmjeri razaranja su nemjerljivi.

---

image

Netanyahu je zabranio sve konvoje s hranom u sjevernoj Gazi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp
---

“Nisam iznenađen što se to dogodilo. Praktički se u Gazi ne primjenjuju nikakva pravila borbe”, izjavio je za El Pais, aludirajući na Pravila službe prema kojima bi se vojska trebala voditi.

Slike koje su snimili novinari i građani mobitelima, kao i neke koje su snimili i distribuirali sami izraelski vojnici, prikazuju brojne slučajeve kršenja Pravila službe, ali i ratnih zločina. “Postoji izniman poriv za ubijanjem pripadnika Hamasa, a to u praksi znači da vojnici, uključujući operatere bespilotnih letjelica, ne razmatraju previše pažljivo kada otvoriti vatru. Vojnici uopće ne razumiju važnost zaštite konvoja humanitarne pomoći,” kaže Levy.

U cijeloj izraelskoj javnosti, međutim, također vlada dominantno raspoloženje protiv svakog ulaska humanitarne pomoći u Gazu. Tome se protivi većina izraelskog stanovništva i prevladava argument kako Hamas krade više od polovice te pomoći za svoju korist. U Izraelu je prilično raširena i retorika koja kriminalizira cijele Ujedinjene narode, a posebno agenciju UNRWA. Nikakvo čudo kad je prošlog mjeseca sam izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz javno rekao da su "Ujedinjeni narodi pod vodstvom svog glavnog tajnika Antónija Guterresa postali antisemitska i antiizraelska organizacija koja štiti i potiče terorizam".

---

image

Identifikacijske kartice ubijenih humanitaraca u Gazi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp
---

UNRWA je izvijestila o maltretiranju i ponižavanju brojnog svog osoblja i u izraelskim pritvorskim centrima. Objavili su kako je više od 150 objekata agencije napadnuto, od čega su neki potpuno uništeni. U izraelskom napadu 13. ožujka na centar za distribuciju pomoći u Rafi (čije su koordinate uredno predane vojsci) ubijeno je nekoliko UN-ovih  radnika, a ranjena su 22.

---

image

Automobil u kojem je stradalo sedam empatičnih stranaca

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp
---

"Kako ćemo održavati operacije pomoći civilnom stanovništvu i spašavati djecu od gladi kad su naša oprema i zalihe stalno pod prijetnjom?" prosvjedovao je UN-ov koordinator za hitnu pomoć bezdušnim vlastima izraelskog desničara Benjamina Netanyahua. Posve uzaludno. Izraelska vojska postupno sprječava cijelu UN-ovu agenciju u obavljanju svoje misije, nastojeći osigurati da ne igraju ni najmanju ulogu u poslijeratnoj Gazi. Život i smrt u Gazi moraju postati isključivo stvar dobre volje izraelskih gubernatora, sukladno Netanyahuovoj najavi.

Već su posve zabranili vozilima humanitaraca prelazak vojnih kontrolnih točaka za isporuku pomoći u sjevernoj Gazi, a ni najvišem dužnosniku UN-a u regiji, povjereniku Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama Philippeu Lazzariniju, također više ne dopuštaju ulazak u Gazu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp Leo Correa/Afp Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp
Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp

Mjesto tragedije humanitaraca kod Deir Al-Balaha

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp

Tijelo Issama Abu Tahua, aktivista World Central Kitchena

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp

Gladna djeca u Rafi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp

Netanyahu je zabranio sve konvoje s hranom u sjevernoj Gazi

Leo Correa/Afp

Benjamin Netanyahu 

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp

Identifikacijske kartice ubijenih humanitaraca u Gazi

Yasser Qudihe/Middle East Images Via Afp

Automobil u kojem je stradalo sedam empatičnih stranaca

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/izrael-u-gazi-ne-ratuje-samo-protiv-hamasa-nego-i-protiv-humanosti-i-humanitaraca-u-sest-mjeseci-ubili-su-ih-200-1378029 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a06123433b62a592f80aa1c8e2ecf6cb95a8ad1b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izrael+u+Gazi+ne+ratuje+samo+protiv+Hamasa%2C+nego+i+protiv+humanosti+i+humanitaraca.+U+%C5%A1est+mjeseci+ubili+su+ih+200&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fizrael-u-gazi-ne-ratuje-samo-protiv-hamasa-nego-i-protiv-humanosti-i-humanitaraca-u-sest-mjeseci-ubili-su-ih-200-1378029 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fizrael-u-gazi-ne-ratuje-samo-protiv-hamasa-nego-i-protiv-humanosti-i-humanitaraca-u-sest-mjeseci-ubili-su-ih-200-1378029 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izgubljeni životi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetizgubljeni životi

Izrael u Gazi ne ratuje samo protiv Hamasa, nego i protiv humanosti i humanitaraca. U šest mjeseci ubili su ih 200

Piše Davor Krile
4. travnja 2024. - 17:00

U izraelskom zračnom napadu u ponedjeljak ubijeno je sedam humanitaraca Svjetske centralne kuhinje (WCK), grupe za pomoć u katastrofama koja je Palestincima dijelila obroke za ublažavanje ozbiljne humanitarne krize u Gazi. Humanitarci su bili državljani Australije, Kanade/SAD-a (dvojni državljani), Gaze, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva. Izrael je priznao ubojstva, ali ih je istodobno nazvao i "tragičnim događajem u kojem civili nisu namjerno ozlijeđeni".

Nakon što se oporavio od operacije kile, izraelski premijer Benjamin Netanyahu komentirao je incident kako se „takvo što događa u ratu”.

U njegovu aktualnom ratu, međutim, događa se definitivno previše smrti ljudi koji ni u jednom smislu nisu uključeni u sukob, već isključivo pomažu najugroženijima. Gotovo 200 aktivista humanitarne pomoći umrlo je u Gazi između iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. i 20. ožujka ove godine, prema službenim podacima Ujedinjenih naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 16:14