stdClass Object ( [id] => 289090 [title] => Dok svijet gleda prema Siriji, Rusi kuju planove u Europi: sljedeća Putinova meta bit će - Crna Gora! [alias] => dok-svijet-gleda-prema-siriji-rusi-kuju-planove-u-europi-sljedeca-putinova-meta-bit-ce-crna-gora [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Anne Applebaum, američka publicistkinja i dobitnica Pulitzerove nagrade u jednom intervjuu koji su prenijeli i hrvatski portali, govoreći o zapletu na globalnoj sceni, pokušala je prognozirati koji će biti slijedeći potezi Vladimira Putina nakon početka žestoke zračne kampanje protiv Islamskog kalifata u Siriji, a uskoro i Iraku.

Applebaum je rekla da će Putin iskoristiti predstojeće predsjedničke izbore u Americi kako bi pokrenuo hibridni napad na tri baltičke članice EU, Estoniju, Litvu i Letoniju. Je li u pravu i može li se očekivati destabilizacija malih baltičkih država po principu Ukrajine vođenjem prikrivenog rata uz korištenje ruskih nacionalnih manjina? Možda u neko dogledno vrijeme, ako se stvore povoljne prilike za šah mat, ali zasad je teško povjerovati da bi Moskva udarila makar i hibridno na bilo koju od zemalja, članica NATO-a, jer bi po automatizmu agresija izazvala odlučan odgovor i uvlačenje cijele Europe u rat.

Pravoslavni džihad

Kad je riječ hibridnom ratu, ruski stratezi su se već dokazali u vođenju tog u suštini prikrivenog rata, ali na teritorijima na kojima misle da imaju geostrateške prioritete.

Prvi novovjeki primjer „vidiš me, ne vidiš me“ ratovanja bilo je osvajanje Krima, drugi ratovanje na odmetnutim, proruskim, ukrajinskim teritorijima, a treći tihi način ulaska na sirijsko ratište, a onda iznenadni jaki udari nakon što su ispunjeni međunarodno pravni uvjeti, a to je bio poziv sirijske vlade na intervenciju. Rusi su na Krim sa svojim specijalnim snagama bez oznaka ušli u subotu, završili posao u nedjelju, a zatim za gotov čin organizirali referendum s očekivanom potporom.

U Ukrajini brojčano slabije proruske snage zahvaljujući ruskoj novoj tehnici redovito su razbijale Kijevu lojalne snage, dok su u Siriji na brzinu nagomilale jake ekspedicijske snage, tvrdeći dotle da Bašaru al Asadu pomažu samo savjetima.

Stratezi NATO morali bi biti itekako zabrinuti transformacijom stare sovjetske, trome sile, u brzu i gotovo nevidljivu snagu spremnu iznenaditi bilo gdje. Logično je pitanje što je slijedeća meta hidridnog rata?

Nije za vjerovati da će to biti neka NATO zemlja, ali je vrlo vjerojatno da je cilj svaka zemlja iz zone interesa koja namjerava ući u NATO, a Rusi je ubrajaju u svoju geostrateške prioritete. Prvi je cilj spriječiti Ukrajinu da pristupi zapadnoj vojnoj alijansi, jednako kao i sve bivše zemlje SSSR-a, ali to nije i očito neće biti sve.

Iako to još nitko ne vidi u našem najbližem susjedstvu lagano se zakuhava novi hibridni rat, čiji je glavni motiv (ne)pristupanje NATO savezu. U Crnoj Gori već desetak dana traju ulični prosvjedi protiv vlasti Mila Đukanovića koji su očito potaknuti, a po svemu sudeći i financirani od rusko srpskih krugova.

Sve to zasad protječe u uobičajenim prosvjednim formama, blokadi glavne podgoričke prometnice i prosvjednim šetnjama po drugim gradovima, nose se transparenti protiv Mila Đukanovića i njegovog DPS-a s porukama Milo odlazi, Hoćemo nove izbore, Dolje korupcija... Kako prosvjedi odmiču poruke potpore sve češće stižu i od raznih srpskih organizacija, a provuče se pokoja slika Vladimira Putina.

Mitropolitova kletva

Prosvjedima se priključio i Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko primorski, kojega hrvatska javnost dobro zna još od 1991. kad je kretao srpsko crnogorski pohod na Dubrovnik. Mitropolit Srpske pravoslavne crkve već ionako ogorčen na Đukanovića zbog zakona o vjerskim zajednicama kojim se predviđa da svaka vjerska zajednica svoje sjedište mora imati u Crnoj Gori, čime se na koncu u opasnost dovodi i položaj i imovina SPC, prije koji dan na skupu je između ostalog rekao:

- Ova današnja Europa je ona koja je bombardirala Crnu Goru, koja je nagovorila ove naše vladare da priznaju Kosovo, nepostojeću državu.

Zapitao se od koga to Crna Gora treba zaštitu, kako govore njeni vlastodršci.
- Od braće Albanaca. Dali smo im nešto što nikad nije bilo njihovo, a to je Kosovo. Hrvatima ćemo, evo, dati Prevlaku. Kako ćemo se mi braniti od Srbije kad su i Karađorđe i Miloš Obilić bili Crnogorci? Uveli smo sankcije Rusiji, pa kada me braća Rusi pitaju u čemu se sastoje naše sankcije, ja im kažem: ‘Nećemo vam više guslati mi Crnogorci’ - rekao je mitropolit.

Amfilohije je poznat i po kletvi upućenoj Milu Đukanoviću nakon što je Crna Gora zajedno sa EU proglasila sankcije Rusiji. Mitropolit se tada obratio jezivom porukom Đukanoviću „dabogda se raspao, dabogda meso s njega otpadalo“.

Zapadni mediji uključujući i hrvatske, prosvjede koje vodi Demokratski forum uopće ne prate. Ne prate ih čak ni ruski mediji na namijenjeni svijetu, na engleskom jeziku, ali se zato može naći tekstova na ruski financiranim portalima na srpskom jeziku.
Na stranici Fakti.rs nedavno je objavljen tekst na temu koliko bi vojnih efektiva trebalo Rusiji da kontrolira Crnu Goru, pa je tako procijenjeno da bi jedna divizija u brdima Crne Gore bila sasvim dovoljna za kontrolu te državice sa 620 tisuća stanovnika i samo 1200 vojnika!

Protivnici NATO-a

Đukanovićeva vlast uspjela je 2006. godine odvojiti Crnu Goru od Srbije na referendumu na kojem je 55,5 posto, a protiv 44,5 posto, samo 0,5 posto više od EU praga od 55 posto. Referendum je tijesno prošao zahvaljujući manjinama, Albancima, Bošnjacima i Hrvatima i glasovima Crnogoraca na jugu, dok je sjever bio premoćno protiv.

Referenduma o ulasku u NATO neće biti, a odluka Vijeća NATO nakon što je Đukanovićeva vlast ispunila sve predviđene forme, bit će donesena koncem ove godine. Međutim, po ispitivanjima javnog mnijenja, najviše 40 posto Crnogoraca zaokružuje ZA NATO, pa je i više nego jasno da je potpora nedovoljna. U kritičnoj situaciji s Rusijom NATO će vjerojatno malo zažimiriti i požuriti s prijemom Crne Gore već na zasjedanju u Varšavi u srpnju slijedeće 2016. godine.

Čini se da je počela utrka koja bi najmanju državu bivše Jugoslavije mogla odvesti ukrajinskim putem. Najprije mirni prosvjedi uz prepucavanje s vlastima, sukobi s policijom, sve dok ne počne pucnjava, a onda nitko ne može predvidjeti kud će to završiti.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da u Crnoj Gori stalno živi 12 tisuća Rusa, a ukupno ih je oko 20 tisuća. Ne treba ni naglašavati da su Rusi daleko najači investitori. Treba spomenuti i stoljetnu crnogorsku podijeljenost na bjelaše i zelenaše, prosrpsku i crnogorsku opciju, a obje su opcije većinom - proruske.

Boka baza na Jadranu

Ako dođe do nereda, hrvatski će jug biti prvi koji će ih osjetiti. Sjetimo se Prevlake i službenih objašnjenja zašto su se jake snage specijalne policije rasporedile na tom strateški važnom poluotoku. Hrvatske vlasti, proteklih dana, dosta su se mučile s objašnjenjem dok nisu proturile tezu da je riječ o snagama koje će blokirati sirijske izbjeglice na putu kroz Hrvatsku, dok crnogorske vlasti nisu rekle ni riječi o militarizaciji te demilitarizirane zone.
Razlog rasporeda hrvatskih snaga na Prevlaci na ulazu u Bokokotorski zaljev, oduvijek željenu mediteransku bazu Rusije, očito nisu izbjeglice, nego najnovija komešanja u Crnoj Gori.

antun masle

Orilo se ‘Putin, Putin!’

Premijer Milo Đukanović, koji je na vlasti u Crnoj Gori od 1991. godine kada je imao 28 godina, nakon tjedan dana prosvjeda oglasio se ocjenom da su akcije Demokratskog foruma antidemokratske i anti NATO motivirane.

Zastupnica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić izjavila je, tijekom skupa ispred zgrade Skupštine Crne Gore, da demonstranti ne žele rušiti ustavni sistem niti se boriti protiv NATO-a, već da traže slobodne izbore. Ona je podsjetila da se prema Ustavu Crne Gore volja građana izražava na slobodnim izborima, ističući da građani imaju pravo iskazati nezadovoljstvo.

S obzirom na tradicionalnu podjelu crnogorskog političkog tijela, nema nikakve sumnje da bi pad Đukanovića automatizmom na vlast doveo anti NATO opciju. Sa skupa Demokratskog foruma održanog u srijedu predsjednik Demokratske stranke jedinstva Nebojša Jušković čestitao je 63. rođendan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, što je popraćeno skandiranjem ‘Putin, Putin’.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrije nam na granici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-09 11:47:24 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-09 18:44:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-09 15:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14999 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/FOTO PSD 2014/Osobe/Ilustracije/Vladimir Putin/101129872-Tool-Putin-face158314155_530x298.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "720x405" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7414584 Threads: 5 Questions: 1530225509 Slow queries: 4653046 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110646989 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/dok-svijet-gleda-prema-siriji-rusi-kuju-planove-u-europi-sljedeca-putinova-meta-bit-ce-crna-gora-289090 [printLink] => /vijesti/svijet/dok-svijet-gleda-prema-siriji-rusi-kuju-planove-u-europi-sljedeca-putinova-meta-bit-ce-crna-gora-289090?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233798 [name] => vladimirputin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimirputin [link] => /tag/vladimirputin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 278034 [name] => sirija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sirija [link] => /tag/sirija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 230637 [name] => crnagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crnagora [link] => /tag/crnagora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrije nam na granici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok svijet gleda prema Siriji, Rusi kuju planove u Europi: sljedeća Putinova meta bit će - Crna Gora! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-02-51-58-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2014/Osobe/Ilustracije/Vladimir Putin/101129872-Tool-Putin-face158314155_530x298.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2014/Osobe/Ilustracije/Vladimir Putin/101129872-Tool-Putin-face158314155_530x298.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Anne Applebaum, američka publicistkinja i dobitnica Pulitzerove nagrade u jednom intervjuu koji su prenijeli i hrvatski portali, govoreći o zapletu na globalnoj sceni, pokušala je prognozirati koji će biti slijedeći potezi Vladimira Putina nakon početka žestoke zračne kampanje protiv Islamskog kalifata u Siriji, a uskoro i Iraku.

Applebaum je rekla da će Putin iskoristiti predstojeće predsjedničke izbore u Americi kako bi pokrenuo hibridni napad na tri baltičke članice EU, Estoniju, Litvu i Letoniju. Je li u pravu i može li se očekivati destabilizacija malih baltičkih država po principu Ukrajine vođenjem prikrivenog rata uz korištenje ruskih nacionalnih manjina? Možda u neko dogledno vrijeme, ako se stvore povoljne prilike za šah mat, ali zasad je teško povjerovati da bi Moskva udarila makar i hibridno na bilo koju od zemalja, članica NATO-a, jer bi po automatizmu agresija izazvala odlučan odgovor i uvlačenje cijele Europe u rat.

Pravoslavni džihad

Kad je riječ hibridnom ratu, ruski stratezi su se već dokazali u vođenju tog u suštini prikrivenog rata, ali na teritorijima na kojima misle da imaju geostrateške prioritete.

Prvi novovjeki primjer „vidiš me, ne vidiš me“ ratovanja bilo je osvajanje Krima, drugi ratovanje na odmetnutim, proruskim, ukrajinskim teritorijima, a treći tihi način ulaska na sirijsko ratište, a onda iznenadni jaki udari nakon što su ispunjeni međunarodno pravni uvjeti, a to je bio poziv sirijske vlade na intervenciju. Rusi su na Krim sa svojim specijalnim snagama bez oznaka ušli u subotu, završili posao u nedjelju, a zatim za gotov čin organizirali referendum s očekivanom potporom.

U Ukrajini brojčano slabije proruske snage zahvaljujući ruskoj novoj tehnici redovito su razbijale Kijevu lojalne snage, dok su u Siriji na brzinu nagomilale jake ekspedicijske snage, tvrdeći dotle da Bašaru al Asadu pomažu samo savjetima.

Stratezi NATO morali bi biti itekako zabrinuti transformacijom stare sovjetske, trome sile, u brzu i gotovo nevidljivu snagu spremnu iznenaditi bilo gdje. Logično je pitanje što je slijedeća meta hidridnog rata?

Nije za vjerovati da će to biti neka NATO zemlja, ali je vrlo vjerojatno da je cilj svaka zemlja iz zone interesa koja namjerava ući u NATO, a Rusi je ubrajaju u svoju geostrateške prioritete. Prvi je cilj spriječiti Ukrajinu da pristupi zapadnoj vojnoj alijansi, jednako kao i sve bivše zemlje SSSR-a, ali to nije i očito neće biti sve.

Iako to još nitko ne vidi u našem najbližem susjedstvu lagano se zakuhava novi hibridni rat, čiji je glavni motiv (ne)pristupanje NATO savezu. U Crnoj Gori već desetak dana traju ulični prosvjedi protiv vlasti Mila Đukanovića koji su očito potaknuti, a po svemu sudeći i financirani od rusko srpskih krugova.

Sve to zasad protječe u uobičajenim prosvjednim formama, blokadi glavne podgoričke prometnice i prosvjednim šetnjama po drugim gradovima, nose se transparenti protiv Mila Đukanovića i njegovog DPS-a s porukama Milo odlazi, Hoćemo nove izbore, Dolje korupcija... Kako prosvjedi odmiču poruke potpore sve češće stižu i od raznih srpskih organizacija, a provuče se pokoja slika Vladimira Putina.

Mitropolitova kletva

Prosvjedima se priključio i Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko primorski, kojega hrvatska javnost dobro zna još od 1991. kad je kretao srpsko crnogorski pohod na Dubrovnik. Mitropolit Srpske pravoslavne crkve već ionako ogorčen na Đukanovića zbog zakona o vjerskim zajednicama kojim se predviđa da svaka vjerska zajednica svoje sjedište mora imati u Crnoj Gori, čime se na koncu u opasnost dovodi i položaj i imovina SPC, prije koji dan na skupu je između ostalog rekao:

- Ova današnja Europa je ona koja je bombardirala Crnu Goru, koja je nagovorila ove naše vladare da priznaju Kosovo, nepostojeću državu.

Zapitao se od koga to Crna Gora treba zaštitu, kako govore njeni vlastodršci.
- Od braće Albanaca. Dali smo im nešto što nikad nije bilo njihovo, a to je Kosovo. Hrvatima ćemo, evo, dati Prevlaku. Kako ćemo se mi braniti od Srbije kad su i Karađorđe i Miloš Obilić bili Crnogorci? Uveli smo sankcije Rusiji, pa kada me braća Rusi pitaju u čemu se sastoje naše sankcije, ja im kažem: ‘Nećemo vam više guslati mi Crnogorci’ - rekao je mitropolit.

Amfilohije je poznat i po kletvi upućenoj Milu Đukanoviću nakon što je Crna Gora zajedno sa EU proglasila sankcije Rusiji. Mitropolit se tada obratio jezivom porukom Đukanoviću „dabogda se raspao, dabogda meso s njega otpadalo“.

Zapadni mediji uključujući i hrvatske, prosvjede koje vodi Demokratski forum uopće ne prate. Ne prate ih čak ni ruski mediji na namijenjeni svijetu, na engleskom jeziku, ali se zato može naći tekstova na ruski financiranim portalima na srpskom jeziku.
Na stranici Fakti.rs nedavno je objavljen tekst na temu koliko bi vojnih efektiva trebalo Rusiji da kontrolira Crnu Goru, pa je tako procijenjeno da bi jedna divizija u brdima Crne Gore bila sasvim dovoljna za kontrolu te državice sa 620 tisuća stanovnika i samo 1200 vojnika!

Protivnici NATO-a

Đukanovićeva vlast uspjela je 2006. godine odvojiti Crnu Goru od Srbije na referendumu na kojem je 55,5 posto, a protiv 44,5 posto, samo 0,5 posto više od EU praga od 55 posto. Referendum je tijesno prošao zahvaljujući manjinama, Albancima, Bošnjacima i Hrvatima i glasovima Crnogoraca na jugu, dok je sjever bio premoćno protiv.

Referenduma o ulasku u NATO neće biti, a odluka Vijeća NATO nakon što je Đukanovićeva vlast ispunila sve predviđene forme, bit će donesena koncem ove godine. Međutim, po ispitivanjima javnog mnijenja, najviše 40 posto Crnogoraca zaokružuje ZA NATO, pa je i više nego jasno da je potpora nedovoljna. U kritičnoj situaciji s Rusijom NATO će vjerojatno malo zažimiriti i požuriti s prijemom Crne Gore već na zasjedanju u Varšavi u srpnju slijedeće 2016. godine.

Čini se da je počela utrka koja bi najmanju državu bivše Jugoslavije mogla odvesti ukrajinskim putem. Najprije mirni prosvjedi uz prepucavanje s vlastima, sukobi s policijom, sve dok ne počne pucnjava, a onda nitko ne može predvidjeti kud će to završiti.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da u Crnoj Gori stalno živi 12 tisuća Rusa, a ukupno ih je oko 20 tisuća. Ne treba ni naglašavati da su Rusi daleko najači investitori. Treba spomenuti i stoljetnu crnogorsku podijeljenost na bjelaše i zelenaše, prosrpsku i crnogorsku opciju, a obje su opcije većinom - proruske.

Boka baza na Jadranu

Ako dođe do nereda, hrvatski će jug biti prvi koji će ih osjetiti. Sjetimo se Prevlake i službenih objašnjenja zašto su se jake snage specijalne policije rasporedile na tom strateški važnom poluotoku. Hrvatske vlasti, proteklih dana, dosta su se mučile s objašnjenjem dok nisu proturile tezu da je riječ o snagama koje će blokirati sirijske izbjeglice na putu kroz Hrvatsku, dok crnogorske vlasti nisu rekle ni riječi o militarizaciji te demilitarizirane zone.
Razlog rasporeda hrvatskih snaga na Prevlaci na ulazu u Bokokotorski zaljev, oduvijek željenu mediteransku bazu Rusije, očito nisu izbjeglice, nego najnovija komešanja u Crnoj Gori.

antun masle

Orilo se ‘Putin, Putin!’

Premijer Milo Đukanović, koji je na vlasti u Crnoj Gori od 1991. godine kada je imao 28 godina, nakon tjedan dana prosvjeda oglasio se ocjenom da su akcije Demokratskog foruma antidemokratske i anti NATO motivirane.

Zastupnica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić izjavila je, tijekom skupa ispred zgrade Skupštine Crne Gore, da demonstranti ne žele rušiti ustavni sistem niti se boriti protiv NATO-a, već da traže slobodne izbore. Ona je podsjetila da se prema Ustavu Crne Gore volja građana izražava na slobodnim izborima, ističući da građani imaju pravo iskazati nezadovoljstvo.

S obzirom na tradicionalnu podjelu crnogorskog političkog tijela, nema nikakve sumnje da bi pad Đukanovića automatizmom na vlast doveo anti NATO opciju. Sa skupa Demokratskog foruma održanog u srijedu predsjednik Demokratske stranke jedinstva Nebojša Jušković čestitao je 63. rođendan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, što je popraćeno skandiranjem ‘Putin, Putin’.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/dok-svijet-gleda-prema-siriji-rusi-kuju-planove-u-europi-sljedeca-putinova-meta-bit-ce-crna-gora-289090 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=adbb64cee3eb97b1ede67a344bed30faec835e35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+svijet+gleda+prema+Siriji%2C+Rusi+kuju+planove+u+Europi%3A+sljede%C4%87a+Putinova+meta+bit+%C4%87e+-+Crna+Gora%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdok-svijet-gleda-prema-siriji-rusi-kuju-planove-u-europi-sljedeca-putinova-meta-bit-ce-crna-gora-289090 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdok-svijet-gleda-prema-siriji-rusi-kuju-planove-u-europi-sljedeca-putinova-meta-bit-ce-crna-gora-289090 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrije nam na granici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetvrije nam na granici

Dok svijet gleda prema Siriji, Rusi kuju planove u Europi: sljedeća Putinova meta bit će - Crna Gora!

Piše PSD.
9. listopada 2015. - 17:45
Anne Applebaum, američka publicistkinja i dobitnica Pulitzerove nagrade u jednom intervjuu koji su prenijeli i hrvatski portali, govoreći o zapletu na globalnoj sceni, pokušala je prognozirati koji će biti slijedeći potezi Vladimira Putina nakon početka žestoke zračne kampanje protiv Islamskog kalifata u Siriji, a uskoro i Iraku.

Applebaum je rekla da će Putin iskoristiti predstojeće predsjedničke izbore u Americi kako bi pokrenuo hibridni napad na tri baltičke članice EU, Estoniju, Litvu i Letoniju. Je li u pravu i može li se očekivati destabilizacija malih baltičkih država po principu Ukrajine vođenjem prikrivenog rata uz korištenje ruskih nacionalnih manjina? Možda u neko dogledno vrijeme, ako se stvore povoljne prilike za šah mat, ali zasad je teško povjerovati da bi Moskva u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:51