StoryEditorOCM
Svijetsmaknuće u alabami

Američka savezna država želi izvršiti prvu smrtnu kaznu na nov način; Odvjetnici: ‘Zbog maske neće moći naglas moliti‘

Piše vijesti sd
10. siječnja 2024. - 21:14
Kenneth Eugene Smith osuđen je 1988. za plaćeno ubojstvo propovjednikove žene, još čeka izvršenje smrtne kazneScreenshot Alabama Department of Corrections

U pitanju smrtne kazne pravni stručnjaci i javnost su podijeljeni, jedni su za, drugi protiv. U Sjedinjenim Američkim Državama prvi prevladavaju, ali se u saveznim državama razlikuju po načinu izvođenja smrtne kazne.

U Alabami će koncem siječnja biti dopušteno usmrtiti zatvorenika dušikom, presudio je savezni sudac u srijedu, otvarajući put onome što bi bilo prvo pogubljenje u zemlji prema novoj metodi koju odvjetnici zatvorenika kritiziraju kao okrutnu i eksperimentalnu.

Okružni sudac SAD-a R. Austin Huffaker odbio je zahtjev zatvorenika iz Alabame Kennetha Eugenea Smitha za zabranu zaustavljanja njegovog zakazanog pogubljenja za 25. siječnja dušikovom hipoksijom. Smithovi odvjetnici rekli su da ga država pokušava učiniti "testnim subjektom" za neisprobanu metodu pogubljenja i da se očekuje kako će se žaliti na odluku.

Pitanje može li se pogubljenje pomoću dušika u konačnici nastaviti moglo bi završiti pred Vrhovnim sudom SAD-a, piše AP News.

Državni planovi zahtijevaju stavljanje maske za lice tipa respiratora preko Smithova nosa i usta kako bi se zrak za disanje zamijenio dušikom, uzrokujući njegovu smrt od nedostatka kisika. Tri države - Alabama, Mississippi i Oklahoma - odobrile su dušikovu hipoksiju kao metodu pogubljenja, ali nijedna država to do sada nije pokušala upotrijebiti.

Obrana se poziva na veterinare

Smith, koji sada ima 58 godina, bio je jedan od dvojice muškaraca osuđenih za plaćeno ubojstvo propovjednikove žene 1988. koje je potreslo malu zajednicu u sjevernoj Alabami. Tužitelji su rekli da su Smith i drugi muškarac dobili po 1000 dolara da ubiju Elizabeth Sennett u ime njezina supruga, koji je bio duboko u dugovima i želio je naplatiti osiguranje.

Smith je preživio prethodni pokušaj države da ga pogubi. Kazneno-popravni odjel Alabame pokušao je Smithu dati smrtonosnu injekciju 2022., ali je to odustao jer vlasti nisu mogle spojiti dvije intravenske linije potrebne za njegovo pogubljenje.

Presuda kojom se dopušta provedba plana s dušikom uslijedila je nakon sudskog saslušanja u prosincu i pravnih podnesaka u kojima su odvjetnici Smitha i Alabame dali različite opise rizika i humanosti smrti uzrokovane izlaganjem dušikovom plinu.

Ured državnog odvjetnika Alabame Stevea Marshalla tvrdio je u sudskim podnescima da će nedostatak kisika "izazvati nesvjesticu u roku od nekoliko sekundi i izazvati smrt u roku od nekoliko minuta". Država je usporedila novu metodu pogubljenja s industrijskim nesrećama u kojima su se ljudi onesvijestili i umrli nakon izlaganja dušikovom plinu.

image

Okružni sudac SAD-a odbio je zahtjev zatvorenika iz Alabame Kennetha Eugenea Smitha za zabranu zaustavljanja njegovog zakazanog pogubljenja za 25. siječnja (ilustracija)

/Shutterstock

Ali Smithovi odvjetnici tvrdili su da je novi protokol o smaknuću prožet nepoznanicama i potencijalnim problemima koji krše ustavnu zabranu okrutnog i neuobičajenog kažnjavanja.

Smithovi odvjetnici naveli su u sudskim podnescima da je Američka veterinarska udruga napisala u smjernicama za eutanaziju iz 2020. da je dušikova hipoksija prihvatljiva metoda eutanazije za svinje, ali ne i za druge sisavce jer bi mogla stvoriti "anoksično okruženje koje je uznemirujuće za neke vrste".

Razilaženje suca i porotnika

Smithovi odvjetnici također su tvrdili da bi plinska maska, koja mu je postavljena preko nosa i usta, ometala Smithovu sposobnost da se naglas moli ili da dade konačnu izjavu pred svjedocima u svojim posljednjim trenucima.

Ured državnog odvjetnika Alabame tvrdio je da je Smithova zabrinutost spekulativna.

Zatvorski sustav Alabame pristao je na manje promjene kako bi riješio zabrinutost da mu Smithov duhovni savjetnik neće moći služiti prije pogubljenja. Država je napisala da će duhovni savjetnik moći ući u prostoriju za pogubljenje prije nego što se maska ​​stavi na Smithovo lice kako bi molio s njim i pomazao ga uljem. Velečasni Jeff Hood prošlog je mjeseca povukao tužbu protiv odjela.

Slučaj koji je doveo do smrtne kazne za Smitha šokirao je sjevernu Alabamu u to vrijeme. Žrtva ubojstva Sennett pronađena je mrtva 18. ožujka 1988. u kući koju je dijelila sa suprugom u okrugu Colbert u Alabami. Mrtvozornik je posvjedočio da je 45-godišnja žena ubodena osam puta u prsa i po jednom sa svake strane vrata. Prema sudskim dokumentima, njezin suprug, Charles Sennett stariji, tada pastor Kristove crkve Westside, ubio se kada se istraga ubojstva usredotočila na njega kao osumnjičenika.

Smithova prvotna osuda iz 1989. poništena je žalbom. Ponovno mu je suđeno i ponovno je osuđen 1996. Porota je preporučila doživotnu kaznu s 11-1, ali je sudac poništio preporuku i osudio Smitha na smrt. Alabama više ne dopušta sucu da poništi odluku porote o smrtnoj kazni.

John Forrest Parker, drugi muškarac osuđen za ubojstvo, pogubljen je 2010. godine, piše AP News.

image

Državni planovi zahtijevaju stavljanje maske za lice tipa respiratora preko Smithova nosa i usta kako bi se zrak za disanje zamijenio dušikom, uzrokujući njegovu smrt od nedostatka kisika (ilustracija). Krevet za smrtnu kaznu u Teksasu

Paul Buck/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:52