stdClass Object ( [id] => 248896 [title] => Gospođa Clooney savjetovala je suca koji je sudio Miloševiću [alias] => gospoda-clooney-savjetovala-je-suca-koji-je-sudio-milosevicu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Priča kaže kako je majka Jovanke Budisavljević na vijest o tome da se njezina kći udaje zaJosipa Brozakazala - mogla je i bolje. U vrijeme sklapanja toga braka, međutim, nije bilo ni paparaca ni interneta, a ni glamura, pa nitko nikad nije ni potvrdio, niti demantirao tu izjavu drugarice Milice, kasnije punice druga Tita.

Navodno je punica Georga Clooneyja, gospođa Baria Alamuddin s jednakim oduševljenjem primila vijest da se njezina kći Amal udaje za poznatoga glumca. Rekla je isto što i Milica Budisavljević - mogla je naći i boljeg.

Navodno je kazala, prenio je neki britanski list, kako je među pola milijuna Druza u Libanonu mogla naći puno prikladnijeg muža od ‘najpoželjnijeg neženje na svijetu’, kako su Clooneyja opisivale sve svjetske medijske kuće.

Dakako, ova je izjava brzo demantirana preko Clooneyjeva ureda za odnose s javnošću, a gospođa Baria, baš kao i njezin muž Ramzi Alamuddin prošlog su vikenda u Veneciji, baš kao i stotine glamuroznih prijatelja njihova zeta, ispratili svoju kćer u bračnu luku.

Dapače, otac mladenke dao je i telefonsku izjavu AFP-u i kazao kako mladenci baš pristaju jedno drugome i kako je taj brak dobar za Srednji istok i kako je dobro u Bejrutu čuti i neku lijepu vijest.

Punica nije davala izjave, ali je sa širokim osmijehom prisustvovala “grandioznoj ali jednostavnoj” ceremoniji vjenčanja, kako ju je opisao Ramzi. Inače, pravo na ekskluzivne fotografije samog čina sklapanja braka mladenci su prodali People Magazinu, a novac su uplatili u humanitarne svrhe.

Kolege: Ona je i najpoželjnija odvjetnica

Vjenčanje u Veneciji, svejedno, pratila je medijska znatiželja usporediva sa znatiželjom spram vjenčanja kraljevskih parova, a veći dio znatiželje i izvještaja temelje se i na hollywoodskom glamuru koji prati mladoženju.

George Clooney do jučer je bio neženja od formata, koji se bio zarekao da se nakon braka s glumicom Talijom Balsam s kojom je bio oženjen od 1989. do 1993., više nikad neće ženiti. No, eto, s 53 godine, više od dvadeset godina nakon razvoda, vjenčao se sa 17 godina mlađom odvjetnicom iz Londona. Njoj je to prvi brak. Prvi pa Clooney, tužno će uzdahnuti njegove obožavateljice...

No, Amal Alamuddin, Libanonka rođena u Bejrutu, naturalizirana Britanka, mlada žena strelovite međunarodne odvjetničke karijere, nije ona koja je, kako pišu gotovo svi mediji, “upecala” Clooneyja, niti joj je “pecanje” takvog zaručnika uopće bilo potrebno. U ovoj baladi teško da se mlada može nazvati Pepeljugom. Dapače...

Jest, George Clooney je zgodan i uspješan u svom poslu, no teže je djevojci libanonskih korijena uspeti se među sto najtraženijih odvjetnica u svijetu nego ljepuškastom bijelom Amerikancu uspeti se na hollywoodsku ljestvicu poželjnih muževa. Osim toga, Amal je lani među kolegama u Londonu proglašena najpoželjnijom odvjetnicom, pa ni faktor izgleda ne ide Clooneyju u korist, pogotovo u njegovim godinama.

Clooney, za razliku od svoje žene, nije uspio završiti ni jedan fakultet, a nije da nije pokušao - pokušao je studirati na sveučilištu Sjevernog Kentuckyja i na sveučilištu u Cincinnattiju, ali nije daleko odmaknuo. Pokušao je igrati i profesionalni bejzbol za Cincinnati Redse, ali ni tu nije uspio. No, dobitnik je dva Oscara i tri Zlatna globusa, a to nije mala stvar.

Također, već šest godina nosi titulu UN-ova glasnika mira, što također nije mala stvar. Taj sin nekadašnje američke ljepotice i gradske vijećnice Lexingtona u Kentuckiju Nine Bruce Warren i TV spikera Nicka Clooneyja nakon neuspjeha na studiju novinarstva prodavao je cipele, nudio osiguranje od vrata do vrata, radio je na gradilištima, čak je bio zaposlen i kao - rezač duhana.

Njegovi su korijeni irsko-njemačko-engleski, s pretežitim udjelom irske tradicije i katoličkog odgoja. On se, istina, ne deklarira kao vjernik, jednom je čak javno kazao da ne vjeruje u raj, a ni ideja Boga mu nije bliska, pa vjerojatno u tome i leži razlog građanskom vjenčanju s Amal Alamuddin u Veneciji. No, zacijelo ne samo u tome...

Brine o pravima žena silovanih u ratu

Za razliku od Clooneyja, Amal je odgojena u vjerski vrlo ortodoksnoj obitelji libanonskih Druza, što je i u Bejrutu izrazito manjinska vjerska skupina koju mnogi nazivaju sektom premda joj korijeni sežu u daleku prošlost, u stoljeća koja prethode Križarskim ratovima.

Amal je imala samo dvije godine kad se njezina obitelj iz Bejruta odselila u London, no to ne mijenja ništa na stvari - Alamuddini su feudalna aristokratska obitelj s korijenima iz 14. stoljeća. Njezina majka je vrlo uspješna novinarka i TV producentica kojoj je, primjerice, Indira Ghandi dala svoj zadnji intervju. Intervjuirala je i Tonyja Blaira, Billa Clintona, Margaret Thatcher, Fidela Castra i brojne druge.

Danas 66-godišnja dama radila je za kuće kao Al-Arabia, Al-Jazeera, Al-Jazeera International, Abu Dhabi Television i brojne druge. Još uvijek radi, i to za dnevni list Al-Hayat i bavi se humanitarnim radom. Amalin otac je umirovljeni profesor na američkom sveučilištu u Bejrutu gdje je predavao na katedri za poslovne studije.

U Oxfordu je Amal završila pravo na St. Hugh koledžu, a potom je diplomirala i na Pravnom fakultetu u New Yorku. U tome gradu je ostala nekoliko godina te se usavršavala u međunarodnom kaznenom pravu, humanitarnom pravu te ljudskim pravima radeći s najuglednijim pravnicima na svijetu te svuda pobravši pohvale i potvrde iznimnog talenta i pravne vještine.

Stoga i nije čudno što je zastupala, spomenimo samo neke, Juliju Timošenko i Julijana Assangea na sudu. Bila je savjetnica i pomoćnica jamajčanskom sucu Patricku Robinsonu, bivšem predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda za ex Jugoslaviju, dok je predsjedao sudskom vijeću na procesu protiv Slobodana Miloševića.

U London se vratila prije četiri godine gdje je primljena u njihovu odvjetničku komoru i s jednakim uspjehom nastavila raditi i kao odvjetnica i kao savjetnica brojnim humanitarnim i političkim te pravnim organizacijama. Kao humanitarka, bavi se pravima silovanih žena u ratnim zonama.

Njezini Druzi teško su izborili opstanak

O religijskoj pripadnosti same Amal Alamuddin svjetski mediji ne troše previše riječi, ali činjenica jest da vjerska pripadnost njezinih roditelja njoj ne ostavlja previše “manevarskog prostora”. Druzi su, naime, vrlo neobična religijska skupina koja u čitavom svijetu broji možda milijun ljudi i koja ima pravila vrlo jasna - djeca nasljeđuju očevu vjeru, a Ramzi Alamuddin jest Druz.

Druzi, odnosno Duruzi, sami sebe nazivaju al-muwahhidun - oni koji ispovijedaju Božje jedinstvo. Riječ je o vjersko-etničkoj skupini naseljenoj uglavnom na području Sirije, Libanona, Izraela i Jordana. Nazvani su po jednom od utemeljitelja svoje vjere Muhammadu ibn Ismail al-Durziju, a jezično i etnički pripadaju Arapima.

Danas su podijeljeni u dva velika klana: klan Yazbaki kojim upravlja obitelj Arslan i klan Joumblatt koju vodi Valid Joumblatt. Druzi vjeruju u jedinstvo Boga, u kontinuirano pojavljivanje božanstva u ljudskom obliku, vjeruju u metempsihozu, reinkarnaciju i predestinaciju; drže se sedam propisa ili zakona koje je utemeljio njihov najveći svetac Hamza ibn ‘Ali, a to ih ujedno oslobađa obveza da slijede islamske zakone.

Jedan je od propisa zajedničko pomaganje i briga za zajednicu Druza, što je, uz prikrivanje vlastite pripadnosti pred okolišem koji im nije bio naklonjen, omogućilo da su se održali tijekom povijesti unatoč čestim progonima i neprijateljstvu islamskoga svijeta. Unutar zajednice Druza koja je vrlo patrijarhalna, ali i “načelno” monogamna, samo upućena elita može prisustvovati skupštinama i imati pristup vjerskim tekstovima. Žene nisu ta elita.

A što misli punica?

Amal Alamuddin, međutim, jest pravnička elita i nije daleko od istine teza portala The Business Woman koji je priču okrenuo “naglavačke” te ustvrdio kako je svjetski poznata odvjetnica poštovana i zbog uključenosti u kreiranje zakona o međunarodnim izbjeglicama i ljudskim pravima odlučila zanemariti trend profesionalnih žena iz svojeg područja vjenčavši se sa - nekim glumcem.

Je li, dakle, Baria Alamuddin, novopečena punica do jučer najpoželjnijeg svjetskog neženje, doista pomislila kako je njezina kći mogla naći i boljega od “nekog Georgea Clooneyja”? Ako to i nije kazala - teško da nije iza blistava osmijeha u Veneciji skrila misao da je Amal Alamuddin, koja osim engleskog govori još i arapski i francuski, barem mogla naći mlađeg i obrazovanijeg muža od “toga glumca”.

Ako je, pak, čula izjavu svoje “prije”, gospođe Clooney, novopečene svekrve svoje kćeri, kako su Amal i George na istoj intelektualnoj razini, a njemu je do toga jako stalo, vjerojatno je, daleko od reflektora - prodimila.

eda vujević, foto: afp

Strastveni branitelj ljudskih prava

Amal Alamuddin rođena je u Bejrutu 1978.. Jedan joj je djed bio ministar u vladi, a drugi je bio liječnik i direktor američke sveučilišne bolnice u Bejrutu.

Stoga nije čudno što je obitelj Alamuddin u London 1980. došla nimalo nalik ostalim izbjeglicama koje se širom svijeta bore za opstanak, daleko od svojih ratom zahvaćenih domova.

Alamuddinovi imaju dvije kćeri,Talui Amal, te dva sina,Samera i Ziada, a svega nekoliko godina nakon dolaska u London kupili su kuću u Gerrards Cross u Buckinghamshireu, 30-ak kilometara od središta britanske metropole, vrijednu 860 tisuća funta.

Upravo iz te kuće krenula je blistava karijera Amal Alamuddin - prvo je dobila stipendiju za St. Hugh’s College u Oxfordu, a nakon te diplome odlazi u Ameriku na New York University School of Law. Njezina specijalnost su međunarodno pravo, ljudska prava, kazneno pravo i izručenje stranih državljana.

Osim toga, ona je savjetnica bivšem glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu, koji je sada specijalni izaslanik za Siriju, te savjetnica kralja Bahreina.

Odvjetnik Geoffrey Robertson, kolega mlade gospođe Clooney, kaže za nju: “Amal Alamuddin je sjajan i strastveni branitelj ljudskih prava, a njihova međunarodna zaštita iznimno je zahtjevan pravni posao. Ona je cijenjena i voljena od strane svih kolega.”


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od bejruta do zvijezda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-05 12:44:03 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-05 13:19:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-05 13:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11505 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/10/05/AAA/amal00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x479" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15034979 Threads: 4 Questions: 3153381238 Slow queries: 7041864 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235023700 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/gospoda-clooney-savjetovala-je-suca-koji-je-sudio-milosevicu-248896 [printLink] => /vijesti/svijet/gospoda-clooney-savjetovala-je-suca-koji-je-sudio-milosevicu-248896?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 215983 [name] => amalalamuddin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amalalamuddin [link] => /tag/amalalamuddin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od bejruta do zvijezda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gospođa Clooney savjetovala je suca koji je sudio Miloševiću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-09-33-55-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/05/AAA/amal00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/05/AAA/amal00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Priča kaže kako je majka Jovanke Budisavljević na vijest o tome da se njezina kći udaje zaJosipa Brozakazala - mogla je i bolje. U vrijeme sklapanja toga braka, međutim, nije bilo ni paparaca ni interneta, a ni glamura, pa nitko nikad nije ni potvrdio, niti demantirao tu izjavu drugarice Milice, kasnije punice druga Tita.

Navodno je punica Georga Clooneyja, gospođa Baria Alamuddin s jednakim oduševljenjem primila vijest da se njezina kći Amal udaje za poznatoga glumca. Rekla je isto što i Milica Budisavljević - mogla je naći i boljeg.

Navodno je kazala, prenio je neki britanski list, kako je među pola milijuna Druza u Libanonu mogla naći puno prikladnijeg muža od ‘najpoželjnijeg neženje na svijetu’, kako su Clooneyja opisivale sve svjetske medijske kuće.

Dakako, ova je izjava brzo demantirana preko Clooneyjeva ureda za odnose s javnošću, a gospođa Baria, baš kao i njezin muž Ramzi Alamuddin prošlog su vikenda u Veneciji, baš kao i stotine glamuroznih prijatelja njihova zeta, ispratili svoju kćer u bračnu luku.

Dapače, otac mladenke dao je i telefonsku izjavu AFP-u i kazao kako mladenci baš pristaju jedno drugome i kako je taj brak dobar za Srednji istok i kako je dobro u Bejrutu čuti i neku lijepu vijest.

Punica nije davala izjave, ali je sa širokim osmijehom prisustvovala “grandioznoj ali jednostavnoj” ceremoniji vjenčanja, kako ju je opisao Ramzi. Inače, pravo na ekskluzivne fotografije samog čina sklapanja braka mladenci su prodali People Magazinu, a novac su uplatili u humanitarne svrhe.

Kolege: Ona je i najpoželjnija odvjetnica

Vjenčanje u Veneciji, svejedno, pratila je medijska znatiželja usporediva sa znatiželjom spram vjenčanja kraljevskih parova, a veći dio znatiželje i izvještaja temelje se i na hollywoodskom glamuru koji prati mladoženju.

George Clooney do jučer je bio neženja od formata, koji se bio zarekao da se nakon braka s glumicom Talijom Balsam s kojom je bio oženjen od 1989. do 1993., više nikad neće ženiti. No, eto, s 53 godine, više od dvadeset godina nakon razvoda, vjenčao se sa 17 godina mlađom odvjetnicom iz Londona. Njoj je to prvi brak. Prvi pa Clooney, tužno će uzdahnuti njegove obožavateljice...

No, Amal Alamuddin, Libanonka rođena u Bejrutu, naturalizirana Britanka, mlada žena strelovite međunarodne odvjetničke karijere, nije ona koja je, kako pišu gotovo svi mediji, “upecala” Clooneyja, niti joj je “pecanje” takvog zaručnika uopće bilo potrebno. U ovoj baladi teško da se mlada može nazvati Pepeljugom. Dapače...

Jest, George Clooney je zgodan i uspješan u svom poslu, no teže je djevojci libanonskih korijena uspeti se među sto najtraženijih odvjetnica u svijetu nego ljepuškastom bijelom Amerikancu uspeti se na hollywoodsku ljestvicu poželjnih muževa. Osim toga, Amal je lani među kolegama u Londonu proglašena najpoželjnijom odvjetnicom, pa ni faktor izgleda ne ide Clooneyju u korist, pogotovo u njegovim godinama.

Clooney, za razliku od svoje žene, nije uspio završiti ni jedan fakultet, a nije da nije pokušao - pokušao je studirati na sveučilištu Sjevernog Kentuckyja i na sveučilištu u Cincinnattiju, ali nije daleko odmaknuo. Pokušao je igrati i profesionalni bejzbol za Cincinnati Redse, ali ni tu nije uspio. No, dobitnik je dva Oscara i tri Zlatna globusa, a to nije mala stvar.

Također, već šest godina nosi titulu UN-ova glasnika mira, što također nije mala stvar. Taj sin nekadašnje američke ljepotice i gradske vijećnice Lexingtona u Kentuckiju Nine Bruce Warren i TV spikera Nicka Clooneyja nakon neuspjeha na studiju novinarstva prodavao je cipele, nudio osiguranje od vrata do vrata, radio je na gradilištima, čak je bio zaposlen i kao - rezač duhana.

Njegovi su korijeni irsko-njemačko-engleski, s pretežitim udjelom irske tradicije i katoličkog odgoja. On se, istina, ne deklarira kao vjernik, jednom je čak javno kazao da ne vjeruje u raj, a ni ideja Boga mu nije bliska, pa vjerojatno u tome i leži razlog građanskom vjenčanju s Amal Alamuddin u Veneciji. No, zacijelo ne samo u tome...

Brine o pravima žena silovanih u ratu

Za razliku od Clooneyja, Amal je odgojena u vjerski vrlo ortodoksnoj obitelji libanonskih Druza, što je i u Bejrutu izrazito manjinska vjerska skupina koju mnogi nazivaju sektom premda joj korijeni sežu u daleku prošlost, u stoljeća koja prethode Križarskim ratovima.

Amal je imala samo dvije godine kad se njezina obitelj iz Bejruta odselila u London, no to ne mijenja ništa na stvari - Alamuddini su feudalna aristokratska obitelj s korijenima iz 14. stoljeća. Njezina majka je vrlo uspješna novinarka i TV producentica kojoj je, primjerice, Indira Ghandi dala svoj zadnji intervju. Intervjuirala je i Tonyja Blaira, Billa Clintona, Margaret Thatcher, Fidela Castra i brojne druge.

Danas 66-godišnja dama radila je za kuće kao Al-Arabia, Al-Jazeera, Al-Jazeera International, Abu Dhabi Television i brojne druge. Još uvijek radi, i to za dnevni list Al-Hayat i bavi se humanitarnim radom. Amalin otac je umirovljeni profesor na američkom sveučilištu u Bejrutu gdje je predavao na katedri za poslovne studije.

U Oxfordu je Amal završila pravo na St. Hugh koledžu, a potom je diplomirala i na Pravnom fakultetu u New Yorku. U tome gradu je ostala nekoliko godina te se usavršavala u međunarodnom kaznenom pravu, humanitarnom pravu te ljudskim pravima radeći s najuglednijim pravnicima na svijetu te svuda pobravši pohvale i potvrde iznimnog talenta i pravne vještine.

Stoga i nije čudno što je zastupala, spomenimo samo neke, Juliju Timošenko i Julijana Assangea na sudu. Bila je savjetnica i pomoćnica jamajčanskom sucu Patricku Robinsonu, bivšem predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda za ex Jugoslaviju, dok je predsjedao sudskom vijeću na procesu protiv Slobodana Miloševića.

U London se vratila prije četiri godine gdje je primljena u njihovu odvjetničku komoru i s jednakim uspjehom nastavila raditi i kao odvjetnica i kao savjetnica brojnim humanitarnim i političkim te pravnim organizacijama. Kao humanitarka, bavi se pravima silovanih žena u ratnim zonama.

Njezini Druzi teško su izborili opstanak

O religijskoj pripadnosti same Amal Alamuddin svjetski mediji ne troše previše riječi, ali činjenica jest da vjerska pripadnost njezinih roditelja njoj ne ostavlja previše “manevarskog prostora”. Druzi su, naime, vrlo neobična religijska skupina koja u čitavom svijetu broji možda milijun ljudi i koja ima pravila vrlo jasna - djeca nasljeđuju očevu vjeru, a Ramzi Alamuddin jest Druz.

Druzi, odnosno Duruzi, sami sebe nazivaju al-muwahhidun - oni koji ispovijedaju Božje jedinstvo. Riječ je o vjersko-etničkoj skupini naseljenoj uglavnom na području Sirije, Libanona, Izraela i Jordana. Nazvani su po jednom od utemeljitelja svoje vjere Muhammadu ibn Ismail al-Durziju, a jezično i etnički pripadaju Arapima.

Danas su podijeljeni u dva velika klana: klan Yazbaki kojim upravlja obitelj Arslan i klan Joumblatt koju vodi Valid Joumblatt. Druzi vjeruju u jedinstvo Boga, u kontinuirano pojavljivanje božanstva u ljudskom obliku, vjeruju u metempsihozu, reinkarnaciju i predestinaciju; drže se sedam propisa ili zakona koje je utemeljio njihov najveći svetac Hamza ibn ‘Ali, a to ih ujedno oslobađa obveza da slijede islamske zakone.

Jedan je od propisa zajedničko pomaganje i briga za zajednicu Druza, što je, uz prikrivanje vlastite pripadnosti pred okolišem koji im nije bio naklonjen, omogućilo da su se održali tijekom povijesti unatoč čestim progonima i neprijateljstvu islamskoga svijeta. Unutar zajednice Druza koja je vrlo patrijarhalna, ali i “načelno” monogamna, samo upućena elita može prisustvovati skupštinama i imati pristup vjerskim tekstovima. Žene nisu ta elita.

A što misli punica?

Amal Alamuddin, međutim, jest pravnička elita i nije daleko od istine teza portala The Business Woman koji je priču okrenuo “naglavačke” te ustvrdio kako je svjetski poznata odvjetnica poštovana i zbog uključenosti u kreiranje zakona o međunarodnim izbjeglicama i ljudskim pravima odlučila zanemariti trend profesionalnih žena iz svojeg područja vjenčavši se sa - nekim glumcem.

Je li, dakle, Baria Alamuddin, novopečena punica do jučer najpoželjnijeg svjetskog neženje, doista pomislila kako je njezina kći mogla naći i boljega od “nekog Georgea Clooneyja”? Ako to i nije kazala - teško da nije iza blistava osmijeha u Veneciji skrila misao da je Amal Alamuddin, koja osim engleskog govori još i arapski i francuski, barem mogla naći mlađeg i obrazovanijeg muža od “toga glumca”.

Ako je, pak, čula izjavu svoje “prije”, gospođe Clooney, novopečene svekrve svoje kćeri, kako su Amal i George na istoj intelektualnoj razini, a njemu je do toga jako stalo, vjerojatno je, daleko od reflektora - prodimila.

eda vujević, foto: afp

Strastveni branitelj ljudskih prava

Amal Alamuddin rođena je u Bejrutu 1978.. Jedan joj je djed bio ministar u vladi, a drugi je bio liječnik i direktor američke sveučilišne bolnice u Bejrutu.

Stoga nije čudno što je obitelj Alamuddin u London 1980. došla nimalo nalik ostalim izbjeglicama koje se širom svijeta bore za opstanak, daleko od svojih ratom zahvaćenih domova.

Alamuddinovi imaju dvije kćeri,Talui Amal, te dva sina,Samera i Ziada, a svega nekoliko godina nakon dolaska u London kupili su kuću u Gerrards Cross u Buckinghamshireu, 30-ak kilometara od središta britanske metropole, vrijednu 860 tisuća funta.

Upravo iz te kuće krenula je blistava karijera Amal Alamuddin - prvo je dobila stipendiju za St. Hugh’s College u Oxfordu, a nakon te diplome odlazi u Ameriku na New York University School of Law. Njezina specijalnost su međunarodno pravo, ljudska prava, kazneno pravo i izručenje stranih državljana.

Osim toga, ona je savjetnica bivšem glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu, koji je sada specijalni izaslanik za Siriju, te savjetnica kralja Bahreina.

Odvjetnik Geoffrey Robertson, kolega mlade gospođe Clooney, kaže za nju: “Amal Alamuddin je sjajan i strastveni branitelj ljudskih prava, a njihova međunarodna zaštita iznimno je zahtjevan pravni posao. Ona je cijenjena i voljena od strane svih kolega.”


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/gospoda-clooney-savjetovala-je-suca-koji-je-sudio-milosevicu-248896 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2a86cb570da91ca2d36a9769ca78ec73efcab684 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gospo%C4%91a+Clooney+savjetovala+je+suca+koji+je+sudio+Milo%C5%A1evi%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fgospoda-clooney-savjetovala-je-suca-koji-je-sudio-milosevicu-248896 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fgospoda-clooney-savjetovala-je-suca-koji-je-sudio-milosevicu-248896 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od bejruta do zvijezda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetod bejruta do zvijezda

Gospođa Clooney savjetovala je suca koji je sudio Miloševiću

Piše PSD.
5. listopada 2014. - 15:02
Priča kaže kako je majka Jovanke Budisavljević na vijest o tome da se njezina kći udaje zaJosipa Brozakazala - mogla je i bolje. U vrijeme sklapanja toga braka, međutim, nije bilo ni paparaca ni interneta, a ni glamura, pa nitko nikad nije ni potvrdio, niti demantirao tu izjavu drugarice Milice, kasnije punice druga Tita.

Strastveni branitelj ljudskih prava

Amal Alamuddin rođena je u Bejrutu 1978.. Jedan joj je djed bio ministar u vladi, a drugi je bio liječnik i direktor američke sveučilišne bolnice u Bejrutu.

Stoga nije čudno što je obitelj Alamuddin u London 1980. došla nimalo nalik ostalim izbjeglicama koje se širom svijeta bore za opstanak, daleko od svojih ratom zahva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:33