stdClass Object ( [id] => 1354690 [title] => Bivši AfD-ovac Dubravko Mandić: Prosvjedi nemaju nikakve veze sa seljacima, a jasno je zašto AfD osvaja njemački istok [alias] => bivsi-afd-ovac-dubravko-mandic-prosvjedi-nemaju-nikakve-veze-sa-seljacima-a-jasno-je-zasto-afd-osvaja-njemacki-istok [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li se bauk AfD-a (Alternative für Deutschland), najdesnije stranke u njemačkom političkom spektru, nadvio nad zemljom, ali i Europom?

Stranka na čijemu je čelu Alice Weidel, deklarirana lezbijka koja se protivi gay brakovima i feminizmu, nezaustavljivo raste posljednjih mjeseci. Friška ispitivanja pokazala su da je AfD s 22-23 posto potpore građana druga po snazi partija u cijeloj Njemačkoj, odmah iza demokršćanskog CDU-a, a ispred vladajućih iz tzv. Semafor koalicije (SPD, Zeleni i FDP).

Posljednjih godina u pravilu su ih dizale krize, počev od migrantskog vala, kada je vrata zemlje širom otvorila Angela Merkel, preko pandemije koronavirusa, pa do energetskih problema (u prvom redu s plinom) zbog ruske agresije na Ukrajinu. Mnogi su uvjereni da im je sada val prosvjeda koji je zatresao zemlju, od nezadovoljstva poljoprivrednika do kolapsa prometa zbog štrajka željezničkog osoblja došao kao naručen. A vrhunac prosvjeda tek bi trebao uslijediti.

U deset godina postojanja najveći problem AfD-a bio je taj što s njima nitko nije htio zajednički dijeliti vlast. I taj led je probijen nakon što je sredinom prosinca Tim Lochner, formalno nestranački kandidat, ali s potporom ove stranke, pobijedio na izborima za gradonačelnika Pirne u pokrajini Saskoj. Da to nije puka slučajnost pokazalo se dva mjeseca prije na izborima u Bavarskoj i Hessenu, gdje su dobili 14,6, odnosno 18,4 posto glasova, dok su u lipnju odnijeli i pobjedu već na okružnim izborima u Sonnebergu u saveznoj pokrajini Tiringiji u lipnju.

---

image

Dubravko Mandić za kampanje, u pozadini je njegov plakat

Stmelf
---

Iz ovdašnje perspektive možda boljeg sugovornika o stanju i usponu AfD-a nema od Dubravka Mandića, rođenog Sarajlije iz miješanog hrvatsko-srpskog braka, koji je i neka vrsta stranačkog prvoborca.

Za njega je hrvatska javnost doznala u listopadu 2016. godine, kada mu je policija pretresla stan zbog fotomontaže poznate fotografije s poratnog procesa ratnim zločincima u Nürnbergu, a na kojoj su glave vodećih nacista zamijenjene onima aktualnih političara, među kojima i kancelarke Angele Merkel te troje političara stranke Zeleni. Zbog toga se Mandić našao na optuženičkoj klupi, a atribut kontroverznog političara, osim po vijećničkim istupima u gradskom parlamentu Freiburga, stekao je i zbog jednog fizičkog okršaja u kojemu je korišten i suzavac.

Ma, ne treba mi ni stranka

Mandić je danas izvan politike. Zahvalila mu se sama stranka, kojoj je očito u jednom trenutku postao teret (među ostalim kritizirali ga i navijači Nogometnog kula Freiburg, kojima nije dobro sjela njegova izjava da "mrzi nogomet, ali on pokreće mase").

– Da, odustao sam od svega i vratio se svom odvjetničkom poslu. I na sudu je od mene traženo da odstupim iz članstva. AfD je, inače, pun takvih postupaka. Moglo je sve godinama trajati, ali samom sebi sam rekao da imam drugi put, da imam ženu, djecu, svoj posao, i da mi ne treba partija. Znate, previše energije mi je to uzimalo – objašnjava Mandić.

S neskrivenim ponosom, pak, kaže da je oslobođen u postupku zbog fotomontaže, koji je trajao od 2016. godine pa sve donedavno. Presuda je da nije uvrijedio Zelene, dok za kasniji fizički obračun ima obrazloženje:

– Napali su nas ljevičari koji su trgali naše plakate i mi smo se samo branili. Taj postupak bio je kap koja je prelila čašu i imao je glavnu ulogu u mom povlačenju. Imali su mogućnost da me do kraja unište i ja nisam htio preuzeti taj rizik.

---

image

Dubravko Mandić: Razlog popularnosti AfD-a na prostoru bivše Istočne Njemačke leži u tome što komunisti nisu bili protiv njemačkog naroda

Stmelf
---

Usprotivio se našoj konstataciji da je postao teret za AfD, pogotovo za stranački imidž kada im je rejting počeo rasti, a time i ambicije.

– Teret je teška riječ i ne opisuje dobro situaciju, jer nije bilo tako. Posrijedi su bile unutarstranačke borbe, a sve su podgrijavali mediji, loše pišući o meni. Pozicija mi nije bila laka, jer se nisam mogao braniti. Zato sam se na koncu i povukao – pojašnjava.

Šefica stranke Alica Weidel nije mu, priznaje, ostala u najboljem svjetlu, jer se s njom sukobljavao te je ona potpisala zahtjev za njegovim istupanjem iz stranke, dok su odnosi s počasnim predsjednikom Alexanderom Gaulandom bili i ostali puno bolji. Unatoč svemu, politiku i unutarstranačka zbivanja i dalje aktivno prati.

– Ne može se ovdje živjeti kao građanin i ne gledati što se zbiva oko vas. AfD je u centru svega, takoreći, i kada se govori o promjenama u Njemačkoj pitanje svih pitanja jest AfD i tko će njega voditi, što raditi, hoće li doći na vlast ili ne.

– Je li ovo vrhunac popularnosti AfD-a?

– To je teško reći. Može biti oboje, znači i vrhunac, ali i uvod u pad. Opasnost je da se rašire kvalifikacije poput one Ureda za zaštitu ustavnog poretka u Saskoj, koji je AfD službeno klasificirao kao "dokazano desničarsko ekstremistički", pa uslijede zabrane. Jer, što više stranka jača, Vlada nema opciju osim zabrana. Oni neće mirno predati vlast i uvijek će argumentirati da je i Hitler legalno došao na vlast.

---

image

Mi radimo za Njemčku, poručuju farmeri. Naš sugovornik tvrdi da oni rade samo za sebe

 

 

Jens Schlueter/Afp
---

Po njima, to se više ne smije ponoviti, pa nas i zato mediji stavljaju u taj u naci-kontekst kao i prije 70 godina, što nema veze ni sa čim. Posljednji put je jedna stranka zabranjena prije 70 godina i to se nije dugo ponovilo. Vlast ima sredstva i vjerujem da će čekati da rejting AfD-a padne na nekih 10-11 posto. Tada će sve biti lakše obaviti – uvjeren je naš sugovornik.

Čeka se Thueringen

Po njemu, puno toga će reći rezultat koji će na idućim izborima ostvariti Björn Höcke u Thueringenu. Sada ima podršku od nekih 35 posto, a ne bude li potresa Mandić je uvjeren da ona može prijeći i 40 posto. Radi se o istočnom dijelu zemlje, bivšem DDDR–u, koji očito postaje sve jače uporište desnice.

– Razlog takve popularnosti AfD-a tamo leži u tome što komunisti nisu bili protiv njemačkog naroda, dok je u zapadnom dijelu na djelu bio američki liberalizam i izvršena je kolektivna lobotomija. Komunisti su bili socijalisti, istina imali su glupu privredu, ali nisu bili protiv svojih korijena. Tamo se narod očuvao kakav je bio, ostali su Nijemci, a ovdje amerikanizirani Nijemci.

Zato su se i početkom 90-ih tamo odmah pojavili jaki pokreti, omladina i slično. To je očito još ostalo, kao i svijest da država može biti danas DDR, sutra nešto drugo. Tako gledaju i na SRNJ: danas ovi na vlasti, sutra drugi, možda i AfD. Na zapadu vjeruju u Vladu i nemaju hrabrosti nešto promijeniti, nešto novo stvoriti – daje objašnjenje iz svog kuta Mandić.

Slično gleda i na val prosvjeda koji tresu još uvijek najjaču europsku ekonomsku silu:

– Oni jesu neka opasnost za vladajuću koaliciji, ali dok se seljaci ne povežu s nekim drugim kritičnim elementima u društvu, mogu ovi na vlasti mirno spavati. Ustali su samo zato što im prijete novi porezi, ostaju bez subvencija na gorivo, ali je novac u prvom planu. On je Nijemcima, naravno, najbitniji, puno važniji nego problemi s otvaranjem granica i milijunima koji su ušli bez kontrole u zemlju. Tada nije bilo traktora na granicama, kada kao ni za vrijeme lockdowna, već su se toga tek sjetili kada je poskupio dizel i onda "poludili". Ako tako ostane, vlada će reći evo vam taj novac i priča će biti gotova – uvjeren je Dubravko Mandić.

---

image

Prosvjednici sa simbolom tzv.semafor koalicije (SPD, Zeleni, FDP) i porukom - crveno (SPD) - ubojice ekonomije, žuto (FDP) lažljivci, zeleno (Zeleni) - ratni huškači

 

Afp
---

Također ne misli da njegovi bivši stranački kolege stoje iza štrajka poljoprivrednika, kao ni onog željezničara:

– Nisam siguran, iako na nekim mjestima trenutno idu zajedno, hoće se solidarizirati. Kada je bilo glasanje u Bundestagu, AfD je, koliko znam, stao na stranu većine i bio protiv subvencija poljoprivrednicima. Ovo nisu ni pravi seljaci, već seljačka industrija, narasla s EU-om, navikla da im se daju milijarde eura za mlijeko koje ionako bacaju. Zato kažem da je to prava industrija, nešto problematično i ne treba podržati. Zato nisam ni siguran da ih većina u AfD–u podržava. Oni su sa seljacima jer su ovi protiv vlade, a ne zbog dizela.

Kad Nijemci krenu u revoluciju

– Rusi su to najbolje rekli: kada Nijemci krenu u revoluciju, prvo kupe kartu na željezničkoj stanici! Tako je i ovdje bilo. Demonstracije su prijavljene, policija je imala vremena za organizaciju. Čak je i određivala kuda će ići trasa s povorkom traktora. Nisu farmeri krenuli sami zatvarati ceste, već je sve isplanirano, koordinirano s policijom, koja je uvijek na čelu kolone. Kada stanu oni, stanu seljaci. Isto je bilo za pandemije, kada su dopuštali da se narod vozi autima, sviraju kroz grad dva sata. Od toga ništa – ne može skriti razočarenje naš sugovornik.

Isto tako je uvjerenja da CDU nikada neće ući u koaliciju s AfD-om, pa čak ni nova stranka koju bi iz frakcije demokršćana trebao osnovati bivši šef obavještajaca Hans-Georg Maaßen.

---

image

Michaela Kaniber (CDU/CSU): Poljoprivrednici šalju jasan znak federalnoj Vladi: više ne može nastaviti s ograničenjima, zabranama i povećanjima poreza

Stmelf
---

– Oni su u svojim mozgovima tamo gdje su bili prije 40 godina, nisu se puno promijenili, osim što su malo konzervativniji, ali im je u krvi ostao strah od tzv. nacista, desničara. Preko toga ne mogu prijeći i uvijek će puno prije s crvenima – ističe Mandić.

Strast s kojom priča o ovim stvarima ponukala nas je da ga na kraju pitamo bi li sada nešto promijenio u svojem bavljenju politikom i je li njegovo "zbogom" konačno.

– Sve što se događalo, Bogom se odvilo. Ja ne vjerujem da bih nešto drukčije sada uradio. Hoću reći, kako sam putovao, dobro sam putovao. Da sam ostao u politici, ne bih sada imao vremena za obitelj, suprugu, već uvijek onaj stres hoću li biti opet izabran. Meni je draža moja neovisnost koju imam kao odvjetnik nego ovisiti o lobijima, mrežama .... A politici se, ako budem imao vremena i odnosi budu drukčiji, možda i vratim za nekih 10-15 godina – reći će ovaj bivši AfD-ovac.

---

Naša oporbenjakinja uz seljake

I dok Mandić dvoji oko prosvjeda njemačkih farmera, iza njih je stala jedna druga osoba podrijetlom s ovih prostora, bavarska ministrica poljoprivrede Michaela Kaniber (CDU/CSU).
- Toliko sindikata se priključilo do sada. Farmeri su u osnovi vrh koplja pokreta. Veliko hvala i moje najveće poštovanje za ovo postignuće! Svima koji još uvijek sudjeluju na demonstracijama u idućim danima želim sve najbolje! Bavarska državna vlast je na vašoj strani punom snagom i krvlju srca. Radimo sve u Bavarskoj da se ovaj #semafor u Berlinu konačno preusmjeri. Definitivno ne može ovako! - napisala je na svom Facebooku Kaniber nakon što je i sama sudjelovala na jednom prosvjednom skupu.
- Poljoprivrednici šalju jasan znak #federalnoj Vladi: više ne može nastaviti s ograničenjima, zabranama i povećanjima poreza - a to utječe ne samo na poljoprivredu, već i na sve korisnike društva: tvrtke srednje veličine, obrtničke, industriju, gastronomiju - svi su pod nevjerojatnim pritiskom i drago mi je da podržavaju i proteste. A zašto? Jer, semafori jednostavno ne mogu pravilno upravljati. Budimo iskreni: kada su u pitanju njihove odluke, i najspremnija osoba ostaje bez teksta. Vladajuće stranke prave temeljnu grešku: govore o narodu, a ne s narodom – također je objavila Michaela Kaniber.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLOKIRANA NJEMAČKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BLOKIRANA NJEMAČKA 2 0 9495 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-11 14:22:40 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-12 08:00:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-12 08:00:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bivši AfD-ovac Dubravko Mandić: Prosvjedi nemaju nikakve veze sa seljacima, a jasno je zašto AfD osvaja njemački istok page_title=Bivši AfD-ovac Dubravko Mandić: Prosvjedi nemaju nikakve veze sa seljacima, a jasno je zašto AfD osvaja njemački istok [metakey] => Dubravko Mandić, Njemački izbori, prosvjedi u Njemačkoj, AfD [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26338772.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26345211.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26345212.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26345213.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26345216.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26339355.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26329215.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Afp","Stmelf","Stmelf","Stmelf\/Stmelf","Stmelf","Jens Schlueter\/Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

AfD ja\u010da, sada su ve\u0107 presko\u010dili 20 posto i postali su druga strnka u Njema\u010dkoj, na istoku zemlje te su brojke jo\u0161 impozantnije<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dubravko Mandi\u0107 za kampanje, u pozadini je njegov plakat<\/p>","

Dubravko Mandi\u0107: Razlog popularnosti AfD-a na prostoru biv\u0161e Isto\u010dne Njema\u010dke le\u017ei u tome \u0161to komunisti nisu bili protiv njema\u010dkog naroda<\/p>","

Dubravko Mandi\u0107<\/p>","

Michaela Kaniber (CDU\/CSU): Poljoprivrednici \u0161alju jasan znak federalnoj Vladi: vi\u0161e ne mo\u017ee nastaviti s ograni\u010denjima, zabranama i pove\u0107anjima poreza<\/p>","

Mi radimo za Njem\u010dku, poru\u010duju farmeri. Na\u0161 sugovornik tvrdi da oni rade samo za sebe<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Prosvjednici sa simbolom tzv.semafor koalicije (SPD, Zeleni, FDP) i porukom - crveno (SPD) - ubojice ekonomije, \u017euto (FDP) la\u017eljivci, zeleno (Zeleni) - ratni hu\u0161ka\u010di<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1307","hd_26338772_1920.jpg":"1920x1080","k_26338772_1280.jpg":"1280x1280","k_26338772_1024.jpg":"1024x1024","k_26338772_640.jpg":"640x640","k_26338772_480.jpg":"480x480","k_26338772_340.jpg":"340x340","k_26338772_220.jpg":"220x220","o_26338772_1280.jpg":"1280x871","o_26338772_1024.jpg":"1024x697","o_26338772_640.jpg":"640x435","o_26338772_480.jpg":"480x326","o_26338772_340.jpg":"340x231","o_26338772_220.jpg":"220x149","h_26338772_1280.jpg":"1280x854","h_26338772_1024.jpg":"1024x683","h_26338772_640.jpg":"640x427","h_26338772_480.jpg":"480x320","h_26338772_340.jpg":"340x227","h_26338772_220.jpg":"220x147","pp_26338772_1280.jpg":"1280x1628","pp_26338772_1024.jpg":"1024x1303","pp_26338772_640.jpg":"640x814","pp_26338772_480.jpg":"480x611","pp_26338772_340.jpg":"340x432","pp_26338772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x720","hd_26345211_1920.jpg":"1920x1080","k_26345211_1280.jpg":"1280x1280","k_26345211_1024.jpg":"1024x1024","k_26345211_640.jpg":"640x640","k_26345211_480.jpg":"480x480","k_26345211_340.jpg":"340x340","k_26345211_220.jpg":"220x220","o_26345211_1280.jpg":"1280x1280","o_26345211_1024.jpg":"1024x1024","o_26345211_640.jpg":"640x640","o_26345211_480.jpg":"480x480","o_26345211_340.jpg":"340x340","o_26345211_220.jpg":"220x220","h_26345211_1280.jpg":"1280x854","h_26345211_1024.jpg":"1024x683","h_26345211_640.jpg":"640x427","h_26345211_480.jpg":"480x320","h_26345211_340.jpg":"340x227","h_26345211_220.jpg":"220x147","pp_26345211_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345211_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345211_640.jpg":"640x814","pp_26345211_480.jpg":"480x611","pp_26345211_340.jpg":"340x432","pp_26345211_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1066x1066","hd_26345212_1920.jpg":"1920x1080","k_26345212_1280.jpg":"1280x1280","k_26345212_1024.jpg":"1024x1024","k_26345212_640.jpg":"640x640","k_26345212_480.jpg":"480x480","k_26345212_340.jpg":"340x340","k_26345212_220.jpg":"220x220","o_26345212_1280.jpg":"1280x1280","o_26345212_1024.jpg":"1024x1024","o_26345212_640.jpg":"640x640","o_26345212_480.jpg":"480x480","o_26345212_340.jpg":"340x340","o_26345212_220.jpg":"220x220","h_26345212_1280.jpg":"1280x854","h_26345212_1024.jpg":"1024x683","h_26345212_640.jpg":"640x427","h_26345212_480.jpg":"480x320","h_26345212_340.jpg":"340x227","h_26345212_220.jpg":"220x147","pp_26345212_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345212_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345212_640.jpg":"640x814","pp_26345212_480.jpg":"480x611","pp_26345212_340.jpg":"340x432","pp_26345212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"828x828","hd_26345213_1920.jpg":"1920x1080","k_26345213_1280.jpg":"1280x1280","k_26345213_1024.jpg":"1024x1024","k_26345213_640.jpg":"640x640","k_26345213_480.jpg":"480x480","k_26345213_340.jpg":"340x340","k_26345213_220.jpg":"220x220","o_26345213_1280.jpg":"1280x1280","o_26345213_1024.jpg":"1024x1024","o_26345213_640.jpg":"640x640","o_26345213_480.jpg":"480x480","o_26345213_340.jpg":"340x340","o_26345213_220.jpg":"220x220","h_26345213_1280.jpg":"1280x854","h_26345213_1024.jpg":"1024x683","h_26345213_640.jpg":"640x427","h_26345213_480.jpg":"480x320","h_26345213_340.jpg":"340x227","h_26345213_220.jpg":"220x147","pp_26345213_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345213_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345213_640.jpg":"640x814","pp_26345213_480.jpg":"480x611","pp_26345213_340.jpg":"340x432","pp_26345213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1536","hd_26345216_1920.jpg":"1920x1080","k_26345216_1280.jpg":"1280x1280","k_26345216_1024.jpg":"1024x1024","k_26345216_640.jpg":"640x640","k_26345216_480.jpg":"480x480","k_26345216_340.jpg":"340x340","k_26345216_220.jpg":"220x220","o_26345216_1280.jpg":"1280x1024","o_26345216_1024.jpg":"1024x819","o_26345216_640.jpg":"640x512","o_26345216_480.jpg":"480x384","o_26345216_340.jpg":"340x272","o_26345216_220.jpg":"220x176","h_26345216_1280.jpg":"1280x854","h_26345216_1024.jpg":"1024x683","h_26345216_640.jpg":"640x427","h_26345216_480.jpg":"480x320","h_26345216_340.jpg":"340x227","h_26345216_220.jpg":"220x147","pp_26345216_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345216_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345216_640.jpg":"640x814","pp_26345216_480.jpg":"480x611","pp_26345216_340.jpg":"340x432","pp_26345216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26339355_1920.jpg":"1920x1080","k_26339355_1280.jpg":"1280x1280","k_26339355_1024.jpg":"1024x1024","k_26339355_640.jpg":"640x640","k_26339355_480.jpg":"480x480","k_26339355_340.jpg":"340x340","k_26339355_220.jpg":"220x220","o_26339355_1280.jpg":"1280x854","o_26339355_1024.jpg":"1024x683","o_26339355_640.jpg":"640x427","o_26339355_480.jpg":"480x320","o_26339355_340.jpg":"340x226","o_26339355_220.jpg":"220x146","h_26339355_1280.jpg":"1280x854","h_26339355_1024.jpg":"1024x683","h_26339355_640.jpg":"640x427","h_26339355_480.jpg":"480x320","h_26339355_340.jpg":"340x227","h_26339355_220.jpg":"220x147","pp_26339355_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339355_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339355_640.jpg":"640x814","pp_26339355_480.jpg":"480x611","pp_26339355_340.jpg":"340x432","pp_26339355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26329215_1920.jpg":"1920x1080","k_26329215_1280.jpg":"1280x1280","k_26329215_1024.jpg":"1024x1024","k_26329215_640.jpg":"640x640","k_26329215_480.jpg":"480x480","k_26329215_340.jpg":"340x340","k_26329215_220.jpg":"220x220","o_26329215_1280.jpg":"1280x854","o_26329215_1024.jpg":"1024x683","o_26329215_640.jpg":"640x427","o_26329215_480.jpg":"480x320","o_26329215_340.jpg":"340x226","o_26329215_220.jpg":"220x146","h_26329215_1280.jpg":"1280x854","h_26329215_1024.jpg":"1024x683","h_26329215_640.jpg":"640x427","h_26329215_480.jpg":"480x320","h_26329215_340.jpg":"340x227","h_26329215_220.jpg":"220x147","pp_26329215_1280.jpg":"1280x1628","pp_26329215_1024.jpg":"1024x1303","pp_26329215_640.jpg":"640x814","pp_26329215_480.jpg":"480x611","pp_26329215_340.jpg":"340x432","pp_26329215_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15063492 Threads: 6 Questions: 3156637566 Slow queries: 7054382 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235085248 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/bivsi-afd-ovac-dubravko-mandic-prosvjedi-nemaju-nikakve-veze-sa-seljacima-a-jasno-je-zasto-afd-osvaja-njemacki-istok-1354690 [printLink] => /vijesti/svijet/bivsi-afd-ovac-dubravko-mandic-prosvjedi-nemaju-nikakve-veze-sa-seljacima-a-jasno-je-zasto-afd-osvaja-njemacki-istok-1354690?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 260103 [name] => Dubravko Mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubravko-mandic [link] => /tag/dubravko-mandic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 743783 [name] => Njemački izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 09:01:01 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacki-izbori [link] => /tag/njemacki-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 616995 [name] => prosvjedi u Njemačkoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-06 14:00:52 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjedi-u-njemackoj [link] => /tag/prosvjedi-u-njemackoj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 342100 [name] => AfD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afd [link] => /tag/afd ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLOKIRANA NJEMAČKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivši AfD-ovac Dubravko Mandić: Prosvjedi nemaju nikakve veze sa seljacima, a jasno je zašto AfD osvaja njemački istok [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26338772.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

AfD jača, sada su već preskočili 20 posto i postali su druga strnka u Njemačkoj, na istoku zemlje te su brojke još impozantnije

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26338772.jpg [title] =>

AfD jača, sada su već preskočili 20 posto i postali su druga strnka u Njemačkoj, na istoku zemlje te su brojke još impozantnije

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26345211.jpg [title] =>

Dubravko Mandić za kampanje, u pozadini je njegov plakat

Stmelf ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26345212.jpg [title] =>

Dubravko Mandić: Razlog popularnosti AfD-a na prostoru bivše Istočne Njemačke leži u tome što komunisti nisu bili protiv njemačkog naroda

Stmelf ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26345213.jpg [title] =>

Dubravko Mandić

Stmelf/Stmelf ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26345216.jpg [title] =>

Michaela Kaniber (CDU/CSU): Poljoprivrednici šalju jasan znak federalnoj Vladi: više ne može nastaviti s ograničenjima, zabranama i povećanjima poreza

Stmelf ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26339355.jpg [title] =>

Mi radimo za Njemčku, poručuju farmeri. Naš sugovornik tvrdi da oni rade samo za sebe

 

 

Jens Schlueter/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26329215.jpg [title] =>

Prosvjednici sa simbolom tzv.semafor koalicije (SPD, Zeleni, FDP) i porukom - crveno (SPD) - ubojice ekonomije, žuto (FDP) lažljivci, zeleno (Zeleni) - ratni huškači

 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Je li se bauk AfD-a (Alternative für Deutschland), najdesnije stranke u njemačkom političkom spektru, nadvio nad zemljom, ali i Europom?

Stranka na čijemu je čelu Alice Weidel, deklarirana lezbijka koja se protivi gay brakovima i feminizmu, nezaustavljivo raste posljednjih mjeseci. Friška ispitivanja pokazala su da je AfD s 22-23 posto potpore građana druga po snazi partija u cijeloj Njemačkoj, odmah iza demokršćanskog CDU-a, a ispred vladajućih iz tzv. Semafor koalicije (SPD, Zeleni i FDP).

Posljednjih godina u pravilu su ih dizale krize, počev od migrantskog vala, kada je vrata zemlje širom otvorila Angela Merkel, preko pandemije koronavirusa, pa do energetskih problema (u prvom redu s plinom) zbog ruske agresije na Ukrajinu. Mnogi su uvjereni da im je sada val prosvjeda koji je zatresao zemlju, od nezadovoljstva poljoprivrednika do kolapsa prometa zbog štrajka željezničkog osoblja došao kao naručen. A vrhunac prosvjeda tek bi trebao uslijediti.

U deset godina postojanja najveći problem AfD-a bio je taj što s njima nitko nije htio zajednički dijeliti vlast. I taj led je probijen nakon što je sredinom prosinca Tim Lochner, formalno nestranački kandidat, ali s potporom ove stranke, pobijedio na izborima za gradonačelnika Pirne u pokrajini Saskoj. Da to nije puka slučajnost pokazalo se dva mjeseca prije na izborima u Bavarskoj i Hessenu, gdje su dobili 14,6, odnosno 18,4 posto glasova, dok su u lipnju odnijeli i pobjedu već na okružnim izborima u Sonnebergu u saveznoj pokrajini Tiringiji u lipnju.

---

image

Dubravko Mandić za kampanje, u pozadini je njegov plakat

Stmelf
---

Iz ovdašnje perspektive možda boljeg sugovornika o stanju i usponu AfD-a nema od Dubravka Mandića, rođenog Sarajlije iz miješanog hrvatsko-srpskog braka, koji je i neka vrsta stranačkog prvoborca.

Za njega je hrvatska javnost doznala u listopadu 2016. godine, kada mu je policija pretresla stan zbog fotomontaže poznate fotografije s poratnog procesa ratnim zločincima u Nürnbergu, a na kojoj su glave vodećih nacista zamijenjene onima aktualnih političara, među kojima i kancelarke Angele Merkel te troje političara stranke Zeleni. Zbog toga se Mandić našao na optuženičkoj klupi, a atribut kontroverznog političara, osim po vijećničkim istupima u gradskom parlamentu Freiburga, stekao je i zbog jednog fizičkog okršaja u kojemu je korišten i suzavac.

Ma, ne treba mi ni stranka

Mandić je danas izvan politike. Zahvalila mu se sama stranka, kojoj je očito u jednom trenutku postao teret (među ostalim kritizirali ga i navijači Nogometnog kula Freiburg, kojima nije dobro sjela njegova izjava da "mrzi nogomet, ali on pokreće mase").

– Da, odustao sam od svega i vratio se svom odvjetničkom poslu. I na sudu je od mene traženo da odstupim iz članstva. AfD je, inače, pun takvih postupaka. Moglo je sve godinama trajati, ali samom sebi sam rekao da imam drugi put, da imam ženu, djecu, svoj posao, i da mi ne treba partija. Znate, previše energije mi je to uzimalo – objašnjava Mandić.

S neskrivenim ponosom, pak, kaže da je oslobođen u postupku zbog fotomontaže, koji je trajao od 2016. godine pa sve donedavno. Presuda je da nije uvrijedio Zelene, dok za kasniji fizički obračun ima obrazloženje:

– Napali su nas ljevičari koji su trgali naše plakate i mi smo se samo branili. Taj postupak bio je kap koja je prelila čašu i imao je glavnu ulogu u mom povlačenju. Imali su mogućnost da me do kraja unište i ja nisam htio preuzeti taj rizik.

---

image

Dubravko Mandić: Razlog popularnosti AfD-a na prostoru bivše Istočne Njemačke leži u tome što komunisti nisu bili protiv njemačkog naroda

Stmelf
---

Usprotivio se našoj konstataciji da je postao teret za AfD, pogotovo za stranački imidž kada im je rejting počeo rasti, a time i ambicije.

– Teret je teška riječ i ne opisuje dobro situaciju, jer nije bilo tako. Posrijedi su bile unutarstranačke borbe, a sve su podgrijavali mediji, loše pišući o meni. Pozicija mi nije bila laka, jer se nisam mogao braniti. Zato sam se na koncu i povukao – pojašnjava.

Šefica stranke Alica Weidel nije mu, priznaje, ostala u najboljem svjetlu, jer se s njom sukobljavao te je ona potpisala zahtjev za njegovim istupanjem iz stranke, dok su odnosi s počasnim predsjednikom Alexanderom Gaulandom bili i ostali puno bolji. Unatoč svemu, politiku i unutarstranačka zbivanja i dalje aktivno prati.

– Ne može se ovdje živjeti kao građanin i ne gledati što se zbiva oko vas. AfD je u centru svega, takoreći, i kada se govori o promjenama u Njemačkoj pitanje svih pitanja jest AfD i tko će njega voditi, što raditi, hoće li doći na vlast ili ne.

– Je li ovo vrhunac popularnosti AfD-a?

– To je teško reći. Može biti oboje, znači i vrhunac, ali i uvod u pad. Opasnost je da se rašire kvalifikacije poput one Ureda za zaštitu ustavnog poretka u Saskoj, koji je AfD službeno klasificirao kao "dokazano desničarsko ekstremistički", pa uslijede zabrane. Jer, što više stranka jača, Vlada nema opciju osim zabrana. Oni neće mirno predati vlast i uvijek će argumentirati da je i Hitler legalno došao na vlast.

---

image

Mi radimo za Njemčku, poručuju farmeri. Naš sugovornik tvrdi da oni rade samo za sebe

 

 

Jens Schlueter/Afp
---

Po njima, to se više ne smije ponoviti, pa nas i zato mediji stavljaju u taj u naci-kontekst kao i prije 70 godina, što nema veze ni sa čim. Posljednji put je jedna stranka zabranjena prije 70 godina i to se nije dugo ponovilo. Vlast ima sredstva i vjerujem da će čekati da rejting AfD-a padne na nekih 10-11 posto. Tada će sve biti lakše obaviti – uvjeren je naš sugovornik.

Čeka se Thueringen

Po njemu, puno toga će reći rezultat koji će na idućim izborima ostvariti Björn Höcke u Thueringenu. Sada ima podršku od nekih 35 posto, a ne bude li potresa Mandić je uvjeren da ona može prijeći i 40 posto. Radi se o istočnom dijelu zemlje, bivšem DDDR–u, koji očito postaje sve jače uporište desnice.

– Razlog takve popularnosti AfD-a tamo leži u tome što komunisti nisu bili protiv njemačkog naroda, dok je u zapadnom dijelu na djelu bio američki liberalizam i izvršena je kolektivna lobotomija. Komunisti su bili socijalisti, istina imali su glupu privredu, ali nisu bili protiv svojih korijena. Tamo se narod očuvao kakav je bio, ostali su Nijemci, a ovdje amerikanizirani Nijemci.

Zato su se i početkom 90-ih tamo odmah pojavili jaki pokreti, omladina i slično. To je očito još ostalo, kao i svijest da država može biti danas DDR, sutra nešto drugo. Tako gledaju i na SRNJ: danas ovi na vlasti, sutra drugi, možda i AfD. Na zapadu vjeruju u Vladu i nemaju hrabrosti nešto promijeniti, nešto novo stvoriti – daje objašnjenje iz svog kuta Mandić.

Slično gleda i na val prosvjeda koji tresu još uvijek najjaču europsku ekonomsku silu:

– Oni jesu neka opasnost za vladajuću koaliciji, ali dok se seljaci ne povežu s nekim drugim kritičnim elementima u društvu, mogu ovi na vlasti mirno spavati. Ustali su samo zato što im prijete novi porezi, ostaju bez subvencija na gorivo, ali je novac u prvom planu. On je Nijemcima, naravno, najbitniji, puno važniji nego problemi s otvaranjem granica i milijunima koji su ušli bez kontrole u zemlju. Tada nije bilo traktora na granicama, kada kao ni za vrijeme lockdowna, već su se toga tek sjetili kada je poskupio dizel i onda "poludili". Ako tako ostane, vlada će reći evo vam taj novac i priča će biti gotova – uvjeren je Dubravko Mandić.

---

image

Prosvjednici sa simbolom tzv.semafor koalicije (SPD, Zeleni, FDP) i porukom - crveno (SPD) - ubojice ekonomije, žuto (FDP) lažljivci, zeleno (Zeleni) - ratni huškači

 

Afp
---

Također ne misli da njegovi bivši stranački kolege stoje iza štrajka poljoprivrednika, kao ni onog željezničara:

– Nisam siguran, iako na nekim mjestima trenutno idu zajedno, hoće se solidarizirati. Kada je bilo glasanje u Bundestagu, AfD je, koliko znam, stao na stranu većine i bio protiv subvencija poljoprivrednicima. Ovo nisu ni pravi seljaci, već seljačka industrija, narasla s EU-om, navikla da im se daju milijarde eura za mlijeko koje ionako bacaju. Zato kažem da je to prava industrija, nešto problematično i ne treba podržati. Zato nisam ni siguran da ih većina u AfD–u podržava. Oni su sa seljacima jer su ovi protiv vlade, a ne zbog dizela.

Kad Nijemci krenu u revoluciju

– Rusi su to najbolje rekli: kada Nijemci krenu u revoluciju, prvo kupe kartu na željezničkoj stanici! Tako je i ovdje bilo. Demonstracije su prijavljene, policija je imala vremena za organizaciju. Čak je i određivala kuda će ići trasa s povorkom traktora. Nisu farmeri krenuli sami zatvarati ceste, već je sve isplanirano, koordinirano s policijom, koja je uvijek na čelu kolone. Kada stanu oni, stanu seljaci. Isto je bilo za pandemije, kada su dopuštali da se narod vozi autima, sviraju kroz grad dva sata. Od toga ništa – ne može skriti razočarenje naš sugovornik.

Isto tako je uvjerenja da CDU nikada neće ući u koaliciju s AfD-om, pa čak ni nova stranka koju bi iz frakcije demokršćana trebao osnovati bivši šef obavještajaca Hans-Georg Maaßen.

---

image

Michaela Kaniber (CDU/CSU): Poljoprivrednici šalju jasan znak federalnoj Vladi: više ne može nastaviti s ograničenjima, zabranama i povećanjima poreza

Stmelf
---

– Oni su u svojim mozgovima tamo gdje su bili prije 40 godina, nisu se puno promijenili, osim što su malo konzervativniji, ali im je u krvi ostao strah od tzv. nacista, desničara. Preko toga ne mogu prijeći i uvijek će puno prije s crvenima – ističe Mandić.

Strast s kojom priča o ovim stvarima ponukala nas je da ga na kraju pitamo bi li sada nešto promijenio u svojem bavljenju politikom i je li njegovo "zbogom" konačno.

– Sve što se događalo, Bogom se odvilo. Ja ne vjerujem da bih nešto drukčije sada uradio. Hoću reći, kako sam putovao, dobro sam putovao. Da sam ostao u politici, ne bih sada imao vremena za obitelj, suprugu, već uvijek onaj stres hoću li biti opet izabran. Meni je draža moja neovisnost koju imam kao odvjetnik nego ovisiti o lobijima, mrežama .... A politici se, ako budem imao vremena i odnosi budu drukčiji, možda i vratim za nekih 10-15 godina – reći će ovaj bivši AfD-ovac.

---

Naša oporbenjakinja uz seljake

I dok Mandić dvoji oko prosvjeda njemačkih farmera, iza njih je stala jedna druga osoba podrijetlom s ovih prostora, bavarska ministrica poljoprivrede Michaela Kaniber (CDU/CSU).
- Toliko sindikata se priključilo do sada. Farmeri su u osnovi vrh koplja pokreta. Veliko hvala i moje najveće poštovanje za ovo postignuće! Svima koji još uvijek sudjeluju na demonstracijama u idućim danima želim sve najbolje! Bavarska državna vlast je na vašoj strani punom snagom i krvlju srca. Radimo sve u Bavarskoj da se ovaj #semafor u Berlinu konačno preusmjeri. Definitivno ne može ovako! - napisala je na svom Facebooku Kaniber nakon što je i sama sudjelovala na jednom prosvjednom skupu.
- Poljoprivrednici šalju jasan znak #federalnoj Vladi: više ne može nastaviti s ograničenjima, zabranama i povećanjima poreza - a to utječe ne samo na poljoprivredu, već i na sve korisnike društva: tvrtke srednje veličine, obrtničke, industriju, gastronomiju - svi su pod nevjerojatnim pritiskom i drago mi je da podržavaju i proteste. A zašto? Jer, semafori jednostavno ne mogu pravilno upravljati. Budimo iskreni: kada su u pitanju njihove odluke, i najspremnija osoba ostaje bez teksta. Vladajuće stranke prave temeljnu grešku: govore o narodu, a ne s narodom – također je objavila Michaela Kaniber.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Afp Stmelf Stmelf Stmelf/Stmelf Stmelf Jens Schlueter/Afp Afp
Afp

AfD jača, sada su već preskočili 20 posto i postali su druga strnka u Njemačkoj, na istoku zemlje te su brojke još impozantnije

 

Stmelf

Dubravko Mandić za kampanje, u pozadini je njegov plakat

Stmelf

Dubravko Mandić: Razlog popularnosti AfD-a na prostoru bivše Istočne Njemačke leži u tome što komunisti nisu bili protiv njemačkog naroda

Stmelf/Stmelf

Dubravko Mandić

Stmelf

Michaela Kaniber (CDU/CSU): Poljoprivrednici šalju jasan znak federalnoj Vladi: više ne može nastaviti s ograničenjima, zabranama i povećanjima poreza

Jens Schlueter/Afp

Mi radimo za Njemčku, poručuju farmeri. Naš sugovornik tvrdi da oni rade samo za sebe

 

 

Afp

Prosvjednici sa simbolom tzv.semafor koalicije (SPD, Zeleni, FDP) i porukom - crveno (SPD) - ubojice ekonomije, žuto (FDP) lažljivci, zeleno (Zeleni) - ratni huškači

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/bivsi-afd-ovac-dubravko-mandic-prosvjedi-nemaju-nikakve-veze-sa-seljacima-a-jasno-je-zasto-afd-osvaja-njemacki-istok-1354690 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=344ba22627daeddb6f2272c3a0b7bb2e6e279a89 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1i+AfD-ovac+Dubravko+Mandi%C4%87%3A+Prosvjedi+nemaju+nikakve+veze+sa+seljacima%2C+a+jasno+je+za%C5%A1to+AfD+osvaja+njema%C4%8Dki+istok&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbivsi-afd-ovac-dubravko-mandic-prosvjedi-nemaju-nikakve-veze-sa-seljacima-a-jasno-je-zasto-afd-osvaja-njemacki-istok-1354690 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbivsi-afd-ovac-dubravko-mandic-prosvjedi-nemaju-nikakve-veze-sa-seljacima-a-jasno-je-zasto-afd-osvaja-njemacki-istok-1354690 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLOKIRANA NJEMAČKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetBLOKIRANA NJEMAČKA

Bivši AfD-ovac Dubravko Mandić: Prosvjedi nemaju nikakve veze sa seljacima, a jasno je zašto AfD osvaja njemački istok

Piše Zoran Šagolj
12. siječnja 2024. - 09:00
AfD jača, sada su već preskočili 20 posto i postali su druga strnka u Njemačkoj, na istoku zemlje te su brojke još impozantnije  Afp

Je li se bauk AfD-a (Alternative für Deutschland), najdesnije stranke u njemačkom političkom spektru, nadvio nad zemljom, ali i Europom?

Stranka na čijemu je čelu Alice Weidel, deklarirana lezbijka koja se protivi gay brakovima i feminizmu, nezaustavljivo raste posljednjih mjeseci. Friška ispitivanja pokazala su da je AfD s 22-23 posto potpore građana druga po snazi partija u cijeloj Njemačkoj, odmah iza demokršćanskog CDU-a, a ispred vladajućih iz tzv. Semafor koalicije (SPD, Zeleni i FDP).

Posljednjih godina u pravilu su ih dizale krize, počev od migrantskog vala, kada je vrata zemlje širom otvorila Angela Merkel, preko pandemije koronavirusa, pa do energetskih problema (u prvom redu s plinom) zbog ruske agresije na Ukrajinu. Mnogi su uvjereni da im je sada val prosvjeda ko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:29