stdClass Object ( [id] => 1358950 [title] => Iračani ih tjeraju iz Iraka, a hutisti iz Jemena: počinje li veliki uzmak SAD-a s Bliskog istoka? [alias] => iracani-ih-tjeraju-iz-iraka-a-hutisti-iz-jemena-pocinje-li-veliki-uzmak-sad-a-s-bliskog-istoka [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se bude pisala knjiga o povlačenju Amerike i njezinih saveznika s Bliskog istoka, datum 24. siječnja 2024. mogao bi dobiti posebno i važno poglavlje. A još nerođena arapska djeca u budućnosti bi mogla slušati posebne školske lekcije o značenju tog datuma.

Te siječanjske srijede, naime, simultano su se zbila dva događaja koja pokazuju stav arapskog svijeta prema angloameričkim vojnim i civilnim došljacima: iračka vlada potvrdila je da je SAD napokon pristao otpočeti razgovore o odlasku američke vojske iz Iraka, dok su jemenski hutisti istog dana naredili svim američkim i britanskim državljanima da u roku od mjesec dana napuste Jemen.

Kako pišu Reuters i CNN, američki pristanak na razgovore o napuštanju Iraka vladi u Bagdadu službeno je, u pisanoj formi, predočila veleposlanica SAD-a u Iraku Alina Romanowski. Irački šef diplomacije Fuad Hussein potvrdio je da je iz američke ambasade primio "važno" pismo, koje će "proučiti premijer i relevantna zainteresirana tijela".

SAD trenutno u Iraku drži oko 2500 vojnika, a u toj zemlji vojno je prisutan od 2014. godine. Pritom valja reći da je tada, prije deset godina, američka vojska u Irak došla legalno, na poziv tadašnje iračke vlade koja je tražila pomoć u borbi protiv Islamske Države (ISIL).

Međutim, u siječnju 2020. godine - nakon što je američka vojska, na zahtjev tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, na aerodromu u Bagdadu likvidirala iranskog generala Qassema Soleimanija – irački parlament zatražio je odlazak Amerikanaca iz zemlje, što je Pentagon godinama ignorirao, sve do sada.

Brza eskalacija nasilja

Ono što je sada promijenilo stav Pentagona je rat u Gazi, čiji su efekti negativni za sigurnost američkih vojnika u bliskoistočnoj regiji. Od početka izraelske agresije američke su vojne baze u Iraku i Siriji napadane zbog američke potpore Izraelu. Iračke milicije povezane s Iranom dosad su izvele oko 150 napada na američke baze u tim zemljama, a SAD je reagirao nizom osvetničkih napada na njihove položaje.

Ta brza eskalacija nasilja nagnala je iračkog premijera Mohammeda Shia al-Sudanija da zaoštri stavove prema američkoj vojnoj prisutnosti u zemlji, te da pozove zapadnu koaliciju – predvođenu SAD-om - na pregovore o brzom napuštanju Iraka (taj proces zapravo je lani već i bio pokrenut, ali je prekinut ratom u Gazi).

Al-Sudani je tako 5. siječnja izjavio da je međunarodnoj koaliciji "ponestalo opravdanja za svoju prisutnost na iračkom tlu", dok je ovog tjedna, u srijedu 24. siječnja, osudio američke zračne napade na položaje iračkih milicija, rekavši da ti napadi ugrožavaju suverenitet Iraka i prijete regionalnoj stabilnosti, te da tim "agresivnim akcijama" Amerika "potkopava sporazume i razne sektore zajedničke sigurnosne suradnje", a što rađa potrebu za "preoblikovanjem budućih odnosa" s Washingtonom.

Čini se da je ovaj posljednji al-Sudanijev apel imao učinka: samo par sati kasnije američka ambasadorica u Bagdadu pismeno je potvrdila spremnost SAD-a da započne pregovore o vojnom napuštanju Iraka.

"Razgovori o budućnosti američkog vojnog prisustva sada su postali hitniji usred šire regionalne nestabilnosti i sve glasnijih javnih poziva iračke vlade da Amerika povuče svoje trupe iz zemlje. Ti pozivi su uslijedili kao odgovor na američke zračne napade unutar Iraka na mete militanata koje podržava Iran", rezimira CNN.

Pobjeda za Iran

Američki predstavnici ranije su tvrdili da ne žele pregovarati o mogućem povlačenju dok ih iračke milicije napadaju, jer su bili zabrinuti da bi se u tom slučaju njihov odlazak činio iznuđenim, što bi ohrabrilo regionalne rivale, prvenstveno Iran.

"Glasine o potencijalnoj promjeni američkih snaga u Iraku bile bi pobjeda za Iran. Svaki znak da je ovo početak kraja bio bi naširoko slavljen širom Irana", pojašnjava se u analizi koju je objavio CNN.

Stoga je Amerika inzistirala da će pristati na povlačenje iz Iraka tek kada prestanu napadi tih proiranskih milicija. Međutim, kako piše Reuters, računica se promijenila uslijed spoznaje da napadi na američke baze vjerojatno neće prestati i da status quo vodi stalnoj eskalaciji. To je potvrdila i milicija Kataib Hezbollah, čiji je vojni glasnogovornik Jaafar al-Husseini objavio da će grupa nastaviti ciljati "neprijateljske baze" sve do kraja izraelske opsade Gaze.

Reuters navodi da bi pregovori Bagdada i Washingtona mogli potrajati "nekoliko mjeseci, ako ne i dulje", uz opasku da američko povlačenje još nije "neminovno", dok CNN piše da dio vlade u Bagdadu poziva na brži odlazak američke vojske, tražeći od SAD-a da se obaveže na određeni vremenski rok za povlačenje.

"Neki elementi unutar iračke vlade preferiraju da se odredi datum za američko povlačenje bez obzira na stabilnost ili sigurnosnu situaciju u zemlji", tumači za CNN anonimni američki dužnosnik, koji ocjenjuje da su SAD i Irak "blizu dogovora o povlačenju (američkih) trupa".

‘Imate 30 dana da odete‘

U odnosu na Irak, situacija u Jemenu je drukčija: tamo nema američke vojske, ali ima američkih civila, koji mahom rade u tamošnjim međunarodnim organizacijama, od UN-a do humanitarnih udruga. Oni su u srijedu od jemenskih hutista dobili rok od mjesec dana da napuste zemlju, a isti su ultimatum dobili i britanski državljani u Jemenu.

"Ministarstvo želi naglasiti da morate obavijestiti dužnosnike i djelatnike s američkim i britanskim državljanstvima da se pripreme napustiti zemlju unutar 30 dana", navodi se u pismu koje je​ hutijevsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo zamjeniku UN-ovog koordinatora humanitarne pomoći u Jemenu Peteru Hawkinsu, koji je i sâm Britanac.

Autentičnost pisma – u kojem se također naređuje stranim organizacijama da za rad u Jemenu ne zapošljavaju američke i britanske državljane – potvrdio je za Reuters glasnogovornik hutista Mohammed Abdulsalam.

Dakako, do ove odluke dolazi nakon napada SAD-a i Britanije na vojnu infrastrukturu hutista u Jemenu, čime Washington i London pokušavaju spriječiti hutiste da napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru. Hutisti, pak, tvrde da od početka napadaju isključivo brodove povezane s Izraelom, u znak solidarnosti s Palestincima koje Izrael bombardira u Pojasu Gaze.

Tako su ovog tjedna dvije arapske zemlje, Irak i Jemen, u istom danu izrazile netrpeljivost prema američkom vojnom i civilnom osoblju. Pritom ne treba zaboraviti ni treću arapsku zemlju koja bi se također rado riješila prisustva američke okupacijske vojske, ali (zasad) nije dovoljno snažna da to učini. Govorimo o Siriji.

Okupacija Sirije

Za razliku od Iraka - gdje je te 2014. ipak došla legalno, na poziv vlade u Bagdadu – američka vojska u Siriji nije bila legalna nijedne sekunde: niti ju je te 2014. zvala vlada u Damasku, niti ju je za vojni ulazak u Siriju ovlastio UN.

Ipak, kad se govori o američkoj okupaciji naftom bogatog istoka Sirije, valja odati priznanje tadašnjem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu na rijetko viđenoj iskrenosti: za razliku od drugih američkih predsjednika, koji američke agresije na suverene zemlje pravdaju floskulama o ljudskim pravima i širenju demokracije, Trump je otvoreno rekao da će američka vojska ostati u Siriji kako bi "kontrolirala naftu".

---

image

Jasno, preduvjet za američko napuštanje regije je ostvarena sigurnost Izraela

AFP
---

Upravo se to već godinama i događa u Siriji. Amerika s oko 900 vojnika, koji surađuju s lokalnim kurdskim snagama, "kontrolira" oko 90 posto sirijskih naftnih resursa, a tom pljačkom sirijske nafte – koja je bila glavni izvor prihoda sirijske države – onemogućava ekonomski oporavak ratom poharane i izmučene zemlje. U prosincu 2022. sirijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su gubici proizašli iz američke okupacije premašili 111 milijardi dolara, te je pozvalo UN da okonča tu okupaciju:

"Sirija ponovno zahtijeva od UN-a da poduzme hitne korake za prestanak kršenja međunarodnog prava od strane SAD-a i njegovih saveznika i osiguravanje naknade za ta kršenja, okončanje nelegitimne prisutnosti američkih snaga i vraćanje naftnih i plinskih polja od strane tih snaga sirijskoj državi", priopćilo je tada sirijsko ministarstvo, ali bez rezultata.

Pobuna volova

Iako se radi o potpuno ilegalnoj okupaciji i krađi tuđih resursa, takozvana međunarodna zajednica to šutke prihvaća. Štoviše, Amerika i dalje ima status "predvodnice slobodnog svijeta" i s te moralno superiorne pozicije dijeli lekcije drugim zemljama koje također, baš poput nje, krše međunarodno pravo, po onoj drevnoj logici o volu i Jupiteru.

No ovotjedni primjeri iz Iraka i Jemena ukazuju na "pobunu volova", odnosno na trend koji je sve vidljiviji širom Bliskog istoka, a to je težnja sve većeg broja arapskih i islamskih aktera da se riješe američke prisutnosti i utjecaja u regiji.

Jasno, preduvjet za američko napuštanje regije je ostvarena sigurnost Izraela. U tom smislu, već se neko vrijeme nagađa da bi mogući odlazak Amerikanaca s Bliskog istoka mogao predstavljati dio velikog mirovnog sporazuma koji se sprema između Izraela i Saudijske Arabije, a koji bi trebao jamčiti "nedjeljivu sigurnost" svih aktera u regiji.

A preduvjet za sklapanje takvog sporazuma je realizacija palestinske države, što god govorili radikali iz izraelske vlade. Inače ovome nema kraja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEKTONSKE PROMJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TEKTONSKE PROMJENE 0 9067 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 08:14:26 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-27 17:58:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-27 17:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Iračani ih tjeraju iz Iraka, a hutisti iz Jemena: počinje li veliki uzmak SAD-a s Bliskog istoka? page_title=Iračani ih tjeraju iz Iraka, a hutisti iz Jemena: počinje li veliki uzmak SAD-a s Bliskog istoka? [metakey] => bliski istok, SAD, Amerika, Irak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26356894.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26356883.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Glasine o potencijalnoj promjeni ameri\u010dkih snaga u Iraku bile bi pobjeda za Iran. Svaki znak da je ovo po\u010detak kraja bio bi na\u0161iroko slavljen \u0161irom Irana<\/p>","

Jasno, preduvjet za ameri\u010dko napu\u0161tanje regije je ostvarena sigurnost Izraela<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26356894_1920.jpg":"1920x1080","k_26356894_1280.jpg":"1280x1280","k_26356894_1024.jpg":"1024x1024","k_26356894_640.jpg":"640x640","k_26356894_480.jpg":"480x480","k_26356894_340.jpg":"340x340","k_26356894_220.jpg":"220x220","o_26356894_1280.jpg":"1280x853","o_26356894_1024.jpg":"1024x682","o_26356894_640.jpg":"640x426","o_26356894_480.jpg":"480x320","o_26356894_340.jpg":"340x226","o_26356894_220.jpg":"220x146","h_26356894_1280.jpg":"1280x854","h_26356894_1024.jpg":"1024x683","h_26356894_640.jpg":"640x427","h_26356894_480.jpg":"480x320","h_26356894_340.jpg":"340x227","h_26356894_220.jpg":"220x147","pp_26356894_1280.jpg":"1280x1628","pp_26356894_1024.jpg":"1024x1303","pp_26356894_640.jpg":"640x814","pp_26356894_480.jpg":"480x611","pp_26356894_340.jpg":"340x432","pp_26356894_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26356883_1920.jpg":"1920x1080","k_26356883_1280.jpg":"1280x1280","k_26356883_1024.jpg":"1024x1024","k_26356883_640.jpg":"640x640","k_26356883_480.jpg":"480x480","k_26356883_340.jpg":"340x340","k_26356883_220.jpg":"220x220","o_26356883_1280.jpg":"1280x853","o_26356883_1024.jpg":"1024x682","o_26356883_640.jpg":"640x426","o_26356883_480.jpg":"480x320","o_26356883_340.jpg":"340x226","o_26356883_220.jpg":"220x146","h_26356883_1280.jpg":"1280x854","h_26356883_1024.jpg":"1024x683","h_26356883_640.jpg":"640x427","h_26356883_480.jpg":"480x320","h_26356883_340.jpg":"340x227","h_26356883_220.jpg":"220x147","pp_26356883_1280.jpg":"1280x1628","pp_26356883_1024.jpg":"1024x1303","pp_26356883_640.jpg":"640x814","pp_26356883_480.jpg":"480x611","pp_26356883_340.jpg":"340x432","pp_26356883_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7876119 Threads: 5 Questions: 1579967557 Slow queries: 4821319 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112011061 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/iracani-ih-tjeraju-iz-iraka-a-hutisti-iz-jemena-pocinje-li-veliki-uzmak-sad-a-s-bliskog-istoka-1358950 [printLink] => /vijesti/svijet/iracani-ih-tjeraju-iz-iraka-a-hutisti-iz-jemena-pocinje-li-veliki-uzmak-sad-a-s-bliskog-istoka-1358950?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250136 [name] => Bliski istok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bliski-istok [link] => /tag/bliski-istok ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 359847 [name] => irak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => irak [link] => /tag/irak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEKTONSKE PROMJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iračani ih tjeraju iz Iraka, a hutisti iz Jemena: počinje li veliki uzmak SAD-a s Bliskog istoka? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26356894.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Glasine o potencijalnoj promjeni američkih snaga u Iraku bile bi pobjeda za Iran. Svaki znak da je ovo početak kraja bio bi naširoko slavljen širom Irana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26356894.jpg [title] =>

Glasine o potencijalnoj promjeni američkih snaga u Iraku bile bi pobjeda za Iran. Svaki znak da je ovo početak kraja bio bi naširoko slavljen širom Irana

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26356883.jpg [title] =>

Jasno, preduvjet za američko napuštanje regije je ostvarena sigurnost Izraela

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se bude pisala knjiga o povlačenju Amerike i njezinih saveznika s Bliskog istoka, datum 24. siječnja 2024. mogao bi dobiti posebno i važno poglavlje. A još nerođena arapska djeca u budućnosti bi mogla slušati posebne školske lekcije o značenju tog datuma.

Te siječanjske srijede, naime, simultano su se zbila dva događaja koja pokazuju stav arapskog svijeta prema angloameričkim vojnim i civilnim došljacima: iračka vlada potvrdila je da je SAD napokon pristao otpočeti razgovore o odlasku američke vojske iz Iraka, dok su jemenski hutisti istog dana naredili svim američkim i britanskim državljanima da u roku od mjesec dana napuste Jemen.

Kako pišu Reuters i CNN, američki pristanak na razgovore o napuštanju Iraka vladi u Bagdadu službeno je, u pisanoj formi, predočila veleposlanica SAD-a u Iraku Alina Romanowski. Irački šef diplomacije Fuad Hussein potvrdio je da je iz američke ambasade primio "važno" pismo, koje će "proučiti premijer i relevantna zainteresirana tijela".

SAD trenutno u Iraku drži oko 2500 vojnika, a u toj zemlji vojno je prisutan od 2014. godine. Pritom valja reći da je tada, prije deset godina, američka vojska u Irak došla legalno, na poziv tadašnje iračke vlade koja je tražila pomoć u borbi protiv Islamske Države (ISIL).

Međutim, u siječnju 2020. godine - nakon što je američka vojska, na zahtjev tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, na aerodromu u Bagdadu likvidirala iranskog generala Qassema Soleimanija – irački parlament zatražio je odlazak Amerikanaca iz zemlje, što je Pentagon godinama ignorirao, sve do sada.

Brza eskalacija nasilja

Ono što je sada promijenilo stav Pentagona je rat u Gazi, čiji su efekti negativni za sigurnost američkih vojnika u bliskoistočnoj regiji. Od početka izraelske agresije američke su vojne baze u Iraku i Siriji napadane zbog američke potpore Izraelu. Iračke milicije povezane s Iranom dosad su izvele oko 150 napada na američke baze u tim zemljama, a SAD je reagirao nizom osvetničkih napada na njihove položaje.

Ta brza eskalacija nasilja nagnala je iračkog premijera Mohammeda Shia al-Sudanija da zaoštri stavove prema američkoj vojnoj prisutnosti u zemlji, te da pozove zapadnu koaliciju – predvođenu SAD-om - na pregovore o brzom napuštanju Iraka (taj proces zapravo je lani već i bio pokrenut, ali je prekinut ratom u Gazi).

Al-Sudani je tako 5. siječnja izjavio da je međunarodnoj koaliciji "ponestalo opravdanja za svoju prisutnost na iračkom tlu", dok je ovog tjedna, u srijedu 24. siječnja, osudio američke zračne napade na položaje iračkih milicija, rekavši da ti napadi ugrožavaju suverenitet Iraka i prijete regionalnoj stabilnosti, te da tim "agresivnim akcijama" Amerika "potkopava sporazume i razne sektore zajedničke sigurnosne suradnje", a što rađa potrebu za "preoblikovanjem budućih odnosa" s Washingtonom.

Čini se da je ovaj posljednji al-Sudanijev apel imao učinka: samo par sati kasnije američka ambasadorica u Bagdadu pismeno je potvrdila spremnost SAD-a da započne pregovore o vojnom napuštanju Iraka.

"Razgovori o budućnosti američkog vojnog prisustva sada su postali hitniji usred šire regionalne nestabilnosti i sve glasnijih javnih poziva iračke vlade da Amerika povuče svoje trupe iz zemlje. Ti pozivi su uslijedili kao odgovor na američke zračne napade unutar Iraka na mete militanata koje podržava Iran", rezimira CNN.

Pobjeda za Iran

Američki predstavnici ranije su tvrdili da ne žele pregovarati o mogućem povlačenju dok ih iračke milicije napadaju, jer su bili zabrinuti da bi se u tom slučaju njihov odlazak činio iznuđenim, što bi ohrabrilo regionalne rivale, prvenstveno Iran.

"Glasine o potencijalnoj promjeni američkih snaga u Iraku bile bi pobjeda za Iran. Svaki znak da je ovo početak kraja bio bi naširoko slavljen širom Irana", pojašnjava se u analizi koju je objavio CNN.

Stoga je Amerika inzistirala da će pristati na povlačenje iz Iraka tek kada prestanu napadi tih proiranskih milicija. Međutim, kako piše Reuters, računica se promijenila uslijed spoznaje da napadi na američke baze vjerojatno neće prestati i da status quo vodi stalnoj eskalaciji. To je potvrdila i milicija Kataib Hezbollah, čiji je vojni glasnogovornik Jaafar al-Husseini objavio da će grupa nastaviti ciljati "neprijateljske baze" sve do kraja izraelske opsade Gaze.

Reuters navodi da bi pregovori Bagdada i Washingtona mogli potrajati "nekoliko mjeseci, ako ne i dulje", uz opasku da američko povlačenje još nije "neminovno", dok CNN piše da dio vlade u Bagdadu poziva na brži odlazak američke vojske, tražeći od SAD-a da se obaveže na određeni vremenski rok za povlačenje.

"Neki elementi unutar iračke vlade preferiraju da se odredi datum za američko povlačenje bez obzira na stabilnost ili sigurnosnu situaciju u zemlji", tumači za CNN anonimni američki dužnosnik, koji ocjenjuje da su SAD i Irak "blizu dogovora o povlačenju (američkih) trupa".

‘Imate 30 dana da odete‘

U odnosu na Irak, situacija u Jemenu je drukčija: tamo nema američke vojske, ali ima američkih civila, koji mahom rade u tamošnjim međunarodnim organizacijama, od UN-a do humanitarnih udruga. Oni su u srijedu od jemenskih hutista dobili rok od mjesec dana da napuste zemlju, a isti su ultimatum dobili i britanski državljani u Jemenu.

"Ministarstvo želi naglasiti da morate obavijestiti dužnosnike i djelatnike s američkim i britanskim državljanstvima da se pripreme napustiti zemlju unutar 30 dana", navodi se u pismu koje je​ hutijevsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo zamjeniku UN-ovog koordinatora humanitarne pomoći u Jemenu Peteru Hawkinsu, koji je i sâm Britanac.

Autentičnost pisma – u kojem se također naređuje stranim organizacijama da za rad u Jemenu ne zapošljavaju američke i britanske državljane – potvrdio je za Reuters glasnogovornik hutista Mohammed Abdulsalam.

Dakako, do ove odluke dolazi nakon napada SAD-a i Britanije na vojnu infrastrukturu hutista u Jemenu, čime Washington i London pokušavaju spriječiti hutiste da napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru. Hutisti, pak, tvrde da od početka napadaju isključivo brodove povezane s Izraelom, u znak solidarnosti s Palestincima koje Izrael bombardira u Pojasu Gaze.

Tako su ovog tjedna dvije arapske zemlje, Irak i Jemen, u istom danu izrazile netrpeljivost prema američkom vojnom i civilnom osoblju. Pritom ne treba zaboraviti ni treću arapsku zemlju koja bi se također rado riješila prisustva američke okupacijske vojske, ali (zasad) nije dovoljno snažna da to učini. Govorimo o Siriji.

Okupacija Sirije

Za razliku od Iraka - gdje je te 2014. ipak došla legalno, na poziv vlade u Bagdadu – američka vojska u Siriji nije bila legalna nijedne sekunde: niti ju je te 2014. zvala vlada u Damasku, niti ju je za vojni ulazak u Siriju ovlastio UN.

Ipak, kad se govori o američkoj okupaciji naftom bogatog istoka Sirije, valja odati priznanje tadašnjem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu na rijetko viđenoj iskrenosti: za razliku od drugih američkih predsjednika, koji američke agresije na suverene zemlje pravdaju floskulama o ljudskim pravima i širenju demokracije, Trump je otvoreno rekao da će američka vojska ostati u Siriji kako bi "kontrolirala naftu".

---

image

Jasno, preduvjet za američko napuštanje regije je ostvarena sigurnost Izraela

AFP
---

Upravo se to već godinama i događa u Siriji. Amerika s oko 900 vojnika, koji surađuju s lokalnim kurdskim snagama, "kontrolira" oko 90 posto sirijskih naftnih resursa, a tom pljačkom sirijske nafte – koja je bila glavni izvor prihoda sirijske države – onemogućava ekonomski oporavak ratom poharane i izmučene zemlje. U prosincu 2022. sirijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su gubici proizašli iz američke okupacije premašili 111 milijardi dolara, te je pozvalo UN da okonča tu okupaciju:

"Sirija ponovno zahtijeva od UN-a da poduzme hitne korake za prestanak kršenja međunarodnog prava od strane SAD-a i njegovih saveznika i osiguravanje naknade za ta kršenja, okončanje nelegitimne prisutnosti američkih snaga i vraćanje naftnih i plinskih polja od strane tih snaga sirijskoj državi", priopćilo je tada sirijsko ministarstvo, ali bez rezultata.

Pobuna volova

Iako se radi o potpuno ilegalnoj okupaciji i krađi tuđih resursa, takozvana međunarodna zajednica to šutke prihvaća. Štoviše, Amerika i dalje ima status "predvodnice slobodnog svijeta" i s te moralno superiorne pozicije dijeli lekcije drugim zemljama koje također, baš poput nje, krše međunarodno pravo, po onoj drevnoj logici o volu i Jupiteru.

No ovotjedni primjeri iz Iraka i Jemena ukazuju na "pobunu volova", odnosno na trend koji je sve vidljiviji širom Bliskog istoka, a to je težnja sve većeg broja arapskih i islamskih aktera da se riješe američke prisutnosti i utjecaja u regiji.

Jasno, preduvjet za američko napuštanje regije je ostvarena sigurnost Izraela. U tom smislu, već se neko vrijeme nagađa da bi mogući odlazak Amerikanaca s Bliskog istoka mogao predstavljati dio velikog mirovnog sporazuma koji se sprema između Izraela i Saudijske Arabije, a koji bi trebao jamčiti "nedjeljivu sigurnost" svih aktera u regiji.

A preduvjet za sklapanje takvog sporazuma je realizacija palestinske države, što god govorili radikali iz izraelske vlade. Inače ovome nema kraja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP
AFP

Glasine o potencijalnoj promjeni američkih snaga u Iraku bile bi pobjeda za Iran. Svaki znak da je ovo početak kraja bio bi naširoko slavljen širom Irana

AFP

Jasno, preduvjet za američko napuštanje regije je ostvarena sigurnost Izraela

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/iracani-ih-tjeraju-iz-iraka-a-hutisti-iz-jemena-pocinje-li-veliki-uzmak-sad-a-s-bliskog-istoka-1358950 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e32194578d16b089f230a892f2fdc8a6da59c8df [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ira%C4%8Dani+ih+tjeraju+iz+Iraka%2C+a+hutisti+iz+Jemena%3A+po%C4%8Dinje+li+veliki+uzmak+SAD-a+s+Bliskog+istoka%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Firacani-ih-tjeraju-iz-iraka-a-hutisti-iz-jemena-pocinje-li-veliki-uzmak-sad-a-s-bliskog-istoka-1358950 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Firacani-ih-tjeraju-iz-iraka-a-hutisti-iz-jemena-pocinje-li-veliki-uzmak-sad-a-s-bliskog-istoka-1358950 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEKTONSKE PROMJENE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetTEKTONSKE PROMJENE

Iračani ih tjeraju iz Iraka, a hutisti iz Jemena: počinje li veliki uzmak SAD-a s Bliskog istoka?

Piše Damir Pilić
27. siječnja 2024. - 18:57
Glasine o potencijalnoj promjeni američkih snaga u Iraku bile bi pobjeda za Iran. Svaki znak da je ovo početak kraja bio bi naširoko slavljen širom IranaAFP

Kad se bude pisala knjiga o povlačenju Amerike i njezinih saveznika s Bliskog istoka, datum 24. siječnja 2024. mogao bi dobiti posebno i važno poglavlje. A još nerođena arapska djeca u budućnosti bi mogla slušati posebne školske lekcije o značenju tog datuma.

Te siječanjske srijede, naime, simultano su se zbila dva događaja koja pokazuju stav arapskog svijeta prema angloameričkim vojnim i civilnim došljacima: iračka vlada potvrdila je da je SAD napokon pristao otpočeti razgovore o odlasku američke vojske iz Iraka, dok su jemenski hutisti istog dana naredili svim američkim i britanskim državljanima da u roku od mjesec dana napuste Jemen.

Kako pišu Reuters i CNN, američki pristanak na razgovore o napuštanju Iraka vladi u Bagdadu službeno je, u pisanoj formi, predočila vel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:04